"Voi incuraja mai departe cetatenii sa mearga la CEDO. Voi spune ca in Romania statul, cand isi asuma o responsabilitate fata de cetatenii sai, fie ca pierde un proces, fie ca a semnat un contract de munca prin institutiile sale, statul roman ca orice roman trebuie sa-si indeplineasca acea obligatie", a declarat Victor Ponta la Discutia de Luni, comentand hotararea prin care Curtea de la Strasbourg a stabilit ca taierea salariilor cu 25% respecta drepturile omului. Ponta a mai spus ca daca guvernul Boc va reveni in 2012 la salariile din 2010, "noi nu vom da nimic in plus in 2013".

Victor Ponta in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Dan Tapalaga: Cum explicati acum populatiei hotararea CEDO, care tocmai a stabilit pe 6 ianuarie ca taierea salariilor cu 25 procente respecta legislatia, asta dupa ce PSD si PDL au incurajat populatia sa mearga la CEDO oferind consultanta juridica gratuita.

Victor Ponta: In continuare persoanele care au spus ca aceasta taiere de 25% a salariilor functioneaza pana pe 31 decembrie 2010 se numesc Traian Basescu si Emil Boc nu Victor Ponta sau altcineva. In al doilea rand, sustin in continuare ca atata timp cat tai salarii si maresti tot timpul banii pentru Ministerul Dezvoltarii si clientii politici este o greseala politica. Si in al treilea rand, sustin foarte clar ca un angajament intre statul roman si cetateanul roman trebuie respectat, incepand cu hotararile judecatoresti si terminand cu orice contract de munca.

DT: Nu-i o greseala politica sa intretineti false sperante?

VP: Am o responsabilitate politica de a aplica legea atunci cand voi fi la guvernare si asta voi face. Adica, daca ma duc si castig alegerile cum a castigat Traian Basescu si PDL spunand ca maresti salariile profesorilor trebuie sa te tii de cuvant. Nu trebuie sa-i minti pe oameni inainte de vot si a doua zi sa le tai salariile.

DT: Acum ar trebui ca atunci cand veniti la putere sa le dati cei 25%.

VP: Pai nu-i da Guvernul Boc, ca asa a anuntat domnul Boc si doamna Sulfina Barbu.

DT: Dar dvs tocmai ati spus in discutia online cu cititorii Hotnews.ro ca nu mariti salariile ca nu aveti de unde.

VP: Pentru ca Guvernul Bos si ministrul muncii, doamna Sulfina Barbu, si ministrul Ialomiteanu, si ministrul dezvoltarii, doamna Udrea au anutat foarte clar ca in 2012 vor reusi sa aduca salariile si pensiile la nivelul din 2010. Credeti ca mint? Daca mint trebuie sa raspunda politic.

DT: Si dvs, pentru ca ati intretinut o falsa speranta, ca taierea e ilegala, ca incalca drepturile omului. Si CEDO v-a dat peste nas, a zis ca nu incalca nici un drept al omului.

VP: Nu mi-a dat cu nimic peste nas, mie CEDO.

DT: Dupa ce ati incurajat populatia sa se duca la CEDO....

VP: O voi face in continuare.

DT: Cum o veti face in continuare?

VP: Simplu. Voi spune ca in Romania statul cand isi asuma o responsabilitate fata de cetatenii sai, fie ca pierde un proces, fie ca a semnat un contract de munca prin institutiile sale, statul roman ca orice roman trebuie sa-si indeplineasca acea obligatie. Asta este modul in care eu vad o societate normala.

DT: Deci sa inteleg ca daca USL vine la putere da inapoi acel 25% taiat.

VP: Pai nu-l da Guvenul Boc acum? Ca noi asa am inteles, ca-l da Guvernul Boc. Eu ma bazez pe faptul ca-l va da guvernul Boc inapoi. Noi nu dam nimic in plus.

DT: Si daca nu-l va da?

VP: Eu nu pot sa lucrez cu daca si cu parca.

DT: Aveti minimul curaj si spuneti ce veti face.

VP: In luna septembrie vom prezenta proiectul de buget al USL pe 2013. Daca Guvernul Boc actual asa cum a promis va reveni la salariile din 2010, noi nu le vom mai putea mari in 2013, e foarte clar.

Asculta integral interviul cu Victor Ponta

Descarca fisierul audio in format MP3

NOTA: Asculta integral Discutia de Luni pe site-ul HotNews.ro sau pe frecventele Radio France International incepand cu orele 19.10 (Bucuresti - 93, 5 FM)