Institutiile slabe sau manipulate duc la esecul natiunilor, a spus ambasadorul american Mark Gitenstein in discursul cu ocazia zilei SUA, intr-un moment in care sunt atentate grave la adresa institutiilor statului roman. Prin urmare, in Romania, prosperitatea depinde de trainicia institutiilor si de reforma acestora. Diplomatul atrage atentia ca pietele internationale vor taxa orice "regres" institutional. In plus, el se declara constient ca sunt "forte puternice", care doresc intoarcerea la situatia dinainte in justitie si lupta anticoruptie.

Mark GitensteinFoto: Hotnews

Iata principalele declaratii ale ambasadorului american in Romania:

Despre institutiile din Romania

  • Multe persoane din Washington citesc acum o carte numita De ce esueaza natiunile. In editorialul sau din New York Times, Tom Friedman explica ideea cartii: "institutiile sunt principalul factor care diferentiaza tarile". Atunci cand creeaza institutii economice si politice "cuprinzatoare", tarile prospera, iar atunci cand puterea este concentrata in mainile catorva persoane, ele esueaza.
  • In mijlocul acestei noi furtuni politice din Romania, multi ma intreaba care va fi viitorul acestei tari. Dumneavoastra creati acum tocmai acel tip de institutii, care le ofera romanilor puterea de a-si folosi talentul pentru a fauri aceasta natiune. Iar romanii incep sa constientizeze ca aceste institutii nu apartin unui anumit partid politic, ci poporului roman, si vor lupta sa le apere.
  • Caci pericolul abuzului de putere la nivel central sau local exista intotdeauna. Si tocmai cetatenii acestei tari sunt cei care au de suferit atunci cand aceste institutii sunt puse in pericol. 
  • Natiunile care esueaza sunt cele ale caror institutii sunt slabe sau manipulate, cele in care statul de drept este banalizat. In cazul Romaniei, trainicia acestor institutii va decide daca prosperati si daca copiii vostri vor hotari sa traiasca aici.
  • Romania a facut pasi importanti inainte: guvernul anterior a realizat reforme institutionale in ceea ce priveste administrarea bugetului si, facand mari sacrificii, ati adoptat masuri de austeritate dificile.

Despre economia Romaniei

  • Perspectivele economice ale Romaniei se imbunatatesc, lucru demonstrat de cresterea economica din acest an, prima de la criza financiara din 2008.
  • Oricat de greu de crezut poate fi, date fiind dificultatile cu care va confruntati, chiar si in aceasta perioada foarte dificila din punct de vedere economic pentru Uniunea Europeana, economia Romaniei continua sa aiba unul dintre cele mai bune parcursuri.
  • Ca urmare a reformelor institutionale, bogatia tarii pe cap de locuitor s-a dublat in ultimii sapte ani, iar in primii sase ani ai acestui secol, strainii au investit in Romania cate 10.000 de  lei pentru fiecare barbat, femeie si copil. 
  • Actualul guvern merita recunoastere pentru adoptarea conditiilor impuse de FMI. De asemenea, in planul sau in 15 puncte expus la inceputul primaverii, prim-ministrul Ponta a promis reforme ambitioase
  • Dar misiunea de viitor este coplesitoare.
  • Nivelul investitiilor straine directe din Romania a scazut la mai putin de un sfert din valoarea din 2008. Singura solutie este continuarea aplicarii lectiilor lui Friedman: continuarea democratizarii tarii, consolidarea pietelor si asigurarea impartirii beneficiilor obtinute in urma acestei cresteri intre toti romanii, nu doar intre cateva persoane.
  • Continuarea reformelor institutionale este vitala, oricat de dificila poate parea, iar principalele partide din Romania par sa fie de acord ca este nevoie de acest lucru. Orice regres va fi sever pedepsit de nemiloasele piete internationale si toti romanii vor avea de suferit.
  • Depasirea mostenirii comunismului este dificila, insa exista tari din Europa de Est si regiuni din Romania, care merg mai departe. Polonia, de exemplu, nu a intrat deloc in recesiune, iar PIB-ul sau pe cap de locuitor este cu 50% mai mare decat cel al Romaniei. Polonezii obisnuiti, nu doar cei extrem de bogati, contribuie la progresul tarii creand o guvernare favorabila mediului de afaceri si privatizand companiile de stat.
  • In Timisoara, Sibiu si Cluj, rata somajului este mai mica de 3%, ceea ce dovedeste ca si aceste orase au urmat acea cale.
  • In definitiv, nicio economie nu poate prospera si nicio democratie nu poate supravietui in lipsa unui angajament ferm fata de statul de drept si a respectului pentru institutiile democratice.

Despre justitie si MCV

  • Nimeni nu se poate indoi ca Romania are procurori curajosi si consecventi si judecatori neinfricati. Pentru ei, nimeni nu este mai presus de lege. (aplauzele celor prezenti l-au facut pe ambasador sa se opreasca un moment prelung din rostirea discursului)
  • Adoptand Mecanismul de Cooperare si Verificare si strategia anticoruptie a guvernului anterior, guvernul actual a promis sa extinda si sa consolideze programul de lupta impotriva coruptiei.
  • Sunt constient ca fortele care doresc "intoarcerea la situatia de dinainte", care se opun acestor reforme, sunt puternice si neobosite.
  • Promisiunile de continuare a progreselor au nevoie de aliati, altii decat FMI, UE sau comunitatea diplomatica. Dumneavoastra trebuie sa va doriti acest succes mai mult decat membrii comunitatii internationale.
  • Exista un grup de romani care nu vor mai tolera starea de fapt.
  • Oriunde merg in Romania, ma intalnesc cu tineri. Multi dintre ei fie au trait in strainatate si s-au intors pentru a-si lansa propriile firme, fie lucreaza pentru companii occidentale sau sunt activi pe internet.
  • Pe acesti tineri i-au implicat ambasadele SUA, Marii Britanii, Germaniei, Spaniei si Canadei intr-un program pe care l-am numit Restart Romania. Am creat un website si le-am cerut tuturor romanilor interesati sa propuna idei de utilizare a internetului in lupta impotriva coruptiei. 
  • 100.000 de romani au raspuns acelei chemari, oferind idei inteligente, pe care le-am finantat, de a lupta impotriva unei multitudini de probleme, de la furtul de lemn din padurile dumneavoastra, pana la mita din spitale si parcatul ilegal. Acesti cetateni reformatori folosesc internetul pentru a ataca ceea ce dumneavoastra numiti mentalitatea coruptiei. 
  • Atunci cand Romanian American Fund a incercat aceeasi idee pentru reformarea sistemului educational, peste 40.000 de romani au raspuns apelului.
  • Acesti 140.000 de "restarteri", cum ii numim noi, sunt agenti ai schimbarii care vor sustine aceste reforme si vor sprijini aceste institutii. Asa cum ne spunea Alexis de Tocqueville la cateva decenii de la Razboiul de Independenta, implicarea cetatenilor este sursa de energie vitala a institutiilor democratice.
  • Oamenii au dreptul inalienabil de a nu fi condusi de o elita puternica, fie ea comunista sau nu, reprezentata de moguli sau "baieti destepti", aflata in slujba propriilor interese.