Atunci cand punem in discutie trecutul nostru recent, generatia noastra incepe sa vorbeasca un limbaj tot mai greu de inteles de catre generatiile nascute dupa 1990. In aceste zile ne amintim de comunism, de Ceausescu, de securisti, de raul absolut. Dar ce stiu cei tinerii nascuti dupa 89 despre toate astea? Raspunsul unora este stupefiant. Nimic. Nu stiu nimic. La intrebarea cine au fost securistii, studentul raspunde tot cu o intrebare: cine au fost securistii, frate? Nu vorbim de copiii de clasa a patra. Un reportaj realizat printre studentii facultatii de sociologie scoate la iveala o specie noua: copiii prezentului continuu, fara trecut si fara memorie recenta, tanarul gata scarbit de politica, spalat pe creier de scoala romaneasca si televiziuni. Cine ii explica lui, astazi, ce a fost securitatea?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Abia dupa condamnarea oficiala a comunismului (18 decembrie 2006) de catre presedintele Traian Basescu avem, gratie eforturilor depuse de comisia Tismaneanu, un manual de liceu consacrat istoriei comunismului in Romania, dar cursul este facultativ. Dupa 89, aceasta materie n-a existat in scoli. Sub Ion Iliescu clarificarile n-au fost posibile. Elevii au aflat despre comunism din povestile auzite pe acasa, in general versiuni nostalgice si edulcorate, rareori istorii cumplite despre suferinta si deznadejde. Pentru o buna ilustrare a dezastrului uman rezultat din scolile romanesti, ascultati reportajul realizat pentru Radio Romania Actualitati de fosta mea colega de la BBC, Liliana Nicolae.

Descarca fisierul audio in format MP3

Chiar asa, cine au fost securistii, frate? Cum ar fi ca, dupa 22 de ani de la incheierea razboiului, sa fi intrebat in Germania un tanar cine au fost nazistii si sa ridice din umeri? Va puteti imagina astfel de scene? Din solul arid al ignorantei vor creste mutanti, tineri lobotomizati, vulnerabili la manipulari grosolane. Televiziunile mogulilor s-au specializat in falsificarea sau rescrierea istoriei recente, oferind mai departe platforma unor personaje ca Vadim Tudor, unul din cei mai gretosi poeti de la curtea lui Ceausescu. Iar manipularile sunt la ordinea zilei.

Va reproduc cateva scene suprarealiste de la Antena 3. Spumegand simpatic impotriva securistilor, Mihai Gadea prezinta in exclusivitate un scurt filmulet despre care spune ca a fost realizat inainte de 89 de ziaristi canadieni veniti sa viziteze un dizident din Romania lui Ceausescu. In imagini se vede cum ziaristii canadieni nu apuca sa intre blocul unde locuia presupusul dizident. Sunt luati in primire de un domn politicos cu basca si fular alb care ii trimite politicos la plimbare fara explicatii. Circulati, le spune securistul postat in scara blocului. Atat la inceputul cat si la sfarsitul filmului prezentat de Antena 3 pe 20 decembrie, realizatorii emisiunii intreaba pe ecran: ii cunoaste cineva pe acesti securisti?

Ramai cu gura cascata. Naucitor. Fabulos. Cel care controleaza acest post TV este Dan Voiculescu, declarat in instanta colaborator al fostei securistati. Si-a turnat, intre alte altele, propriile rude. Dar scopul halucinantei emisiuni nu era sa demaste practica si metodele Securitatii. Daca voiau asta, realizatorii de la Antena 3 puteau apela direct la experienta turnatorului Dan Voiculescu, stapanul Antenelor. Cel deconspirat abia in 2006 sub numele de cod Felix a fost intrebat, prin anii 90, de catre alti jurnalisti, culmea ironiei tot canadieni, daca stie ceva despre banii disparuti din conturile lui Ceausescu, despre Crescent, firma securitatii pentru care a lucrat inainte de 89 etc. (Vezi filmul lui Alexandru Solomon, Capitalism, retenta noastra secreta)

Adevvarul e ca putin le pasa realizatorilor de la Antena 3 cine sunt securistii care apareau in cadrele filmate inainte de 89. Ii doare in cot pe Ciuvica si Gadea ca lureaza pentru un fost colaborator ordinar, azi politician abject. Scopul lor era cu totul altul: sa urle ca adevarata Securitate actioneaza astazi la ordinele adevaratului dictator: Traian Basescu. Ca securistii dictaturii basesciene fileaza, intercepteaza, ancheteaza mai rau ca aia care au teroriat Romania aproape o jumatate de veac.

Drept dovada, imediat, dupa filmuletul cu ziaristii canadieni sunt difuzate imagini dramatice din timpul unui miting din zilele noastre, cu un grup de jandarmi care salta un protestatar isterizat si-l duc pe sus intr-o duba. Iata dovada ca Ceausescu n-a murit, scrie pe ecranul Antenei3. Ce era securitatea lui Ceausescu dar ce a ajuns sub Basescu! In timpul emisiunii, Ciuvica, Gadea& Co descriu tablouri apocaliptice: Securitatea de dinainte de 89 s-a transformat, sub groaznica dictatura basesciana, intr-un fel de monstru cu mai multe capete: DNA, ANAF si alte agentii. (Vezi emisiunea aici, min 38)

Imaginati-va acum ca tanarul care se intreba cine au fost securistii, frate se uita intamplator la manipularile de tip securist de la Antene. Imaginati-va o intreaga generatie spalata pe creier de televiziunea unui turnator care preda cursuri intensive despre "securitatea lui Basescu". Imaginati-va ca spiritul securitatii, avand la baza dispretul fata de valori fundamentale si repere sanatoase, va supravietui copiiilor nostri. Imaginati-va ca tinerii astia nascuti dupa 89 care se intreaba Cine au fost securistii, frate?vor face intr-o zi masa critica.

P.S. Dat fiind ca, pana una alta, incepe sa se simta mai puternic spiritul Craciunului decat cel al fostei securitati, mesajul din final presupun ca era bine sa fie ceva mai optimist: Craciun Fericit si La Multi Ani :)