"Daca lasi puterea singura ar fi putut sa faca doua lucruri: pe cele aproximativ 200 de locuri putea sa organizeze anticipate pe locurile disponibile sau sa nu faca deloc alegeri dar sa refaca cvorumul de sedinta. Cu alte cuvinte, daca ramaneau 280 de parlamentari ai puterii, ei considerau ca cvorumul este 280 si aveau 100% din Parlament. Cu alte cuvinte, puteau sa faca inclusiv lege de modificarea Constitutiei", a explicat deputatul Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, intr-un interviu pentru HotNews.ro. El a sustinut ca demisia din Parlament, avansata de liderul PNL, Crin Antonescu, a fost o ipoteza de lucru asupra careia s-a revenit dupa analiza efectelor unui astfel de gest si ca greva parlamentara a fost un termen utilizat mai ales de presa.

Eugen NicolaescuFoto: Hotnews

Asculta integral interviul cu Eugen Nicolaescu

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de deputatul Eugen Nicolaescu la HotNews.ro

  • Sigur, termenul de greva a fost utilizat mai ales de presa. Noi am spus mai simplu ca este o retragere de la lucrarile parlamentului la modul general, dar atunci cand sunt actiuni importante cum ar fi discutia despre anticipate, despre legea electorala, suspendarea presedintelui, atunci sigur ca pe baza mandatului pe care-l avem ne vom intoarce in Parlament si ne vom face datoria.
  • Istoriile pot fi multe si propuneri pot fi multe. Politicienii, cand incearca sa ia o decizie, vin cu mai multe propuneri. Una dintre ele era aceasta. Noi am considerat ca alaturi de protestele de strada si politicienii trebuie sa faca un gest mai adevarat, mai real, mai aproape de oameni. Si ca demisia din Parlament ar insemna o forma puternica de protest care sa faca o presiune pe actuala guvernare, sa demisioneze si sa deschida calea pentru anticipate. 
  • A fost o varianta de lucru. Discutandu-se in grupul nostru parlamentar s-a nascut o idee ca poate asta ar fi o varianta corecta si eficace. Dar a fost o discutie neoficiala, Crin Antonescu a incercat o tatonare, sa vada starea de spririt. A fost o opinie pe vorbe, fara vot. Noi nu suntem singuri, avem o alianta. Sedinta de grup s-a incheiat in felul urmator: noi credem ca e bine asa, dar decizia n-o luam numai noi, o luam cu PSD. Si ce va hotari USL aia vom face toti.

  • S-a facut o alta intalnire, a grupurilor reunite PSD si PNL, unde de data aceasta opinia majoritara a fost sa nu se faca actiunea de demisie pentru ca ea ar lasa cale libera actualei puteri sa faca ce doreste. Cu alte cuvinte, o lasam sa zburde si sa nu dea socoteala nimanui. Daca lasi puterea singura ar fi putut sa faca doua lucruri: pe cele aproximativ 200 de locuri putea sa organizeze anticipate pe locurile disponibile sau sa nu faca deloc alegeri dar sa refaca cvorumul de sedinta. Cu alte cuvinte, daca ramaneau 280 de parlamentari ai puterii, ei considerau ca cvorumul e 280 si aveau 100% din parlament. Cu alte cuvinte, puteau sa faca inclusiv lege de modificarea Constitutiei. 
  • Dupa ce am facut toate evaluarile, sigur ca am ajuns la aceasta solutie. Decat sa lasam puterea sa faca ce vrea, mai bine reformulam, reasezam, nuantam pozitia politica pe care o vom avea. 
  • Adriana Saftoiu a considerat, probabil, ca pentru ea e mai bine asa. Demisia e un act unilateral de vointa. Daca e un parlamentar care vrea sa demisioneze, ce sa avem cu el? El dupa aia se duce in fata electoratului care l-a ales si va da socoteala, daca vrea sa mai candideze. 
  • A te retrage de la lucrarile Parlamentului inseamna un gest politic. Dar din punct de vedere administrativ si birocratic lucrurile trebuie sa stea altfel. Eu trebuie sa ma duc la serviciu, la Parlament, sa-mi semnez condica, sa ma duc in sala, si in sala cand am ajuns alaturi de toti colegii mei ne ridicam in picioare si anuntam ca din punct de vedere politic noi ne retragem din sala. Si mergem la grup, facem sedinta, mergem pe hol si facem protest, mergem in piata si facem protest, de la caz la caz vom gasi diverse formule. Mergem la comisiile noastre si facem studiu pe legile care intra in Parlament spre dezbatere si adoptare. La unele trebuie sa facem amendamente, nu le putem lasa sa treaca fara sa fie vazute. Prezenta noastra in Parlament va fi normala, cu exceptia girarii prin vot, prin atitudine politica. Dar e o parere personala. 
  • Astazi vom participa la vot pentru constituirea birourilor permanente, nu vrem sa fim acuzati ca noi vrem sa destructuram Parlamentul, ca nu vrem ca Parlamentul sa lucreze. Dar vrem sa lucreze in anumite conditii: de respect, de dialog, de eficienta. Ca atare, atunci cand colegii nostri din birourile permanente vor considera ca au un cuvant de spus, probabil ca vor participa la lucrarile birourilor permanente, in rest nu vor participa. 
  • Cred ca lumea intelege simplu ca daca vrem sa pastram unitatea opozitiei si vehiculul electoral USL care e capabil sa rastoarne aceasta guvernare e nevoie sa faci absolut tot ce e necesar ca solidaritatea sa primeze. Deci nu cred ca avem o problema de imagine din acest punct de vedere. (...) Cred ca in sedinta noastra de grup vreo trei persoane au ridicat problema banilor, dar pana la urma majoritatea a zis, domne, chiar nu ne intereseaza problemele unuia sau altuia, ne intereseaza decizia politica.