Alina Savin si Serban Pop Foto: Agerpres/Forbes

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Serban Pop, este asociat in firma de avocatura cu Alina Corina Savin, care este reprezentanta unor firme off-shore si l-a imprumutat in 2008 pe Bogdan Dumitrescu, si el reprezentant al unor firme off-shore cu 250.000 de euro. Contactat de HotNews.ro, seful fiscului, Serban Pop, a declarat ca nu are interese in nici o companie off-shore, ca nu detine si nici nu a detinut firme off-shore si ca nici nu le-a reprezentat ca avocat. El a mai spus ca a devenit partener in casa de avocatura "Pop, Savin si asociatii" in anul 2011.

  • Serban Pop pentru HotNews.ro: "Activitatile off-shore sunt strict reglementate legal si nu atrag automat o prezumtie de incorectitudine, prin urmare, consider ca este nejustificata o concluzie generala despre oamenii de afaceri care detin firme off-shore. Apreciez ca persoanele cu care am intrat in orice fel de relatii economice sunt de o integritate ireprosabila si respecta legea. Relatia de imprumut nu are legatura cu activitatea mea ca presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala".
  • Firma de avocatura "Pop, Savin si Asociatii" apara in instanta, impotriva ANAF, interesele Florentinei Susnea, personaj care face parte din grupul de oameni de afaceri implicati in firme off-shore din anturajul lui Pop.
  • Susnea a mai lucrat in ANAF in perioada  2008-2009, la Directia Marilor Contribuabili. In 2010, ANAF solicita insolventa unei firme controlate de Florentina Susnea pentru o datorie de 350.000 de lei la stat, fiind aparata in proces de firma sefului fiscului. 

Investigatia HotNews.ro a demarat imediat dupa numirea lui Serban Pop, in data de 17 aprilie, in functia de presedinte ANAF si a avut ca punct de plecare incercarea de a afla ce companii a reprezentat in instanta firma de avocatura "Pop, Savin si Asociatii". Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu l-a numit pe Pop in fruntea ANAF in locul controversatului Sorin Blejnar.

Pe 24 ianuarie la Tribunalul Bucuresti a fost inregistrat dosarul nr 9075/301/2011, un recurs la o decizie a Judecatoriei sector 3. In acest dosar SC Societatea Hoteliera Times SRL, care detine hotelul Golden Tulip Times din Bucuresti, a actionat in instanta Administratia Finantelor Publice a Sectorului 2 si compania SC Media 10 SA.

Potrivit delegatiilor depuse la dosar si a motivelor de recurs, compania Societatea Hoteliera Times SRL este reprezentata in dosar de casa de avocatura Pop, Savin si Asociatii, adica de casa de avocatura a actualului sef al ANAF Serban Pop. Pe delegatia de la dosar apare Alina Savin.

In dosar Societatea Hoteliera Times a incheiat un contract cu Media 10 SA pentru promovarea hotelului Golden Tulip Times. Societatea nu a platit facturile emise de Media 10 SA in valoare de aproximativ 900 euro. Media 10 a cerut ANAF poprirea conturilor. ANAF sector 2 a emis o adresa de infiintare a popririi. S-a pus in miscare procedura de executare silita. Societatea Hoteliera Times a contestat poprirea si procedura de executare in prima faza la Judecatoria sector 3, care insa a respins contestatia.

Societatea Hoteliera Times SRL are ca unic actionar compania off-shore I.C.B. Investment Limited inregistrat in LARNACA, Cipru.

La adresa Bulevardul Decebal nr. 9, unde este inregistrata Societatea Hoteliera Times SRL au mai fost inregistrate alte doua firme Compania Hoteliera Times SRL si Societatea de Gestiune Hoteliera Times SRL. In ultimele doua companii actionara este Susnea Florentina, fosta directoare a Directiei Mari Contribuabili din Ministerul Finantelor.

Alina Savin

Alina Savin

Foto: Forbes Romania

Pe rolul instantelor din Bucuresti sunt inregistrate doua procese intre Florentina Susnea si ANAF. In 2010, ANAF sector 2 a cerut insolventa companiei SC Finserv Company SRL, la care Florentina Susnea era actionar majoritar. ANAF a cerut insolventa pentru ca firma a inregistrat datorii la bugetul de stat; potrivit documentelor din dosar este vorba de 350.000 lei. In iulie 2011 Tribunalul Bucuresti a inchis procedura de insolventa, dar ANAF a deschis un alt proces impotriva Florentinei Susnea prin care solicita recuperarea unor sume de bani direct de la ea si a cerut instantei sa dispuna recuperarea pasivului neacoperit al societatii SC Finserv Company SRL de la Florentina Susnea. ANAF precizeaza in cerere ca Florentina Susnea a administrat defectuos societatea SC Finserv Company SRL. Si in acest dosar delegatia avocatiala este semnata de Alina Savin.

Cine sunt personajele

Serban Pop - presedinte ANAF din aprilie 2012, fost vicepresedinte din februarie 2008 - ianuarie 2009

Savin Alina Corina - asociata lui Serban Pop in firma de avocatura "Pop, Savin si Asociatii". Isi cesioneaza in 2004 actiunile catre off-shore-ul ICB Investement Fund. Este reprezentantul legal al firmei off-shore Morelus Investment Limited din Cipru, care preia in 2010 actiuni de la mai multe companii unde ICB Investement Fund este principal actionar.

Florentina Susnea - in grupul de oameni de afaceri reprezentati de Savin Alina, actionar la Compania Hoteliera Times, detinuta de compania off-shore I.C.B Investement Fund. Din 2008 pana in 2009 este directorul Directiei Mari Contribuabili din ANAF; vine si pleaca odata cu Serban Pop, pe atunci vicepresedinte ANAF.

Bogdan Dumitrescu - imprumutat in 2008 de Serban Pop cu 250.000 de euro, conform declaratiei de avere depusa de Pop la instalarea in functia de vicepresedinte ANAF. Dumitrescu este reprezentantul firmei off-shore I.C.B Investement Fund si actionar la Compania Hoteliera Times.

I.C.B. Investment Fund - companie off-shore din Cipru, care detine integral Compania Hoteliera Times. Este sau a fost actionar in Finserv SRL, Bar Code Systemgroup SRL, Business Infoconsult SRL. ICB Investement Fund figureaza ca actionar la Novensys cu 33%, aceasta fiind una dintre cele mai mari companii de solutii IT de business din Romania.

  • Serban Pop: Conform declaratiei de avere din 2008, l-am imprumutat pe Bogdan Dumitrescu cu suma mentionata. In calitatea pe care o am si din punct de vedere legal sunt obligat sa raspund la intrebari care tin de persoana mea si activitatile oficiale pe care le desfasor. (...) Statutul profesiei de avocat si legea de organizare a acestei profesii, legea numarul 51/1995 privind organizarea acestei profesii, obliga avocatii sa respecte confidentialitatea tuturor si oricaror informatii legate de clienti. Conform declaratiilor de avere si de interese din anul 2008, precum si a declaratiilor de avere si de interese pe care le voi depune in termenul prevazut de lege va pot spune ca nu am detinut si nu detin firme off-shore. (...) Activitatile off-shore sunt strict reglementate legal si nu atrag automat o prezumtie de incorectitudine, prin urmare, consider ca este nejustificata o concluzie generala despre oamenii de afaceri care detin firme off-shore. Apreciez ca persoanele cu care am intrat in orice fel de relatii economice sunt de o integritate ireprosabila si respecta legea. Dupa cum ati mentionat, relatia de imprumut nu are legatura cu activitatea mea ca presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. (Vezi in document raspunsul integral al sefului ANAF)

raspuns_hotnews

  • Florentina Susnea: "Nu ma intereseaza sa raspund la intrebari. Nici nu vreau sa stiu ce vreti sa ma intrebati. In general nu dau interviuri. Chiar nu ma intereseaza sa raspund la nici o intrebare. La revedere!"
  • Savin Alina: "Nu am nevoie de publicitate. Noi am fost discreti pana acum o sa fim si de acum incolo. Nu pot sa va raspund la nici o intrebare. Poate ar fi util sa va ascult intrebarile dar nu pot sa dau nici un fel de declaratie. Va multumesc pentru atentie".

Istoricul implicarii apropiatilor lui Serban Pop in firme off-shore din Cipru:

1. Februarie 2004. Societatatea Comerciala Societatea de Gestiune a Afacerilor - S.R.L, avandu-i ca actionari pe Marghescu Adrian si Savin Alina-Corina, cesioneaza partile sociale catre I.C.B. Investment Limited. Potrivit datelor dintr-un Monitor Oficial din 2004, I.C.B. Investment Limited, cu sediul social in Cyprus, Larnaca, Stadiou 27, Aradippou, PC 7100, inregistrata la Department of Registrar of Companies and Official Receiver, Nicosia cu nr. HE 138108, reprezentata de Dinu Florin Marian. (inregistrarea din MOF nr 0514 din 16.02.2004)

NOTA: Serban Pop era in 2004 seful de cabinet al fostului ministru de finante Mihai Tanasescu in Guvernul Nastase. Din 2004 pana in 2008 functioneaza ca avocat in Baroul Bucuresti.

2. Martie 2008. Compania Hoteliera Times - cu sediul in Bucuresti, sector 3, B-dul Decebal nr.19, Bl S17, etaj 8, camera 3. Asociati: Susnea Florentina, Dinu Florin Marian, Dumitrescu Bogdan. Dinu Florin Marian ii cedeaza actiunile lui Bogdan Dumitrescu.

3. Februarie 2008. In declaratia de avere a lui Serban Pop depusa in februarie 2008, pe atunci vicepresedinte ANAF, apare urmatoarea mentiune la capitolul imprumuturi acordate unor persoane fizice: 250.000 de euro, imprumut acordat lui Dumitrescu Bogdan. Acest detaliu demonstreaza o legatura stransa de afaceri cu Bogdan Dumitrescu, din moment ce-l imprumuta cu o suma atat de mare.

4. Martie 2009. Invest Consult SRL, avandu-i ca actionari pe I.C.B. Investment Limited, reprezentata de Bogdan Dumitrescu, si pe Cezar Florin Golumbeanu isi muta sediul social de pe Branduselor nr 2 - 4 etaj 6 la aceeasi adresa unde functioneaza Compania Hoteliera Times, pe B-dul Decebal nr.19, Bl S17, cu care incheie un contract de inchiriere. (MOF 3654 din 9 iulie 2009)

5. Martie 2009. Finserv SRL, avandu-i actionari pe I.C.B Investment Limited si pe Bogdan Dumitrescu isi schimba sediul de pe Branduselor nr 2 - 4 etaj 6 la aceeasi adresa unde functioneaza Compania Hoteliera Times, pe B-dul Decebal nr.19, Bl S17, cu care incheie un contract de inchiriere.

6. Martie 2009. Business Infoconsult SRL, avandu-i actionari pe I.C.B Investment Limited si pe Bogdan Dumitrescu isi schimba sediul social de pe Branduselor nr 2 - 4 etaj 6 la aceeasi adresa unde functioneaza Compania Hoteliera Times, pe B-dul Decebal nr.19, Bl S17, cu care incheie un contract de inchiriere.

7. Martie 2009. Bar Code Systems Group SRL, avandu-i pe I.C.B. Investment Limited si pe Cristea Robert Florin, isi schimba sediul social de pe Branduselor nr 2 - 4 etaj 6 la aceeasi adresa unde functioneaza Compania Hoteliera Times, pe B-dul Decebal nr.19, Bl S17, cu care incheie un contract de inchiriere.

NOTA: Februarie 2008 - ianuarie 2009. Serban Pop era vicepresedinte al ANAF, in timpul mandatului lui Daniel Chitoiu (PNL) ca sef al Agentiei, si al lui Varujan Vosganian (PNL) de ministru al Economiei si Finantelor. In aceeasi perioada, Pop era si membru al Consiliului de Administratie al CEC Bank si reprezentant al statului in Adunarea generala a actionarilor Imprimeriei Nationale si Loteriei Romane. Tot in 2008 este numita in ANAF Forentina Susnea in functia de director la Directia Mari Contribuabili.

8. Decembrie 2009. Compania Hoteliera Times, avand ca actionar unic pe I.C.B. Investment Limited, reprezentata de Bogdan Dumitrescu, adopta doua decizii: majorarea capitalului social al societatii si imputerniceste cabinetul de avocat "Savin Alina Corina" sa intocmeasca documentele necesare si sa inscrie la Oficiul Registrului Comertului o cerere de mentiuni care sa reflecte continutul prezentei decizii.

Referitor la majorarea capitalului social al societatii. Se aproba majorarea capitalului social al societatii Societatea Hoteliera Times SRL cu suma de 4.786.190 RON, prin emisiunea de 478.619 parti sociale noi in valoare nominala de 10 RON fiecare. Cele 478.619 parti sociale noi sunt liberate prin compensarea lor cu o creanta certa, lichida si exigibila, detinuta de catre asociatul unic I.C.B. Investment Limited asupra societatii Societatea Hoteliera Times SRL, in valoare de 4.786.190 RON. Creanta a fost dobandita de catre asociatul unic I.C.B. Investment Limited prin: a) contractul de cesiune de creanta incheiat la data de 20.12.2009, intre SC Bar Code Systems Group SRL, in calitate de cedent, si I.C.B. Investment Limited, in calitate de cesionar; prin acest contract de cesiune, a fost cesionata creanta in cuantum de 1.090.831,72 RON, detinuta de SC Bar Code Systems Group SRL impotriva Societatea Hoteliera Times SRL, in urma incheierii promisiunii bilaterale de vanzare cumparare din data de 17.03.2003 si a acordului de reziliere incheiat la data de 31.12.2004. b) contractul de cesiune de creanta incheiat la data de 20.12.2009, intre S.C. Finserv S.R.L., in calitate de cedent, si I.C.B. Investment Limited, in calitate de cesionar; prin acest contract de cesiune, a fost cesionata creanta in cuantum de 2.232.308,56 RON, detinuta de S.C. Finserv S.R.L. impotriva Societatea Hoteliera Times SRL , in urma incheierii promisiunii bilaterale de vanzare cumparare din data de 11.03.2003 si a acordului de reziliere incheiat la data de 31.12.2004. c) contractul de cesiune de creanta incheiat la data de 20.12.2009, intre S.C. Invest Infoconsult S.R.L., in calitate de cedent, si I.C.B. Investment Limited, in calitate de cesionar; prin acest contract de cesiune, a fost cesionata creanta in cuantum de 1.463.058,96 RON, detinuta de S.C. Invest Infoconsult S.R.L. impotriva Societatea Hoteliera Times SRL, in urma incheierii promisiunii bilaterale de vanzare cumparare din data de 15.04.2004 si a acordului de reziliere incheiat la data de 25.02.2005. In urma majorarii capitalului social, Societatea Hoteliera Times SRL va avea un capital social de 4.786.390 RON, impartit in 478.639 parti sociale, in valoare nominala de 10 RON fiecare, detinute in totalitate de catre asociatul unic I.C.B. Investment Limited. (MOF 2780 din 25.06.2010)

9. Iulie 2010. Societatea Hoteliera Times SRL, cu asociat unic I.C.B Investment Limited, reprezentata de Bogdan Dumitrescu, decide incepand cu data de 25.07.2010 revocarea mandatului de administrator al dnei Constantina Gandac. Societatea va avea administrator unic - dl Marghescu Adrian, cu puteri. (MOF 3716 din 30 august 2010)

10. Noiembrie 2010. Finserv SRL, avandu-i ca actionari pe I.C.B Investment Limited, reprezentata de Bogdan Dumitrescu, si pe Bogdan Dumitrescu cesioneaza 99% din actiuni catre alt off-shore din Cipru, MORELUS INVESTMENTS LIMITED, persoana juridica straina, inmatriculata in Cipru sub nr. HE 202430, cu sediul in Kritonos, 21, Lakatamia, P.C. 2325, Nicosia, Cipru, reprezentata prin mandatar Savin Alina-Corina (asociata lui Serban Pop in biroul de avocatura) (MOF 4946 din 9.12.2010)

11. Noiembrie 2010. Societatea Comerciala BAR CODE SYSTEMS GROUP - S.R.L, avandu-i ca actionari pe I.C.B Investment Limited, reprezentata de Bogdan Dumitrescu, si pe Bogdan Dumitrescu cesioneaza 96% din actiuni catre alt off-shore din Cipru, MORELUS INVESTMENTS LIMITED, persoana juridica straina, inmatriculata in Cipru sub nr. HE 202430, cu sediul in Kritonos, 21, Lakatamia, P.C. 2325, Nicosia, Cipru, reprezentata prin mandatar Savin Alina-Corina (asociata lui Serban Pop in biroul de avocatura) (MOF 4946 din 9.12.2010). Bogdan Dumitrescu va detine 1 parte sociala, reprezentand 3.3334% din capitalul social.

Ce sunt companiile off-shore

Procurorii Parchetului General despre off-shore-uri. (Sursa: explicatiile procurorilor despre societatile off-shore inserate in referatul de arestare din dosarul fraudarii Petromservice/PSV Company)

"Companiile off-shore sunt societati care, din ratiuni fscale sau de confidentialitate, sunt inmatriculate in afara statelor in care isi desfasoara activitatea comerciala, in asa numite centre financiare off-shore. Statele in care se infiinteaza asemenea companii se caracterizeaza de obicei printr-o fiscalitate redusa si prin formalitati minime de tinere a evidentei contabile si permit pastrarea confidentialitatii adevaratilor administratori si asociati ai societatilor (beneficiari reali/beneficiari efectivi in sensul prevazut de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE privind prevenirea utilizarii sistemului fnanciar in scopul spalarii banilor si finantarii terorismului).

Confidentialitatea beneficiarului real al unei companii off-shore este asigurata prin desemnarea unor actionari nominali si a unor directori nominali, care figureaza in mod formal in actele constitutive ale companiei, insa nu au dreptul de a administra patrimoniul si nu au nicio initiativa in activitatea acesteia. Sediul companiilor off-shore se stabileste in aceeasi modalitate, prin atribuirea formala a adresei la care functioneaza directorul nominal. Pentru a ingreuna identificarea beneficiarului real, o companie off-shore poate figura, la randul ei, ca actionar sau administrator al unei alte companii, eventual inmatriculate in alt stat, procedeul putand fi repetat de mai multe ori.

Toate formalitatile de inmatriculare a unei companii offshore se realizeaza prin intermediul unor agentii specializate, care desemneaza dintre angajatii sai directorii si actionarii nominali, atribuie adresa la care urmeaza sa functioneze compania si se ocupa de tinerea evidentei contabile sau de plata impozitelor. Directorii nominali isi inchiriaza practic numele, in schimbul unui onorariu, astfel incat unii dintre ei figureaza in sute sau mii de societati comerciale, dupa cum la adresa agentului specializat figureaza inmatriculate sute de alte societati.

In momentul desemnarii, directorul nominal intocmeste un document in care indica cine sunt adevaratii actionari ai companiei. De asemenea, adevaratul proprietar poate fi imputernicit sa efectueze acte in numele companiei, in special operatiuni bancare.

Astfel, beneficiarul real controleaza intreaga activitate a companiei, fie in mod direct, incheind acte in baza procurii si dispunand efectuarea de plati bancare prin ordine de plata sau prin intermediul internet bankingului, fie in mod indirect, prin dispozitii transmise directorului nominal.

Directiva 2005/60/CE a Parlamentului european si a Consiliului din 26 octombrie 2005 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor si finantarii terorismului impune statelor membre sa adopte norme care sa oblige institutiile de credit sa ia masuri de cunoastere a clientelei, incluzand verifcarea identitatii clientului si a beneficiarului real inainte de stabilirea unei relatii de afaceri.

Aceste prevederi au fost transpuse in legislatia interna prin Legea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarea terorismului din 2007 (The Prevention and Suppression of Money Laundering and Terrorist Financing Law of 2007), in baza careia, la deschiderea unui cont bancar in aceasta tara, directorul nominal al unei companii off-shore este obligat sa indice beneficiarul real al companiei." (Sursa: explicatiile procurorilor despre societatile off-shore inserate in referatul de arestare din dosarul fraudarii Petromservice/PSV Company)