Unul dintre cele mai animate subiecte din timpul sedintei parlamentare de avizare a ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi, propus in guvernul Ponta, a fost taxa de clawback. Aceasta taxa impune producatorilor de medicamente sa returneze statului roman o parte din profitul realizat in urma vanzarilor de medicamente. Producatorii de medicamente generice din Romania au luat act de bunele intentii ale guvernului Ponta, apreciind aspectele referitoate la clawback din programul de guvernare USL.

In timpul sedintei de avizare din Parlament, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat ca "taxa de clawback a fost gresit aplicata. Apare riscul ca anumiti producatori sa se retraga de pe piata. Pe de alta parte, aceasta lege incalca un principiu, ea pune taxa pe taxa. Am avut aceste discutii si sper ca intr-un timp foarte scurt sa realizez o intalnire intre Ministerul de Finante, CNAS si producatori pentru a rezolva aceasta situatie."

Intr-un comunicat remis redactiei HotNews.ro, se precizeaza ca “producatorii de medicamente generice din Romania au luat act despre bunele intentii ale Guvernului condus de Victor Ponta care, prin vocea domnului ministru al sanatatii, Vasile Cepoi, a recunoscut necesitatea imperioasa de a lua masuri reparatorii in ceea ce priveste reglementarea taxei clawback.”

Comunicatul semnat de Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, continua astfel: “Consideram ca pozitia deschisa si transanta a domnului ministru este de natura sa ne ofere speranta ca executivul va respecta Programul de Guvernare al USL pentru 2012, care are ca prioritate in domeniul sanatatii “promovarea consumului de medicamente generice pentru populatie – medicamente mai ieftine, dar la fel de eficiente”.

Producatorii de medicamente generice solicita “noului guvern sa faca toate demersurile reparatorii necesare, tinand cont de expertiza si solutiile oferite de industria farmaceutica generica, si nu in ultimul rand, sa modifice de urgenta cadrul legislativ care priveste clawback-ul. Cerem autoritatilor sa nu sacrifice interesul national pe termen mediu si lung, in incercarea de a identifica resurse suplimentare imediate de finantare a sistemului de sanatate respectiv a cheltuielilor cu medicamentele.”