Premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu propune, joi, unui Parlament in care vor vota doar reprezentantii coalitiei, dar care pot asigura majoritatea, un Cabinet cu trei independenti, trei reprezentanti ai UDMR, doi ai UNPR - toti prezenti si in Guvernul Boc - si noua ai PDL. Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru prezentarea programului si a listei Guvernului de catre Mihai Razvan Ungureanu este programata sa inceapa la ora 11.00. Liderul PSD Victor Ponta a anuntat ca opozitia nu va participa la procedurile de investire a noului Guvern, dar ca el va fi prezent joi in Parlament pentru a explica pozitia USL.

Pentru a fi investit, Guvernul propus de Ungureanu trebuie sa primeasca votul majoritatii de 233 de parlamentari, lucru fezabil, in absenta unor elemente surpriza, in conditiile in care grupurile din arcul guvernamental au, impreuna, 244 de deputati si senatori.

Grupul parlamentar al minoritatilor nationale, alcatuit din 17 deputati, va anunta joi dimineata decizia privind sustinerea Guvernului.

Mihai Razvan Ungureanu a prezentat, miercuri, componenta Cabinetului sau. Marko Bela (UDMR) - vicepremier, Catalin Predoiu (independent) - ministru al Justitiei, Leonard Orban (independent) - ministru al Afacerilor Europene, Kelemen Hunor (UDMR) - ministru al Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) - ministru al Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) - ministru al Sanatatii, Cristian Diaconescu (UNPR) - ministru al Afacerilor Externe, Gabriel Oprea (UNPR) - ministru al Apararii sunt cei opt membri ai Guvernului Boc propusi sa isi continue activitatea la ministerele pe care le-au gestionat.

Cei noua candidati PDL pentru a face parte din Cabinetul Ungureanu sunt: Lucian Bode - ministru al Economiei, Gabriel Berca - ministrul Administratiei si Internelor, Cristian Petrescu - ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Alexandru Nazare - ministru al Transporturilor, Stelian Fuia - ministru al Agriculturii, Catalin Baba - ministru al Educatiei, Razvan Mustea - ministru al Comunicatiilor, Claudia Boghicevici - ministru al Muncii, Bogdan Dragoi - ministru al Finantelor. Democrat-liberalii, cu o medie de varsta de 38 de ani si diferite profesii - intre care inginer, analist financiar, lector universitar - au fost propusi sa-i inlocuiasca pe toti reprezentantii partidului in Guvernul Boc. Cinci dintre ministrii desemnati de PDL sunt deputati, unul este senator si trei au fost secretari de stat in ministerele pe care urmeaza sa le conduca.

Ministrii desemnati au fost audiati, miercuri, in comisiile parlamentare de specialitate, doar de catre parlamentarii puterii, reprezentantii opozitiei absentand. Unii dintre ei au primit avizul favorabil al comisiilor, altii doar o "recomandare" catre plen, in situatia in care cvorumul de sedinta nu a putut fi intrunit. Avizul comisiilor este consultativ.

La sedinta de plen de joi, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru urmeaza sa isi prezinte programul si lista Guvernului. La cererea reprezentantilor grupurilor parlamentare, presedintele le da acestora cuvantul pentru exprimarea punctelor de vedere. Dupa incheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret si se exprima prin bile.

Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de presedintii Camerelor si se inainteaza presedintelui Romaniei pentru numirea Guvernului. Primul-ministru si membrii Cabinetului depun apoi juramantul, individual, in fata presedintelui. Guvernul isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului.

In cazul neacordarii votului de incredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul aduce de indata aceasta situatie la cunostinta presedintelui, in vederea desemnarii unui alt candidat pentru functia de prim-ministru.

La votul din plenul Parlamentului vor participa doar grupurile parlamentare ale coalitiei.

Conducerea PNL a confirmat, miercuri, decizia ca parlamentarii liberali sa nu participe la sedintele Legislativului pentru investitura noului Guvern.

Si liderul PSD Victor Ponta a spus ca decizia politica a USL de a nu participa la procedurile parlamentare de investire a noului Guvern ramane neschimbata. El a precizat insa ca va fi prezent, joi, la sedinta comuna a Parlamentului, in care se va da votul de investitura, pentru a explica pozitia USL si a expune asteptarile opozitiei de la noul guvern. Ponta va fi prezent in plen impreuna cu cei patru lideri ai grupurilor PSD si PNL de la Camera Deputatilor si de la Senat.

Coalitia poate asigura in plen cvorumul si majoritatea de voturi necesare daca nu vor exista elemente surpriza, grupurile PDL, UDMR, UNPR si al minoritatilor nationale totalizand 244 de parlamentari.

La Senat, grupul PDL are 45 de membri, cel al UDMR - 8, grupul progresist - 14. La Camera Deputatilor, grupul PDL are 122 de membri, cel al UDMR - 20, grupul progresist - 18, iar grupul minoritatilor nationale - 17. Grupurile opozitiei au, la Camera si Senat, 213 parlamentari. Alti cinci deputati si doi senatori sunt independenti. In conditiile in care cateva mandate din totalul de 471 sunt vacante, majoritatea ar fi de 233 de voturi.

Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat, marti, ca parlamentarii grupului nu au ajuns la o decizie privind sustinerea Cabinetului Ungureanu, o hotarare urmand sa fie luata joi, inainte de votul de investitura din plen.

Opozitia a anuntat, pe de alta parte, ca ar putea ataca la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului de investire a guvernului Ungureanu, pe motivul nerespectarii procedurilor de audiere a ministrilor. In urma boicotului USL, opt comisii nu au avut cvorumul necesar pentru acordarea avizului consultativ pentru ministrii candidati. Pentru a nu bloca procedura de investire a Guvernului, reprezentantii Puterii au ales varianta recomandarii catre plen a ministrilor audiati, urmand ca in sedinta comuna a Parlamentului acestia sa fie validati.