Ungurul Sandor Kepiro, suspectat de crime de razboi in perioada nazista, a murit la Budapesta, la varsta de 97 de ani, a declarat familia sa pentru agentia de presa MTI. AFP reaminteste ca Sandor a fost achitat recent de un tribunal din Ungaria de acuzatia ca ar fi ordonat uciderea a 36 de evrei si sarbi din regiunea Novi Sad, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Sandor KepiroFoto: Agerpres

Sandor Kepiro, fost ofiter al jandarmeriei ungare, si-a sustinut nevinovatia inca de la inceputul procesului in care a fost acuzat. "Nu sunt vinovat si intotdeauna am dus o viata decenta", a spus el in fata judecatorului.

Kepiro a negat ca ar fi omorat pe cineva in evenimentele din ianuarie 1942, de la Novi Sad, sustinand chiar ca ar fi salvat vietile a cinci oameni. In plus, el nu ar fi stiut ca evreii si sarbii erau tintele atacului.

In apararea sa, Sandor Kepiro a precizat ca nu a vazut si nici nu a participat vreodata la deportarea evreilor. Magistratii l-au achitat din lipsa de probe, iar procurorii au anuntat ca vor face apel la decizie.

Pana la procesul sau, Kepiro era cel mai cautat suspect crimnal nazist de catre centrul Simon Wiesenthal.

El a fost condamnat pentru crimele de la Novi Sad de doua ori, in anii '40, insa s-a sustras pedepsei fugind in Argentina in 1944, unde a stat peste jumatate de secol. Sandor Kepiro s-a reintors la Budapesta in 1996, unde a fost descoperit de "vanatorul de nazisti" Efraim Zuroff.