SANATATE
Turismul de vaccinare. Autorități: Este o competiţie naturală / Explicații privind repartizarea dozelor în centrele de vaccinare Pentru a ajunge să se vaccineze împotriva COVID, unii români au fost nevoiți să meargă la localități aflate la câteva zeci sau chiar peste 100 de kilometri, pentru că acolo au găsit locuri libere. Astfel, unii bucureșteni au ajuns să se programeze la Buzău, la Călărași, Lehliu sau Fetești. Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că sunt judeţe şi localităţi din mediul rural în care oamenii se plâng că nu reuşesc să se programeze pentru că vin persoane din alte judeţe, dar autoritățile nu pot limita posibilitatea de programere la vaccinare. "Este o competiţie naturală", afirmă medicul militar.
Scandalul publicării datelor despre vaccinare de către Ministerul Sănătății. Nelu Tătaru: După ce se termină controlul vom decide dacă îl chemăm pe Voiculescu la audieri După analiza Corpului de control al premierului pe tema publicării datelor despre testări şi vaccinări se va decide dacă ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, va fi chemat la audieri în Parlament pe acest subiect, spune preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru.
Cum s-a schimbat din toamnă până acum profilul pacienților COVID-19 care ajung la spital. Beatrice Mahler: Am avut și pacienți de 35 de ani în ATI Media de vârstă a pacienților bolnavi de COVID-19 care ajung în stare gravă la spital a scăzut comparativ cu toamna anului trecut, afirmă, într-un interviu acordat HotNews.ro, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București, spital aflat de un an în prima linie. "Am avut și pacienți de 35 de ani în Terapie Intensivă, și de 40 de ani și de 44 sau 47 de ani. Și când ai așa, jumătate dintre ei sub 50 de ani, te cam doare sufletul. Când îi vezi că nu pot să respire și că sunt în această stare. Este dificil să îi vezi atât de tineri și suferinzi pe patul de spital", mărturisește Beatrice Mahler.
Dificultăți de respirație, oboseală rapidă și accentuată, dureri musculare - sechele cu care rămân pacienții care au avut forme medii sau grave de COVID-19 / Recomandările medicilor Dificultăți de respirație, oboseală rapidă și accentuată, dificultăți de adaptare la efort fizic, somnolență și dureri musculare sunt doar câteva dintre urmările unei forme medii sau severe a COVID-19, atrag atenția medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara. Ei spun că sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni, iar pacienții care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseala luni de zile după boală. Conform medicilor, pentru cei care au avut astfel de forme de COVID sunt obligatorii programele de reabilitare respiratorie.
Cazul practicilor din secția ATI COVID a Spitalului Județean Sibiu: DSP a dat amenzi de 12.000 de lei Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a dat amenzi în valoare de 12.000 de lei în urma unui control efectuat la Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, „pentru nerespectarea procedurii privind contenţia” şi „lipsa parafei medicilor specialişti sau primari în foile de observaţie, unde există doar parafa medicului rezident an I sau II”.
Beatrice Mahler: Riscăm să închidem ori centrul de vaccinare de la Marius Nasta, ori secții din spital / Situația absurdă care riscă să ducă la închiderea centrelor de vaccinare din cadrul spitalelor Institutul Marius Nasta din București riscă să închidă fie centrul de vaccinare din cadrul spitalului, fie secții din spital, din cauza faptului că "trage" de același personal, iar angajații care lucrează și în weekend și asigură funcționarea centrului de vaccinare nu pot fi plătiți suplimentar, a declarat luni pentru HotNews.ro managerul celui mai mare spital de boli pulmonare din România, medicul Beatrice Mahler. Motivul? Autoritățile nu s-au gândit să reglementeze plata suplimentară a personalului din centrele de vaccinare din cadrul spitalelor, ci doar pe cea a personalului din celelalte centre de vaccinare.
UPDATE Valeriu Gheorghiță: În niciun centru de vaccinare nu a fost plătit la timp personalul / Ministerul Sănătății spune că va plăti săptămâna viitoare personalul din centre Cadrele medicale care fac parte din centrele de vaccinare nu au fost plătite la timp, iar această problemă este la nivelul întregii țării, a declarat luni coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Plata trebuie făcută de către Ministerul Sănătății, iar Gheorghiță susține că i-a semnalat de mai multe ori ministrului Sănătății această problemă. Ministerul Sănătății va realiza plata personalului medical care activează în centrele de vaccinare și a cheltuielilor de organizare începând de săptămâna viitoare, au precizat oficialii instituției, la solicitarea HotNews.ro.
Situație disperată la începutul valului 3: doar 30 de locuri ATI pentru pacienți COVID rămase libere în toată țara și niciun loc în București Doar 30 de locuri în secțiile de Terapie Intensivă pentru pacienți COVID-19 mai sunt libere în acest moment în toată țara și niciun loc în București, au declarat pentru HotNews.ro surse medicale. Situația este cu atât mai disperată cu cât România se află abia la începutul celui de-al treilea val al pandemiei, iar numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 continuă să crească în fiecare zi.
Percheziţii la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iași, într-un caz de malpraxis Poliţiştii fac luni percheziţii într-un caz de malpraxis la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi, cea mai mare maternitate din Moldova.
Vlad Mixich: De ce ai ține mii de doze de vaccin anti COVID-19 pe stocuri în comuna Talpa, când cererea masiv nesatisfăcută este în orașul aflat la 150 de kilometri distanță? O ineficiență uluitoare Tot mai mulți români sunt nevoiți să se programeze la vaccinarea împotriva COVID-19 în afara localității lor, unde locurile se epuizează rapid, iar această problemă se menține și după deschiderea înscrierilor pentru cea de-a treia etapă a vaccinării, care se adresează populației generale. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, se întreabă "De ce ai ține mii și mii de doze de vaccin anti COVID-19 pe stocuri în comuna Talpa (de exemplu), când cererea masiv nesatisfăcută este altundeva, în marele oraș aflat la 100-150 km distanță, unde sunt zero stocuri?".
Incendiu la spitalul de psihiatrie din Cavnic: 71 de pacienți au fost evacuați 71 de pacienți au fost evacuați în această dimineață după un incendiu produs la spitalul de psihiatrie din Cavnic, județul Maramureș. Incendiul nu s-a soldat cu victime. După ventilarea spațiilor, pacienții au revenit în saloane.
Medicul Virgil Musta: Ne confruntăm cu cazuri de COVID-19 cu evoluţie rapidă la persoane tinere. În câteva de zile, de la o afectare a plămânului de 10% ajunge la 70% ​Şeful Secţiei boli infecţioase din Spitalul Victor Babeş Timişoara, Virgil Musta, afirmă că se constată, la cazurile recente de COVID-19, o evoluţie foarte rapidă a bolii la tineri, el arătând că sunt pacienţi care în doar câteva zile ajung de la o afectare a plămânului de 10%, la o afectare de 70%, notează news.ro. El susţine că este posibil ca acest lucru să fie cauza de circulaţia unor noi tulpini ale SARS-CoV-2.
DOCUMENT Deputatul PNL Florin Roman vrea să îndulcească pedepsele pentru comerciații care vând țigări minorilor: magazinele care vând tutun minorilor nu vor mai putea fi închise Un proiect de lege depus de deputatul PNL Florin Roman îndulcește mult pedepsele pentru comercianții care vând țigări minorilor. Concret, cea mai dură sancțiune pe care o vor risca magazinele care vând țigări minorilor va fi suspendarea activității pentru o perioadă de 30 de zile, în loc de închiderea activității, așa cum prevede legea în prezent. În expunerea de motive a proiectului de lege nu apare nicio explicație pentru îndulcirea sancțiunilor. Dimpotrivă, deputatul PNL deplânge "recrudescența consumului de tutun de către minori, cauzată și de accesul facil al minorilor la produsele din tutun".
Preşedintele Colegiului Medicilor, despre interzicerea cumulului pensie-salariu de la stat: Nu suntem de acord cu aplicarea acestei legi în sănătate Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, afirmă că, dacă în sistemul sanitar se va aplica viitoarea lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, „sistemul medical va intra în colaps” în anumite regiuni unde se înregistrează un deficit de personal medical şi unde asistenţa de specialitate este asigurată de către medici pensionari, scrie News.ro.El anunţă că peste 1200 de medici pensionari lucrează în prezent în sistemul medical public, precizând că un memoriu a fost depus de către Colegiul Medicilor la mai multe instituţii cu rol de decizie în această privinţă.
Agenția Națională a Medicamentului: Nu există dovezi că vaccinarea cu AstraZeneca a provocat formarea de cheaguri de sânge, iar acestea nu sunt incluse ca reacții adverse la vaccin / Beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile Nu există dovezi cu privire la faptul că vaccinarea cu vaccinul produs de compania AstraZeneca a cauzat formarea de cheaguri sanguine la persoanele care au fost vaccinate cu acest vaccin, iar aceste afecțiuni nu sunt incluse în acest moment ca reacții adverse ale acestui vaccin, inclusiv cazul de deces din Danemarca, arată Agenția Națională a Medicamentului. Reprezentanții instituției care aprobă medicamentele ce intră pe piața din România subliniază, în schimb, că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile.
Câte reacții adverse s-au înregistrat în România la lotul ABV2856 al vaccinului AstraZeneca, oprit de la utilizare în Italia? În România s-au înregistrat până în acest moment 2.518 reacții adverse la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, dintre care 861 de reacții adverse s-au înregistrat la persoane imunizate cu ser din lotul ABV2856, oprit de la utilizate în Italia, arată reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, într-un răspuns oferit în cadrul unui Q&A pe pagina de Facebook RO Vaccinare.
Care sunt cauzele creșterii cazurilor de COVID-19 din ultima perioadă? Managerul Institului "Nasta": În primul rând, tulpina britanică. Dacă e bolnav unul din membrii familiei, toată familia ajunge infectată Principala cauză a creșterii numărului de cazuri de COVID-19 din ultima perioadă este prezenţa tulpinii britanice, care are transmitere comunitară şi care este extrem de contagioasă, afirmă Managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler. "Din informaţiile care vin de la pacienţii care sunt la "Marius Nasta", în momentul în care unul din membrii familiei este bolnav întreaga familie ajunge să fie infectată", spune medicul.
Efectele pandemiei asupra celor cu boli cronice: Medic: Mulți pacienți ajung acum la spital cu cancere pulmonare şi cu formă extinsă de tuberculoză Toate paturile de la Institutul "Marius Nasta" - atât în zona COVID, cât şi non-COVID - sunt ocupate acum, iar în ultimele zile s-a observat un număr mare de pacienţi care au ajuns la spital cu cancere pulmonare şi cu "forma extinsă" de tuberculoză, spune managerul unității medicale, Beatrice Mahler.
DSP Gorj: Bărbatul de 47 de ani care a murit la o zi după vaccinare se vaccinase cu serul AstraZeneca din lotul retras / Nu s-a făcut legătură de cauzalitate între vaccinare și deces Bărbatul de 47 de ani din Târgu Jiu care a murit în 1 martie, la o zi de la vaccinarea împotriva COVID, fusese vaccinat cu ser AstraZeneca din lotul ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia, a declarat vineri pentru HotNews.ro directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, Narcis Stoian. El spune că nu a fost stabilită însă nicio legătură de cauzalitate între deces și vaccinarea bărbatului.
Bogdan Oprea părăsește Ministerul Sănătății la o lună și jumătate de la numirea în funcția de purtător de cuvânt al lui Vlad Voiculescu Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu la Administrația Prezidențială, părăsește Ministerul Sănătății la o lună și jumătate de la numirea în funcția de consilier la cabinetul lui Vlad Voiculescu, cu atribuții de purtător de cuvânt. Este prima plecare din echipa lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by