Oficiali ai Comisiei Europene au declarat miercuri ca independenta sistemului judiciar este un principiu fundamental al Uniunii Europene, ultimele evolutii din Romania legate de compozitia si schimbarile asupra Curtii Constitutionale sunt atent urmarite, iar raportul pe justitie - in pregatire in acest moment - va mentiona toate aspectele care sunt legate de reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.

Primul oficial al Comisiei Europene care a reactionat la intentiile Guvernului Ponta de a face modificari in privinta Curtii Constitutionale a fost comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, care a scris marti doua postari pe Twitter.

Miercuri, purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene au fost rugati sa explice aceasta pozitie a comisarului pentru Justitie, deocamdata doar o declaratie politica si nu o pozitie oficiala a Executivului de la Bruxelles.

"Pozitia doamnei Reding relflecta ingrijorari care nu sunt noi in privinta Romaniei si care se refera la independenta justitiei", a precizat Pia Ahrenkilde Hansen, purtatorul de cuvint al presedintelui CE, raspunzand unei intrebari din partea Reuters.

"Vicepresedintele CE, Viviane Reding, comisar pentru justitie, intr-o declaratie politica, via Twitter, si-a exprimat ingrijorarile legate de posibilele evolutii care ar putea afecta Curtea Constitutionala a Romania. Comisia a urmarit declaratiile care au fost facute in acesta dimineata si care spun ca nicio schimbare ce ar afecta compozitia Curtii Constitutionale nu a fost facuta", a explicat Mina Andreeva, ofiter de presa al comisarului Reding.

Ea a adaugat ca, din punctul de vedere al comisarului Reding, independenta justitiei este un principiu fundamental care trebuie respectat si este o preconditie pentru a castiga independenta cetatenilor si a investitorilor.

Intrebati despre cum se vor reflecta in urmatorul raport pe justitie ultimele evolutii din Romania, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray a spus: "Comisia, in rapoartele sale succesive, a subliniat in repetate randuri importanta independentei justitiei. Rapoartele MCV vizeza in special reforma sistemului judiciar evident in legatura cu respectul pentru statul de drept. Raportul pentru Romania si desigur si cel pentru Bulgaria sunt in pregatire, nu avem o data specifica, dar va fi gata cel mai probabil la mijlocul lunii iulie", a spus Gray.

A adaugat ca "toate evolutiile" legate de reforma judiciara si coruptie vor fi cuprinse in acest viitor raport.