In interiorul PSD si PNL, anuntul facut de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu, privind declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu este privit cu scepticism de pesedisti si liberali. Surse din cele doua partide au declarat pentru Hotnews.ro ca liderii USL au fost nevoiti sa-si mentina pozitia publica facuta saptamana trecuta privind declansarea procedurii de suspendare pentru a evita un eventual esec de imagine. Aceleasi surse sustin ca demersul va fi taraganat la nivel parlamentar.

De altfel, Adrian Nastase a declara public ca "nu vom merge in Parlament pentru suspendarea lui Basescu decit la acel moment in care vom avea siguranta ca vom obtine un rezultat favorabil".

In sedinta USL, presedintele PNL, Crin Antonescu a fost cel care a pledat pentru initierea demersului pentru suspendarea lui Traian Basescu. "Pentru a evita un eventual esec de imagine al USL, Antonescu l-a sustinut pe Ponta si a fost de acord sa fie inceput demersul de suspendare.

Anuntul facut saptamana trecuta a fost o miscare gresita, toti stim ca nu exista majoritate pentru succesul unui astfel de demers dar, daca azi am fi dat inapoi am fi fost tocati la telvizoare zi de zi si am fi dat un semnal de strategie incoerenta si dezbinare in interior ", au explicat sursele citate pentru HotNews.ro

"Demersul de suspendare nu este un moft, nu este o invenţie de agendă, nu este nimic din ceea ce am văzut în ultimele zile că au socotit foarte mulţi analişti şi comentatori. (...) Sigur, discuţiile despre câte şanse avem, câte voturi avem, au rostul lor. Dar, în politică, din punctul nostru de vedere, şi suntem dispuşi să ne asumăm această responsabilitate, nu poţi să acţionezi, nu poţi să spui şi să faci numai ce este garantat imediat de un număr de voturi. Avem speranţa că, făcând acest demers, suntem în asentimentul şi avem susţinerea unei majorităţi a cetăţenilor. Asta ne interesează mai mult decât majoritatea conjucturală din Parlamentul României", a declarat predintele PNL, Crin Antonescu.

Totusi liderii USL au tinut sa precizeze ca vor infiinta o comisie care va redacta cererea de suspendare, in paralel cu lansarea unei dezbateri publice pe aceasta tema.

Potrivit surselor citate comisia de ancheta va folosii ca argumente de incalcare a Constitutiei toate declaratile publice ale presedintelui Traian Basescu si le vor corela cu articolele din Constitutie. "Este vorba de declaratiile privind pensiile si cele facute la adresa judecatorilor", au explicat aceleasi surse.

Membrii comisiei USL desemnati pentru gasirea motivelor de suspendare, potrivit surselor Hotnews.ro sunt: din partea PNL- Calin Popescu Tariceanu, Eugen Nicolaescu, Mircea Diaconu si Ciprian Dobre iar de la PSD - Dan Sova, Ioan Chelaru, Toni Grebla si Florin Iordache.

La nivel parlamentar, pesedistii si liberalii sustin demersul propriilor lideri dar neoficial sunt sceptici.

"Este doar de imagine, despre ce vorbim? avem cumva majoritate si nu stim noi?", a comentat un deputat PSD.

"Sesiunea asta nu are nicio sansa sa fie dezbatuta in plen declansarea suspendarii. Antonescu l-a sustinut pe Ponta ca sa nu se faca de ras USL-ul. Demersul va fi ingropat la grupurile parlamentare, probabil presa va discuta o saptamana si dupa aceea se va uita" a declarat un deputta PNL, sub protectia anonimatului.

  • Puiu Hasotti, liderul grupului PNL Senat: "Totul este posibil, eu sunt hotărât să respect deciziile USL. Dacă vor fi luate deciziile, vor fi bune. Punctul meu de vedere este că decizia suspendării trebuie discutată după alegerile din 2012".(Agerpres)
  • Eugen Nicolaescu, viceliderul grupului PNL, Camera Deputatilor: "Cred că trebuie să clarificăm odată pentru totdeauna acest aspect. Dar dovedindu-le şi altora ce se întâmplă în această ţară, este posibil să existe o presiune şi pe senatorii şi deputaţii Puterii de la populaţie să încerce să îşi schimbe atitudinea. Noi trebuie să facem ceea ce trebuie să facem". (Agerpres)
  • Adrian Nastase: "Această operaţiune înseamnă nu o suspendare în Parlament a lui Traian Băsescu, este vorba de o înlocuire a regimului Băsescu. Este vorba de o operaţiune mult mai complexă şi care nu este legată numai de Parlament. Problema stilului de politică pe care îl facem în România, problema modului în care trăim în ţară, nu este numai a Parlamentului.

Şi atunci, formula pe care noi am decis-o este una etapizată care înseamnă inclusiv implicarea societăţii civile şi a cetăţenilor într-o operaţiune în care se va spune 'domnule preşedinte, numai un om din zece din ţara asta vă mai sprijină şi poate că ar trebui să plecaţi acasă" (Realitatea TV)

Anuntul USL, a fost facut saptamana trecuta la initiativa presedintelui PSD, Victor Ponta pentru a motiva scandalul excluderii lui Mircea Geoana din PSD si nu a fost primit cu entuziasm de catre social democrati si liberalii datorita sanselor mici de succes. Social democratii si liberalii au declarat public ca demersul are putine sanse de reusita iar neoficial au desfintat propunerea lui Ponta.

Mai multe detalii aici

De precizat este ca pentru a-l suspenda pe presedinte, USL are nevoie de 234 de voturi in Parlament si in prezent ar doar 217 parlamentari. Totodata, procedural demersul este unul lung si destul de dificil fara o majoritate confortabila In Parlament. Raportul elaborat de comisia USL privind motivele suspendarii presedintelui trebuie depus in Parlament si trebuie sa intre in dezbatere in conducerea reunita a celor doua Camere. Mai multe detalii aici