Deputatul PNL, Adriana Saftoiu, a declarat, pentru HotNews.ro, ca nu va reveni asupra demisiei din Parlament indiferent de decizia USL si spune ca decizia a fost agreata de liderul PNL, Crin Antonescu. Pe de alta parte, fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, crede ca liberalii "ostili" presedintelui PNL au vrut "sa-l expuna" si "i-au pus demisia in brate" stiind ca PSD si numerosi liberali nu vor fi de acord cu retragerea din Parlament. Crin Antonescu a explicat, luni seara, la TVR ca "dacă decidem să rămânem în parlament, nici cei care ar vrea să demisioneze, nu vor demisiona, iar dacă decidem să plecăm, nici cei care ar vrea să rămână, nu vor rămâne".

Adriana Saftoiu explica, pentru HotNews.ro, de ce a demisionat:

  • "In sedinta de ieri, Crin Antonescu a fost clar adeptul demisiei. Au existat doua  variante: demisia si greva parlamentara. Dintre cele doua, Crin Antonescu s-a pozitionat pentru demisie, considerand ca asa e corect, ca daca vrem sa respectam ce vor oamenii mergem la alegeri anticipate. Chiar a si spus, poate iesim, poate nu dar sa mergem la alegeri anticipate. El a spus insa ca va mai avea o discutie cu Victor Ponta pentru a crea o unitate in USL. Ce se va intampla mai departe, nu stiu, dar in ce ma priveste eu nu revin asupra demisiei. Parerile au fost imipartite, majoritatea au optat pentru varianta demisiei altii au spus ca trebuie sa pastram USL-ul.
  • Adriana Saftoiu, despre faptul ca demisia din Parlament nu inseamna automat anticipate: "Din punct de vedere tehnic, lucrurile asa stau. Dar aici e vorba de o atitudine morala. Daca si-ar da demisia intreaga opozitiie, vor fi peste 200 de colegii vacante. Ar insemna sa reiei alegerile in noiembrie. Dl Boc, cand a facut comasarea, a adus argumentul economic. Acum, argumentul economic n-o sa mai conteze? Daca o sa-mi spună ca nu se fac alegeri si raman vacante pana la alegeri, atunci inseamna ca s-a instalat partidul unic, din punct de vedere moral si al democratiei vom avea o problema."

Sebastian Lazaroiu, explica, intr-un interviu pentru HotNews.ro, demisia liberalilor:

  • Cei care si-au dat deja demisia, Orban, Saftoiu nu i-au facut un serviciu lui Antonescu, deloc. Asta cerea Crin Antonescu dar el stia ca partenerii lui de la PSD nu sunt de acord cu asta. Si a avut chiar o reactie clara a dl Nastase, din PSD, care a spus: nu-i o solutie demisia parlamentarilor pentru ca asta nu duce la anticipate, duce la alegeri partiale. Acolo nu-i un consens. PSD de fapt nu vrea, cei din PNL vor. Ideal era sa se intalneasca sa decida: alba sau neagra. Numai ca unii din adversarii lui Crin Antonescu au pus presiune pe el punandu-i demisiile in brate (...)
  • Au vrut sa-l puna pe Crin Antonescu intr-o situatie neplacuta pentru ca nu s-a luat totusi o decizie. Ganditi-va cum va suna totusi daca decizia in USL va suna: nu ne dam, totusi, demisiile. (...) I-au pus demisiile in brate lui Antonescu ca sa-l expuna, pentru ca ei stiu ca decizia USL nu va fi asta. E adevarat ca s-a expus si singur numai ca colegii din partid nu prea vor sa-l protejeze. Ce parlamentar vrea sa-si dea demisia cu sase luni inainte de alegeri? Era clar de la inceput ca va fi un esec. Atunci, sigur, Crin Antonescu a supralicitat si s-a expus si au venit colegii de partid si l-au expus si mai tare. Cei ostili, ca nu toti sunt ostili lui Crin Antonescu.

Crin Antonescu, despre demisiile liberalilor, luni seara la TVR:

  • "Nu, nu i-am numărat pentru că în acest moment nu putem vorbi de demisii active, ele nu sunt activate. Într-un gest de mare încredere pentru care le sunt recunoscător, mi le-au înaintat ca preşedinte al partidului, urmând ca în funcţie de discuţiile pe care le avem şi cu colegii noştri să le activăm. Dar atunci sigur că nu vor fi numai ei. Pentru că, repet, asta este o decizie care se ia cu oarecare dificultate, e limpede că părerile sunt împărţite şi eu aş vrea să-mi fac datoria şi să spun că nu orice parlamentar care nu agreează o face pentru a-şi păstra scaunul, pur şi simplu este o evaluare de obiectiv politic, aşa consideră unii. Însă o dată luată o decizie, dacă decidem să rămânem în parlament, nici cei care ar vrea să demisioneze, nu vor demisiona, iar dacă decidem să plecăm, nici cei care ar vrea să rămână, nu vor rămâne." Vezi detalii aici.