Analiza HotNews.ro

Achitarea lui Nastase si alti pasi inapoi in justitia din Romania. Plus cateva lucruri pozitive

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 19 decembrie 2011, 0:32 Actualitate | Esenţial


Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
​Justitia din Romania a inregistrat multi pasi inapoi si prea putine progrese de la ultimul raport de tara (iulie 2011), intr-un context crucial pentru aderarea Romaniei la Schengen. Regresul este rasunator si ridica un mare semn de intrebare asupra vointei reale de reforma a sistemului, chiar daca pe ultima suta de metri CSM si Inalta Curte par sa faca tot posibilul pentru a recupera timpul pierdut. Pana la raportul tehnic din februarie 2012 al Comisiei Europene mai e putin. Greu de crezut ca Romania va reusi sa transforme negrul in alb in cateva saptamani.
 • HotNews.ro a realizat propriul inventar al numerosilor pasi inapoi dublat de prea putini pasi inainte in domeniul justitiei. Evaluarea tine cont atit de cerintele tehnice exprimate in ultimul raport de tara, cat si de perceptii publice pur subiective.
Pasi inapoi
 • Adrian Nastase
  Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
  Achitarea lui Adrian Nastase in dosarul Matusa Tamara reprezinta un debut nefericit in pronuntarea unor sentinte in dosare intens mediatizate. In mod inexplicabil, procurorii DNA au cerut la ultimul termen condamnarea la inchisoare cu suspendare in acest pretins caz de mare coruptie. Pozitia echivoca a procurorilor, care si-au subminat prin aceasta solicitare propria ancheta, a netezit drumul spre achitare. Dupa 4 ani si jumatate de judecata, timp in care opinia publica a fost bombardata cu detalii despre povestea neverosimila a fabuloasei averi presupus mostenita de fostul premier de la o misterioasa matusa, deznodamantul contrasteaza flagrant cu orizontul de asteptare creat in randul opiniei publice. Relevanta in acest sens este o stire Reuters, care noteaza ca achitarea lui Adrian Nastase ridica intrebari cu privire la angajamentul de lupta impotriva coruptiei pe care Romania si l-a asumat.
 • Instantele au inceput sa pronunte condamnari in dosare de coruptie, ceea ce poate trece drept un fapt pozitiv dupa ani de zile de amanari, insa se inregistreaza extreme derutante. Intr-un caz de coruptie, judecatorii ICCJ dau dovada de maxima indulgenta fata de acte de coruptie: patru ani cu suspendare (Badalan). In alt dosar, coruptia este pedepsita totusi cu cinci ani de inchisoare cu executare (Virgil Pop). In fine, in alt dosar, Tribunalul pronunta sapte cu executare (Petcu). Admitand ca faptele individualizeaza pedeapsa, diferentele sunt derutante. Este de neinteles de ce pentru o fapta considerata extrem de grava, cum este in mod particular coruptia, judecatorii suspenda executarea pedepsei. Comisia Europeana pune accent (a se vedea ultimul raport de tara) tocmai pe “caracterul consecvent si disuasiv al sanctiunilor aplicate”. Or, pronuntand inchisoare cand cu suspendare, cand cu executare in cazuri de coruptie, judecatorii nu arata nici consecventa, nici nu descurajeaza astfel de acte.
 • Un alt moment emblematic pentru situatia din Justitie este cazul sotilor Birsan. Cu toate ca n-a trecut decat un an de la aparitia cazului Voicu, care a relevat o retea de tip mafiot la Inalta Curte de Casatie si Justitie, un alt magistrat de la instanta suprema a intrat in luna octombrie in atentia DNA. Procurorii efectueaza, in data de 6 octombrie, o perchezitie la locuinta judecatoarei, insa sotul ei, judecatorul CEDEO Corneliu Birsan, ii sare in aparare invocand imunitatea de care se bucura. Modul in care reprezentantul Romaniei la CEDO isi foloseste pozitia pentru a bloca o investigatie impotriva sotiei lasa o impresie deplorabila in presa internationala (The Economist, Daily Mail). In fine, si DNA iese prost din afacerea Birsan, deoarece CEDO stabileste ca este nevoie in prealabil de ridicarea imunitatii pentru ca judecatoarea Birsan sa poata fi cercetata. Prin urmare, investigatia o ia de la capat, dar cu sanse de reusita mai putine. Este unul din marile rateuri ale DNA, justificat de faptul ca nu exista un precedent in materia imunitatii aplicabile judecatorilor CEDO.
 • Calin Zamfirescu, Catalin Predoiu, Arin Stanescu
  Foto: Hotnews
  In materia conflictului de interese, tema atent monitorizata de Comisia Europeana, Romania a regresat remarcabil din punct de vedere institutional, din cel putin trei mari motive: 1. Curtea Constitutionala a admis, pe 15 noiembrie, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de un inculpat care contesta o prevedere legala potrivit careia avocatii ai caror soti, rude sau afini activeaza ca judecator nu au voie sa pledeze la aceste instante. 2. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a propus, la sfarsitul lunii noiembrie, ca judecatorii si procurorii urmariti penal pentru coruptie sa fie suspendati din functie pe durata anchetei si judecatorii ale caror rude sunt urmarite penal de catre un parchet sa nu mai poata judeca dosarele penale ale acelui parchet. Propunerea a fost dezbatuta in Plenul Consiliului si a fost respinsa cu majoritate de voturi. 3. Insusi ministrul justitiei, Catalin Predoiu, este suspectat de conflict de interese. Potrivit unei anchete realizata de HotNews.ro, o companie la care a fost asociat socrul ministrului Predoiu a obtinut de la Ministerul Justitiei un contract de consultanta tehnica pe o finantare a Bancii Mondiale. Compania a intrat in procedurile de licitatie cu socrul ministrului Predoiu figurand drept asociat, acesta iesind din asociere cu cateva zile inainte de atribuirea contractului. Banca Mondiala, institutia care a finantat proiectul MJ, nu s-a pronuntat inca in legatura cu acest caz, insa a declansat o investigatie.
 • Promovarea magistratilor la Inalta Curte s-a facut mai departe dupa criterii arbitrare, tot pe baza de interviu, nu profesionale. CSM a mai promovat recent cinci judecatori, dar in legatura cu unii dintre ei exista dubii in privinta competentelor profesionale. Certurile politice dar si neintelegerile din sistemul de justitie (dispute intre CSM si MJ) au amanat adoptarea noilor reguli de promovare, respinse de altfel la Senat. In extremis, Guvernul si-a angajat raspunderea pe 15 decembrie, pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor la pachet cu cel privind promovarea magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand ca votul sa fie dat pe 22 decembrie. Vezi in detaliu si care sunt mizele bataliei subterane pentru Inalta Curte.
 • Intr-o zona gri a evolutiilor din justitie, fiind greu de stabilit acum daca e vorba de progrese sau pasi inapoi, este proiectul de lege recent adoptat de Parlament referitor la raspunderea magistratilor. Aceasta tema – raspunderea magistratilor – este catalogata in ultimul raport de tara drept o “provocare importanta”, insa solutia adoptata este periculoasa.  Temerea magistratilor, indreptatita tinand cont de realitatile din Romania, este ca ministrul justitiei, care e numit politic, ar putea abuza de noile sale puteri pentru a declansa actiuni disciplinare impotriva magistratilor incomozi. Inalta Curte a sesizat Curtea Constituionala pe acest proiect de lege. Pe de alta parte, realitatea este ca magistratii au confundat prea multa vreme independenta cu lipsa de responsabilitate sau chiar abuzuri lasate nesanctionate de sistem, ceea ce a incurajat solutii proaste. Trecute in mana politicienilor, parghiile de actiune impotriva magistratilor pot deveni arme periculoase care pot afecta grav independenta justitiei.
 • Marton Arpad, UDMR
  Foto: AGERPRES
  Parlamentul a tratat mai departe cu dispret sau lipsa de diligenta problemele justitiei. S-a remarcat in mod special insistenta cu care UDMR s-a luptat, pe toate caile posibile, sa modifice legea Agentiei Nationale de Integritate in sensul diminuarii atributiilor (amendamentele lui Marton Arpad) sau sa-i diminueze bugetul, pentru a-i slabi eficienta. Aceasta lupta impotriva ANI, la care adera partidele din opozitie, poate fi explicata prin apropierea alegerilor, cand nici un politician nu-si doreste sa fie luat la intrebari in legatura cu sursa averii sale. Pe de alta parte, desi Comisia Europeana recomanda masuri urgente pentrua a imbunatati recuperarea produselor infractiunii, proiectul confiscarii extinse promovat de Guvern abia a trecut de comisia juridica din Senat, avand termen de adoptare tacita 21 decembrie 2011. Opozitia a prezentat si ea propriul proiect de confiscare extinsa a averilor ilicite, din care lipsesc insa infractiunile de coruptie, cum ar fi mita si traficul de influenta.
 • Un semnal prost a transmis presedintele Traian Basescu, continuand razboiul sau cu magistratii care a capatat uneori expresii irationale. Pe langa intretinerea unui conflict institutional neproductiv, seful statului a introdus in discutia publica idei cel putin bizare. In noiembrie, Traian Basescu a criticat justitia pentru modul in care a tratat problema salarizarii, ceea ce a determinat opozitia sa ameninte din nou cu o actiune de suspendare si a mai pretins ca reprezentantii Comisiei Europene si-ar fi exprimat dezamagirea ca in Romania castigatorii licitatiilor sunt stabiliti in instanta, ceea ce a deteminat nedumerirea specialistilor din justitie. Traian Basescu exploateaza resentimentele opiniei publice fata de magistrati in general, insa razboiul sau deschis cu judecatorii este gresit din punct de vedere tactic, deoarece ostilizeaza un intreg sistem de la care pretinde rezultate. Mai utila ar fi perseverenta sa in a incuraja sistemul sa actioneze, decat sa escaladeze un conflict care inchide orice dialog.
Pasi inainte
 • Corina Jijie
  Foto: Hotnews
  Cel mai semnificativ si pozitiv fapt din sfera justitiei este accelerarea proceselor la Inalta Curte de Casatie si Justitie in privinta marilor dosare de coruptie. Dupa amanari succesive si confruntandu-se cu riscul prescrierii unor dosare, Inalta Curte a luat masuri pentru judecarea cu celeritate a cazurilor de mare coruptie. Alegerea Corinei Jijie la sefia Sectiei Penale a Inaltei Curti pare sa fi impulsionat procesul de judecata, printr-o mai buna organizare a proceselor. HotNews.ro a monitorizat 27 de mari dosare de coruptie si a prezentat, in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer, situatia proceselor, din statistici rezultand 92 de ani de intarziere. In plus, patru risca sa se prescrie in 2012.
 • CSM si-a anuntat intentia de a verifica, prin Inspectia Judiciara, toate marile dosare de coruptie aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de a aplica sanctiuni in cazurile tergiversarilor nejustificate. Rezultatele acesti actiuni, programate sa se desfasoare in perioada 5 – 20 ianuarie, sunt insa extrem de importante. Eventualele sanctiuni vor putea contribui la reformarea Inaltei Curti si la accelerarea proceselor sau, dimpotriva, absenta lor vor legitima o stare de fapt.
 • Un bun de imagine castigat de CSM in ultima perioada, printre putinele, este propunerea presedintelui Consiliului, Horatius Dumbrava, adoptata la sfarsitul lunii octombrie, potrivit careia magistratii condamnati definitiv pentru fapte de coruptie vor ramane fara pensie de serviciu. Pentru ca propunerea sa devina efectiva mai trebuie modificata legea magistratilor. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea ministrului Justitiei in legatura cu aceste propuneri, in vederea declansarii unei initiative legislative. Tot un pas inainte este modificarea atitudinii CSM in cazul unor magistrati suspectati de coruptie. Un alt semnal pozitiv este respingerea candidaturii unui magistrat gasit colaborator cu fosta securitate.
 • Agentia Nationala de Integritate a raportat un numar semnificativ de parlamentari, primari si alesi locali suspectati de conflicte de interese sau cu averi nejustificate. Comisiile de verificare a averilor de pe langa Curtile de Apel au inceput sa confirme confiscarile propuse de ANI (cazul Noaptes), insa rezultatele in instanta sunt inca nesemnificative si nu exista decizii definitive in justitie. In plus, ANI a inregistrat doua decizii definitive si irevocabile de confiscare a averilor nejustificate (cazurile Dan Vele - Brasov si cazul politistilor de la Arges - Zidaru).
 • Daniel Morar
  Foto: AGERPRES
  Anchetele Departamentului National Anticoruptie au continuat intr-o maniera care a intarit perceptia de independenta si impartialitate. Pana si opozitia pare sa fi abandonat strategia de demonizare a DNA. E drept, seful PSD Victor Ponta a gasit cuvinte de lauda fata de procurorii anticoruptie intr-un moment cand a fost arestat un important primar din randul puterii. Cu exceptia achitarii lui Nastase, DNA si-a trecut in palmares si obtinerea unor condamnari definitive in instanta (doua definitive, doua nedefinitive). Seful DNA, Daniel Morar, s-a bucurat de aprecieri generoase la scena deschisa din partea ambasadorului SUA, Mark Gitenstein. Mandatul lui Morar la sefia DNA expira in februarie 2012, insa presedintele Traian Basescu si-a anuntat intentia de a-i cere procurorului general, Laura Codruta Kovesi, sa-l prelungeasca cu inca sase luni. Acest lucru ar garanta cel putin pana la raportul de tara din vara stabilitatea acestei institutii cheie pentru justitia din Romania.
Nota: Vezi o baza de date completa cu activitatea anti-coruptie din Romania in sectiunea Dosare de Coruptie de pe HotNews.ro, unde gasiti si o serie de Rechizitorii integrale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6596 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  nu e destul (Luni, 19 decembrie 2011, 5:57)

  adyQ [anonim]

  faptul ca un judecator ramane fara pensia de serviciu daca e condamnat definitiv pt coruptie nu e destul, ar trebui ca acel judecator sa fie automat judecat pt subminarea puterii de stat, pt ca asta se intampla daca e corupt el face exact ce ar trebui sa condamne.
 • +16 (16 voturi)    
  justitie (Luni, 19 decembrie 2011, 8:05)

  ion [anonim]

  romania are justitie?ma indoiesc.
  Adevarata menire a justitiei a disparut de mult.
  justitia este aservita celor cu bani , putere etc.
  Noi OAMENI de rand cei care in mod modest traim si muncim asistam la acest simulacru.
  A nu se uita ca este categoria cu cele mai multe privilegii.
 • -3 (11 voturi)    
  Lista rusinii (Luni, 19 decembrie 2011, 8:27)

  tutu [anonim]

  Lista donaţiilor catre PDL Satu -Mare..functie contra bani la numirile din 2008-2009
  1. Popa Alina Insp. Gen. la Ip. Şc. Jud. 40.000
  2. Pintea Viorel Dir. Gen. A.P.I.A. 50.000
  3. Rusu Cristina Dir. Adj. Spital Judeţean 15.000
  4. Şipos Ioan Comis. Şef Garda Fin. 40.000
  5. Sas Cristian Inspector şef I.T.M. 40.000
  6. Petraş Ioan Director Fitosanit. 15.000
  7. Cosa Radu Director Ec. Pensii 15.000
  8. Variu Viorica Dir. Adj. A.J.O.F.M. 10.000
  9. Meghişan M. Dir. Adj. A.J.O.F.M. 10.000
  10. Ciote Florin Dir. Gen. Prot. Socială 10.000
  11. Ulici Ioan Dir. Adj. D. Fin. Publice 40.000
  12. Maier Dan Dir. Adj. D. Fin. Publice 40.000
  13. Sabau Victor Dir. Adj. Accize Vama 15.000
  14. Balog Florin Dir. Adj. Direcţia Agric. 15.000
  15. Cioltean Ion Dir. Adj. Direcţia Agric. 15.000
  16. Oşan Sorin Dir. Consult. Agricolă 15.000
  17. Radu Sorin Director S.A.P.A.R.D. 30.000
  18. Chiorean Tud. Director Pedologie 10.000
  19.Ursulescu M. Dir. Adj. Apele Române 7.000
  20. Ghiriti Sorin Dir. la Direct. de Statist. 10.000
  21.Jurje Cristi Director Inspec. în C-ţii 5.000
  22.Pandi Andrei Director Corp Didactic 10.000
  23. Kiraly Zolt Director Gen. R.A.R. 30.000
  24. Osz Jozsef Dir. Gen. Elec. A.I.S.E. 15.000
  25. Chilinţan Gil. Dir. Gen. Metrologie 15.000
  26. Preda Gabi Dir. Gen. Protec. Mediu 10.000
  27. Raţ Elisabeta Dir. Adj. D.S.P. 10.000
  28. Bancoş Cornel Dir. Adj. D.S.V. 15.000
  29. Ardelean C. Dir. Adj. D.S.V. prot al. 15.000
  30. Gliga Rav. Medic şef la C.J.A.S. 10.000
  31. Pribilean Vio. Dir. Adj. Electrica ing. ş. 15.000
  32. Beseni Maria Dir. Ec. Spital Judeţean 10.000
  33. Jurj Nicolae Dir. Gen. A.R.R. 12.000
  34. Ardelean Pet. Dir. Gen. Drumuri Naţ. 15.000
  35. Dragoş Guran D. Dir. Adj. D.S.P. – prt. 10.000
  36. Pop Maricica Dir. Adj. D.S.P. 10.000
  37. Opriş Gabriela Dir. Adj. Spital Jud.-ingr 10.000
  38. Cenuşe C-tin Dir. Gen. Spital Carei 10.000
  39. Roman Lucian Dir. Gen. Spital Tăşnad 5.000
  40. Şipoş Cornel Şef Ocol Silvic Tăşnad 5.000

  DONAŢII ÎNVĂŢĂMÂNT
  DIRECTORI GENERALI
  1. Weibel Katalin Grădiniţ
  • -7 (9 voturi)    
   nu intereseaza... (Luni, 19 decembrie 2011, 9:39)

   likea [anonim] i-a raspuns lui tutu

   probleme de asa natura. Doar Nastase vrem, asta e viata noastra, de 10 ani ne trezim doar cu gandul asta si ne culcam cu gandul asta. E un pas inapoi pentru ca trebuia condamnat la 500 de ani cu executare, a trecut pe rosu la semafor, a intarziat plata intretinerii, n-a ajutat batranica cu plasele de la piata si cate alte nenorociri asemenea.

   De unde stiu unii ca trebuia condamnat? Nici macar procurorii n-au cerut executare...
   Ca sa vedeti unde suntem, back in the "50s...
   Bine cel putin ca nu s-a vorbit doar pe la colturi, si au ramas articole scrise ca sa fie istoria clara
 • +9 (11 voturi)    
  Justitia (Luni, 19 decembrie 2011, 8:33)

  dorin valeriu [anonim]

  In urma cu ceva timp, la condamnarile peste doi ani nu se admitea suspendarea ! La fel si in cazul infractiunilor denumite "infamante", categorii in care intrau si mita si traficul de influenta, toate condamnarile se faceau cu executare.
  In cazul Nastase, cererea procurorilor (patru ani cu suspendare ) este aberanta, suspendarea o poate hotara doar instanta, ca o circumstanta favorabila.
  Ma deranjeaza felul in care judecatorii ataca problema "inspectiei judiciare", inseland cu buna stiinta opinia publica. Oare dece ? In fond ministrul numai initiaza actiunea, tot CM o desfasoara !
 • -3 (5 voturi)    
  bun pentru motiune !!!! (Luni, 19 decembrie 2011, 9:18)

  filatul [anonim]

  D-le Dan,
  va rog sa transmite-ti liderilor usl ,materialul acesta.Sa fie prezentat in Parlament,ca tot au ``bagat``motiune.Cu asta sigur ma conving si pe mine ca sunt politicieni si nu politruci !
 • -10 (14 voturi)    
  Hartuire penala (Luni, 19 decembrie 2011, 9:27)

  Panduru [anonim]

  Nu cunosc foarte bine acest caz si nici nu ma intereseaza,cert este ca,procurorii care l-au acuzat pe Adrian Nastase si i-au distrus prestigiul si cariera politica,sa fie exclusi din magistratura,judecati si pedesiti penal pentru aceste erori.Legea este egala pentru toti cetatenii Romaniei,coruptia in justitie este in proportie de 90% la procurori si "alte" "organe" de cercetare penala!Cati procurori au platit cu "cariera si averea lor" pentru Tundrea,Panait,etc...???
 • +9 (11 voturi)    
  concluzie (Luni, 19 decembrie 2011, 9:43)

  dorel [anonim]

  pe noi romanii,romania, ne mai poate salva din situatia aceasta doar o dictatura de dreapta occidentala
  • -3 (7 voturi)    
   la psihiatru (Luni, 19 decembrie 2011, 10:28)

   TomaN [anonim] i-a raspuns lui dorel

   Cum arata "dictatura de dreapta occidentala" ?
 • +6 (8 voturi)    
  corect! (Luni, 19 decembrie 2011, 9:48)

  aschie [anonim]

  clar ca'ntr-o oglinda. Felicitari Dan Tapalaga! Si totusi problema nu este doar a echipelor putere-opozitie, Romania-Schengen ci este vorba de noi ca si natiune. Daca justitia nu se reformeaza Romania va inceta sa fie stat de drept desi cu toate temele facute pe hartie dar in realitate va guverna legea mafiei. Viitorul nu este roz; fii camatarilor se vor lupta cu fii judecatorilor pt putere si averi. In timp ce judecatorii se amagesc ca ei slujesc legea de fapt o vor incalca tocmai ca sa se apere. Este un cerc vicios. Din jocul asta iesim noi invinsi. Asta la nivel de analiza si totusi putem face ceva. Pe cand o miscare de amploare din care echipele astea sa inteleaga ca noi nu mai platim sa asistam la meciurile astea rasuflate dar care marcheaza viitorul copiilor nostri???
 • -1 (3 voturi)    
  Achitarea lui Nastase (Luni, 19 decembrie 2011, 11:22)

  Lucian [anonim]

  Domnule Dan Taplaga,
  Eu cred ca achitarea lui Natase trebuie trecuta la "pasi inainte". Daca dupa 5- 6 ani de ceretari, interceptari, ajutor din partea serviciilor, nu s-a putut demonstra ca banii au avut o provenienta ilicita, de ce tebuia pronuntata o sentinta de condamnare fara pobe ? Doar ca publcul o astepta ? Probele sunt interventiile televizate si afirmatii din campania electorala din 2004 ? Poate propuneti o sentinta prin referendum ? Pana si prourorii propun o sentinta de condamnare cu suspedare. Condamnare pentru justificarea atator ani de cercetare si suspendare pentru ca nu s-a descoperit vreo vina. Sentinta data arata independenta justitei si in contextul dat "un pas inainte"
  • 0 (0 voturi)    
   ohhhh... (Marţi, 20 decembrie 2011, 2:53)

   oh [utilizator] i-a raspuns lui Lucian

   daca e imaculat imberbul.... de ce e nevoie de o condamnare cu suspendare? de ce nu poate fi pronuntata achitarea? Pt ca sunt probe irefutabile? Pey atunci sa stea capra la mititica. Ca doar ii plac studiile de sondaj in Romania profunda din curul lui.
 • -2 (4 voturi)    
  articolul lui tapalaga (Luni, 19 decembrie 2011, 11:28)

  Dima [anonim]

  Constat cu tristete si surprindere ca scrii articole fara noima si in favoarea celor care te platesc. Le scrii gresit si se vede lipsa de profesionalism, de deontologie profesionala ,de pregatire serioasa !!! Un amator caruia i se acorda atentie fara s-o merite!!!
 • -3 (3 voturi)    
  mai pe sleau (Luni, 19 decembrie 2011, 11:34)

  giac [anonim]

  clasa politica indiferent de culoare nu are vointa sa reformeze justitia .Predoiu a ramas ministru dupa debarcarea guvernului PNL minoritar tocmai pt ca s a dorit pastrarea liniei Chiuariu, care era si enervant de dobitoc. Niciun partid nu are interes sa fie condamnati adversarii politici, fiind stiut ca roata se invarte .Cateva luni arest , apoi tergiversare si in final ..cu suspendare, daca nu se prescrie .
  Puterea face pasi cat sa se obs ca inainteaza cu reforma , iar in privinta opozitiei ... nici o speranta .Crin ar fi avut motive sa lanseze un discurs pe aceasta tema , mai ales ca e lider relativ nou.dar nu o face sub nici o forma . oare de ce ?))
 • 0 (0 voturi)    
  cacialma (Luni, 19 decembrie 2011, 14:32)

  george [anonim]

  Eu unu', nu vad nici un pas inainte. Pe de o parte dati exemple de achitari, vezi numai azi : primarul Pandele, fostul ministru pnl-ist, Camataru care iese tot azi din puscarie cu vreo 4 luni inainte, iar pe de alta parte, lucruri pe care le stim deja, ca DNA are o vaga imagine de impartialitate, etc. Mie mi se pare ca, practic, astia fac tot ce se poate sa nu intram in Senghen, iar pe de alta parte, am impresia ca singurul lucru schimbat e ca nu voma mai avea dozare blocate, vom avea inculpati albiti. Sper din tot sufletul sa ma insel, dar nu cred.
 • +1 (1 vot)    
  despre justitie, Tapalaga si altii ca el! (Luni, 19 decembrie 2011, 16:53)

  Vlad Ionescu [anonim]

  Aveti dreptate "4 ani si jumatate ... opinia publica a fost bombardata cu detalii despre povestea neverosimila a fabuloasei averi presupus mostenita de fostul premier de la o misterioasa matusa". Cu ce fel de detalii a foat bombardata opinia publica in timpul procesului? Cumva cu detalii referitoare la probele care se administrau la termenele de judecata! Bineinteles ca nu, ca doar nu asta e rostul unui proces public intr-un stat de drept. Opinia publica a fost tot timpul bombardata cu diverse speculatii jurnalistice. Daca in prima etapa de pana la inceperea procesului, aceste speculatii puteau fi justificate, intr-o societate normala, in timpul judecatii presa trebuie sa informeze opinia publica in legatura cu probele care sunt administrate in cadrul procesului public. Intr-un stat de drept, sedintele de judecata sunt publice si in cadrul lor se dicuta toate probele care pot duce la achitarea sau la condamnarea unui acuzat. Dupa atatia ani in care s-au reluat in media acuzatiile procurorilor, m-as fi asteptat ca un comentator de buna credinta sa aprecieze solutia data de instanta in raport cu probele care au fost administrate in public. Acuzatiile procurorilor nu au decat o valoare orientativa pana cand, in cadrul unui proces public se administreaza probele. Raportat la probele care la acest moment sunt publice, considerati ca acuzatii ar fi trebuit condamnati? Puteti sa argumentati logic? Daca nu ne raportam la probe nu exista justitie! La ce fel justitie va referiti cand apreciati ca "deznodamantul contrasteaza flagrant cu orizontul de asteptare creat in randul opiniei publice". Cine a creat acesta asteptate si pe ce s-a bazat ea? Presa a creat-o bazandu-se exclusiv pe acuzatiile procurorilor si pe propriile speculatii. In mod normal asteptarea opiniei publice ar fi trebuit sa fie in raport cu probele administrate in sedinte publice. Daca sunteti de buna credinta, de ce nu comentati solutia instantei raportandu-va la probele administrate si preferati sofismele?!
 • +1 (1 vot)    
  despre bolsevism! (Luni, 19 decembrie 2011, 17:54)

  Vlad Ionescu [anonim]

  M-am intrebat adesea daca acuzatorii publici din perioada stalinista si-au regretat propriile fapte dupa '90. Am constatat ca nu, cu foarte putine exceptii. Aceeasi atitudine o au si securistii, si turnatorii, si activistii si toti ticalosii din acea epoca. Ma intreb daca, in ipoteza in care societatea romaneasca va deveni vreodata una normala in care valorile statului de drept sa fie larg impartasite, autorul acestui articol, si al altora asemanatoare, se va rusina?! Probabil ca nu.
 • 0 (0 voturi)    
  rusineeeeee (Luni, 19 decembrie 2011, 20:09)

  aura [anonim]

  inca odata justitia romana si-a spus cuvantul. Achitarea lui nastase inseamna pentru Romania o mare rusine.
 • 0 (0 voturi)    
  In urma "reformei"... (Luni, 19 decembrie 2011, 23:27)

  codrutz [utilizator]

  ...implementata de "democratia occidentala de dreapta" a lui Basescu, Udrea, Videanu, Apostu, Scripcaru, Solomon, Gutau, EBA, si alti gugustiuci portocalii, justitia isi va face din plin datoria dupa ce USL va castiga alegerile; (pentru ca nu vor putea fura ei cat de mult impotriva lor vor vota romanii).
  Abia astept suspendarea lui Basescu si procesul impotriva lui. Atunci sa vedem ce va scrie Dan Tapalaga [editat de moderator]
  D-le Tapalaga, in interviul pe care i l-ati luat Lui Dan Sova, ati fost fara argumente incrcand sa-l faceti sa accepte nerozia facuta de Basescu la Bruxelles ...si s-ar putea sa o faceti si acum. Cu toate acestea tin sa va urez Craciun Fericit si La Multi Ani cu ocazia apropiatelor Sarbatori de Iarna.

  .
 • 0 (0 voturi)    
  !!! (Luni, 19 decembrie 2011, 23:36)

  nechita [anonim]

  Eu am incredere in justitie si sunt sigur ca o sa-si faca treaba ca la carte ; cine e vinovat o sa plateasca nu scapa nepedepsit nimeni.Nastase sa stea calm daca e nevinovat......!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by