Dan Petre, cunoscut publicului larg in calitate de analist politic si de politica externa, a fost numit de ministrul Andrei Marga secretar de stat in MAE. Este fiul lui Zoe Petre si, pe langa o cariera academica, a fost subalternul mamei sale in calitate de consilier la Cotroceni in timpul administratiei lui Emil Constantinescu.

Dan PetreFoto: Agerpres

Dan Petre l-a inlocuit in functia de secretar de stat pe Anton Niculescu, sustinut de UDMR. Decizia de eliberare din functie a lui Anton Niculescu si cea de numire a lui Dan Petre au fost publicate vineri in Monitorul Oficial.

Intr-o emisiune de acum cateva luni de la The Money Chanel, la inceperea mandatului guvernului Ungureanu, Dan Petre vorbea despre trei prioritati ale politicii externe romanesti: Schengen, lumea araba si Republica Moldova.

"Unu: să rezolve cumva, în bine sau în rău, impasul pe Schengen. Doi: să clarifice poziţia noastră faţă de ce se întâmplă în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii, în lumea arabă. Noi am ratat momentul cu Libia, nu discutăm nimic despre Siria acum. Al treilea lucru, dacă ar mai avea timp, ar fi rediscutarea ceva din poziţia noastră în plan regional, aici intrând şi Republica Moldova", a declarat acesta, citat de money.ro.

Cunoscut publicului larg in calitate de analist politic, Dan Petre a fost, in ultima vreme, membru al Consiliului Director al institutului de Studii Liberale. Anterior, a fost director la Institutul Diplomatic Roman. In plus, este lector doctor la Universitatea Bucuresti, la Facultatea de Stiinte Politice, catedra de studii europene si relatii internationale.

Referirile din presa se concentreaza mai ales asupra faptului ca este fiul fostului consilier prezidential al lui Emil Constantinescu, Zoe Petre. La randul sau, a fost consilier prezidential, in subordinea mamei sale la Cotroceni, intre 2000 si 2004. O alta calitate in care apare in presa, e drept, cea mondena, este aceea de fost sot al printesei Brianna Caragea.

Primul scandal al administratiei Constantinescu, scriu ziarele vremii, este legat de faptul ca Dan Petre a devenit consilier la Cotroceni. In acel moment si dupa s-a spus ca este o sinecura.

Dan Petre vorbeste despre el insusi, familia din care provine si controversele in care a fost implicat intr-un interviu care poate fi citit aici.