SANATATE
Platforma informatică din sănătate este nefuncțională de 15 zile, anunță medicii de familie Platforma informatică din sănătate este nefuncțională pentru a 15-a zi consecutiv, au anunțat luni medicii de familie. "Suntem în a 15-a zi de când nu functioneaza Platforma informatica de asigurări de sănătate (PIAS) și a 10-a de când CNAS a binevoit sa recunoască acest lucru. Nu s-a reparat încă", este semnalul de alarmă tras, luni, de Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Sorina Pintea va trimite pacienți "sub acoperire" în spitale pentru a identifica medicii care cer șpagă Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, intenționează să trimită în spitale pacienți "sub acoperire" pentru a identifica angajații care condiționează actul medical de mită. Acesta este unul dintre pașii unei strategii anti-corupție mai ample, gândite de Ministerul Sănătății, a declarat Sorina Pintea pentru HotNews.ro. "Eu cred că sunt și medici cinstiți. Eu cred că nu merită acești oameni, pentru câțiva care fac asta, să fie murdăriți", a explicat ministrul Sănătății, pentru HotNews.ro.
O fotografie i-a salvat viața. Povestea Cristinei, fata „albastră” căreia nimeni nu-i dădea nicio șansă: „Oamenii să nu se dea bătuți niciodată” Când o româncă naturalizată în America și-a vizitat, în 2011, satul copilăriei, a auzit că-n localitate trăiește o fată albastră. Pur și simplu albastră, din cap și până-n vârful unghiilor, din cauza unei boli de inimă.
Singurul compartiment pentru arşi din judeţul Mureș, desfiinţat şi înlocuit cu unul de reconstrucţie mamară. Decizia e contestată în instanță de angajații secției de arși Spitalul Judeţean din Mureş a anunţat desfiinţarea singurului compartiment pentru tratarea arşilor din judeţ, pe motiv că instituţia sanitară nu s-a adaptat cerinţelor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 476 din 2017 pentru tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu arsuri de gravitate redusă, în locul acestuia fiind înfiinţat un compartiment de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, cu specializare pe reconstrucţie mamară.
Ventilator neonatal de ultimă generație, donat Spitalului Universitar din București de Organizația Salvați Copiii Un ventilator neonatal de ultimă generație, în valoare de 35.000 de Euro, cumpărat din fonduri colectate din donații la Semimaratonul de la București, a fost donat de Organizația Salvați Copiii secției de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență din București.
Condițiile de accesare a fondurilor europene pentru construcția spitalelor regionale, publicate de Ministerul Dezvoltării Ghidul Solicitantului pentru spitalele regionale, care conține condițiile de accesare a fondurilor europene pentru construcția acestor spitale, a fost lansat în consultare publică de Ministerul Dezvoltării Regionale. Cele 3 spitale regionale - Cluj, Craiova și Iași - ar urma să fie construite de Guvernul României, proiectele urmând să fie co-finanțate din bani europeni. Ministerul Sănătății este responsabil de pregătirea proiectelor privind construcția spitalelor.
Sistemul informatic din sănătate este din nou blocat / Doctorii de familie îi trimit acasă pe pacienți sau lucrează off-line. Medic: "Există riscul de a ni se imputa ulterior sumele aferente medicației prescrise” Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este din nou blocată din cauza unor probleme tehnice, astfel că pacienții nici nu pot fi consultați și nici nu pot primi rețete de la medicii de familie, potrivit unui anunț al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceste probleme sunt tot mai frecvente, iar medicii de familie au avertizat de mai multe ori că sistemul informatic este "în colaps total".
Acord de asistență tehnică semnat cu Banca Europeană de Investiții pentru 3 spitale regionale, la doi ani de la data la care PSD promitea că începe construirea a 8 spitale La doi ani de la data la care trebuia să înceapă construirea celor 8 spitale regionale, conform promisiunilor PSD, Ministerul Sănătății a semnat un acord cu Banca Europeană de Investiţii pentru asigurarea asistenţei tehnice pentru trei dintre spitale - cele din Iași, Cluj-Napoca și Craiova. Acordul are o valoare totală de aproape 12,9 milioane de euro, se va derula până în 31 decembrie 2023, iar rolul echipei Băncii Centrale va fi de consiliere şi completare, dar nu va înlocui, transfera sau îndeplini rolurile şi responsabilităţile omologilor relevanţi din Ministerul Sănătății ori al Asistenţei Tehnice existente pentru Ministerul Sănătății.
Premieră: Cercetători americani au reuşit eliminarea virusului HIV la şoareci infectaţi / Cât de lung este drumul pentru eradicarea virusului la om O echipă de cercetători din Statele Unite a reuşit să elimine pe termen lung virusul HIV, cel care declanşează SIDA, la şoareci infectaţi, scrie Agerpres, citând AFP. Perspectiva unei eventuale aplicări la om rămâne însă foarte îndepărtată. "Este un prim pas important către un drum mult prea lung pentru eradicarea virusului", spun cercetătorii.
Primar din Botoșani, mort pe scările unui spital fără medic de gardă. Se cere demisia managerului Primarul comunei Vornicei, din județul Botoșani, a murit joi după-amiază, la scurt timp după ce a ieșit din Spitalul din Săveni, unde nu există linie de gardă. Primarul orașului Săveni este revoltat și cere demisia managerului Spitalului Județean, în subordinea căruia se află unitatea din Săveni.
Plângere la DNA împotriva lui Victor Zota, inspector și fost director la Agenția de Transplant, depusă de Emanuel Ungureanu. Zota are și o condamnare pentru trafic de ovocite Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, joi, la Direcția Națională Anticorupție, o plângere penală împotriva lui Victor Zota, inspector în cadrul Agenției Naționale de Transplant și fost director al ANT în perioada 2006-2009, pe care îl acuză de conflict de interese și fals intelectual. Victor Zota, condamnat definitiv într-un dosar de trafic de ovocite, și-a reluat activitatea în cadrul Agenției de Transplant, ca inspector, pe 11 martie, după ce a fost timp de câțiva ani "coordonator național de transplant" în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov - o funcție despre care Vlad Voiculescu spunea, în timpul mandatului său de ministru al Sănătății, că "nu există" din punct de vedere legal.
DNA cere aviz pentru anchetarea lui Florian Bodog. Fostul ministru, acuzat că și-a angajat o consilieră personală care n-a dat pe la minister - UPDATE DNA cere aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, actual senator. Bodog ar fi făcut demersuri pentru ca o persoană angajată în funcția de consilier personal să își încaseze drepturile salariale timp de un an fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contractul de muncă și fișa postului. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut drepturi salariale care nu i se cuveneau de aproape 78.000 de lei
​DOCUMENT EXCLUSIV Aproape 100 de parlamentari din toate partidele propun legalizarea canabisului în scop medicinal. Cum a luptat fiica unei femei răpuse de cancer pentru ca pacienții în fază terminală să aibă acces la calmante Pacienții cu boli cronice terminale din România ar putea avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Un proiect de lege în acest sens a fost depus astăzi la Parlament. Proiectul poartă numele "Victoria", o femeie răpusă de cancer la începutul acestui an. În amintirea mamei sale, Alexandra, fiica Victoriei, a luptat pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis: Alexandra a adunat 20.000 de semnături pentru legalizarea canabisului medicinal și a convins aproape 100 de parlamentari să semneze proiectul.
Raed Arafat: Refuzul spitalelor de a primi pacienţi - o problemă majoră. Există un Ordin de ministru ce prevede că lipsa locurilor nu permite refuzul bolnavului Refuzul spitalelor de a primi pacienţi reprezintă unul dintre cele mai dificile lucruri cu care se confruntă angajaţii Departamentului și pacienții din România, a afirmat marți șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Potrivit acestuia, există un Ordin de ministru din anul 2006 care prevede că "lipsa locurilor nu permite refuzul bolnavului dacă acolo este şansa lui de a-i fi salvată viaţa".
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Medicii cer finanțare și centre noi, pentru a putea reduce numărul deceselor România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa - 4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Unul din 5 români care suferă un AVC moare în primele 30 de zile, iar unul din 3 rămâne imobilizat la pat. Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională propune ca în București să se creeze 5 centre care să asigure prin rotație garda permanentă pentru acoperirea urgențelor, iar centrele de la Târgu Mureș, Suceava și Timișoara să acopere momentan restul țării. În următorii ani, vor fi necesare cel puțin încă 4 centre.
Cum se folosește corect aerul condiționat și care e diferența optimă față de temperatura de afară: Dacă am funcționa în permanență la 15 grade, când afară sunt 38... se oprește inima Este cea mai caldă zi a anului, de până acum. Cum mulți dintre noi se apără de caniculă cu ajutorul aerului condiționat, HotNews.ro a stat de vorbă cu Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, pentru a afla cum se folosește corect acest aparat, care este temperatura optimă pentru corpul uman și care ar trebui să fie diferența maximă față de temperatura de afară, pentru ca sănătatea să nu fie afectată.
DOCUMENT Situație absurdă în care sunt puși medicii de familie de Casa de Asigurări: O să ajungem să ne fie teamă să mai prescriem medicamente O parte dintre medicii de familie din Capitală sunt somați de Casa de Asigurări de Sănătate București să plătească, în termen de 10 zile, către CASMB sume cuprinse între 4.000 și 80.000 de lei. Banii reprezintă contravaloarea tratamentelor prescrise în perioada 2014-2017 pacienților lor ce suferă de hepatită sau insuficiență renală. Medicii de familie subliniază că nu au încălcat legislația în vigoare. "O să ajungem să ne fie teamă să mai prescriem medicamente scumpe", afirmă Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Sindicaliștii din sănătate amenință cu greva generală dacă Ministerul Sănătății introduce indicatori de performanță pentru plata salariilor Reprezentanții Solidaritatea Sanitară, una dintre cele mai mari federații sindicale din sistemul sanitar, anunță demararea unui program de proteste "surpriză", ce "pot culmina cu greva generală". Ei sunt nemulțumiți de intenția Ministerului Sănătății de a introduce indicatori de performanță pentru plata salariilor. De cealaltă parte, ministrul Sănătății a dat asigurări, într-o declarație pentru HotNews.ro, că salariile din spitale nu vor scădea.
Un pacient cu arsuri pe 55% din corp, transportat cu un avion militar la un spital din Italia Un pacient care a suferit arsuri pe 55% din suprafaţa corpului a fost transferat luni cu o aeronavă militară la un spital din Italia, a anunţat Ministerul Apărării. România nu are, la 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a trata nici măcar un singur pacient "mare ars".
Organizația Salvați Copiii: Consumul de tutun și țigări electronice în rândul copiilor din România, la cote alarmante Copiii români tind să încerce produse din tutun de la vârste foarte mici, o parte dintre ei chiar înainte de a împlini 10 ani, "testarea" primelor țigări putând fi urmată, chiar la această vârstă, de consumul curent, odată cu instalarea dependenței de nicotină, arată Organizația Salvați Copiii, citând date ale Ministerului Sănătății și Organizației Mondiale a Sănătății. 14,6% dintre copiii cu vârsta între 13 şi 15 ani afirmă că au fumat în ultimele 30 de zile, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au şanse mari să devină în curând fumători zilnici.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version