Crizele Americii

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 29 septembrie 2011, 21:04 Actualitate | Opinii

Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Pe langa criza economica, criza locurilor de munca si nevrozele culturale (rasismul in ascensiune clamat deunazi de Morgan Freeman), americanii traverseaza o profunda criza de sistem, o neincredere tot mai pronuntata in politicieni si mecanismele alegerilor, descrise ca un fel de coruptie pe fata. Nu am pretentia de a fi inteles in profunzime, in cele trei saptamani petrecute peste ocean, o societate atat de complexa precum cea americana. Dar pot impartasi ceva din mica experienta personala in cea mai mare democratie. Care ar fi, deci, fermentul degradarii, unde isi are originea criza de sistem?

Cei mai multi localizeaza cauza toturor relelor in mecanismul de finantare a partidelor in campaniile electorale. Drept dovada, protestatarii acestor  zile de pe Wall Street se declara nemultumiti de sistemul bancar, de nedreptatile sistemului financiar dar si de influenta banilor in politica americana.

Prezenta regizorului Michael Moore in mijlocul lor, agitand mesaje guevarriste, are nevoie de cateva explicatii, altfel ipocrizia celui mai populist propagandist al stangii imaginat vreodata in America risca sa treaca neobservata. Filmul sau, Fahrenheit 9/11, un material propagandistic anti-Bush difuzat in campania din 2004, a declansat practic reactia organizatiei Citizen United (apropiata de republicani), care a initiat o actiune in justitie. Cativa ani mai tarziu, Citizen United si-a realizat propriul material propagandistic anti-Hilary Clinton.

A urmat un proces pentru ca astfel de materiale sa fie interzise la difuzare in campaniile electorale. In fine, Curtea Suprema a decis, in iulie 2010, ca nu poate limita dreptul la libera exprimare al companiilor sau diferitelor organizatii, altfel toate cartile, ziarele si televiziunile ar trebui inchise in perioada campaniilor electorale. Or, a adaugat Curtea Suprema, interzicand unei companii sa se exprime prin intermediul unui clip publicitar, film sau alta modalitate, s-ar incalca primul amendament din Constitutie, care garanteaza libertatea de constiinta si de exprimare.

Aceasta decizie-cheie, cunoscuta sub numele de Citizen United, a deschis practic calea finantarilor corporatiste fara limita de suma, asa numitele "super-PAC" (super political action committees). Citeste mai multe aici

Practic, candidatii pot cheltui, prin intermediul acestor "corporate funding", oricat. Asa cum declara un vechi strateg de campanie pentru MSNBC, "aceste super-PACs - uri au schimbat modul in care se desfasoara campaniile electorale".
 • Legea limiteaza donatiile directe catre un candidat la cateva mii de dolari, dar nimic nu mai poate opri o companie, dupa decizia Curtii Supreme de anul trecut, sa acumuleze donatii in valoare de sute sau milioane de dolari si sa le cheltuiasca in beneficiul unui anume candidat, in numele libertatii de exprimare prevazuta in Amendamentul 1 din Constitutia americana. Pare perfect aberant si lipsit de sens sa mai ai o lege care sa limiteze finantarea campaniilor, dar exact asa stau lucrurile.
Insa acest mecanism, pe care unii il numesc coruptie pe fata sau legalizata, va frustra si mai mult societatea americana. In timp ce somajul creste, in timp ce ziarele raporteaza alarmate cresterea nivelului de saracie, in timp ce clasa mijlocie isi revizuieste in jos capacitatea de consum, politicienii se pregatesc de cheltuieli obscene in campania din 2012.

Barak Obama si Rick Perry au inceput deja cursa super-PACs-urilor, fiecare comitet de actiune nou infiintat laudandu-se cu cifre ametitoare, de ordinul a zeci de milioane de dolari. De ce ar varsa o compania sute de mii de dolari sau zeci de milioane in contul acestor super-PACs-uri? Din dorinta arzatoare de a se exprima liber? Din nevoia de a-si expune la televizor dragostea sau ura fata de Obama, Perry sau oricare alt candidat?

Cei mai multi americani vor zambi si vor raspunde simplu: ca sa obtina, in schimb, contracte, sa influenteze legislatia si sa obtina astfel beneficii. Mecansimul este perfect legal si va naste noi generatii de Abramoff. L-am intrebat pe un reputat universitar care e diferenta intre acest tip de lobby care genereaza coruptie si coruptia de zi cu zi din state cu democratii semi-functionale ca Romania. Mi-a raspus simplu: sistemul nostru e legal.

Teama lui Michael Moore ca democratia americana va esua in cleptocratie are o baza, numai ca regizorul revolutionar se indigneaza de pe pozitii pur propagandistice, el insusi fiind un potential Super PAC, parte din sistemul denuntat azi.

Distorsionarea periculoasa a mecanismelor democratice (politice, economice) roade la temelia sistemului, care functioneaza cata vreme cetatenii au incredere in el. Un sondaj de opinie realizat in august 2011 a indicat faptul ca 43% dintre americanii care spun ca voteaza cred ca majoritatea membrilor Congresului sunt corupti.

Intreg sistemul risca dezechilibre puternice din cauza crizei economice. Arhitectura statala gandita de Adams, Franklin, Jefferson, Washington si ceilalti pare cumva depasita. Pare sa fie nevoie azi, la doua secole de la inventarea democratiei americane, de schimbari esentiale. Ar fi de umblat la Constitutia lor perfecta, care cunoaste doar 27 de amendamente, din care zece in primii ani dupa adoptarea ei in 1789. Limitarea finantarilor va putea fi realizata, dupa decizia Curtii Supreme din 2010, doar prin amendarea legii fundamentale.
 • Unii ar putea obiecta, cu argumentul ca in America banii au dictat mereu dar ca geniul parintilor fondatori a salvat sistemul de la implozie, avand grija sa nu lase prea multa putere fara o contragreutate (celebrul check&balance). Si acesta este adevarul. Abuzurile puterii, excesele politicienilor inca ies la suprafata, gratie puzderiei de asociatii inca active, gratie unei prese inca libere, gratie sistemului insusi care si-a generat anticorpi si zeci de comisii care supravegheaza respectarea eticii in guvernare. Este un efort continuu de a transparentiza sistemul si de a-l face sa dea socoteala, cheia oricarei democratii functionale.
"Orice organizatie americana care se ocupa de coruptie e mai ocupata decat o unitate de pompieri" - spune un presedinte de asociatie neguvernamentala. Iar coruptia este subiect la ordinea zilei. Vezi detalii in Raport despre cei mai corupti membri ai Congresului American.

Dar putem ghici si aici semnele unui inceput de criza. Cainele de paza - presa - a intrat in lantul ideologiilor (repuplicane sau democrate). Televiziunile americane s-au ideologizat pana la isterie, multe redactii s-au inchis din cauza crizei si numeroasi jurnalisti de investigatie au fost concediati. Din sase, de exemplu, a ramas unul singur. Putine redactii isi permit astazi sa mai finanteze anchete independente.

Veti spune ca, atata timp cat viata politica e polarizata, se vor supraveghea unii pe altii. Cel mai bun exemplu ca n-o fac asa cum ar trebui sunt comisiile de etica functionale pe langa guvernul federal sau local. Activitatea lor pare mai mult formala. Sunt rare cazurile cand politicienii sunt sanctionati pentru incalcarea regulilor etice din campanie sau in exercitiul functiei. Tendinta politicienilor, peste tot in lumea asta, este sa se inteleaga subteran, sa se coalizeze in interese particulare si sa pastreze aparentele certandu-se formal in numele interesului general.

Politicienii americani trebuie sa-si declare in amanunt toate cheltuielile de campanie, ceea ce devine usor ridicol in conditiile in care legea poate fi ocolita atat de usor cu ajutorul "Super PACs-urilor", care fac si mai dificila identificarea potentialelor conflicte de interese.
 • N-ar fi rea o campanie prin care sa cerem candidatilor uninominali din Romania sa-si declare din timpul campaniei bugetele utilizate pe afise, clipuri TV, donatori etc. N-am vazut inca vreun dosar individual de donatii si cheltuieli facut public. N-ar fi deloc rea, in contextul agravarii crizei, reluarea discutiilor incepute si la noi pe tema finantarii campaniilor exclusiv din bani publici, ca tot se discuta in Parlament modificarea legii electorale. Romania nu este decuplata, in fond, de la marile crize, doar le ascunde sub pres. Sistemul nostru legal pretinde ca limiteaza donatiile, dar toti candidatii isi incheie campania in minciuna, depasind cu mult sumele legale.
In Statele Unite, cu totii - politicieni si grupari civice - par sa fie de acord ca sistemul actual de finantare a campaniilor electorale este "a mess" si ca el trebuie reformat, ca activitatea lobistilor trebuie limitata si ca finantarea campaniilor ar trebui redusa la cheltuirea unor fonduri publice in acest scop. Pentru acest lucru va trebui modificata, probabil, legea fundamentala, avand in vedere decizia-pilon a Curtii Supreme din 2010. Dar e greu de crezut ca reformarea sistemului politic va fi posibila inaintea alegerilor din 2012, care vor inregistra noi recorduri in materie de cheltuieli electorale.

Insa si limitarea finantarii campaniilor la fonduri publice sau cotizatii de partid - dupa model german - este dificil de realizat. Asta presupune un sistem de control puternic, deoarece canidatii vor fi tentati mereu sa angajeze fonduri suplimentare in campanii. Or, controlul presupune cheltuieli si poate genera, la randul sau, abuzuri.

A nu se intelege ca Statele Unite ar fi un stat macinat de coruptie mai rau decat Romania si cu deficite democratice la fel de mari. Ar fi o concluzie hilara, pur si simplu falsa. Un politician american, odata intrat in malaxorul justitiei, e pe cont propriu. Nu se vor gasi partide sa faca scut in Congres sau mittinguri de protest in marile orase ca sa-si apere coruptii. Justitia americana, cu toate neajunsurile generate de numirea politica a unor magistrati sau sistemul absurd al alegerii unor judecatori de catre cetateni, functioneaza in mod credibil. (Am vorbit cu oficiali din cadrul departamentului de justitie care admit ca alegerea judecatorilor nu promoveaza competenta ci populismul, campaniile magistratiilor nefiind cu nimic diferit de cele politice)

Natura umana este, peste tot, la fel. Doar eficienta institutiilor si nivelul de educatie o fac sa para diferita, mai buna sau mai rea, de la o tara la alta.

Crizele Americii stau in detaliile mecanismelor care compun sistemul democratic. Uneori, aceste mecanisme, politice sau economice, dezvolta ramificatii mutant, se distorsioneaza pana la gripare. Asa s-a intamplat cu bancile si finantele, asa se intampla astazi, sub ochii nostri, cu sistemul politic. Insasi aparitia Tea Pary, o aripa a conservatorilor radicali, este expresia acestor crize.

Insa America a gasit mereu resurse in ea insasi in a construi mereu de la capat, dupa ce a parut sa-si distruga edificiile. Este esenta modului ei de a functiona: cade si se ridica din propriile-i ruine.

NOTA: Am petrecut, alaturi de alti 20 de participanti din diferite tari, trei saptamani in Statele Unite, in perioada 5 - 24 septembrie, in cadrul International Visitor Leadership Program, finantat de Deptartamentul de Stat. Exprim aici cuvenite multumiri Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

6839 vizualizari

 • +8 (16 voturi)    
  Articol pertinent. (Joi, 29 septembrie 2011, 21:54)

  sile [anonim]

  Unul din putinele articole pertinente pe aceasta tema. As sugera autorului sa scrie un articol in care sa explice constitutia americana, dar , mai ales declaratia de independenta. Romanii sunt din pacate ignoranti la acest subiect si aluneca usor in anti-americanism, fara sa aiba o perspectiva istorica.
  • -2 (24 voturi)    
   perspectiva istorica (Joi, 29 septembrie 2011, 23:59)

   pertinent [anonim] i-a raspuns lui sile

   emigranti care au omorat si jefuit indieni. apoi independenta.libertate. egalitate. democratie. exceptand sclavii africani... si indienii ... si femeile... si noii emigranti...
   • +4 (18 voturi)    
    mda (Vineri, 30 septembrie 2011, 0:24)

    dodo [anonim] i-a raspuns lui pertinent

    in timp ce in europa, cei care nu emigrasera se omorau intre ei pe in razboaie pe de o parte si colonizau Asia si Africa (vanzand sclavi) la greu pe de alta parte, la fel de fara egalitate-libertate etc... Ce sa mai zic, la anti-americanisme ieftine si de prost gust, va pricepeti o gramada pe forumurile astea...
    • +4 (4 voturi)    
     democratia americana (Vineri, 30 septembrie 2011, 13:59)

     Istoria [anonim] i-a raspuns lui dodo

     tinere,

     democratia (directa si nu reprezentativa) a aparut in Grecia / Europa.
     Magna charta a fos semnata pe la anul 1000.
     Libertate, egalitate, fraternitate e slogan francez...iar negrii fugeau din USA in Canada britanica unde erau liberi.

     Americanii au inceput bine dar sfarsesc prost; se dau democrati dar au uitat de mult ce inseamna aia; in momentul de fata o maimutaresc; noroc cu parintii fondatori care au pus bine problema la inceput, sa aiba acum urmasii cu ce se lauda.
   • +5 (9 voturi)    
    Si noi am avut sclavi (Vineri, 30 septembrie 2011, 0:36)

    sile [anonim] i-a raspuns lui pertinent

    De acord, dar tocmai perspectiva istorica ne face sa ne uitam ce se intampla in acest timp in Europa.

    Sa nu uitam ca si noi am avut robi (sclavi), si iobagi in Tarile Romane.Sa nu uitam ca am avut fanarioti in tara. Sa nu uitam cum se purta nobilimea dar si regii si principii cu cei saraci in Europa. Sa nu uitam ca sclavii africani erau "culesi" de catre europeni si trimisi in America. Oare in Romania cand au primit femeile dreptul la vot?
   • +3 (7 voturi)    
    Articol excelent. (Vineri, 30 septembrie 2011, 5:02)

    Manu de la Vrancea [anonim] i-a raspuns lui pertinent

    Atata poti tu sa spui din catea ia auzit de la televiziunile toxice din Romania! Dar pe timpul cand Romania era un satuc primitiv,unde taranii si orasenii mergeau la cate un rau sau parau, sa isi spele boarfele murdare,americanii incepeau sa se modernizeze si uite-i unde au ajuns. Dan Tapalaga vorbeste de America moderna a zilelor noastre,.Tu sarman cu timpul, te-ai trezit din somnul tau de moarte. Este adevarat ca nu ai putut pricepe articolul si de asta ai sarit ca muscat de capusa!
    Felicitari lui Dan tapalaga
  • +5 (11 voturi)    
   Articol scris bine asa cum ne-a obisnuit autorul (Vineri, 30 septembrie 2011, 0:08)

   uluit [utilizator] i-a raspuns lui sile

   Aluneca usor in "anti" este o formulare mult prea dura. As spune mai degraba ca, "stangistii" latra pentru a-si recupera privilegiile odata pierdute cu democratia.

   Constitutia Americana este bine facuta, insa este si mai interesant cum "Patriot Act" aduce atingere directa si desfiinteaza anumite drepturi si libertati stipulate acolo.

   Interesant articol, mai ales ca, timpul foarte scurt, nu a permis o documentare si cunoastere mai profunda a realitatilor americane.
  • -1 (1 vot)    
   de pomana (Vineri, 30 septembrie 2011, 7:07)

   crap [anonim] i-a raspuns lui sile

   sugerezi. n-are sens. m-as bucura daca ar fi ignoranti la capitolul constitutia americana si cine au fost jeferson si adams, si ar sti de cea romaneasca si ar intelege drepturile si obligatiile care le au.. aluneca usor in anti-americanism din pro-americanism mai ales cand dau peste tot felul de semidocti care-si ventileaza aerele pe forumuri..
   • +1 (1 vot)    
    ... drepturile si obligatiile... (Vineri, 30 septembrie 2011, 10:32)

    Sore [utilizator] i-a raspuns lui crap

    ... PE care le au... Semidoct?
  • +1 (1 vot)    
   Diferenta e legea "whistleblow" urilor (Vineri, 30 septembrie 2011, 23:55)

   Wikileaks [anonim] i-a raspuns lui sile

   Spre deosebire de coruptia noastra, la americani e o chestie interesanta:
   - cine descopera ca statul a suferit o paguba printr-o afacere oarecare, contract,... etc si aduce informatii prin care se pot recupera NNN bani ARE DREPTUL la 30% din banii castigati de stat in urma investigatiei care urmeaza

   Adica daca "dai in gat" o manareala ai dreptul la o parte din banii recuperati.

   Cool!
 • +5 (13 voturi)    
  Alegerea judecatorilor (Joi, 29 septembrie 2011, 22:10)

  samurai [anonim]

  Bine documentat articolul, dar am o singura intrebare pentru autor. De ce considera ca alegerea prin vot public a unor judecatori ar fi un lucru absurd? Nu cred ca acei judecatori care sunt alesi au castigat prin pachete cu faina si pui congelati. Si nu cred ca un judecator care elibereaza un interlop prin nu stiu ce subterfugii ca in Romania ar avea vreo sansa sa fie reales.
  Eu cred ca ar trebui gandita o modalitate prin care justitia (pe care o vrem eliberata de influente politice) sa fie sub un oarecare control public. In fond ea exista prin banii nostri si ar trebui sa lucreze pentru noi (cel putin teoretic).
  • +6 (12 voturi)    
   Din pricina ignorantei alegatorilor... (Joi, 29 septembrie 2011, 23:56)

   ady [anonim] i-a raspuns lui samurai

   Alegerile judecatorilor in state prin vot universal al cetatenilor sunt un fiasco. Majoritatea de peste doua treimi a electorilor nu se informeaza, nu cunosc problemele justitiei, nu au nici cunostinele tehnice ca sa poata evalua performanta unuia sau altuia dintre candidati. Din acest motiv, criterile bazice dupa care-si formeaza convingerea politica sunt primitive, cum ar fi rezonanta numelui candidatului, fizionomia, culoarea pielii etc. Manipularea prin mass-media locale e cronicizata, iar rezultatul alegerii se distorsoniaza. Se organizeaza campanii de milioane de euro pentru revocarea judecatorilor prin vot politic, pe motive derizorii pentru un ochi profesionist/obiectiv, dar cu impact emotional puternic pentru alegator. Cine doreste sa afle informatii veridice poate accesa urmatorul link, cu discursul decanului uniunii barourilor din state, Stephen Zack, din vara acestui an. Relevanta pentru problema in discutie este mai ales partea de dupa minutul 56. http://www.youtube.com/watch?v=lV2XVn9BH24
   • +1 (3 voturi)    
    alegerea judecatorilor (Vineri, 30 septembrie 2011, 9:13)

    judge roy bean [anonim] i-a raspuns lui ady

    de obicei prin alegere sunt promovati judecatori la curtile inferioare, cele care au primul contact cu cetateanul.
    judecatorul este ales intr'o competitie cu alti, daca indeplineste conditiile sa candideze.
    deci, alesul este "de meserie", nu un oarecine, din parcarea dela moll.
    de obicei s'a facut remarcat in soc. locala, fie ca avocat, fie ca d.a./procuror.
    orice decizie incorecta, poate fi atacata la o instanta superioara, unde juzii sunt numiti de guvernele locale sau de cel federal, cu aprobarea alesilor din parlamentele locale, consilii sau cum se numesc ele pe alocuri.
    exista curti de circuit, itinerante, la un nivel intermediara, care asigura impartialitate mai mare. judecatorii astia nu sunt locali.
    in plus, orice caz mai complicat, mai important ca paguba, se judeca cu juriu.
    si la ei, cei din curtea suprema sunt numiti de presedintele in functie, dar cu aprobarea congresului. un justice, dela curtea suprema, este ales pe viata. deci se intampla ca unii presedinti sa nu aiba ..sansa sa numeasca un justice, chiar si in doua mandate.
    aprobarea congresului este tot politica, dar, sistemul american permite functionarea statului cu un congres majoritar din partea cealalta a aleii politice.
    astfel, curtea suprema este greu de manipulat politic. este o emblema a corectitudinii in america.
    si mai este ceva foarte important, dreptul la aparare al cetateanului si sistemul anglo-saxon care judeca tinand cont de precedente.
    deci, daca apararea demonstreaza ca intr'un caz similar, o alta curte, de obicei superioara, a luat decizia de achitare, judecatorul va tzine cont si va decide si el la fel.
    se obtine o uniformitate a actului de justitie.
    nu intalnesti cazuri cand pentru o fapta similara, un tribunal din ploiesti achita inculpatul, in timp ce alta din galati, sau baia mare, ii da zece ani.
    curtea cu juri si aplicarea principiului precedentului creat, asigura o mai mare impartialitate a justitiei.
    asa cum zicea dl. tapalaga, exista factori de echilibrare.
    • 0 (0 voturi)    
     Prin exceptie (Vineri, 30 septembrie 2011, 11:24)

     ady [anonim] i-a raspuns lui judge roy bean

     In functie de constitutia fiecarui stat desemnarea si revocarea prin vot politic a judecatorilor poate atinge si curtea suprema, cum e cazul statului Iowa de pilda.

     http://edition.cnn.com/2010/POLITICS/11/03/iowa.judges/index.html

     Cazul despre care vorbea Stephen Zack e redat mai sus.
 • +6 (6 voturi)    
  CRIZELE AMERICII, DAR ALE NOASTRE ? (Joi, 29 septembrie 2011, 22:13)

  cornel19 [utilizator]

  Vreau sa cred, dl. Dan Tapalaga, ca acest articol este introductiv, si in viitorul apropiat sa aduceti mai multe contributi la imbunatatirea politici ro., includ aici si finantarea campaniilor electorale de diferite tipuri. Nu ma hranesc cu iluzi, dar difuzarea unor observati si constatari pertinente poate cu siguranta ridica stacheta exigentelor in acest domeniu, la nivel de aspiratie, ptr. cititori acestui portal.
 • +3 (11 voturi)    
  nelibertatea lumii libere (Joi, 29 septembrie 2011, 22:55)

  abc [anonim]

  Domnule Tapalaga,

  Sunt binevenite cit mai multe comentarii si observatii despre lumea si viata americana, fiindca la noi generatii intregi si-au alimentat proiectii neverificate de experientma directa si nici de spirit critic. In plus, nume respectabile, precum Dl.Aligica, fac o groasa propagada proamerican-republicana in spatiuli public romanesc, ceea ce distorsioneaza in plus reerezentarea lumii 'celei mai libere.'
  Traind zi cu zi, constati ca oamenii obisnuiti ai auto proclamate celei mai avansate nu sunt nici educati din cale afara si nici mai onesti decit cetateanul turmentalat. Sunt insa mult mai seriosi decit acesta. Mai constati ca presa televizuala este corupta, corupta atit de ideologii comerciale, cit si de cele politice pina la forme care o fac nefrecventabila.
  Mai constati, asa cum spuneti si D-voastra, ca mari
  scheme financiar-predatorii sint legale, desi ilegitime si ca, in esenta, sforile sint trase in afara controlului si legitimitatii intereselor publice. Se mai vede ca doctrina profitului de dragul profitului, rupt de un proiect social etic, naste mari monstri... asa ca omul care in in Romania ar putea vota numai dreapta, devine aici un votant al stingii - si fara mare speranta.
  In rest, a-l contrapune pe Michael Moore unor grupuri de influenta gen Citizen United este putin supradimensionat. Michael Moore este un personaj pitoresc care are curajul neverosimil de a spune public lucruri inacceptabile public; uneori e cabotin, uneori e neverosimil de naiv, dar e singurul de felul lui intr-o tara asa de mare!
  • +1 (9 voturi)    
   IMI PARE RAU (Vineri, 30 septembrie 2011, 9:14)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui abc

   dar a trebuit sa va dau un vot negativ exclusiv din cauza lui Moore. Sinteti realmente naiv daca il credeti pe respectivul... naiv. Este doar un agent de influenta platit asa cum puiaza mereu Occidentul (oare cine baga ouale sub closca ?). Genul turbat-consecvent-pro-comunist (Sartre) a disparut de mult. Regret inca o data, Moore nu merita talentul Dvs. la scris.
   • +1 (3 voturi)    
    more, moore ! (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:10)

    panfilache [anonim] i-a raspuns lui pointless man

    apropo, americanii pronunta numele, more.

    sa revenim la tzugulanul gras, the blub.
    nu cred ca este un agent platit.
    ca este un propagandist de stanaga, si nu unul prea fin, sau inteligent, este purul adevar.
    dar, s'ar putea sa nu joace pe solda, sa fie free lancer, sa profite de apetitul minoritatilor, a pensionarilor si a vaduvelor de razbel, pentru conspiratii, impotriva bogatilor care sug vlaga popo'ului...
    deci, vazand el ca'i rost de facut parai..
    il avem si noi pe dd in genul asta.
    de nisha, cum se mai zice pe dumbovita.
    adica, pentru o anumita parte a inghititorilor de gogosi.
 • +6 (8 voturi)    
  Felicitari! (Joi, 29 septembrie 2011, 22:57)

  sara [anonim]

  Va felicit pentru acest articol, d-le Tapalaga. Daca credeti ca nu ati acoperit aici, toate aspectele surprinse in aceasta vizita, mi-ar face placere sa citesc si continuarea... Succes!
 • -2 (6 voturi)    
  Invitatie... (Joi, 29 septembrie 2011, 22:59)

  Cadillac [utilizator]

  Draga Dan,

  Data viitoare, cind vei avea ocazia sa mai ajungi "pe la noi", fa in asa fel si da-ne si noua de stire !!!!

  Locuiesc in Los Angeles si ne-ar face o IMENSA placere sa mergem la "o bere" si sa mai stam de vorba !!!

  A trecut "ceva vreme" de cind n-am mai stat de vorba - tete-a tete - cu un baiat "destupat la cap"!!

  In concluzie, daca mai ai vreodata ocazia sa ajungi la Los Angeles, rogu-te, da-ne de stire !!!

  Sanatate si toate cele bune, de peste "girla"...
  • 0 (4 voturi)    
   Si in Texas (Vineri, 30 septembrie 2011, 2:13)

   Lizuca [anonim] i-a raspuns lui Cadillac

   Extind invitatia si-l poftesc pe dl Tapalaga si in Texas !
   Este mai mult decit binevenit aici, unde are citiva cititori de nadejde .
   • 0 (2 voturi)    
    la dallas (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:15)

    the arlingtonian [anonim] i-a raspuns lui Lizuca

    la un spritz cu dubya. :-)
    il ducem si la six flags si la hurricane harbor.
    si la un meci cu cowboys.
 • +1 (3 voturi)    
  Intrebari fara raspuns (Joi, 29 septembrie 2011, 23:51)

  Rafaila [anonim]

  "Care ar fi, deci, fermentul degradarii, unde isi are originea criza de sistem?" Sint intrebari la care, cred, nu s-a raspuns nici pe departe in articol. Fireste, nu Michael Moore este problema, fermentul degradarii samd. Atunci?
  Poate ca ar fi interesant de demontat sablonul folosit ca incheiere: "Insa America a gasit mereu resurse in ea insasi in a construi mereu de la capat, dupa ce a parut sa-si distruga edificiile. Este esenta modului ei de a functiona: cade si se ridica din propriile-i ruine. " In jocul ei dea Hopa-Mitica, America nu mai este singura. Pe scurt, GLOBALIZAREA, de introdus in ecuatia fermentului.
 • 0 (6 voturi)    
  Coruptia "legala" americana (Joi, 29 septembrie 2011, 23:55)

  Gabi [anonim]

  Mai este o distinctie importanta intre coruptia legala americana si cea romaneasca: banii dati de companii aproape niciodata nu intra in buzunarul politicianului -- intotdeauna sunt bani folositi strict pentru cheltuielile de campanie. Cred ca toti politicienii americani bogati au fost bogati dinainte de a intra in politica.
  • +1 (1 vot)    
   nu chiar toti (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:22)

   panfilica [anonim] i-a raspuns lui Gabi

   unii au intrat saraci, ca l.b. johnson, sau middle class, ca billy minicinosul, altii au cheltuit averi sa intre si n'au reusit, ca ross perot, j. kerry..
   nu cred ca averea personala, sau banii care'i aduni, sunt temelia.
   cel mai important lucru este reputatia personala si cin' te sprijina, adica partid, media, personalitati.
   dar, si mai important, este situatia de fapt.
   caci, nu'i asa, omul este sub vremuri..
 • +1 (1 vot)    
  deh (Joi, 29 septembrie 2011, 23:58)

  Carp [utilizator]

  Fix-pix
  • +1 (1 vot)    
   thumb up (Vineri, 30 septembrie 2011, 7:13)

   crap [anonim] i-a raspuns lui Carp

   ai sintetizat bine concluzia..
 • +1 (1 vot)    
  Reforma regulilor privind campania (Vineri, 30 septembrie 2011, 1:08)

  Rollo Tomasi [anonim]

  Insasi campania electorala ar trebui reformata. Ar trebui sa se limiteze la urmatoarele: fiecare candidat isi publica CV-ul politic si profesional precum si programul intr-un ziar si pe net, iar alegatorii vor putea sa le puna intrebari la care candidatii sa fie obligati sa raspunda. Eventual ar putea participa si la dezbateri radio si TV. Atat ! Nu tu clipuri smechere, plimbari prin tara si specialisti fantezisti.
 • -1 (1 vot)    
  O idee de articol (Vineri, 30 septembrie 2011, 4:51)

  Victor [anonim]

  Stimate autor, as vrea sa aflu parerea Dvs. despre candidatii minori din cadrul alegerilor prezidentiale din SUA. (Cel mai cunoscut nume pentru mine ramane Ralph Nader.)
 • +1 (1 vot)    
  Felicitări! (Vineri, 30 septembrie 2011, 7:56)

  Doru [anonim]

  Chapeau!
 • +2 (2 voturi)    
  USA (Vineri, 30 septembrie 2011, 9:14)

  Gellu [anonim]

  Domnule Tapalaga,
  Am citit pe nerasuflate articolul dumneavoastra, fiind foarte curios sa aflu si parerea altcuiva despre USA.
  Merg in America 4-5 luni pe an, iar in ultimii 6 ani am avut ocazia sa traiesc schimbarea, evident in rau, de la an la an. Am in vedere doar doua exemple, aparent minore:pretul painii si al benzinei. Stiti ce cred americanii de rand? Daca nu ati aflat inca, pot sa va spun eu: razboaiele in care s-a implicat USA in ultimii ani au dus, as spune chiar inevitabil, la actuala criza.
  Parerile sunt impartite, pot fi luate in calcul si alte cauze ale actualei crize, dar costurile razboaielor duse de USA sunt exorbitante.
  Astept cu nerabdare si interes comentarii pe aceasta tema.
  • -4 (4 voturi)    
   DACA AMERICA (Vineri, 30 septembrie 2011, 9:57)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Gellu

   va renunta sa se implice in razboaie din cauza pretului painii ne intoarcem la izolationismul ante-belic din care va fi smulsa din nou atunci cind vreun dictator descreierat va aprinde lumea. Luind in considerare si faimoasele credite imobiliare "neperformante" acordate multor sarantoci de loc dispusi la eforturi nu cred ca painea e marea problema a USA.
 • -1 (7 voturi)    
  Talibanizarea (Vineri, 30 septembrie 2011, 9:42)

  Andrei [anonim]

  De fapt principala problema a Americii , este la fel ca in cazul Romaniei: talibanizarea. Si aparitia monsturozitatii numita Tea Party (bine ca o sa dispara in chinurii ... la ce fauna au printre membrii ... nici republicanii nu ii mai vor, vezi candidatura guv de Texas) este o buna dovada. America a trecut usor peste tot , pentru ca in momente de criza, conducatorii au putut sa se aseze la o masa. Acum nu mai este cazul ... dar asta se intampla si in Romania. De exemplu este greu sa mai gasesti un site/TV neutru. Pana sa vb de televiziunile din SUA sa vedem ce se intampla chiar cu site-ul dv: Hotnews face propaganda numai de dreapta (stanga este bestelita rau, sau facuta sa arate rau in analize "pertinente") iar alte TV de la noi fac politica numai de stanga. Deci e ceva global cu talibanizarea asta.
 • +1 (1 vot)    
  paradox (Vineri, 30 septembrie 2011, 22:07)

  coco [anonim]

  Trebuie sa imi cer cuze ca ce vreau sa spun nu are legatura directa cu subiectul. sunt in anglia de ceva timp si lagutrile mele sunt foarte stranse cu reprezentantii populatiei, mai putin romani. adica sunt prieten si cu heroin addict (dpendent de heroina) si cu un tip superbogat dar foarte zgarcit si murdar sufleteste, sunt prieten si un foarte cunoscut healer dar si cu un regizor de filme porno. culmea este ca , desi sunt oarecum rupt de ce se intampla in romania, extremul este cuvantul care imi vine prima oara in minte cand ma gandesc la romania. totul mi se pare mult mai acut. de exemplu, am ales sa scriu aici pentru ca autorul articolului ma uluieste cu puterea lui de sintetizare. de cate ori citesc un articol scris de el simt ca am mai invatat ceva, simt ca opinia lui despre ceva este bine documentata, obiectiva si are capacitatea ca dintr-un milion de informatii sa aleaga esenta exprimabila intr-o fraza. extrem de placut. cealalta extrema sunt majoritatea autorilor si, mai ales postatorilor de coments. mai devreme am citit un articol in capital plin de greseli si cu date statistice complet eronate. rupt de realitatea din romania, este paradoxala si intriganta amestecul de bine si rau, prost si inteligent, urat si frumos atat de aproape unele de altele. e ca o cladire de birouri, in care la acelasi etaj ai o gradinita langa un bordel.
 • 0 (0 voturi)    
  America pe care nu o cunosti.... (Luni, 3 octombrie 2011, 7:06)

  Constanta Antonov [anonim]

  ...poate fi mai bine inteleasa daca vizitezi wallul meu pe Facebook unde vei citi documente legale prezentate deja in curtile de justitie de stat si federale despre "functionalitatea" sistemul de justitie American.
  Te asigur ca nu vei gasi nimc hilar si fals...

  Sa nu uit un mic detaliu important: locuiesc in SUA din 1985. Deci, cunosc sistemul politic si legal destul de bine.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri