Ministerul Culturii a propus Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) sa introduca in lista patrimoniului cultural imaterial: colindatul de ceata barbateasca din Romania si Republica Moldova, pelerinajul de la Sumuleu-Ciuc si pelerinajul de la Manastirea Moisei. Cele trei propuneri urmeaza sa fie analizate de Secretariatul Conventiei UNESCO.

Lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanitatii a fost alcatuita in 2008, potrivit unei Conventii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, incheiata la Paris, la 17 octombrie 2003. Lista numara in prezent 166 de opere din 76 de tari. Patrimoniul Cultural Imaterial se refera la traditii si expresii orale, incluzand limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri si evenimente festive, cunostinte si practici referitoare la natura si la univers, tehnici legate de mestesuguri traditionale.

Pana in prezent, Romania este prezenta pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatiii UNESCO cu Ritualul Calusului, inclus la 25 noiembrie 2005, si cu Doina, acceptata in 2 octombrie 2009.