Aproape jumatate dintre cei mai bogati chinezi se gandesc sa emigreze, Statele Unite si Canada fiind destinatiile preferate, potrivit unui sondaj de opinie ce a intervievat milionari din China, citati de Reuters. Studiul, realizat pe baza clasamentului milionarilor realizat de Bank of China si Hurun Report, a descoperit faptul ca 46% dintre chinezii cu averi de peste 10 milioane de yuani (1.6 milioane de dolari) vor sa traiasca in strainatate.

Potrivit sondajului, alti 14% dintre milionarii Chinei au inceput deja acest proces.

Multi dintre bogatii Chinei afirma ca doresc sa ofere o mai buna educatie copiilor lor si, in plus, se tem pentru siguranta averilor lor in China.

Aproape o treime dintre respondenti au afirmat ca au investit deja peste hotare, in multe cazuri pentru a putea sa emigreze. Reuters scrie ca unele tari ofera viza de rezidenta cetatenilor straini care se pregatesc sa investeasca sume mari de bani.

De asemenea, bogatii Chinei sunt ingrijorati de inflatia ridicata, de dificultatile pe care le intampina pentru a investi in strainatate, de costurile de trai ridicate si extinderea coruptiei.

Potrivit clasamentului Hurun, China are in prezent 271 de miliardari, fata de 189 in 2010.

In ciuda crizei economice, 960.000 de chinezi au averi mai mari de 10 milioane de yuani, o crestere de 9.7% fata de anul trecut.

Multi dintre milionarii chinezi si-au facut averea in sectorul constructiilor si cel imobiliar, dar si pe piata de retail.

Reuters scrie ca 30 de ani de crestere economica au permis multor chinezi sa stranga averi ce erau pana nu de mult de neconceput in tara comunista.

Sondajul de opinie a fost realizat pe 980 de persoane din 18 orase chineze.