SANATATE
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare" Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare" la vaccinarea împotriva COVID-19, nu prin medicul de familie, motivând că celelalte modalități de programare ar fi "mai rapide". "Rolul medicului de familie este să îngrijească din punct de vedere medical pacienții. Pentru activitățile administrative de tip programare la vaccin recomandăm utilizarea celorlalte șase modalități de programare", arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
UPDATE Cei doi mari arși după incendiul de la o hală de prelucrare a produselor petroliere vor fi transferați la Spitalul Militar din Belgia, respectiv AKH Viena Autoritățile au obținut acceptul pentru transferul la Spitalul Militar Reine Astrid din Belgia pentru unul dintre cei doi bărbați care au suferit arsuri grave aseară după incendiul de la o hală de prelucrare a produselor petroliere din Prahova și la Spitalul AKH Viena pentru cel de-al doilea.
Doi bărbați cu arsuri pe 60-70% din corp după incendiul produs la o hală de prelucrare a produselor petroliere: Ministerul Sănătății caută soluții pentru transferul lor în străinătate Un bărbat în vârstă de 53 de ani a suferit arsuri pe 60-70% din suprafața corporală, iar un bărbat de 59 de ani pe 60% din corp după un incendiu produs luni seară la o hală de prelucrare a produselor petroliere din Prahova. Ambii răniți au căile aeriene superioare afectate. Ei au fost transferați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Ploiești pentru a primi asistență medicală de urgență și a fi evaluați. În paralel, Ministerul Sănătății a declanșat mecanismul de transfer în străinătate pentru mari arși - din primele informații, cei doi întrunesc criteriile de transfer.
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez? Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez? Explicația completă este oferită de Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și consilier onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Vlad Mixich: Ne așteaptă o primăvară chiar mai periculoasă decât în 2020. Vara acestui an va fi aproape normală Ne așteaptă o primăvară "chiar mai periculoasă decât cea din 2020", însă vara acestui an va fi "aproape normală, urmată de încă o perioadă mai complicată în toamna-iarna lui 2021", afirmă Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni Primele nouă luni ale lui 2020 au marcat o prăbușire a internărilor în spitalele din România, pe fondul pandemiei de COVID-19. Acest lucru nu s-a regăsit în statistici alături de o scădere a infecțiilor nosocomiale. Dimpotrivă. În primele nouă luni ale anului trecut, numărul infecțiilor asociate actului medical a fost mai mare decât perioada similară a lui 2019, când spitalele funcționau în regim normal.
Andreea Moldovan: Încercăm să nuanţăm abordarea COVID, ca accesibilitatea serviciilor medicale să crească Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Andreea Moldovan a declarat vineri că reprezentanţii instituţiei vor să crească accesibilitatea serviciilor medicale atât pentru pacienţii cu noul coronavirus, cât şi pentru cei non-COVID, relatează Agerpres.
​DOCUMENT Managerii de spitale nu vor mai putea face achiziții directe de peste 50.000 de lei fără avizul CA al spitalului / Vlad Voiculescu promite că "furatul din spitale va deveni un sport foarte periculos" Achizițiile directe ale spitalelor care depășesc suma de 50.000 de lei vor trebui avizate și de Consiliul de Administrație al spitalului și nu vor mai putea fi făcute doar de manager. De asemenea, consiliile de administrație vor putea cere un audit extern asupra cheltuielilor spitalului, prevede o Ordonanță de Urgență publicată aseară în Monitorul Oficial. "Conform rapoartelor DNA, sumele pretinse de manageri corupți pentru contracte cu spitalul reprezintă un procent fix din valoarea facturilor plătite, cuprins în intervalul 5-20%. Mita se dă direct managerului sau este mascată prin plata unor servicii fictive de consultanță către firme apropiate managerului, uneori firme offshore", spune ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
​INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri Exceptând o ușoară creștere în ultimele zile, numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 a scăzut substanțial în România în ultimele 2-3 luni. Virusul care ne-a dat viața peste cap a sfidat încă o dată toate calculele, cu toate că mulți specialiști vorbeau despre o creștere iminentă a numărului de îmbolnăviri în primele săptămâni ale anului, după sărbătorile de iarnă. Acum se vorbește tot mai mult despre un al treilea val, datorat mai ales noilor tulpini. Cât de puternic va fi însă acest al treilea val și când este el așteptat? HotNews.ro a stat de vorbă cu doi dintre cei mai cunoscuți specialiști din România - medicul epidemiolog Doina Azoicăi, președintele Comisiei de Epidemologie din Ministerul Sănătății, și Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai și consilier onorific în Ministerul Sănătății.
​VIDEO Mai fac rapelul dacă mă infectez după prima doză de vaccin împotriva COVID-19? Ce fac dacă, după ce primesc prima doză a vaccinului, mă infectez cu SARS-CoV2? Mai fac rapelul sau nu? Răspunsul este DA. De ce și care este numărul maxim de zile până la care poate fi amânat rapelul pentru fiecare dintre cele 3 tipuri de vaccinuri, pentru ca acesta să fie eficient? Toate explicațiile vin de la Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și consilier onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Creștere importantă a cazurilor de COVID în ultimele două săptămâni în rândul copiilor, în special la grupa de vârstă 5-9 ani - Analiza Institutului de Sănătate Publică Rata de infectare cu noul coronavirus a crescut majoritar la copii și tineri - grupa de vârstă 0-19 ani, în special pentru cei cu vârstele cuprinse între 5 și 9 ani, de la deschiderea școlilor și până pe 21 februarie, arată o analiză a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Asociația Dăruiește Viață îi răspunde lui Raed Arafat: Spitalul modular COVID pe care l-am construit funcționează fără probleme de 8 luni. Este singurul care funcționează, cele construite de diverse autorități sunt inutilizabile Spitalul modular COVID-19 din curtea spitalului Elias, construit anul trecut de Asociația Dăruiește Viață din donații, "funcționează fără probleme de mai bine de 8 luni. Este singurul spital modular care funcționează: cele construite de diverse autorități sunt inutilizabile", afirmă Oana Gheorghiu, vicepreședintele și co-fondatoarea asociației, alături de Carmen Uscatu. Oana Gheorghiu subliniază că spitalul modular "nu a avut niciun fel de incident, iar 'inundația' despre care vorbește domnul Arafat a fost o infiltrare de apă, în timpul unei ploi torențiale, înainte de deschiderea spitalului. Noi am realizat imediat probe de rezistență la intemperii, cu apă turnată sub presiune pe acoperiș și am decis realizarea unei hidroizolații suplimentare, care să asigure o bună funcționare indiferent de vreme."
Ministrul Sănătății anunță că trei spitale vor beneficia de fonduri europene pentru echipamente și dotări Trei spitale din România au semnat marți contracte pentru îmbunătățirea siguranței pacienților și a personalului medical din unitățile medicale publice cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
VIDEO Să mă vaccinez cu Astra Zeneca sau să aștept să fie disponibile Pfizer sau Moderna? Oare ar trebui să aștept până când vor fi disponibile în România vaccinurile Pfizer și Moderna sau să mă vaccinez acum cu Astra Zeneca? Este o întrebare aflată pe buzele multor români în această perioadă. "E ca și cum ar trebui să ieșiți afară, la minus 10 grade, și aveți de ales între un costum de schi sau un cojoc și niște izmene. Varianta cealaltă ar fi să ieșiți afară fără niciun fel de haine", explică Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și consilier onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Încă 28 de cazuri de infectare cu noua tulpină britanică de coronavirus. Numărul total urcă la 164 de cazuri 28 de noi cazuri de infecții cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie au fost confirmate oficial pe teritoriul României, anunță Ministerul Sănătății. Numărul total de cazuri confirmate în țara noastră a urcat la 164.
Primul caz de șoc anafilactic înregistrat în România după vaccinarea COVID-19. Gheorghiță: Și-a revenit după 7 minute Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că în România s-a înregistrat primul caz de șoc anafilactic după vaccinarea împotriva COVID-19 - o reacție extrem de rară la vaccin, cu o frecvență de doar două până la cinci cazuri la un milion de doze de vaccin administrate. Este vorba despre o femeie în vârstă de 46 de ani, care nu știa să aibă antecedente alergice și care și-a revenit în aproximativ 7 minute, după ce personalul medical a intervenit rapid.
VIDEO Valeriu Gheorghiță: ​Angajații din învățământ vor fi vaccinați cu prioritate începând de mâine / 446 de români s-au infectat după vaccinarea cu a doua doză, înainte să aibă anticorpi Procesul de vaccinare pentru angajații din învățământ începe mâine, 24 februarie, iar până pe 10 martie, cadrele didactice ar urma să fie vaccinate cu prima doză, a anunțat astăzi medicul Valeriu Ggeorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea. Programarea se va face după o altă modalitate, nu în platforma informatică - unitățile de învățământ vor face liste cu personalul care dorește să se vaccineze, listele vor fi transmise către inspectorate, iar de acolo către DSP-uri. Autoritățile se așteaptă ca în jur de 60.000 de angajați din învățământ să se vaccineze. În jur de 42.000 de angajați din domeniu s-au vaccinat deja, până în acest moment.
Analiză ​INSP: Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja în jumătate dintre județe și există o probabilitate mare de a cuprinde tot teritoriul României în viitorul apropiat Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja în jumătate dintre județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat, arată Institutul Național de Sănătate Publică într-o analiză a primelor 136 de cazuri de infectare cu această tulpină confirmate oficial în România. Mai mult decât atât, în peste jumătate dintre cazurile confirmate în țara noastră nu a fost identificată "legătura epidemiologică" - de unde au luat virusul cei infectați.
Una din 10 mame are sub 15 ani. Consecințe: număr mare de nașteri premature, rate ridicate de abandon școlar și în maternități (secretar de stat) ”Am primit de dimineață rezultatul unui studiu condus de colegii de la Institutul Național pentru Dezvoltarea Mamei și Copilului alături de INSP și Universitatea Carol Davila și, citind toate acele date, realizăm cât de mare este problema și cât de multe lucruri avem de făcut. Am găsit faptul că 10% din totalul nașterilor aparțin mamelor adolescente. Numărul lor- 16.000 este mare chiar și pentru anul 2021. Consecințele sunt reprezentate și de un număr foarte mare de avorturi- peste 4000. Vedem și un număr crescut de nașteri premature dar și o frecvența mare a comorbidităților și a complicațiilor sarcinii, alături de rate mari ale abandonului școlar - pentru că o mamă tânără nu va mai avea disponibilitatea să urmeze cursurile școlare- și o rată mare de abandon a copiilor în maternități. E o problemă pe care am trăit-o toți cei care am lucrat în sistem”, a spus marți Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Povestea TIR-urilor transformate în unități mobile de Terapie Intensivă: Donate ISU de Fundațiile SMURD și Mereu Aproape în primele luni ale pandemiei și dotate și cu bani de la Guvern, unele au ajuns rapid la reparat sau au devenit inutilizabile după ce a plouat Cum au ajuns câteva spitale COVID din țară să aibă în curtea lor TIR-uri dotate cu aparatură ATI și transformate în unități mobile de Terapie Intensivă? Aseară, un astfel de TIR, aflat în curtea Institutului Marius Nasta, care găzduia 7 pacienți conectați la oxigen, a fost la un pas de o nouă tragedie. TIR-urile au fost donate vara trecută Inspectoratului pentru Situații de Urgență în urma unei campanii umanitare derulate de Fundațiile SMURD și Mereu Aproape. Pentru dotarea lor s-au alocat și bani de la Guvern, potrivit informațiilor făcute publice de Departamentul pentru Situații de Urgență în iunie anul trecut. Unele dintre ele au avut nevoie de reparații la scurt timp după ce au fost achiziționate. La Botoșani, spre exemplu, TIR-ul ATI a fost scos temporar din uz după ce a plouat pe el.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by