SANATATE
Medic din Neamț, prins în flagrant când lua mită pentru o operație, în urma unei sesizări la call-center-ul anticorupție Un medic din Neamț a fost prins în flagrant de ofițerii Direcției Generale Anticorupție în timp ce primea mită de la aparținătorul unui pacient, în urma unei intervenții chirurgicale, anunță Direcția Generală Anticorupție. Medicul a fost prins în flagrant în urma unei sesizări la call-center-ul anticorupție – 0800.806.806.
Topul spitalelor unde pacienții spun că personalul medical le-a cerut mită: Spitalul Universitar din București, Spitalul Județean din Brăila și Spitalul Sf. Ioan din Capitală Mii de pacienți din toată țara au dat șpagă personalului medical, la solicitarea angajaților din spitale. Este concluzia unui raport realizat de firma de audit Anti-Bribery Synergy în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătății. Raportul a fost realizat pe baza răspunsurilor pacienţilor a 352 de spitale din întreaga ţară. Spitalul Universitar de Urgență din București, Spitalul Județean de Urgență din Brăila și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan din Capitală ocupă primele 3 locuri în clasamentul spitalelor unde personalul medical a solicitat mită de la pacienți.
Boala pulmonară rară cu care sunt diagnosticați doar 150 de români: Un pacient care vrea să facă baloane de săpun, așa cum fac copiii, va obosi teribil Cum ar fi să obosești atât de tare încât să nu mai poți să respiri după ce faci doar câțiva pași? Sau după ce urci câteva scări? Dacă simplul gest de a te îmbrăca sau a merge la baie ar fi o provocare? 140-150 de români sunt diagnosticați și tratați în acest moment pentru fibroză pulmonară idiopatică, o boală cronică pulmonară rară, recunoscută abia din anul 2008. Chiar dacă pacienții din România au acces la tratament, principala problemă rămâne subdiagnosticarea - medicii estimează că în țara noastră ar trebui să fie cel puțin 2.500 de pacienți diagnosticați.
Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, salvatorii pacienților diagnosticați cu cancere de sânge: Peste 6.000 de români s-au înscris anul acesta în Registrul donatorilor ​Peste 6.000 de români s-au înscris în anul 2019 în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice, care numără în prezent 66.128 de persoane. În România, în fiecare an, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu cancere de sânge, iar singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.​VIDEOREPORTAJ "Am făcut un transplant nemțește, dar cu empatie românească". Povestea secției de transplant la standarde occidentale dintr-un spital de stat din România
Pintea: „Dacă ne uităm la televizor, părem o țară de oameni foarte bolnavi, care consumă foarte multe medicamente” Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, vineri, că se gândește să reglementeze, în viitor, publicitatea la medicamente: „Dacă ne uităm la televizor, părem o țară de oameni foarte bolnavi, care consumă foarte multe medicamente”, a spus ministrul Sănătății, potrivit Mediafax.
Pintea spune că se gândește la relocarea pacienților Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean Constanța, după ce în spațiul public au apărut imagini cu starea deplorabilă a unității Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că se gândeşte la posibilitatea de relocare a pacienţilor de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa, după ce în spațiul public au apărut imagini cu paturi vechi, cearceafuri pătate, pereți cu tencuiala căzută, toalete insalubre, tavane din care curge apa de la această unitate spitalicească. Potrivit ministrului Sănătății, Corpul de control al ministerului a fost în spitalul judeţean Constanţa şi în acea secţie exterioară de psihiatrie și au un termen de remediere până la 1 octombrie, dar nu crede că vor fi remediate deficiențele până la această dată.
Un al șaptelea pacient rănit în atacul de la Săpoca a murit la spital Un al șaptelea pacient de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca rănit în urma incidentului produs în urmă cu o lună, când un bărbat cu sevraj etilic i-a atacat cu un stativ de perfuzii, a murit la spital, a anunțat vineri Ministerul Sănătății.
FOTO Secția de psihiatrie Palazu Mare a Spitalului Județean Constanța - "locul unde s-ar putea turna filme horror" / Imagini revoltătoare publicate de USR Constanța / Ce spune managerul spitalului ​Paturi vechi, cearceafuri pătate, pereți cu tencuiala căzută, toalete insalubre, tavane din care curge apa - așa arată Secția de psihiatrie Palazu Mare a Spitalului Județean din Constanța. Situația a fost semnalată de reprezentanții USR Constanța, care au publicat pe Facebook și câteva imagini cu acest "loc unde s-ar putea turna filme horror".UPDATE 11.31 Conducerea Spitalului a reacționat spunând că încearcă de mult să găsească soluții, însă problemele se vor rezolva abia când va exista o clădire nouă.
Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Iaşi: Avem stomatologi, dar deficitul de asistenţi medicali e enorm Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF "Gr.T. Popa" din Iaşi, Norina Consuela Forna, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Iaşi, a declarat joi presei că în România există un mare deficit de asistenţi medicali stomatologi, potrivit Agerpres.
Agenţia Naţională de Transplant: Alexandru Darie nu era înscris pentru efectuarea unui transplant hepatic sau pulmonar Alexandru Darie nu era înscris pe lista de aşteptare pentru transplant hepatic și nu se afla înscris în Registrul Naţional de Transplant pentru realizarea vreunui transplant.
Ministerul Sănătății anunță că va "reorganiza activitatea de transplant din România" cu fonduri europene Ministerul Sănătății anunță că activitatea de transplant din România va fi "reorganizată" cu fonduri europene. Ministerul Sănătății ar urma să utilizeze peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului Național de Transplant, actualizarea ghidurilor și protocoalelor din domeniu, dar și sistematizarea și simplificarea legislației din transplant. ​EXCLUSIV Transplantul din România, controlat în ultimii 10 ani de un singur om. Victor Zota a gestionat toate informațiile și activitățile privind traseul organelor de la donatori la primitori, dintr-o funcție înființată ilegal
UPDATE Cum vrea Ministerul Sănătății să rezolve crizele de medicamente: prețurile tuturor medicamentelor generice cresc, indiferent dacă lipsesc sau nu din țară / Proiectul de Ordin, publicat în dezbatere publică și retras după câteva ore Ministerul Sănătății a publicat miercuri în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru ce va permite, practic, creșterea prețurilor tuturor medicamentelor generice de pe piața din România. Măsura se vrea o completare a suspendării pentru 6 luni a exportului paralel pentru 172 de citostatice și imunosupresoare, anunțată vinerea trecută, în încercarea de a rezolva crizele de medicamente. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, atrage atenția că noul Ordin va face să crească "toate prețurile medicamentelor generice. Toate, indiferent că au lipsit sau nu, că sunt esențiale sau nu, că sunt ieftine sau nu."
8.000 de noi cazuri de cancer din sfera ginecologică sunt diagnosticate anual în România Aproximativ 8.000 de noi cazuri, însumate, de cancer de corp uterin, col uterin, ovarian, vulvar și vaginal sunt diagnosticate în fiecare an în România, conform datelor Globocan prezentate de Asociația ANAIS. Potrivit statisticilor, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei.
​EXCLUSIV Transplantul din România, controlat în ultimii 10 ani de un singur om. Victor Zota a gestionat toate informațiile și activitățile privind traseul organelor de la donatori la primitori, dintr-o funcție înființată ilegal Coordonarea activității de transplant nu a fost făcută, "cel puțin din anul 2009", de Agenția Națională de Transplant, "conform prevederilor legale, ci de către un coordonator național de transplant prin Serviciul de Ambulanță București-Ilfov", arată raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Agenția Națională de Transplant, document obținut de HotNews.ro. Victor Zota este omul care a coordonat în ultimii 10 ani activitatea de transplant din România și a controlat "în exclusivitate" toate informațiile și activitățile privind traseul organelor de la donatori la primitori, informații care nu se regăsesc și la Agenția de Transplant. Zota a făcut acest lucru din calitate de "coordonator național de transplant", o funcție "creată fără a avea vreo prevedere legală".
Radu Gănescu, reales președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România Radu Gănescu, reprezentantul Asociației Persoanelor cu Talasemie Majoră, a fost reales președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, una dintre cele mai mari organizații de pacienți din România. Noul vicepreședinte al COPAC este Ștefan Răduț, care reprezintă Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu TB-MDR din România.
Sorina Pintea despre suspendarea exportului paralel de citostatice: Nu rezolvă problema, va fi completată de alte măsuri, inclusiv referitor la politica de prețuri. Trebuia de anul trecut să luăm această decizie Măsura suspendării pentru 6 luni a exportului paralel pentru 172 de medicamente - citostatice și imunosupresoare - nu va rezolva în totalitate problema crizelor de medicamente și va fi completată și de alte măsuri, admite ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ministerul Sănătății ar urma chiar în perioada următoare să pună în dezbatere publică încă o măsură complementară - un Ordin privind politica de prețuri, în condițiile în care statul român impune, în acest moment, pentru medicamente, cel mai mic preț din UE. Sorina Pintea admite și că "trebuia de anul trecut sau din primăvară să luăm această decizie".
Un medic intră în greva foamei în fața Ministerului Sănătății din cauza "încălcărilor grave ale legii de către conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi" Mihaela Cuțui Pardoș, medic stomatolog din Timișoara și avertizor de integritate, anunță că va intra în greva foamei în fața Ministerului Sănătății începând de mâine, 18 septembrie, și "până la rezolvarea revendicărilor", din cauza "încălcărilor grave ale legii de către actuala conducere a Colegiului Medicilor Stomatologi România, modificărilor legislative nestatutare și ilegale care au dus la restrângerea drepturilor medicilor practicieni în scopul centralizării puterii în mâna unui grup de persoane care au confiscat acest Colegiu".
Epidemie de listerioză în Spania. Trei oameni au murit, iar cel puţin 222 s-au îmbolnăvit Trei oameni au murit, iar cel puţin 222 s-au îmbolnăvit de listerioză în Spania, unde se înregistrează cea mai amplă epidemie, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters. Listerioza este o infecţie bacteriană transmisă prin alimente, iar în Spania izbucnirea epidemiei este asociată cu un producător de produse ambalate din carne de porc din sudul țării.
​INTERVIU Vlad Mixich: Cel puțin 54 dintre medicamentele pentru care se suspendă exportul paralel nu au fost exportate paralel. Ordinul Ministerului Sănătății e scris foarte prost și nu va rezolva toate crizele de medicamente Cel puțin 54 de medicamente de pe lista de 172 de citostatice și imunosupresoare pentru care Ministerul Sănătății intenționează să suspende timp de 6 luni exportul paralel nu au fost exportate paralel, iar cauzele pentru care ele nu se găsesc în România ar putea fi cu totul altele, afirmă, într-un interviu pentru HotNews.ro, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului. El atrage atenția că proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat vineri în dezbatere publică, "e foarte prost și nu va rezolva toate crizele de medicamente".
Suspendarea exportului paralel rezolvă criza citostaticelor? Vlad Voiculescu: Exportul paralel e un mecanism legal, dar profund imoral față de pacienți. Nicio măsură, singură, nu rezolvă toată problema Măsura suspendării pentru 6 luni a exportului paralel pentru 172 de medicamente - citostatice și imunosupresoare - este una parțial bună, însă "nicio măsura, singură, nu rezolvă toată problema", afirmă Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și fondatorul rețelei citostaticelor. Vlad Voiculescu atrage atenția că în cazul multor citostatice care lipsesc din România, problema nu este exportul paralel, ci faptul că din cauza prețului foarte mic fixat de statul român, ele nu mai ajung deloc în țara noastră.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version