SANATATE
Studiu: Adolescenii care beau și fumează suferă efecte dăunătoare vizibile pentru sănătate încă de la vârsta de 17 ani Adolescenții care fumează și consumă alcool suferă leziuni vizibile ale arterelor încă de la vârsta de 17 ani, schimbări fizice asociate cu un risc crescut de probleme cu inima și vasele de sânge, care pot duce ulterior la atac de cord sau accident vascular cerebral, arată un studiu citat de BBC. În același timp, studiul arată că arterele celor care renunța la fumat și alcool la vârsta adolescenței revin ulterior la normal.
117 cazuri de meningită cauzate de infecția cu West Nile și 12 decese. Ministerul Sănătății: "Mai multe specii de țânțari - vectorii implicați în transmiterea virusului" 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile și 12 decese s-au înregistrat anul acesta în România, în perioada 2 mai - 29 august, potrivit datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. Cele 12 decese au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități, mai precizează Ministerul Sănătății. "Vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban cât și în cel rural", arată reprezentanții Ministerului Sănătății.
Peste 500 de cupluri din București vor primi vouchere pentru fertilizare in vitro Peste 500 de cupluri vor primi vouchere pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro, în cadrul Programului FIV - "O şansă pentru cuplurile infertile", iar alte aproape 100 de dosare înscrise în program vor fi analizate în perioada următoare, a anunțat joi Administrația Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.
Vaccinul anti-gripal va fi disponibil din 15 septembrie. Sorina Pintea: "Am luat toate măsurile ca anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului" Vaccinul anti-gripal va fi disponibil începând din 15 septembrie, în acest an, un milion de doze de vaccin urmând să fie disponibile pentru imunizarea populației în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății, informează instituția, într-un comunicat. "Am luat toate măsurile astfel încât anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului gripal. Achiziția se realizează în baza unui Acord - Cadru încheiat pe o perioadă de 2 ani și astfel reușim să asigurăm aprovizionarea la timp", declară ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Medicamente destinate tratamentului inovativ al Hepatitei C și al cancerului de prostată, introduse pe lista de compensate și gratuite Două molecule noi, destinate tratamentului  inovativ al Hepatitei C și al cancerului de prostată, au fost introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite. "Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern pentru introducerea condiționată în Lista de medicamente compensate și gratuite a două molecule noi, care vor face obiectul unor contracte cost-volum și cost-volum-rezultat", anunță Ministerul Sănătății, într-un comunicat.
Bolnavii de HIV/SIDA avertizează că riscă să rămână fără tratament în septembrie: "Cerem cu disperare Guvernului măsuri pentru ca viața pacienților să nu fie pusă în pericol" Pacienții cu HIV din România riscă să rămână fără tratament, avertizează Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), care cere Guvernului să ia măsuri urgente. "Cerem cu disperare Guvernului măsuri imediate pentru ca viața pacienților cu HIV să nu fie pusă în pericol", afirmă Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA. Peste 12.000 de pacienți cu HIV/SIDA se află în acest moment în tratament în România, ei riscând să fie nevoiți să întrerupă tratamentul în luna septembrie, lucru care, potrivit UNOPA, le-ar pune viața în pericol.
Medicii de familie: "Analizele medicale la înscrierea copiilor în școli și grădinițe nu sunt solicitate prin lege. Orice astfel de solicitare reprezintă un abuz" Medicii de familie eliberează adeverințe și fișe medicale ale copiilor, inclusiv lista vaccinurilor efectuate, în vederea înscrierii acestora la școli și grădinițe, însă analizele medicale în acest caz nu sunt solicitate prin lege, iar medicii pot decide numai după examinarea copiilor dacă este nevoie ca aceștia să efectueze anumite analize, arată reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei. "Orice solicitare din partea școlilor sau grădinițelor a analizelor medicale pentru copii și părinți este un abuz", atrag atenția medicii de familie.
Ministerul Sănătății va primi asistență tehnică de la OMS pentru elaborarea noului Cod de legi ale sistemului sanitar Organizația Mondială a Sănătății va acorda României asistență tehnică pentru elaborarea unui nou cadru legal în domeniul sanitar. În prezent, o echipă de specialiști lucrează la elaborarea noului 'Cod de legi ale Sănătății' în cadrul unui proiect pentru care ministerul a accesat finanțare externă.
Campanie de donare de sânge în perioada 31 august - 2 septembrie în București Campania "Dăruieşte timp un pic altfel, donează sânge !", ajunsă la cea de-a șaptea ediție, se va desfăşura în perioada 31 august-2 septembrie în Bucureşti. Recoltarea de sânge va fi realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în condiţii de siguranţă, folosind instrumente de unică folosinţă.
Medic pediatru din Cluj, reclamat la Poliție de o mamă care îl acuză că i-a cerut să se dezbrace și ar fi încercat să o pipăie Poliţiştii clujeni au deschis un dosar penal pentru agresiune sexuală după ce o tânără mamă a depus o plângere împotriva unui medic de la o clinică de pediatrie din Cluj-Napoca, reclamând că acesta i-ar fi cerut să se dezbrace și ar fi încercat să o pipăie. Surse judiciare au declarant că femeia era internată în spital împreună cu copilul ei, iar medicul i-ar fi cerut să se dezbrace și ar fi încercat să o pipăie.
Tratamentul a 200 de copii români dependenți de insulină, gestionat cu ajutorul inteligenţei artificiale 200 de copii dependenţi de insulină din Bucureşti şi 28 de judeţe vor beneficia de monitorizare şi tratament prin intermediul unei aplicaţii care foloseşte inteligenţa artificială şi algoritmi. Noua aplicaţie este o premieră în domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent din România şi face parte dintr-un sistem de telemedicină unic în ţară, care permite renunţarea la testele zilnice prin înţepătură, necesare pentru determinarea glicemiei.
Secţiile de terapie intensivă şi transfuzii sanguine ale Spitalului Judeţean Bistrița vor fi modernizate cu bani de la minister Secţia de anestezie şi terapie intensivă şi unitatea de transfuzii sanguine ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa vor fi modernizate printr-un proiect în valoare de 14 milioane lei, finanţat în proporţie de 90% de Ministerul Sănătăţii, a anunţat luni, pe pagina sa de Facebook, managerul unităţii sanitare, Gabriel Lazany. Restul de 10% din valoarea lucrărilor va fi asigurat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean.
Ministerul Sănătății contrazice Spitalul Universitar: Controlul Corpului de control continuă, chiar dacă unitatea sanitară anunțase că acesta "s-a încheiat înainte de 14 august" Corpul de control al Ministerului Sănătății continuă verificările la Spitalul Universitar de Urgență din București, a confirmat, luni, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al ministerului, Oana Grigore. Cu o zi în urmă, Spitalul Universitar susținuse, într-un comunicat oficial, că acest control derulat de Ministerul Sănătății s-ar fi încheiat "înainte de 14 august".
Producătorii de medicamente: Alte 2.300 de medicamente vor dispărea de pe piaţa românească, după ce 2.000 au fost retrase în ultimii doi ani Alte 2.300 de medicamente ar urma să dispară de pe piaţa românească în perioada imediat următoare, după ce aproape 2.000 de medicamente au fost retrase de producători în decursul ultimilor doi ani, avertizează reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România. 60% din acestea sunt medicamente care costă sub 25 de lei, sunt utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi şi, în marea lor majoritate, sunt fabricate în România, arată reprezentanții producătorilor.
UPDATE Bacterie periculoasă descoperită în sala de ginecologie a Spitalului Universitar din București. Instituția verifică dacă se impun sancțiuni Spitalul Universitar din Capitală a descoperit în urmă cu câteva zile bacteria bacil pioacinic, într-una din sălile de ginecologie unde aveau loc intervenții cronice, însă nu obstetrice, instituția precizând că încăperea este închisă pentru decontaminare, iar infectarea unor persoane "este nulă".
Un studiu prestigios recomandă renunțarea totală la consumul de alcool: "Nu există niciun nivel la care să poată fi considerat sănătos" Nu există niciun nivel la care consumul de alcool să poată fi considerat sănătos, iar oamenii ar trebui să ia în considerare sfaturile de a se abține în întregime, este concluzia studiului Global Burden of Diseases, un proiect care se desfășoară la Universitatea din Seattle, ce analizează cele mai cuprinzătoare date privind cauzele bolilor și deceselor din lume, citat de The Guardian.
Întârzieri-record ale ambulanțelor în Marea Britanie: Un pacient a așteptat ambulanța 62 de ore, alții peste 50 Un pacient din Marea Britanie a așteptat timp de 62 de ore ambulanța. Alte "recorduri" au fost înregistrate la pacienți care au așteptat 50 de ore sau 24 de ore să primească primul ajutor, arată date oficiale citate de BBC. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță din Marea Britanie spun, însă, că aceste cifre nu sunt "reprezentative", ci "extreme", iar cele mai lungi așteptări s-ar înregistra în cazul apelurilor "mai puțin grave", atunci când se consideră că viața pacienților nu este pusă în pericol.
6 decese și 56 de cazuri de meningită cauzate de infecția cu virusul West Nile înregistrate până acum în România 56 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile s-au înregistrat în România din data de 2 mai 2018 până în prezent, fiind înregistrate 6 decese, arată datele furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.
Raport IPP: 1 din 3 români care suferă de o boală cronică are dificultăți în a-și găsi tratamentul / Câte medicamente au dispărut de pe piața românească în ultimii doi ani Aproape 2.000 dintre cele 6.000 de medicamente prezente pe piața din România în anul 2015 au fost retrase de producători în decursul a doar doi ani, iar unul din 3 români care suferă de o boală cronică nu găsește medicamente prescrise pe rețetă atunci când intră în prima farmacie, arată sondajul "Accesul la medicamente și consumul acestora" realizat de IRES la comanda Institutului pentru Politici Publice în cadrul proiectului "Lipsa accesului la medicamente - o problemă de viață sau moarte pentru pacienții români". Se estimează, de asemenea, că alte câteva sute de medicamente ar urma să fie retrase din România pe parcursul acestui an. Sondajul mai arată că unul din 3 români suferă de o boală cronică, pentru care are nevoie de tratament regulat.
Guvernul a aprobat sancționarea farmaciilor care vând medicamente la prețuri mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătății Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Ordonanță care modifică Legea farmaciei și prevede sancțiuni pentru farmacii "în cazul eliberării de medicamente fără preț de producător aprobat de Ministerul Sănătății sau în cazul practicării unor prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătății". Actul normativ prevede, de asemenea, sancțiuni pentru vânzarea online a medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by