Viceliderul gruplui PSD din Camera Deputatilor si omul de baza al lui Marian Vanghelie in organizatia PSD Bucuresti, Aura Vasile, a anuntat, luni, ca se inscrie in UNPR. Anuntul i-a luat prin surprindere pe social democrati, Aura Vasile fiind cunoscuta in Parlament ca un virulent critic al partidului lui Gabriel Oprea. Demisia acesteia a creat agitatie in interiorul PSD, social democratii fiind convinsi ca si alti parlamentari apropiati de Marian Vanghelie urmeaza sa se inscrie in UNPR. In cursul serii, Marian Vanghelie intr-o interventie la Romania TV, a dat asigurari ca Aura Vasile va reveni in PSD.

Aura VasileFoto: Agerpres

Potrivit surselor Hotnews.ro, demisia Aurei Vasile face parte dintr-un plan al lui Marian Vanghelie de a recastiga sefia organizatiei PSD Bucuresti. Vanghelie ar intentiona cu ajutorul apropiatilor sai sa faca presiuni asupra conducerii centrale a PSD, mai exact, asupra lui Victor, pentru a reveni in functia de presedinte la Bucuresti. Plecarea Aurei Vasile ar fi fost, potrivit surselor citate, doar un avertisment ca organizatia PSD Bucuresti este pe cale sa se rupa si ca partidul risca sa piarda si alti parlamentari dispusi sa mearga la UNPR.

Reactia lui Marian Vanghelie la aflarea vestii ca Aura Vasile a demisionat a fost una relaxata, edilul tinand sa sugereze ca aceasta este suparata pe actuala conducere a PSD. "Nu cred ca Aura Vasile se va duce la UNPR. Cred ca este suparata, cred ca are si motivele ei sa fie suparata, cred ca are si dreptate sa aiba motive, dar nu cred ca va face pasul pana la final. Aura Vasile s-a suparat pe cei din conducerea partidului", a declarat Vanghelie pentru site-ul Gandul.info. La cateva ore diferenta, Vanghelie anunta intr-o interventie telefonica la Romania TV ca a purtat o discutie cu Aura Vasile si ca acesteia i s-a facut rau si a ajuns la spital. Vanghelie a precizat ca Vasile l-a asigurat ca va reveni in PSD.

"Aura Vasile este la spital. I s-a facut rau. Am avut o discutie de 5 minute, 7 minute si apoi i s-a facut rau si m-am speriat, ca nu ma descurc in momente de astea. A luat-o salvarea de la mine din birou (...) Va asigur eu ca va ramane in PSD. Incercam sa vedem supararile doamnei Aura Vasile si sa vedem cum putem sa remediem aceste suparari", a declarat Vanghelie la Romania TV. Pentru ca retragerea Aurei Vasile din grupul parlamentar al PSD sa fie validata, mai trebuia sa faca un anunt oficial in sedinta Camerei Deputatilor. Vasile nu a fost azi prezenta la Parlament.

Aura Vasile este mana dreapta si omul de incredere al lui Marian Vanghelie in organizatia PSD Bucuresti.Parlamentar la al treilea mandat, vicelider de grup la Camera Deputatilor, Vasile a fost cel mai activ deputat al Opozitiei care a contestat si criticat in permanenta proiectele Puterii. Fostul deputat PSD a criticat UNPR-ul in repetate randuri in sedintele Camera Deputatilor, calificandu-l drept un "partid al tradatorilor, "coada mafiei portocalii" si "un partid de cuci". Totodata, Vasile a fost liderul de facto al grupului PSD, aceasta coordonand parlamentarii in timpul sedintelor de vot. Aura Vasile a explicat intr-un comunicat de presa remis Hotnews.ro ca a decis sa se alature colegilor din UNPR pentru ca acestia "au valori si principii solide".

"Am hotarat sa vin alaturi de fostii mei colegi, cei care au demonstrat, spre deosebire de altii, ca au valori si principii solide. Sunt un om de stanga si impartasesc valorile UNPR, singurul partid care mai reprezinta astazi stanga romaneasca. Dupa cum spun si colegii mei din UNPR, nu plec din Kiseleff si raman mai departe asa cum ma stiti, razboinica si dedicata cauzei in care cred, aceea de a-i sprijini pe oamenii care muncesc, pe pensionari si pe tineri, pe toti cei care au de suferit in aceste vremuri grele", se arata in comunicatul de presa.

Demisia acesteia si inscrierea in UNPR i-a luat prin surprindere pe social democrati. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca nu a fost anuntat de Aura Vasile ca pleaca din partid si ca nu stie motivele pentru care s-a inscris in UNPR. "Nu ma asteptam, si sper ca aceasta decizie sa nu fie pusa in aplicare. Sper ca in final hotararea pe care o va lua sa fie aceea de a reveni asupra acestei decizii", a declarat si presedintele Consiliul National al PSD, Adrian Nastase.

Dupa anuntul inscrierii Aurei Vasile in UNPR au aparut informatii ca alti trei parlamentari de Bucuresti intentioneaza sa demisioneze. Nume ca Oana Niculescu Mizil, Dumitru Chirita si Doina Burcau, cunoscuti ca apropiati de Marian Vanghelie, au fost vehiculate pe parcursul zilei ca viitori demisonari din PSD.

La sfarsitul lunii iunie, presedinte PSD, Victor Ponta l-a inlaturat pe Marian Vanghelie din fruntea PSD Bucuresti si a preluat el sefia sub pretextul ca pregateste organizatia pentru alegerile din 2012. Dupa inlaturarea lui Vanghlie, Ponta a incercat sa gaseasca un inlocuitor pe care organizatia sa-l accepte. Toti liderii de sector fideli lui Marian Vanghelie s-au opus vehement iar organizatia a ramas in continuare sub o conducere provizorie. In septembrie, Vanghelie a incercat prin Liviu Dragnea sa organizeze alegeri la PSD Bucuresti insa fara niciun rezultat, Ponta refuzand sa cedeze.

La sfarsitul lui noiembrie, in scandalul cu Mircea Geoana, Vanghelie s-a pozitionat impotriva lui Victor Ponta si a cerut in sedinta Comitetului Executiv convocarea unui Congres extraordinar, tot fara niciun rezultat. Dupa sedinta in care Geoana a fost exclus din PSD, omul de casa a lui Marian Vanghelie, liderul PSD Giurgiu, Adrian Popescu, a demisionat din partid in semn de protest. Vanghelie a declarat ca decizia a fost una "pripita si gresita".

Ce spunea Aura Vasile despre UNPR si Gabriel Oprea

  • Intr-o postare pe blogul personal, chiar din ziua demisiei, 19 decembrie, Aura Vasile a descris UNPR drept: "o majoritate parlamentara de stransura, un conglomerat bine cimentat de infractiune, inselatorie, santaj, lasitate, tradare si micime".
  • Aura Vasile, declaratie de presa despre scaderea pensiilor militarilor: "Armata romana, o institutie atat de respectata de-a lungul vremii, este astazi in mana celui mai mare mincinos si tradator din istoria sa. (...) Ministrul este atat de obedient fata de incat domnia sa nu mai tine cont nici de onoare, nici de bun simt, nici de juramantul militar si cu atat mai putin de omenie, de morala sau de istorie. Sluga insetata de sange a lui Basescu (n.r. Gabriel Oprea), aceasta rusine fara seaman pentru haina militara, contribuie si el la situatia pensionarilor militari. (..) Sa nu uite insa domnul ministru ca, cum spunea Codul Justitiei Militare din 1937, cand va sta in fata justitiei si a poporului, ca si-a alaturat spada de acest regim criminal si ca a facut-o contra poporului, contra oamenilor pe care trebuia sa-i apere si nu sa-i batjocoreasca. Sa nu uite ca a mintit pana si cand a afirmat ca: nicio pensie militara sub 3.000 de lei nu va scadea(...) Istoria Armatei (...) este patata cu nerusinare de acest IUDA care vinde istoria de care Armata este atat de mandra, pentru stelele de pe epoletii sai, ai lui Ontanu, Iordanescu sau alti acoliti, la fel de tradatori si ei". (iunie 2010)
  • Aura Vasile, 8 martie in sedinta Camerei Deputatilor: "Dansul este un cuc si conduce un partid de cuci si trebuie sa ne gandim de ce, pentru ca cucul este singura pasare care traieste singura, care nu-si cloceste ouale, ci teoretic incearca sa le vare in cuiburile altor pasari. Conduce un partid de cuci pentru ca toti cei care sunt pe langa domnia sa sunt niste insingurati". (martie 2011)

Citeste si: