Procurorul general de la Cairo a ordonat unui ofiter de politie sa se prezinta la audieri, in legatura cu rolul sau in impuscarea in ochi a unor demonstranti, in timpul recentelor ciocniri violente din Piata Tahrir, in capitala tarii, transmite CNN. Locotenentul Mahmoud Sobhi El Shinawi a fost denumit "Vanatorul de ochi" de manifestantii egipteni.

Una dintre victimele "Vanatorului de ochi"Foto: Reuters

"Ministerul de Interne este preocupat de ultimele evenimente, insa El Shinawi se va prezenta curand la audieri", a declarat Adel Saeed, purtator de cuvant al procurorului general din Egipt.

Impotriva lui El Shinawi au fost stranse mai multe dovezi, intre care si inregistrari video realizate de protestatari.

Autoritatile au anuntat ca cel putin cinci manifestanti au fost impuscati in ochi. Acestia se numara printre cele cateva sute de persoane ranite in confruntarile din ultima saptamana.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca cel putin 41 de persoane au murit, 33 dintre victime fiind la Cairo. Alte 3.250 de persoane au fost ranite pana vineri.

CNN scrie ca demonstrantii l-au denumit "Vanatorul de ochi" pe locotenetul El Shinawi si au postat afise cu chipul, numele si gradul sau in jurul Pietei Tahrir. Pe afise scrie mare "Cautat". Demonstrantii ofera o recompensa de circa 800 de dolari pentru informatii care vor ajuta la gasirea suspectului.

Fluturasi cu imaginea sa au fost distribuiti manifestantiilor din piata, locul central al protestelor impotriva conducerii militare a tarii.

El Shinawi a fost prezent in strada in timpul recentelor demonstratii si este cunoscut ca fiind "un tragator foarte bine pregatit", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne.

Una dintre victime, Ahmed Harrara, si-a pierdut un ochi la 27 ianuarie, in timpul revoltei impotriva lui Hosni Mubarak. El si-a pierdut celalalt ochi duminica trecuta, in timp ce se afla pe strada Mahmoud, dupa ce a fost lovit de un glont de cauciuc.

Harrara si un alt demonstrant care si-a pierdut un ochi, Malek Mustafa, au spus ca au fost orbiti de impuscatura si ca nu pot identifica tragatorul. Circumstantele in care au fost mutilati cei doi sunt insa similare.

Una dintre rudele victimelor a cerut ca politistul sa fie "pedepsit si executat".

Mansour al-Essawy, ministrul de Interne numit de militari, a spus vineri ca impotriva manifestantilor nu a fost folosita "munitie de razboi, gloante de cauciuc sau alice", insa declaratia sa este contrazisa de protestatari.