Multimedia - Special

Demnitarul, Mama si Copilul

de Vlad Mixich, Laurentiu Diaconu-Colintineanu     HotNews.ro / RFI
Luni, 9 aprilie 2012, 0:11 Actualitate | Esenţial


Demnitarul are putere. Puterea de a influenta direct viata unei mame. Mama e gravida si locuieste acolo unde se nasc aproape jumatate dintre copiii Romaniei: la sat. Nu stie ca e doar o cifra dintr-o statistica incomoda pentru demnitar. Copilul lupta inca din burta mamei pentru dreptul la viata intr-o tara care nu pune mare pret pe sanatatea lui. HotNews.ro va spune povestea tulburatoare a mortii unui copil si a nasterii altuia, pornind din cel mai faimos sat romanesc, Viscri, si ajungand pana in birourile importante ale ministrului Sanatatii, presedintelui CNAS si al lui Raed Arafat.
 • Dati click pe rama foto pentru a viziona documentarul "Demnitarul, Mama si Copilul".Citeste mai multe despre   
20759 vizualizari

 • +9 (21 voturi)    
  Pai Romanii sunt de vina (Luni, 9 aprilie 2012, 0:39)

  Vizitiul [utilizator]

  1. Au votat cu uleiul si zaharul timp de 14 ani si se pare ca o vom lua de la capat desi suntem pre drumul cel bun.
  2. Aceiasi suspecti dau spaga. Spaga intretine un sistem in care studentii viitori cadre medicale sunt motivati de spaga nu de chemarea meseriei. Cu cat se da mai multa spaga, cu cat se atrag "doctorii" de la Spiru. Daca nu ar exista spaga, cei ce ajung sa fie doctori, ajung acolo pentru ca au chemare spre asa ceva.
  3. Grija fata de sine. Haideti sa fim corecti, cu exceptie situatiile de urgenta, neprevazute etc, in general actul medical se efectueaza pe oameni care nu au nici cea mai mica grija de ei insisi. Aici vorbim de educatie si preventie.

  Punctul 2 fiind cel mai daunator pentru ca acesta afecteaza in mod direct si restul problemelor mentionate in graficele de mai sus prin atragerea de personal medical neinteresat de actul medical.
  • +3 (13 voturi)    
   totul gratis (Luni, 9 aprilie 2012, 2:16)

   Psycon [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   Mi se pare o nesimtire sa ceri unui medic sa munceasca din "chemarea meseriei". De ce nu au chemarea asta si restul din sistemul bugetar? De ce medicii si profesorii sunt primii care trebuie sa aiba "chemare"? E o exploatare grosolana a sentimentelor unor oameni. Eu zic sa terminam cu povestea gratuitatilor in Romania. Totul e pe bani, iar persoanele defavorizate sa primeasca un venit social.
   • +8 (8 voturi)    
    chemarea meseriei (Luni, 9 aprilie 2012, 6:41)

    oaspetele [anonim] i-a raspuns lui Psycon

    Medicii de familie castiga bine spre foarte bine, in cazul celor care au pacientimulti pe liste.
   • +15 (17 voturi)    
    nu totul gratis, dar nici totul pe bani (Luni, 9 aprilie 2012, 7:47)

    lidia [anonim] i-a raspuns lui Psycon

    Mi se pare o nesimtire ca un medic sau un profesor sa nu-si faca meseria, pentru ca nu sunt platiti. Medicii sunt primii care trebuie sa aiba chemare, apoi preotii si dascalii. Mi se pare o nesimtire sa rostesti Juramantul lui Hipocrate ( "Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:
    Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
    Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
    Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
    Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.
    Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
    Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
    În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
    Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
    Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci soarta sa-mi aduca numai nenorociri.") si sa nu-ti faci datoria motivand ca ai salariu mic! E penibil !
    • -2 (14 voturi)    
     nu serios? (Luni, 9 aprilie 2012, 9:05)

     calugaru' vaxile [anonim] i-a raspuns lui lidia

     pai ai uitat sa stem in kapitalism? in capitalism TOTUL (mai ales bunurile si serviciile) se exprima in bani. iar bunurile si serviciile se vind pe ceea ce se cheama piata libera (adeca free market, nu ma refer la piata mghioroj). practicarea unei meserii tine de piata muncii (care e un serviciu si se vinde ca atare).

     in capitalism nu exista "chemare", si nici "datorie". exista cerere si oferta pe piata libera. nu-tz place, nu cumperi. sau negociezi un alt pret.

     iar juramintu' ala pe apollo11 si restu' gastii ma face sa rid.

     dragii mojului, io zic sa va hotaritz: ori vretz capitalism (ca tot va vaietatz ca din banii vostri traiesc ca parazitii intestinali medicii si profii) si-n cazu' asta acceptatz domnia PIETEI MUNCII - mai pe rumuneste, platiti sau crapatz, pentru ca viata voastra e o marfa si cineva are puterea sa v-o vinda - ori revenitz la decenta unei societati solidare (mda, probabil socialista de tip vest-european) si incepetz sa mai credetz si-n principii.

     ia du-te matale, kokoana lidia in piata si cere kilu' de rosii la dooj' de bani pentru ca asa e omeneste. sa vezi ce chemare are ala de la taraba ... cheama ciinii si-i repede in dosu' matale.

     vorba lu' caragiale ... a se slabi!
     • 0 (8 voturi)    
      da (Luni, 9 aprilie 2012, 10:04)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui calugaru' vaxile

      Se pare ca esti din "bransa",si citindu-ti postarea nu m-as da pe mana ta nici daca as vedea moarte cu ochii.Pe lentilele ochelarilor tai sunt lipite bancnote de o suta de euro ,deci esti "orb" nu meserias.Nu uita ca" VEI PLECA" cu mainile goale,avand in portofel doar constiinta ta morala!
      • -1 (5 voturi)    
       cum le stii tu pa tuate (Luni, 9 aprilie 2012, 10:43)

       calugaru' vaxile [anonim] i-a raspuns lui hot news

       din bransa, da. ma ocup cu softuri de risc bancar. deci da, din bransa. din bransa alora care daca vrei capitalism, itz dau capitalism pina la prasele. ca mie-mi convine.
       • 0 (4 voturi)    
        >>>>>>>>>>>>>>> (Luni, 9 aprilie 2012, 14:42)

        Invincible [utilizator] i-a raspuns lui calugaru' vaxile

        tot neprofesionist se cheama ca esti. vezi ideea de baza.
     • +5 (7 voturi)    
      doar o vorba (Luni, 9 aprilie 2012, 10:20)

      lacomicin [anonim] i-a raspuns lui calugaru' vaxile

      In piata pretul este la vedere si stiu cat fac rosiile; la doctorii bugetari nu scrie pretul pentru ca ar fi deja platit lunar la CASS... or, daca nu e la vedere, e taxa de protectie: dai, traiesti; nu dai, te las sa crapi. Iar asta nu are de-a face cu piata muncii. Si mai vor respect...
      • 0 (0 voturi)    
       medicina ca o piata... (Marţi, 13 noiembrie 2012, 13:23)

       _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui lacomicin

       "In piata pretul este la vedere".
       Asta nu inseamna ca piata serviciilor medicale nu este (ar trebui sa fie) ... o piata. In fapt chiar e o piata - doar ca asa cum ai sesizat - in Romania nu-i la vedere.
       Vorbind de piata serviciilor: Relatia contractuala este intre asigurat si stat (reprezentat prin CNAS).

       Eu cam deplasat sa te plangi mesterilor de la primul service ca Mercedes ti-a vandut o masina cu faruri defecte... ei n-au nici o treaba cu asta si nici nu ti-o repara decat pe bani: bani care ii primesc fie de la tine (si nu-i intereseaza ce garantie ai luat tu de la producator) fie de la producatorul masinii si atunci ei repara exact de le cere producatorul masinii si nu ce ti-ai dori tu - justificat sau nu.

       Faptul ca tu ai platit niste bani la CASS nu are (si n-ar trebui sa aiba) relevanta pentru medic.

       Despre piata muncii doar atat: E plina Europa de medici romani. Cati medici francezi sau germani lucreaza in Romania?

       Respect!
     • +2 (8 voturi)    
      tu ori nu pricepi (Luni, 9 aprilie 2012, 10:32)

      dw [anonim] i-a raspuns lui calugaru' vaxile

      ori nu pricepi care-i treaba.
      si pt ca la medicina dati ex la fizica, dar nu si economie, ai nevoie de ceva lamuriri.

      Tanti Lidia isi stabileste un pret pentru rosiile ei. Nici ea nu il stabileste fix cum vrea ea, ca poate ar vrea sa dea cu 30 ron/kg, dar piata ii spune ca vara rosiile sunt intre 2-5 ron kg si iarna 8-9 ron/kg.
      Deci tanti Lidia stie cu cat isi va vinde produsele si cand te duci la ea nu itit cere suprapret. Cumparatorul, la randul lui, stie ca daca se duce la tanti Lidia tb sa se astepte la pretul x.

      Tu cand te faci doftor, stii ca vei avea un salariu. Nu, nu tu il stabilesti, dar tu, stiind, care e acel sariu, totusi tu te faci medic. sa nu imi spui ca este doar chemare. Nu imi spune ca nu te astepti la ceva spaga, ca nu cred. Ba chiar, dupa vehementa ta, inclin sa cred ca esti intre cei care chiar conditioneaza actul medicl de prezenta publicului. "Clientul" tau, cand vine la spital de stat, stie ca a platit impozite pt sanatate, deci da, pretul, din punctul lui de vedere, a platit!
      Ah, da, te poti duce sa lucrezi la un spital particular. Caz in care acel spital va avea niste preturi, iar "clientul" le va sti dinante.

      mai e nevoie sa-ti mai explic?
      • 0 (4 voturi)    
       nu, tu nu pricepi (Luni, 9 aprilie 2012, 13:19)

       calugaru' vaxile [anonim] i-a raspuns lui dw

       tanti lidia, impreuna cu sindicatu' vostru de pseudocapitalisti "furati la cas" stabilitz un pret pe actu' medical (prin intermediu' ministerului, cas, etc). un fel de "mercurial". si chiar va asteptatz sa gasitz sanatate la pret de mercurial (desi stitz SIGUR ca sanatatea voastra e puternic subevaluata de "mercurial, da' voi nu si nu, betmen, betmen. sa va dea). noa si cind ajungetz cu spatele la zid, nenea dofturu' va zice plus!!
       • +3 (7 voturi)    
        da (Luni, 9 aprilie 2012, 14:32)

        hot news [utilizator] i-a raspuns lui calugaru' vaxile

        Ar fi doua intebari la care vad ca nu vrei sa raspunzi,d-le softist sot de d-rita.Cine a obligato pe sotia ta sa faca medicina daca nu-i convine salariul?De ce un om inteligent?care este invins de stat se razbuna pe bolnav(acesta de obicei este cel mai sarac,bogatul fugind repede la Viena)? Intelegi tu ceva din ce spun eu?Pe mine ma deranjeaza ca cei nemultumiti(doctorii)in loc sa se lupte cu statul se lupta cu nenorocitii astia sarantoci!Daca ai un pic de constiinta(oare?)retrage-te din discutie!Daca nu jupuiau cu atata"frenezie"pe amarati,mai ca le-asi fi luat apararea.Adevarat salariile medicilor sunt foarte mici,dar asta nu va da dreptul sa ne lipsiti de actul medical.Pe politicieni incercam sa-i taxam la patru ani.Pe medici nu mai putem sa-i taxam pentru ca vine d-na cu coasa si ne ia.
       • +6 (6 voturi)    
        ma doare sa iti spun, dar trebuie (Luni, 9 aprilie 2012, 15:05)

        lacomicin [anonim] i-a raspuns lui calugaru' vaxile

        Logica ta e perversa, iar limbajul nu are nimic nostim; ai impresia ca daca abordezi subiectul cu disimulata detasare (vezi, Doamne, eu inteligentul care privesc de sus, big picture, betmen, hihaha) esti convingator. Nu produci decat greata in fata oamenilor pentru care subiectul este realmente dureros. Majoritatea lor nu a avut sansa unei educatii ca tine si traiesc cu greu din putinul pe care il castiga muncind. Asta nu ii face mai rai sau mai putin valorosi ca tine. Apoi cand sunt loviti de o suferinta sunt intampinati de ranjetul superior al medicului si texte de genul: faci rost de 10 milioane si vii sa te operez... el castiga 7 milioane pe luna... sunt drame care trebuie tratate cu seriozitate, nu cu mistocareala ieftina. Nu poti da vina pe oameni pentru ca sistemul medical nu recompenseaza cadrele medicale cum trebuie pentru ca rezistenta la schimbare e in interiorul sistemului, nu in afara lui.
      • 0 (0 voturi)    
       despre chemarea la bugetari (Vineri, 13 aprilie 2012, 15:44)

       alexisys [anonim] i-a raspuns lui dw

       In aceeasi ordine de idei , ma tot intreb an de an, de ce in fiecare an la admitere la Academia de Politie sunt 7 pana la 14 concurenti pe un loc?Cand toti se vaita ca ies pe un salariu de cam 15 mil lei vechi ?Doar pentru acel salariu se ingramadesc ei ?.........
    • 0 (6 voturi)    
     chemarea... (Luni, 9 aprilie 2012, 10:06)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui lidia

     Vrei un medic bun? Medicul ala inainte de a fi bun a invatat cel putin 20 de ani. 20 de ani!..
     Juramantul lui Hipocrate este foarte nobil, dar este doar de fatada. In spatele lui este de fapt un contract social. Medicul isi trateaza pacientii <-> pacientii il intretin pe medic. Chiar in exemplul gasit de Vlad, ar fi interesant de stiut ce taxe platea omul ala cu vacile lui. Credeti ca platea? Suficient? Medicul ala de familie ar fi trebuit sa se suie intr-o masina si sa vina in vizita pe un drum asfaltat. Sa zicem ca e cel mai inimos medic si munceste pe lapte si legume de gradina. Masina cine o plateste? Asfaltarea drumului cine o plateste?
     Cat timp oamenii 'sarmani' nu vor intelege ca ei sunt primii care trebuie sa respecte acest contract social, vom avea un dezechilibru major in mediul rural. Dezechilibru care va fi 'rezolvat' de medicii tineri foarte simplu: vor emigra. Se vor duce acolo unde nu sunt doriti cu adevarat, unde oamenii fac efectiv eforturi ca sa le ofere cel putin la fel de mult cat ofera si ei: o viata sanatoasa.
     • +5 (5 voturi)    
      dfa (Luni, 9 aprilie 2012, 14:45)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Nu confunda sistemul de sanatate cu piata de legume -fructe.Un mar daca se strica ,nu-i problema,il arunci.Un om daca se imbolnaveste,nu-l poti arunca precum marul,pentru ca statul a cheltuit ca sa te pregateasca tocmai pentru ca el,omul,sa aiba o sansa.Tu trebuie sa-ti reglezi nemultumirile cu statul si nu cu omul.Ai facut facultatea la particular?atunci cauta-ti de lucru unde-ti convine mai mult.Mai repet odata: nu cu omul de rand razboiti-va ci cu statul,pentru ca el administratorul in tara asta si nu napastuitul.
    • +3 (5 voturi)    
     @lidia (Luni, 9 aprilie 2012, 10:14)

     Cocolino [anonim] i-a raspuns lui lidia

     De obicei nu comentez, dar de prea mult timp se tot bate apa in piua cu acest Juramant clasic, care e foarte bun pentru conduita morala a unui medic, pentru ca nu presupune obligatii legale, cu cele cateva exceptii induse de modernizarea societatii (avorturi, eutanasiere, asigurari malpraxis, etc). A fost intr-un fel modernizat si nu prea, a ramas tot un Juramant Simbol, ca apartinand unei profesii speciale. Versiunea aceasta clasica este folosita si in Romania, la absolvirea Facultatii de Medicina si la intrarea in Colegiul Medicilor. Daca facem un pic de analiza pe text, pentru ca "profanii" se tot leaga de cateva pasaje din el, uitand complet de altele, asta este fiecare alege ce-i place din el, si nu-l priveste ca un intreg... Chiar de la inceput se spune ca am sa practic "pe cât mă ajută forțele și rațiunea", aceasta fraza este pusa pentru a arata ca si medicul este om si poate sa nu-l duca capul sau sa nu stie un aspect al acelei patologii, al tratamentului, etc (asta nu inseamna ca nu trebuie sa se documenteze in permanenta), dar toate procesele si discutiile sunt pe aceasta baza, ca nu a fost medicul bun, ca nu a dat tratamentul corect, ca nu a facut ....etc. ceea ce ar fi considerat altii ca fiind corect. Medicina nu este predata gratuit, nu ai loc de munca asigurat dupa terminarea specializarii, las la o parte fragmentele cu avorturile si eutanasierea, pentru ca acestea inca sunt privite de multi medici ca fiind imorale, dar se practica pentru ca asa a decis societatea, de faptul actul medical modern tine cont de foarte multe reguli scrise (ghiduri de bune prectici, legislatia tarii respective, etc) la nivel mondial, european, national, care au partile lor bune (uniformizarea), dar si parti negative. "Dacă voi respecta ...viața...mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor atat cat voi trai..", aici intervine plata, ca sa zic asa, pentru ca un medic antic nu era sarac lipit pamantului, nu traia de azi pe maine, oamenii care il aveau
    • +3 (5 voturi)    
     @lidia (Luni, 9 aprilie 2012, 10:39)

     Cocolino [anonim] i-a raspuns lui lidia

     ...de prezenta lui, de arta lui, il rasplateau pe masura. Acum sa vedem ce se intampla in Romania, si nu la nivel de simbol, ci real. Se striga "E penibil!" la niste oameni care au ales medicina chiar din pasiune (nu inteleg ce se intelege prin "chemare", nu te cheama nimeni, nu te cheama Dumnezeu ca pe preoti, este o alegere ca oricare alta, pentru mine toate alegerile sunt speciale, chiar si cea de arhitect, constructor, farmacist, economist, etc), pentru ca nu puteti sa spuneti ca toti cei care viseaza sa ajunga medici, se gandesc la bani, exista profesii mult mai banoase, chiar imediat dupa terminarea facultatii, nu la 11-13 ani distanta. Mai aduc un motiv, spuneti ca toti viseaza la perioada cand vor incasa "cadouri/redevente/comisioane" (pentru mine spaga - intaietatea la o procedura sau conditionarea actului medical - este o infractiune din ambele parti, si a celor care o dau si a celor care o primesc), dar aceasta perioada vine dupa 11 ani de chinuri, cine ar fi indeajuns de nebun sa rabde atat pentru a avea un "salariu" pe merit? De ce nu ar fi asta chiar de la inceputul profesiei? Dupa cam am mai spus facultatea se plateste cu creier si bani (povesti ca este gratuita, in vest se plateste o suma modica in fiecare an pentru inscriere si carti - 800-1000 euro, unii chiar primesc bani ca fac stagii in spital si garzi, pe prezente) - cartile ti le cumperi singur, absentele de la stagii, examenele sunt platite scump de student, chiria, mancarea, etc. Cheltuieli pe care le are fiecare student orice ar studia, dar in cazul medicinii la absolvire te trezesti si lefter si fara viitor. De asta pleaca, prin Juramant nu este obligat sa returneze ceva unei societati care nu-l doreste, si oricum nu are ce returna (face voluntariat in timpul facultatii, plateste el si familia lui), este obligat doar sa ajute oamenii, fie ei prieteni sau dusmani, francezi, nemti, etc., acolo traieste cinstit si respectat (ca in Juramant). Banii nu sunt totul dar asta este forma actuala de
    • +3 (5 voturi)    
     @lidia (Luni, 9 aprilie 2012, 11:50)

     Cocolino [anonim] i-a raspuns lui lidia

     ...respect aratat unui medic si a artei acestuia. Ce respect imi arata societatea cand la absolvire sunt platit cu 800 RON? Bun sa consideram ca inca sunt invatacei, si invata numai particica de profesie pe care si-o aleg, si apoi? Cat credeti d-voastra ca este salariul unui medic specialist? Oricum nu am scris atat ca sa-i scuz pe medici care iau spaga, parerea mea despre acestia am scris-o mai sus. Dupa parerea mea medicii care inca au ramas in Romania, sunt onesti si incearca sa-si faca arta cu posibilitatile actuale, jos palaria, sunt Eroii neamului, ar trebui sa le facem o alta statuie langa cea a Eroilor Sanitari. Ei sunt, cu greselile intentionate, mai eroi decat multi alti romani (simpli sau cu profesii in slujba societatii). Sunt convins ca dl. Dr. Vlad Mixich, cunoaste legislatia si situatia actuala din domeniul sanitar, care nu este de 2-3 ani, ci din perioada interbelica. Profesia de medic este una liberala, ca a jurnalistilor, a avocatilor, a arhitectilor, etc., adica poti sa alegi, asa cum a ales si dl. Vlad Mixich, cum am ales si eu, desi nu am renuntat la medicina. Am ales sa nu ma balacaresc in acest sistem, inca bazat pe pile/relati/cunostinte. Nu stiu de ce a renuntat dl. Vlad Mixich, dar eu unul am renuntat pentru ca nu mai suportam sa vad atata suferinta in spitale, suferinta reala datorata lipsurilor (nu poti sa tratezi cu mintea si cu mainile, daca nu ai si celelalte chestii vitale: aparatura, sali, medicamente), a oameni saraci cu paporninte, care iti dau 10 lei pentru "maica, vreau sa ma fac bine, sau sa nu mor aici", crezand ca daca imi dau o sa-i tratez mai si mai...fata de ceilalti, dar care ajunsi acasa nu mai fac nimc pentru sanatatea lor, nu se mai ingrijesc, au scapat si de data asta. Plus suferinta mea ca profesionist (si materiala, dar aveam parintii care inca ma mai ajutau la 30 de ani) cand cei care conduc sistemul prof./senatori/decani/rectori toti doctori nu fac nimic pentru a revitaliza/imbunatatii sistemul, doar isi ajutau si
    • 0 (2 voturi)    
     @lidia (Luni, 9 aprilie 2012, 12:14)

     Cocolino [anonim] i-a raspuns lui lidia

     mai mult clica de "profesionisti", care prin Juramantul Hipocratic nu fac nimic oneros, adica isi ajuta apropiatii si copii profesorilor lor, nu? Eu ma bucur ca avem medici cu diferite alte preocupari, jurnalisti, prezentatori tv, scriitori, parlamentari, dar atat timp cat fiecare isi face treaba acolo unde este, tinand cont de unde au plecat. In exemplul de fata, un profesionist ar expune cele trei fete ale problemei, al pacientului, al medicului si al sistemului (CMR, CNAS, Minister, rectorii, prof din Parlament). Ar explica critic fiecare parte, cu bune si rele, cu probleme si cu rezolvari. Stiu ca dl. Mixich are multe articole pe aceste teme, oricum incomplete si insuficiente, nu este vina dumnealui este unul dintre putinii care face ceva, orice ca sa prezinte starea actuala, poate si cateva rezolvari. Putini sunt si oamenii care nu inteleg ca banii platiti de ei CNAS ajung unde trebuie, si dl. Mixich a facut o treaba buna in acest sens, dar insuficient pentru majoritatea romanilor. Astept cu interes noua lege a sanatatii pentru a vedea daca si cand ma voi intoarce la dragostea mea, medicina. Pentru ca nu merge cu aruncatul pietrelor mici in marele lac al sanatatii, in speranta ca vei obtine un tsunami. Am incercat si eu, si sunt convins ca sunt sute care au incercat, dar de 20 de ani se vede ca nu merge asa, atata timp cat sunt mii de alte pietre care se opun ca stancile micilor valuri create. Exemple sunt: nici studentii, nici rezidentii, nici tinerii specialisti nu s-au putut coaliza pentru a forma o forta de dialog, si chiar de presiune pozitiva in sistem (a se vedea revolta medicilor din alte tari). Sistemul este plin de nepotii/fiii si fiicele prof/conf/specialistilor comunisti care au totul asigurat, pana la moarte. Se cunosc problemele preparatorilor/asistentilor din universitati si a rezidentiatului. Putini dintre acestia chiar sunt profesionisti, restul sunt propietari. Problemele s-au transferat si in privat, nimeni nu te angajeaza daca nu esti deja
    • 0 (2 voturi)    
     @lidia (Luni, 9 aprilie 2012, 12:48)

     Cocolino [anonim] i-a raspuns lui lidia

     CINEVA, adica prof/conf/sef.lucrari/asistent universitar (pentru publicitate), sau anagajat la un spital pentru a aduce clienti. Si sistemul privat, de la care asteptam o revigorare a serviciilor medicale prin competita corecta cu statul, s-a pervetit. Cinste si acelor medici care au ales exclusiv calea medicinei private. Multi vor spune ca este mai corect ca un medic sa lucreze si la stat si in privat, decat sa fie prost platit la stat si sa primeasca si "multumiri", nu, este chiar mai gaunoasa si mai daunatoare. De ce? Pai sa ne gandim la situatia in care medici de la stat nu ar mai avea voie sa practice acest joc, cati medici ar mai pleca din tara? cum ar creste calitatea actului medical, initial la privat (pentru ca aici se platesc bani buni si privatul serios este si exigent, nu esti super-bun profesionist afara si altul la rand) si apoi prin competitie si la stat, daca nu prin competitie, tot se va realiza prin suprasolicitarea privatului. Avem multe exemple in Vest, se va spune ca privatul este exclusivist, da, dar va dinamiza medicii, sa performeze mai bine, daca esti super-bun de la inceput te vor selecta privatii, nu esti asa bun te duci la stat pe un salariu mai mic (oricum nu ca acum), dar vei incerca intotdeauna sa excelezi pentru a fi selectat si roata se invarte. Asta va incuraja inclusiv studentii, mediul universitar. Sunt mult prea multe de discutat, dar asta este treaba jurnalistilor, a societatii, a "profesionistilor" din sanatate. Mai este si aspectul educatiei sanitare a populatiei, pentru care nu s-a facut nimic, nimic. Ce flyere, ce medicul de familie, ce tv, avem nevoie de organizarea unei educatii in masa la fata locului (peste 50% din populatie traiesti la sat), de la igiena/ viata sanatoasa, la cum si cand sa te prezinti la medic, pana la intelegerea si asumarea bolii pe care o ai (nu e nevoie ca cineva sa fie vinovat pentru boala ta), cu implicarea tuturor persoana-factori de decizie locali-medici-asistenti-voluntari. Povestea continua...
   • +2 (4 voturi)    
    sanatatea (Luni, 9 aprilie 2012, 9:54)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Psycon

    De acord cu tine,dar sa mi se returneze cei 132 roni lunar ce mi se opresc din pensie.Nu am beneficiat niciodata de o reteta compensata,iar la medic ajung odata pe an.Facand o socoteala sumara,contribui la sistemul de sanatate"gratuit"cu 1400roni anual fara a beneficia de el.Sunt intradevar meserii care se fac prin har(chemare daca vrei)caci fara el nu esti util cu nimic,iar daca il ai il urmezi cu tote sacrificiile!Am trecut prin acest stadiu si stiu ce vorbesc! Azi MERCANTILISMUL INLOCUIESTE HARUL.Meseriile se invata azi dupa profit si nu dupa har(vezi doctori,preoti,avocati si nu numai).Stiu ca am provocat pe multi cu musca pe caciula,adevarul insa va scoate ochii,chiar daca nu veti fi de acord cu mine.
   • +1 (1 vot)    
    plata (Marţi, 10 aprilie 2012, 14:05)

    anca [anonim] i-a raspuns lui Psycon

    Mi se pare o nesimtire sa platesc asigurari medicale si, daca am o problema de sanatate, sa trebuiasca sa platesc din nou. Sunt de acord ca actul medical trebuie platit DAR sa nu mai platesc asigurarile medicale si, in acest fel, sa mi se dea posibilitatea de a ma abona la ce clinica doresc.
  • +7 (9 voturi)    
   Cita indiferenta (Luni, 9 aprilie 2012, 2:22)

   andra [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   Tu esti intreg la cap ? Ce legatura are aici cum ai votat ?
   Aici e vorba de indiferenta si incompetenta crasa a autoritatii - si totul pe bani grei - adica si Rusia si Ucraina si Botswana au statistici mai bune decit Romania.
   Indiferent de cine-i la putere nu ai dreptul sa-ti bati joc de oameni - adica nu punem asfalt pe sosele ca nu-i place lui Charles? bun atunci sa puna piatra cubica .De unde umilinta asta la primarul de doi bani?Sau e doar un paravan pentru puturosenie?

   Si Nosferatu ala de la Ministerul Sanatatii ce pazeste? Ala cum poate sa doarma noaptea la hotel la Basel cind merge la congrese cind stie care's statisticile ?
   Sau e de fapt platit sa echilibreze balanta etnica in Transilvania in favoarea UDMR?

   E posibil sa nu le cheme doctorita la tara pe femei la cafea si piscot si sa le invete ce sa manince, ce sa nu ridice , cum sa duca sarcina, etc? Pai are mai mult bun si demnitate tatal copilului decit toata doctorimea si administratia la un loc .
   • +1 (5 voturi)    
    Wow (Luni, 9 aprilie 2012, 13:22)

    Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui andra

    In mod respectuos, va sugerez sa vedeti "the big picture" pentru a intelege cum se interconecteaza totul de la vot pana la lipsa de respect pe care noi insine o avem fata de noi si de cei din jur.
  • +2 (4 voturi)    
   Doctorii sunt de vina (Luni, 9 aprilie 2012, 10:01)

   Atunci cand mizeria morala inventeaza false motive [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   1. Medicina nu are culoare politica; nu ascundeti lacomia si cinismul halatelor albe / verzi in spatele politicii;
   2. Spiru nu are facultate de medicina; iar spaga e pretinsa. Dai spaga pentru ca esti constrans sa dai; altfel pierzi vremea la doctor;
   3. daca vizita la un doctor nu ar presupune si livrarea spagii, ati fi uimit de cat de multi oameni "educati" exista: cu siguranta, analizele periodice ar fi facute de foarte mult mai multi.
   Principala problema a sistemului este SPAGA - aceasta mizerie cu care cadrele medicale s-au invatat sa traiasca si care e considerata normalitate. Cand va disparea spaga, abia atunci vor fi schimbari in sistemul medical romanesc. E clar ca salariile sunt foarte mici, pe cat de adevarat este ca maniera asta de retribuire este semnul unei boli morale, al unei lasitati a oamenilor din sistem. VRETI BANI MAI MULTI (PENTRU CA II MERITATI!)? OBTINETI-I CU DEMNITATE! Nu ii jecmaniti pe oamenii loviti de un necaz!
  • +2 (2 voturi)    
   nu (Luni, 9 aprilie 2012, 12:39)

   nin [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   Esti dezinformat, la Spiru nu au decat Facultate de Medicina Veterinara. La Titulescu au Stomatologie, in rest sunt "de stat" toate
   • -3 (3 voturi)    
    Deci sunt foarte informat :) (Luni, 9 aprilie 2012, 13:22)

    Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui nin

    Medicii veterinari nu trebuie sa trateze oameni :) LOL
  • -1 (3 voturi)    
   Chemare (Luni, 9 aprilie 2012, 13:20)

   Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   Cand spun chemare nu spun gratuit, asta ar fi absurd, dar nu spaga. Chiar nu percepeti diferenta? Salariile vor fi mici atat timp cat se va da spaga si sistemul va fi plin de incompetenti, va dovedesc logic si matematic daca vreti :)
  • +4 (4 voturi)    
   Vizitiul-Stie-Tot (Luni, 9 aprilie 2012, 13:41)

   radu_lian [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   1. Bine ca ti-ai dat tu seama de ceea ce ii motiveaza pe studentii la medicina. Pacat ca n-ai facut si tu medicina, motivat de sentimente alese, bineinteles. Sigur acum erai la Viscri...
   2. Spiru n-are facultate de medicina.
   • -2 (4 voturi)    
    Nu stiu tot (Luni, 9 aprilie 2012, 15:39)

    Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui radu_lian

    1. Dar stiu destul cat sa imi dau seama de aceste lucruri. Nu am chemare de medic, tocmai asta e si ideea, de ce sa ma fac medic doar pentru spaga?

    2. Faza cu Spiru era simbolica, daca nici de atata lucru nu va prindeti, nu stiu de ce am pretentia la mai mult.
 • +1 (3 voturi)    
  Trist... (Luni, 9 aprilie 2012, 3:29)

  vinny [anonim]

  Problema cea mai mare e ca nu se intrevad solutii la drame ca acestea...
  • +2 (6 voturi)    
   da (Luni, 9 aprilie 2012, 10:12)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui vinny

   Solutia esta fiecare acolo unde-si face meseria.Noi suntem solutia!Pare ridicol dar nu este.Sunt putini doctori care nu au o viluta in locuri exotice,nu mai spun ca nici salvarea nu mai poate intra in spital din cauza marilor gipuri parcate de catre medici,copii lor invata in strainatate,etc.
   • +2 (4 voturi)    
    "Gipuri" (Luni, 9 aprilie 2012, 10:20)

    Anti-gogoman [anonim] i-a raspuns lui hot news

    /// Sotia mea castiga dupa 18 ani de scoala si inca 5 de rezidentiat 1400RON. Crezi ca ne luam multe "gipuri" si "vilute exotice" cu banii astia ? Tu cumva ai acelasi salariu sau cumva unul de cel putin 5 ori mai mare ??
    • +3 (3 voturi)    
     da (Luni, 9 aprilie 2012, 13:53)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui Anti-gogoman

     Ceva mai sus am postare in care spun foarte clar ca sunt pensionar si platesc la sanatate,absolut fara nici un folos,132 roni lunar.In urma cu patru ani,luna mai,pentru a fi operat la picior(o treime gamba sectionata),amasteptat la usa salonului de oeratii 5ore pana am gasit 9oo roni ceruti de doctor.Si mai sti ceva?Am piciorul amortit pentru ca bunul doctor m-a operat ca un mare "meserias"!Aceasta am meritat dupa ce achit lunar 132roni plus cei 900la data operatiei!Ma lasi cu rezidentiatele sotiei tale?Sunt gata sa ma intalnesc cu tine si sa probez tot ceea ce am postat,ca argumentare!Sunt plictisit de "lacrimile de crocodil".Pana la urma esti simpatic,ai copiat vanzatoarea din piata care s-a dat bugetara. SA-TI FIE DE BINE!
     • +1 (3 voturi)    
      Pensionar (Luni, 9 aprilie 2012, 14:39)

      Anti-gogoman [anonim] i-a raspuns lui hot news

      132 RON sanatate deci ai o pensie de 2600 RON. Nu-i rau, de aproape 2 ori mai mult decat un medic. Banuiesc ca daca ai fi fost inca angajat ai fi avut in jur de 3500-4000RON, deci iata de 3 ori mai mult decat un medic! Zi-mi te rog ce studii ai si ce meserie, ca sa inteleg si eu de ce este "normal" ca tu sa castigi de 3 ori mai mult ca un medic.
      • -2 (2 voturi)    
       da (Luni, 9 aprilie 2012, 15:03)

       hot news [utilizator] i-a raspuns lui Anti-gogoman

       Acum nu mai cred nici in sinceritatea ta si nici in studiile tale.Regula de trei simple:aplica 5,5% la 2600 brut, nu net si vei observa ca esti in eroare. Esti cumva membru PCR?Vrei sa fim toti egali indiferent cum?Sa-ti scriu cu majuscule? Nu am nimic impotriva ca medicul sa aiba retributia de 4000 roni daca statul o poate sustine,dar cand in tara asta cei mai multi sunt saraci e greu.Nu saracul este administratorul tarii cistatul roman,cu el razboieste-te! Aceasta este opinia mea si daca nu ai alte argumente,basta!
       • +2 (2 voturi)    
        Raspuns? (Luni, 9 aprilie 2012, 15:47)

        Anti-gogoman [anonim] i-a raspuns lui hot news

        Vad ca nu ai raspuns la intrebare, uite, o mai scriu odata poate acum raspunzi:

        Zi-mi te rog ce studii ai si ce meserie, ca sa inteleg si eu de ce este "normal" ca tu sa castigi de 3 ori mai mult ca un medic.
        • +3 (3 voturi)    
         da (Luni, 9 aprilie 2012, 16:58)

         hot news [utilizator] i-a raspuns lui Anti-gogoman

         Am fost pilot de vanatoare 10 ani,dupa accident am ramas la sol.Lucrurile acestea nu au nicio importanta.Esti destul de istet sa deduci studiile mele macar cu aproximatie.Daca doresti sa mai dialogam lasa patima deoparte.Imi place rationalitatea!Te salut.
         • +3 (5 voturi)    
          stimate Domn, (Luni, 9 aprilie 2012, 20:25)

          lacomicin [anonim] i-a raspuns lui hot news

          va luptati cu morile de vant. Sistemul medical de stat este caracterizat de lasitate, hotie si ipocrizie. Plecand de la realitatea salariilor mizerabile,
          1. cadrele medicale nu lupta pentru cresterea salariilor (lasitate),
          2. ci prefera sa bage mana in buzunarele bolnavilor (hotie)
          3. mai mult, prefera mentinerea spagii pentru ca si daca s-ar tripla salariile (ceea ce ar fi justificat), nu ar obtine veniturile (neimpozabile) actuale din spagi; acest lucru convine de minune guvernantilor care, in felul acesta, nu se confrunta cu presiuni din partea unei foarte importante categorii profesionale si care, in consecinta, mentine aceasta situatie umilitoare atat pentru doctori, cat si pentru bolnavi (ipocrizie).
 • +1 (1 vot)    
  telemedicina (Luni, 9 aprilie 2012, 9:40)

  patrickun [anonim]

  precizare: sunt la minutul 8:43 din filmulet
  intrebare: cat ar ajuta telemedicina in acest caz? cu prezenta unui asistent medical rezident/bastinas in fiecare sat.
  • +3 (3 voturi)    
   despre nasteri in romania (Luni, 9 aprilie 2012, 11:19)

   un om [anonim] i-a raspuns lui patrickun

   Mai oameni buni medicina la noi e deja pe bani. Nimic nu e gratis. Esti gravida suni cu o luna inainte sa te programezi la analize la un laborator iti spune sa revii pe 1 ale lunii si pe intai suni la ora 9 si iti spun ca nu mai sunt fonduri. Ce e asta? Unde e gratuitatea? Stiu atatea mamici care din putinul lor au platit toate analizele totul a fost frumos si bine pana intr-o zi... Am senzatia ca demnitatri sunt cam rupti de realitate si trebuie sa revina pe pamant. Nu saracia si lipsa educatiei ne omoara copii ci ignorana unor medici si lipsa unor legi. Uite, cititi cateva povesti aici:http://www.organizatiaemma.ro/forum/ si spuneti-mi cate mamici nu au facut tot ce le-a stat in putere pentru copii lor. Eu am ramas cu impresia ca femeia era constienta de tot ce trebuie facut pentru un copil. Sa-i dea Dumnezeu sanatate!
  • +1 (1 vot)    
   @patrickun (Luni, 9 aprilie 2012, 11:23)

   Cocolino [anonim] i-a raspuns lui patrickun

   Telemedicina nu ar ajuta cu nimic, daca nu ai personal calificat si aparatura la fata locului: ecograf. Multi nu stiu dotarile minimale ale unui cabinet de medicina de familie, care in rural sunt si mai si... Medicul de familie din rural lucreaza prin anamneza, auscultatie, percutie, palpatie si atat. Analize, ecg, ecograf...la oras, daca esti norocos. Gravida, prin carnetul de sanatate primit la prima vizita/luare in evidenta la cabinet, are obligatia sa se prezinte periodic la control medical, analize, tratamente, etc., si in cazuri de urgenta sa cheme medicul (medicul de familie are in fiecare zi obligatoriu 1-2 ore de teren, in care viziteaza persoanele nedeplasabile, in special batrani, bolnavi cronici, etc). Domnul Dr. Vlad Mixich, stie sau presupun ca stie mult mai multe despre acest caz decat se vede in film. A vrut sa traga un semnal de alarma sper catre guvernanti, conducerea locala si spre populatie (sa fie mai serioasa, mai constiincioasa, mai grijulie cu sanatatea lor si a familiei lor). Din film inteleg ca pierderea copilului a avut loc la spital, dupa o cezariana (probleme la nasterea naturala, suferinta fetala?), si apoi dupa nastere probleme respiratorii (malformatii, etc?). Nu incerc sa-i dezvinovatesc pe medici respectivi, dar acesta nu este un jurnalism corect, a intrebat cineva pe medicii de la spital ce probleme a avut copilul? sau au refuzat sa vorbeasca, sau...? Au gasit-o pe doamna dr. medic de familie ca nu a fost in vizita la gravida, si daca se ducea si totul era in ordine, dar copilul tot avea malformatii, etc ce putea sa-i faca doamna dr.? Fara analize si ecograf, nimic. Eu continui sa cred ca acest film documentar a vrut sa arate dezastrul din sanatate si in special din mediul rural. Oricum medicii de familie nu ar avea ce sa comenteze despre salarii, ca sunt cei mai bine platiti din sistem, si asa si trebuie, se investeste mult mai mult in preventie. Dar atunci cand ai un medic la 10000 de oameni, minim 100 de gravide? Astept mai mult
   • +1 (1 vot)    
    telemedicina (Luni, 9 aprilie 2012, 13:44)

    patrickun [anonim] i-a raspuns lui Cocolino

    sincer, nu stiu clar/in detali in ce consta telemedicina....
    aparatura necesara ar putea fi asigurata de primarie, prin diferite mijloace(fonduri UE, sponsorizari, ONG etc) sau chiar de la buget, o parte...
    Personalul calificat, ma refeream la un asistent medical care sa stie sa opereze aparatura respectiva si sa trimita rezultatele pt a fi investigate de un doctor. Apoi asistentul sa poate primi indicatii, in cazul unei urgente, de la un medic, pt a controla starea pacientului pana la sosirea ambulantei.
    Ca si costuri de operare.... intr-un sat cu 1000 de gospodarii, fiecare gospodarie sa contribuie 5-10 lei lunar doar pt a avea grija de sanatatea lor, cred ca nu e mult.
    Astea sunt ideile mele.... sunt sigur ca specialistii ar putea gasi solutii mai bune si mai putin costisitoare.
    Sunt de acord cu tine ca medicul nu trebuie invinovatit. Cred ca si daca ar fi avut o masina de serviciu cu dotarile necesare, nu ar putea vizita toate satele respective.
    Comunitatea nu trebe sa mai astepte "ordine" de la "centru", ci trebe sa faca ei, apoi cand sunt depasiti de amploarea proiectului sa ceara ajutor de la "centru".
    "centru"=stat/minister/presedentie etc..
 • +1 (3 voturi)    
  s-a gasit vinovatul (Luni, 9 aprilie 2012, 11:02)

  moni [anonim]

  S-a gasit vinovatul pentru moartea unui copil...s-a gasit vinovatul pentru hibele sistemului sanitar din Romania...Medicul de familie...bine ca inca mai exista medici de familie ! Cei mai bine platiti medici din sistem, cei care iau "'spaga'' de la pacienti, tot ei cei care ar trebui sa tina loc de grija fiecaruia pentru sanatate...Sa se duca, domnilor, acasa la fiecare pacient, sa-l traga de maneca...sa-si vada de sanatate, sa aiba grija ce mananca...sa se spele si sa-si taie unghiile...
  Da, domnilor, iata vinovatul care traieste bine, imbuibat pe spatele pacientilor !!! De aceea tot mai multi medici de familie pleaca din tara, tot mai multi studenti viseaza la momentul in care isi vor lua diplomele si drumul spre emigrare...Pentru ca in tara asta, ''acarul lui Paun'' este intotdeauna cel mai mic in ierarhie, dar cel mai mare vinovat pentru o tragedie !
  Da, domnilor, trmiteti-va copiii sa se faca medici de familie...satul Viscra ii asteapta....are drumuri desfundate, case monumente istorice...primarul nu are ce oferi unui medic, dar....medicului ii este suficienta chemarea !!!! si daca ii este foame, isi zice in gand juramantul lui Hipocrate si-i trece....daca nu are unde locui, ii ajunge chemarea si din nou juramantul...copiii medicului se hranesc tot cu juramantul, iar internetul necesar pentru raportarea datelor la CNAS precum si viitoarei retete electronice, functioneaza tot cu un juramant al lui Hipocrate...sau cu chemarea? de fapt, medicului de familie nici nu-i trebuie locuinta...mergand din casa in casa, pe un drum desfundat...sa-si vada pacientii de pe lista, daca sunt acasa....nu mai ajunge sa doarma in casa lui....asa ca...
  Da....ce bine ca exista un vinovat de aratat cu degetul ! Rusine sa-i fie ca s-a facut medic si nu presedinte CNAS, sau secretar de stat in MS, sau parlamentar sau....de ce nu, europarlamentar !!!!
 • +4 (4 voturi)    
  un vraf de hartii (Luni, 9 aprilie 2012, 11:57)

  kafka [anonim]

  asta se gaseste intre bolnav si medic, intre "har" sau "daruire" si practica, intre pricepere si posibilitati etc.

  una dintre persoanele din reportaj spune: la 100.000 locuitori, sunt 380 medici in mediul urban, dar doar 58 in mediul rural. cu alte cuvinte, cu cat distanta intre medic si pacienti creste, cu atat scade numarul medicilor... un medic la peste 1700 de pacienti raspanditi pe coclauri. nu stiu cum arata decontarea benzinei si a reparatiilor masinilor de medic "de familie", dar imi imaginez...

  nu-i cazul meu. eu locuiesc la oras. dar nu am medic de familie, pentru ca, desi lucrez de ani buni de zile (cu CAS platit in pauzele dintre joburi, bineinteles), ne-avand domiciliul in localitatea in care locuiesc, CAS de Cluj imi interzice sa-mi iau medicul de familie in acest oras. de ce? pentru ca nu pot "dovedi" ca am platit neintrerupt CAS 5 ani de zile. pentru ca "legea" suna diferit de la un CAS la altul. si pentru ca ii este prea greu sa verifice cu colegii de la CAS din alte judete. in conditiile in care o persoana care nu munceste trebuie sa dovedeasca plata CAS pe 6 luni de zile! atat!

  statul nu se intreaba, cand primeste bani prin taxe si impozite, DE UNDE si DE LA CINE ii primeste. banii "vin", iar platitorul este "anonim". la fel ca si cu amenzile incasate de doua-trei ori pentru ca amarasteanul nu a avut prezenta de spirit sa pastreze chitantele ani de zile, sa le duca la politia din resedinta de judet etc.

  STATUL este centrul, autoritatea, el imparte amenzile, sanctiunile, obligatiile. pacientul, cetateanul, angajatul, ALEGATORUL - poate cel mai adesea sa se afle "in ilegalitate". pentru ca STATUL este incredibil de greu de multumit. s-a infasurat in maldare de hartii, iar teoriile cu statul la dispozitia cetateanului raman doar pe afisele publicitare.
  • +1 (1 vot)    
   p.s. (Luni, 9 aprilie 2012, 12:36)

   kafka [anonim] i-a raspuns lui kafka

   banii "vin" si asta e legal intr-o tara in care provenienta veniturilor nu este chestionata. PRIN LEGE orice ai e dobandit "licit".
   aceleasi legi care le-au permis marilor corupti din politica, administratie, afaceri sa transforme in privat avutul public, aceleasi legi au transformat statul in contrarul a ceea ce ar trebui sa fie: ceva ce dispune de cetateni in loc sa fie la dispozitia si inspre ajutorul lor.
   si au transformat functionarii in instrumente ale autoritatii: indivizi care folosesc vocabularul distrugator al "autoritatii".
 • +3 (3 voturi)    
  Sistemul a invins ! (Luni, 9 aprilie 2012, 12:32)

  Doru Dascalu [anonim]

  Toata lumea bate apa in piua, sau face frectii, ca tot e vorba de medicina, dar nimeni nu spune nimic concret.A reusit sistemul capitalist sa-i spele pe creier pe multi dintre noi.Daca nu esti trepanat si mai gandesti cu mintea ta si nu iei pe nemestecate povestile spuse de indivizi interesati in mentinerea unui sistem aflat in colaps, realizezi ca o societate civilizata, mai ales ca cica traim in capitalism, nu ar lua nici un ban de la cetateni pentru sanatate. Pur si simplu cetateanul sa plateasca el pentru servicii medicale, pe loc sau cu abonament.Asa se va schimba si mentalitatea cu merg al doctor ca platesc CAS.Va responsabiliza omul, ca sa fie econom, sa fie stapan pe el, sa nu astepte ca cineva de sus sa aiba grija de el, pentru ca i s-a oprit bani din castigul lui. Identic ar trebui si cu pensiile.Ar trebui ca odata cu implinirea varstei de 18 ani, cetateanul sa aiba parte de o ceremonie in comunitatea in care traieste, prin care sa i se comunice ce trebuie sa faca, incepand de atunci. Si anume, sa fie econom si responsabil, sa-si puna bani deoparte pentru sanatate si pentru zilele negre de la batranete. Bineinteles ca acesti bani, populatia sa nu-i depuna la firme specializate care sa le manance banii, precum s-a intamplat in state. Toti acesti bani sa fie depusi intr-un cont al ministerului de finante si din el sa se faca plata serviciilor medicale avute de cetatean, iar banii de pensie sa fie automat socotiti in aur. Adica daca ai depus echivalentul a 10 gr de aur, peste 30 de ani, tot 10 gr de aur sa ai, in echivalentul monedei din acea vreme. E simplu, dar nu se vrea. Exista prea multi indivizi care o freaca pe duda, traind din furaciuni de la ceilalti.Iar astia sunt organizati in ceea ce se cheama administratia de stat, noua denumire a mafiei cu acte in regula.
 • -1 (1 vot)    
  reportaj spalator de creier (Luni, 9 aprilie 2012, 13:36)

  radu_lian [anonim]

  N-au dupa ce bea apa dar fac copii. E gravida, dar asteapta medicul s-o alerge prin sat. Cu gratuitati, de parca sarcina ar fi o boala... Faci copii atunci cand iti permiti, cand ai ce sa le asiguri, nu ca sa-i chinuiesti si pe ei asa cum te-ai chinuit si tu, facand baie la lighean.
  • +2 (2 voturi)    
   da (Luni, 9 aprilie 2012, 15:29)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui radu_lian

   Din putul gandirii tale Romania ar arata ca un sat,iar in putul gandirii tale se gaseste teoria lui Hitler putin completata de tine:sa traiasca numai cei frumosi,bogati si inteligenti,restul sa fie eutanasiati!La cum gandesti sigur ai fi fost printre cei morti!Citesc multe postari care ma stupefiaza:ne-am pierdut sentimentele caracteristice numai omului si am ajuns ca animalele...numai cu instincte!Nebunia,in Romania,este la ea acasa!Doamne,iarta-i caci nu stiu ce vorbesc!
   • 0 (2 voturi)    
    ralian@yahoo.com (Luni, 9 aprilie 2012, 16:15)

    radu_lian [anonim] i-a raspuns lui hot news

    N-ai tu treaba cu putul gandirii mele. Ca sa ma intelegi iin vorbe simple si putine: nu conteaza cati copii faci, atat vreme cat ai cu ce sa-i cresti si sa-i trimiti la scoala. Asta e simt de raspundere, nu hitlerism.
  • +1 (1 vot)    
   Baie la lighean (Luni, 9 aprilie 2012, 15:40)

   Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui radu_lian

   E chiar frumoasa daca stii sa o faci cum trebuie :)
  • +1 (1 vot)    
   oare? (Luni, 9 aprilie 2012, 15:43)

   taranu' [anonim] i-a raspuns lui radu_lian

   Strabunii tai, care probabil au facut baie la copaie, ce ar spune despre asta? s-o fi chinuit mult fara cabina de dus, fara canalizare la tara, fara iPhone si ce-o mai aparea... a, uitam de maternitate; si nici ecografii, nici vizite la ginecolog. //(editat de HotNews.ro)
   • +1 (3 voturi)    
    ralian@yahoo.com (Luni, 9 aprilie 2012, 16:11)

    radu_lian [anonim] i-a raspuns lui taranu'

    Exact! Strabunii mei traiau din ce munceau si nu-si permiteau sa cheme/blameze doctorul pentru nevointele lor; se nastea cu moasa (cand se putea) si copii care traiau bine, care nu... Dumnezeu sa-i odihneasca!
    In schimb, strabunicii nu aveau contraceptie, nu aveau dispensar, nu aveau ajutor de la stat pentru primii ani de viata ai copilului, nu aveau alocatie pentru copii, ajutor de somaj etc.
    Astazi vrem "gratis" si "de la stat" cat mai mult, iar cand nu primim ocaram "doctorul", in principal pentru ca nu are "morala" si nici "principii". Dar ei ce "principii" au cand toarna la copii cu nemiluita intr-o lume in care poti sa-ti planifici viata de familie asa cum doresti pe cand altii se gandesc de 7 ori inainte sa-l faca si pe-al doilea de frica zilei de maine? Ce "principii" au cand il injura public/ in documentar pe ala care e platiti ca un milog ca sa le asigure lor "sanatate" si "zile" de viata intr-un cabinet aranjat pe cat se poate la un capat de lume?
    Sa ne uitam mai intai la cum ne purtam noi cu ceilalti, la ce avem noi de oferit celorlalti si apoi sa cerem sau sa incepem cu ocara.
    Medicii din Ro sunt umiliti zi de zi prin salariile care li se acorda, prin artificiile pe care sunt nevoiti sa le faca pentru a trai si maine, prin sfidarea cu care sunt tratati atat de media cat si de societate.
    Vreti servicii de calitate? Cereti-le acolo unde trebuie si nu va mai complaceti. Altfel o sa fiti tratati de dra de la asistenta sociala cu cercel in nas.
    Atat am avut de zis. Sa fiti sanatosi!
    • +3 (3 voturi)    
     si bunul simt al strabunilor unde-i? (Luni, 9 aprilie 2012, 16:40)

     kafka [anonim] i-a raspuns lui radu_lian

     nene, strabunii, in cazul fericit in care nu erau tarani legati de pamant, iobagi, robi etc. - aveau o logica foarte pragmatica: faci multi copii ca sa ramai macar cu vreunul doi, ai animale, gospodarie etc. plozii nu se duc la studii, ci continua munca pamantului etc.
     ei bine, logica aceasta pragmatica e continuata si astazi.
     in plus, cu putina atentie, nu-i greu de observat ca cei intervievati in reportaj sunt un caz fericit - de familie de gospodari, cu animale suficiente, pamant si MUNCA.

     deosebirea?
     pai strabunii NU aveau un sistem de asistenta medicala gratuita, dar nu aveau nici taxe, impozite, CAS de platit. nu aveau un stat japcar ce sufoca piata de produse agricole autohtone prin importul de produse din strainatate, prin hiper marketuri, prin mafia intermediarilor etc. strabunii traiau in cu totul alta tara...

     nu mi se pare ca reportajul incearca sa stabileasca vinovatii dintre medici si pacienti.
     vinovatii sunt la nivelul autoritatilor, al legislatorilor, al profitorilor sistemului, in general.

     cauzele haosului sunt birocratia si interesele private. nu medicul sufocat de fiscalitate si birocratie, nu taranul care isi intemeiaza, inca, din fericire, familie si "toarna" copii.

     toate discursurile de genul: vreti aia? cereti, luptati-va etc. sunt demagogie.

     un stat al romanilor ar avea tot interesul ca agricultura si economia sa mearga, romanii sa aiba copii, medicii sa fie suficienti si accesibili, iar sistemul taxelor cat mai transparent si mai eficient. un stat al intereselor private prefera sa alimenteze conflicte artificiale intre medici si pacienti, intre "bugetari" si "privati" pentru a-si pastra disimulate afacerile.
 • 0 (2 voturi)    
  Locuri goale (Luni, 9 aprilie 2012, 20:07)

  ics [anonim]

  ma-ntreb citzi dintre virulentzii combatantzi pe net sint dispushi sa se apuce sa faca ei medicina. sau citzi dintre copii lor. locuri goale ar fi. eu de exemplu am plecat am inchis cabinetul de tot. iar pina acuma nimeni nu mi-a luat locul.

  ca idee medicina nu se face cu bunavointza ci cu aparatura, consumabile shi instruire. care costa cam la fel peste tot. o pensa e 50 iar foarfeca e 130 euro, un fir de sutura un euro,un autoclav 10mii, un ecograf 40 demii iar un tomograf un milion. aah shi un stetoscop 120 de euro, un tratat de specialitate vreo 3-400, o taxa de participare la un congres la fel. aaah shi am uitat celebra taxa de la dsp de acreditare de 250 de roni pe an, shi taxa de la colegiul medicilor shi asigurarile pentru medic, personal shi separat pentru cabinet. ahha shi acuma vor sa cumperi shi cititor de carduri de vreo 2500 de ron, cu server, internet prin dsl samd. alaturi de muuulte alte biruri, impozite, costuri de intretzinere, gunoiul la proairclean, personal samd.

  le doresc succes celor care se vor incumeta sa practice medicina cu costuri din astea shi cu deconturi de la cnas de 2 euro pe pacient. odata la trei luni. paushal.

  repet locuri goale sint. ramine de vazut cine le umple.

  senzatzia mea a fost ca sansele sa se schimbe ceva sint nule. pacientzii nu vor sistem de sanatate privat shi asigurari private ca e scump shi trebuie sa se mai shi ingrijeasca sa ramina sanatoshi . doctorii nu vor ca sint costuri shi investitzii mari shi nu au cu ce sa le acopere. cnas shi ms nu vor ca nu prea mai ciordesc aleshii shi ordonatorii de credite de la privatzi.

  cu toate astea tot ce e performant shi bun pe lumea asta de la cartofi la avioane a fostsi este creat in sisteme economice shi sociale concurentziale private. se pare ca medicina privata concurentziala nu vrea nimeni in romania, vezi balciul cu arafat.

  inca odata le doresc noroc celor care se vor ocupa de medicina. in romania. ca altceva nu vad ce ar putea functziona.
 • +4 (4 voturi)    
  de ce nu sunt medici la tara. (Luni, 9 aprilie 2012, 21:11)

  medic de familie [anonim]

  Dragi cititori. Medici de familie exista. Numai in anul 2009 au primit loc pe medicina de familie ,in rezidentiat peste 2000 de colegi ,printre ei ma numar si eu. Acesti 2000 de oameni vor termina anul acesta rezidentiatul si vor deveni specialisti. La tara vor ajunge probabil doar cateva sute....
  De ce?
  Acum un an ,m-am interesat de posibilitatea preluarii unui cabinet intr-o suburbie a orasului Breaza ,pe valea Prahovei ,de la un medic care se "saturase" ,si mi-am dat seama ca ar fi sinucidere profesional/financiara curata.
  Medicul respectiv mi-a explicat ca in fiecare an "pleaca" din lista intre 50 si 100 de persoane. Cei tineri sunt majoritatea plecati afara ,cei batrani mor. Aproape nimeni nu face copii ,si rata de inlocuire a pacientilor este puternic negativa.Deci ,chiar daca as fi preluat acel cabinet, contra-cost evident, adaugand costurile relocarii mele din Bucuresti intr-o casa batraneasca ,ce necesita reparatii (am avut bunicii in zona), in cativa ani de practica lista mea ar fi ajuns sub nivelul de subzistenta. Si atunci ,ce sa fac? sa iau pacienti si din alte sate/comune? Buna idee.....dar ei nu au bani de transport ,iar eu nu as avea suficienti de vizite la domiciliu. Benzina creste cu 10-15% pe an ,iar lista aia nenorocita va scadea cu 5-10% pe an! Sa merg cu bicicleta? ok ,fie...dar iarna ce fac?
  Si vorbim de Breaza. Localitate pe DN1 ,cu drumuri asfaltate partial....si cu oras mare la 25 de km.
 • +5 (5 voturi)    
  continuare (Luni, 9 aprilie 2012, 21:17)

  medic de familie [anonim]

  In satele din Transilvania ,problema e si mai grava. Oamenii se muta din urban in rural ,e adevarat. Dar se muta in ruralul din apropierea marilor orase ,pentru ca acolo au de munca ,si...acolo exista medic. Inbatranirea populatiei si lipsa viitorului pentru tanarul medic sunt probleme serioase pe care trebuie sa le luam in calcul cand vorbim despre medcii de tara. Lasam la o parte factorul social ,ca au trait in mari orase ultimii 10 ani ,si apoi trebuie sa mearga pe cocaluri unde ....efectiv nu au cu cine socializa ,unde isi duce copii la o scoala buna sau unde lua masa cu sotia la sfarsit de saptamana. Unde sa vada o piesa de teatru ,samd. Nu ,astea sunt "fitze". Eu vorbesc exclusiv de bani si de viitorul lui profesional.
  Mediul rural situat la mai mult de 15 km de un oras mare ,moare incet si sigur. La propriu.Medicul isi doreste un praxis acolo unde poate sa se dezvolte. Sa acumuleze pacienti ,sa cladeasca o clinica ,un renume ,etc.
  In Franta ,statul Francez ,are un program de revitalizare rurala si pompeaza banii. Amaratii aia de francezi de la tara nu au de unde plati medicul roman atat de bine pe cat este platit si motivat sa plece de-aici ,dar statul Francez ofera acest stimulent ,astfel incat ,poate....Francezii vor lua calea mediului rural si vor repopula acele sate ,daca va exista medic si conditii. Conditiile le au ,medicul le mai trebuie. Si medicul vine de-aici ,si vor tot veni. Majoritatea din cei 2000 de care v-am scris in primul post....
 • +2 (2 voturi)    
  ???????????????????????? (Marţi, 10 aprilie 2012, 7:36)

  Cadillac [utilizator]

  Fara bascalie, la modul cel mai serios cu putinta:

  Imi explica si mie cineva de ce satul Viscri este CEL MAI FAIMOS SAT ROMINESC ??????

  Din cite mi-amintesc de la orele de 'filatelie-garduri', Albert Einstein s-a nascut in oraselul Ulm din Germania,
  nicidecum la Viscri...

  Multumesc anticipat.
 • 0 (0 voturi)    
  Cum disparem ca natie (Marţi, 10 aprilie 2012, 23:17)

  Spiridon [anonim]

  Hai ca tocmai am aflat de la Institutul National de Statistica si care-i decalajul intre frecventa inmormantarilor si a botezurilor in Romania: CEL PUTIN 1 MINUT!!!
  http://camarasdelumini.wordpress.com/2012/04/10/populatia-romaniei-la-1-martie-2012/
 • 0 (0 voturi)    
  Mama si Copilul (Miercuri, 11 aprilie 2012, 0:33)

  CJ [anonim]

  Da, totul se plateste.

  Atunci eu sa nu mai platesc CAS si sa platesc direct la doctor. Prea multi bani platesc lunar si apoi cand am nevoie nicio invetigatie nu se urneste decat cu o suma in buzunarul medicului. Am ajuns ca nici macar la un copil de cateva luni sa nu se investigheze serios complicatiile aparute, primul lucru urmarit de doctor fiind plicul cu bani, ca la un tonomat. Pot sa consider ca acestia sunt oameni?

  Orice dar nu fiinte umane!
  • -1 (1 vot)    
   daca nu gindesti (Miercuri, 11 aprilie 2012, 10:44)

   calugaru' vaxile [anonim] i-a raspuns lui CJ

   in mintea ta, banii de-i dai la cas se duc avtomat in poznaru' dofturului. well, not quite. se cam pierd pe drum.

   "primul lucru urmarit" de tine cind te duci la servici, care e? nu sa fii platit? ba cum sa nu! siigur, o sa-mi sari in cap, ca e o deosebire intre leafa si shpaga. desigur ca e o deosebire! leafa e "mercurialul" iar shpaga e diferenta pina la un venit decent. nu va convine sa datz shpaga, maritz mercurialu'.

   da' nu sint bani!! atita poate oferi romania!! o sa aud acum coru' patriotilor. pi daca asta puteti oferi (plata de bantustan), de ce ceretz sa vi se ofere in schimb altceva decit servicii de bantustan?

   ca nu e "omenie". nununu, va rog ... vorbiti romaneste ... textul pe care vreti sa-l scrieti e in realitate asta "dar nu se poate, aia chiar isi permit sa imi arate pe doamna cu coasa daca nu le dau". ei da! cind dai la frizer, dai ca nu suportz sa iesi pe strada cu freza nasoala. aia e ok. tre' sa traiasca si frizeru'. cind treaba se ingroasa, insa, si simti cavou' ... nu mai e cool.

   da' nici macar asta nu e oribil din partea voastra. stitz ce e oribil? ca fumatz si ca va afumatz copiii (in romania se fumeaza la locu' de munca, in birouri, ceea ce in lumea civilizata e strict interzis!!). ca mincatz tot felul de porcarii daunatoare sanatatii, ca nu dormitz destul, ca bagatz in voi prea mult alcool. si dupa ce ati simtit moartea cum da tircoale, tot nu va potolitz!!

   p-orma venitz la medic sa va scape "sa traiesc as vrea, doctore", da' voi pentru voi nimic nu facetz. si da, pe tzagari si bere datz intr-un an de 10 ori mai mult decit la doftur. da' tot dofturu' va ia banii. ca el "nu face nimic", de la bere si tzagari avetz in mod evident o gramada de return


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version