UNESCO declarat anul 2012 "Aniversare mondială Sergiu Celibidache", la iniţiativa Elite Art Club UNESCO România şi a Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. În urma jurizării Consiliului Executiv desemnat să aleagă aniversările UNESCO, s-a hotărât ca anul 2012, an în care se împlinesc 100 de ani de la naşterea marelui dirijor român Sergiu Celibidache, să devină Aniversare Mondială Sergiu Celibidache, pentru a putea fi sărbătorită în toată lumea.

Sergiu CelibidacheFoto: Fundatia Sergiu Celibidache

”Ţin să mulţumesc Unesco, clubului Elite Art şi României pentru această iniţiativă, este un an special, se împlinesc 100 de ani de la naşterea tatălui meu şi este un motiv de mândrie pentru România că un român are dedicat acest an la nivel mondial”, a declarat Serge Ioan Celibidache, fiul lui Sergiu Celibidache şi al Ioanei Celibidache.

În 2012 pregătim prin fundaţia de la Bucureşti o serie de manifestări, în cadrul unui festival, dedicate tatălui meu. Suntem extrem de încântaţi că şi Unesco ne va susţine. Mulţumesc pe această cale pentru sprijinul primit de la Televiziunea Naţională Română şi de la Radiodifuziunea Română precum şi tuturor partenerilor care s-au alăturat acestui proiect unic.

Ţin să mulţumesc şi Ministerului Culturii, şi domnului Ministru Kelemen Hunor, cu care echipa mea s-a întâlnit pentru iniţiativa de a sprijini un eveniment care va aduce Bucureştiul pe harta Capitalelor culturale europene. De asemenea, le mulţumesc Primăriei Bucureşti şi domnului primar Sorin Oprescu pentru deschiderea pe care au avut-o ca să patroneze acest eveniment, cât şi sponsorilor importanţi care au perfectat deja cu Fundaţia Sergiu Celibidache.

Nu în ultimul rând vreau să adresez mulţumiri speciale Băncii Naţionale Române pentru sprijinul valoros pe care ni-l oferă prin emiterea unei monede comemorative în numele tatălui meu. Dorim să avem un Bucureşti cultural în primăvara şi vara anului 2012 şi toţi bucureştenii să guste personalitatea lui Celi. Iar capitala României nu este o locaţie aleasă întâmplător, tatăl meu mereu a susţinut că «sunt român şi voi muri român». Iar în anul 2012 românii vor descoperi şi compoziţiile lui Celibidache, latură mai puţin cunoscută publicului. Dintre mai multe capitale europene, am ales Bucureşti pentru premiera mondială a compoziţiei tatălui meu «Haz de Necaz», simbolizând întoarcerea lui acasă" , a mai adăugat Serge Ioan Celibidache.

Fundaţia Sergiu Celibidache pregăteşte pentru publicul român o serie de evenimente în cadrul festivalului “Sergiu Celibidache 100”, prin care să reamintească ţării de marea valoare pe care România a dăruit-o lumii.

Începând cu luna mai în Bucureşti vom avea parte de expoziţii foto, premiere de film, master class-uri şi multe alte evenimente care vor onora memoria marelui dirijor, iar din luna iunie o serie de concerte sunt pregătite pentru publicul bucureştean.