Moscova risca sa piarda Transnistria, incercand sa scoata din cursa electorala candidati populari, dar incontrolabili si impunand propriul lor politician, un nimeni pentru populatia locala, scrie Nezavisimaia gazeta. Asa au comentat pentru cotidianul rus experti de la Tiraspol si Chisinau povestea cu "politologii" retinuti zilele trecute in orasele transnistrene si cea referitoare la dosarul penal deschis in Rusia impotriva fiului presedintelui Igor Smirnov. Ambele cazuri pot fi considerate ca facand parte din acelasi registru, sustin analistii.

Igor SmirnovFoto: Reuters

"Lui Smirnov i s-a propus inca din aprilie sa plece de bunavoie”, au relatat surse din anturajul liderului de la Tiraspol. Dar el nu a dat curs propunerii, depunandu-si candidatura pentru alegerile prezidentiale.

A urmat apoi convocarea la procuratura rusa a norei lui Smirnov, iar acum ancheta penala impotriva fiului sau. "Deocamdata, candidatura lui Smirnov nu a fost inregistrata oficial, procesul aflandu-se in faza de strangeri de semnaturi si documente cerute de Biroul central electoral al nerecunoscutei republici. Dar, imediat ce acest pas va fi efectuat, cu siguranta vor urma si alte replici ale Moscovei”, afirma publicatia.

Ziarul crede ca „situatia actuala este numai inceputul: Moscova nu are chef de glume si, poate, Smirnov va renunta la planurile sale electorale”.

Adversarul lui Smirnov, fostul speaker al Sovietului suprem, candidatul la presedintie, Evgheni Sevciuk, este de parere ca acest lucru nu se va intampla. „Nu-l caracterizeaza pe Smirnov astfel de decizii, adica sa dea inapoi. El va merge pana la capat”, afirma politicianului transnistrean, el insusi retinut de Ministerul de Interne de la Tiraspol impreuna cu un grup de „politologi” care, potrivit biroului de presa al institutiei mentionate, „desfasurau activitati ilegale pe teritoriul” regiunii.

Sevciuk spune ca a fost retinut pentru ca respectivul grup de straini (moldoveni, ucraineni si un cetatean rus) au rupt afisele anti-Sevciuk din diferite localitati.

Directorul Institutului din Chisinau pentru politici sociale, Arcadie Barbarosie, a declarat ca Moscova incearca prin tot felul de mijloace sa slabeasca pozitiile adversarilor candidatului ei – Anatoli Kachimski, presedinte al Parlamentului si candidat la presedintie din partea partidului Obnovlenie.

Smirnov a efectuat deja patru mandate si mai vrea unul. Kremlinul nu vrea insa. Iar Sevciuk, care se bucura de cel mai ridicat rating in regiune, este acuzat de „orientari prooccidentale”. Dar nimeni nu stie cum va vota alegatorul transnistrean, care i-ar putea oferi Moscovei o mare surpriza.