Guvernul si Fondul Monetar International au decis ca in acest an sa fie numiti manageri privati la noua companii de stat, urmand ca anul viitor lista acestor companii sa fie suplimentata cu sase societati, releva ultima scrisoare de intentie convenita de cele doua parti si obtinuta de Mediafax.

Conform documentului, primele companii de stat pentru care vor fi angajati manageri privati sunt Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

Acelasi document releva ca anul viitor vor fi numiti manageri privati la alte sase companii, respectiv CFR, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

Scrisoarea de intentie a fost pregatita dupa misiunea de evaluare a FMI din iulie-august si aprobata de Guvern la jumatatea lunii septembrie.

In urma cu doua saptamani, surse guvernamentale au declarat ca Hidroelectrica, Oltchim, Tarom si CFR Marfa sunt companiile de stat unde atat FMI, cat si autoritatile romane au convenit pana la acea data sa numeasca management privat, lista finala urmand sa fie definitivata pana la jumatatea lunii septembrie.

Potrivit surselor, Ministerul Economiei a propus o lista de sapte companii care vor avea management privat, respectiv Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Elcen, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romaero si Oltchim.

Dintre aceste companii, doar Hidroelectrica si Oltchim se afla si pe lista de propuneri a FMI. Celelate companii pentru care institutia financiara internationala a propus management privat sunt Nuclearelectrica, Transgaz, Romarm, Romgaz si Transelectrica, au aratat sursele.