Vicepresedintele american Joe Biden a declarat miercuri ca Iranul va fi tras la raspundere pentru presupusul complot ce viza asasinarea ambasadorului saudit la Washington, transmite Reuters. Statele Unite discuta cu Arabia Saudita si aliatii lor posibilitatea de a prezenta cazul in fata Consiliului de Securitate al ONU. In acelasi timp, autoritatile saudite au avertizat ca "Iranul va plati pretul" pentru complotul impotriva lui Adel al-Jubeir.

Joe Biden a spus ca incercarea de asasinare a diplomatului saudit "este un act scandalos, in legatura cu care iranienii vor fi trasi la raspundere". Oficialul american a spus ca Administratia Obama discuta cu aliatii sai pentru un raspuns comun fata de actiunile iranienilor.

"Nicio varianta nu a fost exclusa", a spus Biden, fara insa sa precizeze la ce s-a referit. In trecut, oficiali americani si israelieni au facut acelasi gen de comentarii referindu-se la posibilitatea stoparii programului nuclear iranian.

Americanii iau in considerare posibilitatea de a prezenta cazul in fata Consiliului de Securitate al ONU, a declarat un oficial occidental, precizand ca "aceasta a fost un atac impotriva unui diplomat strain in SUA".

Discutiile ar putea incepe miercuri, a spus diplomatul, care nu a mentionat daca vreuna dintre parti va cauta sa obtina o rezolutie sau vreo sanctiune in acest caz."Statele Unite urmaresc foarte serios acest caz", a afirmat diplomatul.

In acelasi timp, printul saudit Turki al-Faisal, fost ambasador la Washington, a spus miercuri ca "numarul mare de dovezi este coplesitor... si arata in mod clar responsabilitatea oficialilor iranieni in acest caz. Cineva din Iran va trebui sa plateasca pentru asta". La randul ei, UE a avertizat ca Iranul s-ar putea confrunta cu "implicaţii internaţionale serioase" din cauza complotului.

Marti, oficialii americani au anuntat ca au dejucat un complot de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, Adel al-Jubeir, de catre doi barbati ce ar avea legaturi cu serviciile de informatii iraniene. Unul dintre presupusi atentatori, Manssor Arbabsiar, a fost arestat luna trecuta, in timp ce despre celalalt, Gholam Shakuri, se crede ca este in Iran. Shakuri ar fi membru al Fortei Quds din Iran.

Dupa arestarea sa, Arbabsiar a cooperat cu anchetatorii americani, carora le-a oferit detalii despre implicarea in complot a guvernului de la Teheran.

FBI a precizat ca in complot au fost implicati traficanti de droguri din Mexic, care lucrau ca informatori pentru autoritatile din SUA. Ambasadorul urma sa fie aruncat in aer intr-un restaurant din capitala federala americana.

Oficialii americani au spus ca ambasadorul saudit, care este un apropiat al regelui Abdullah, "nu s-a aflat in niciun moment in pericol".

Iranul a negat acuzatiile aduse de oficialii americani, considerandu-le "fabricate", "vulgare" si "motivate politic".

Reuters noteaza ca Iranul si Arabia Saudita, care este aliat al SUA, sunt rivali regionali. Cele doua state mentin insa legaturi diplomatice si chiar au semnat un acord de securitate in 2001. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a vizitat capitala saudita in 2007.

Martea trecuta, Arabia Saudita a acuzat o putere straina, fara sa o numeasca, pentru declansarea revoltelor in regiunea sa de est, bogata in petrol. Cel putin 14 persoane au fost ranite in urma tulburarilor din regiune, unde se afla o importanta populatie siita. Reuters scria atunci ca referirea la o putere straina ce se amesteca intr-o zona siita se refera, de obicei, la Iran, rivalul siit al Arabiei Saudite.

Statele Unite si tarile occidentale preseaza Iranul sa renunte la programul sau nuclear, despre care afirma ca urmareste sa obtina arma atomica. Teheranul a spus in repetate randuri ca programul sau are doar o componenta civila.

UPDATE: Oficiali americani au declarat miercuri ca "e foarte probabil" ca liderul suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, si seful fortelor Quds "sa fi stiut" de complot.