SANATATE
PE se pregătește să voteze noi standarde privind poluarea auto. ONG-uri europene din domeniul sănătății au semnat un "apel pentru aer curat" Noi standarde europene cu privire la poluarea auto vor fi supuse la vot miercuri, 3 octombrie, în Parlamentul European. În cazul în care vor fi adoptate, acestea ar putea avea un impact benefic major asupra sănătății europenilor. Observatorul Român de Sănătate, alături de ONG-uri  din domeniul sănătății din câteva țări europene, a lansat cu această ocazie o petiție ce solicită europarlamentarilor români să voteze pentru standardele ridicate împotriva poluării.
Societatea Naţională de Medicina Familiei: Medicii care lucrează în centre de permanență nu și-au primit de 4 luni banii pentru gărzi Medicii care lucrează în centrele de permanență nu și-au primit de 4 luni banii pentru gărzile efectuate, din cauză că fondurile necesare pentru plata acestora nu au fost alocate la timp de Ministerul Finanțelor, arată Societatea Naţională de Medicina Familiei, într-un comunicat. În cazul în care întârzierea plăților se va prelungi, medicii de familie sunt hotărâți să demareze acțiuni legale de recuperare a sumelor restante, afirmă dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naţionale de Medicina Familiei.
​DOCUMENT Global Cancer Observatory: Incidența cancerului și mortalitatea cauzată de boală în România, în creștere. Peste 83.000 de noi cazuri înregistrate în 2018 83.461 de noi cazuri de cancer s-au înregistrat anul acesta în România, iar 50.902 români au murit, în ultimul an, din cauza acestei boli, arată datele Global Cancer Observatory, platforma internațională cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume, care a publicat noi recent date statistice pentru România, după o pauză de 6 ani. Comparativ cu precedentul raport Global Cancer Observatory, din anul 2012, cifrele arată că procentul incidenței bolii, dar și cel al mortalitătii legate de cancer, au crescut în România.
​INTERVIU De ce sistemul imunitar este învins de cancer? Simona Giunta, cercetător la Universitatea Rockefeller, explică cum celulele canceroase devin "invizibile" Cancerul începe într-o singură celulă, scăpată de sub control. La început, sistemul imunitar recunoaște celulele canceroase și încearcă să le ucidă. Însă, acestea obțin o mutație in ADN-ul lor și devin "invizibile" pentru sistemul imunitar, explica Dr. Simona Giunta, cercetător la Universitatea Rockefeller din New York, intr-un interviu pentru HotNews.ro.
Ministerul Sănătății: 161 de maternităţi vor fi dotate cu echipamente de screening auditiv pentru bebeluşi, până la sfârșitul anului 161 de maternităţi vor fi dotate cu aproape 200 de echipamente de screening auditiv pentru bebeluşi, până la sfârșitul acestui an, a anunțat luni Tiberius Brădăţan, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, adăugând că programele "ambiţioase" sunt încetinite de birocraţie.
James Allison și Tasuku Honjo au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină pentru cercetările lor privind terapia pentru cancer Cercetătorii James Allison și Tasuku Honjo au fost distinși, luni, cu Premiul Nobel pentru Medicină pentru cercetările lor în domeniul terapiei pentru cancer, a anunțat luni Comitetul Nobel, potrivit Reuters. Allison și Honjo au fost recompensați cu Nobelul pentru medicină pentru cercetările lor privind legătura dintre sistemul imunitar și tratarea cancerului, au arătat reprezentanții Comitetului Nobel.
12 spitale din România nu fac avorturi la cerere. Ce spune legea și ce spun doctorii. Medic: "Interzicerea avortului ar fi o întoarcere abruptă în întuneric" Cel puțin 12 spitale din România nu fac deloc, în acest moment, avorturi la cererea pacientelor, ci doar avorturi terapeutice, considerate urgențe medicale. În alte spitale, o parte dintre medicii ginecologi refuză să ofere acest serviciu. Fenomenul refuzului este în creștere în ultimii ani, iar unii medici și ONG-iști se tem că am putea asista la primii pași către o nouă interzicere a avortului. Subiectul este delicat: pe de o parte, legislația din România prevede că întreruperea de sarcină la cerere, până la 14 săptămâni, este legală. Pe de altă parte, "spitalele au bază legală atât pentru a oferi aceste servicii, cât și pentru a le refuza", a explicat un avocat contactat de HotNews.ro. Motivele religioase nu sunt nici pe departe singurele care stau la baza deciziei medicilor de a nu face avorturi.
Masă de operaţie pentru intervenţii de chirurgie robotică, donată Spitalului de copii din Timişoara de organizația Salvaţi Copiii Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara a primit, vineri, ca donaţie din partea organizaţiei "Salvaţi Copiii", aparatură medicală de 30 de mii de euro, respectiv o masă de operaţie pentru intervenţii de chirurgie robotică şi un aparat de monitorizare a gradului de durere la copii, care vor deservi secţia de chirurgie.
15 noi cazuri de rujeolă înregistrate în ultima săptămână 15 noi cazuri de îmbolnăviri de rujeolă s-au înregistrat în ultima săptămână, tendința de îmbolnăviri fiind în scădere. Numărul total al cazurilor înregistrate de la declararea epidemiei, în septembrie 2016, este de 15.367, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Epidemia de rujeolă din România, cea mai gravă din Europa în acest moment, s-a soldat cu 59 de decese, cele mai multe victime fiind copii nevaccinați.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti: Mai puţin de 2% din populaţia României donează sânge Numărul donatorilor de sânge este foarte mic în România, în jur de 200 zilnic, iar totalul donatorilor s-ar situa sub 2% din populație, afirmă directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, dr. Doina Goşa. În încercarea de a crește numărul de donatori și de a îi fideliza pe cei deja existenți a fost creată platforma online www.banca-de-sange.ro.
Angajații leprozeriei din Tichilești fac apel la oameni să doneze alimente pentru bolnavi. Ministerul Sănătății anunță că "va lua măsuri" ca pacienții "să ducă un trai decent" Ministerul Sănătății a transmis, vineri, că "a analizat în regim de urgență situația de la Spitalul Tichilești (singurul din țară care îngrijește bolnavi de lepră - n.red.) și va lua măsurile necesare pentru ca pacienții internați în această unitate sanitară să ducă un trai decent". Angajații spitalului din Tichilești au lansat, săptămâna aceasta, un apel pe Facebook către cei care își permit să doneze alimente, în special varză și castraveți, să le ofere ajutorul, arătând că alocația de hrană pentru ultimii 10 pacienți internați aici, în valoare de 11 lei pe zi, este insuficientă pentru a le asigura 3 mese pe zi.
Ministerul Sănătăţii: 417.000 de doze de vaccin hexavalent vor fi livrate în lunile octombrie și noiembrie Medicii de familie pot face solicitare la Direcţiile de sănătate publică în cazul în care au nevoie de suplimentarea numărului de doze de vaccin hexavalent, iar în cazul în care DSP a consumat mai repede dozele de vaccin, se poate cere redirecţionarea de la judeţele unde stocurile sunt mai mari, a anunțat vineri Ministerul Sănătăţii. 417.000 de doze de vaccin hexavalent urmează să fie livrate în lunile octombrie și noiembrie, în urma unui contract încheiat de Ministerul Sănătății.
UMF Carol Davila: Peste 1.200 de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină au rostit jurământul Peste 1.200 de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină din cadrul UMF "Carol Davila", promoţia "Theodor Burghele", au rostit jurământul joi, în cadrul unei festivităţi care a avut loc în incinta pavilionului central al Complexului Romexpo din Bucureşti, relatează Agerpres. Promoţia anului 2018 a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti numără 1.944 de absolvenţi, cu 87 mai mulţi faţă de promoţia de anul trecut.
Numărul locurilor la rezidenţiat creşte de la 5.000 la 5.415 pentru anul universitar 2018-2019 Guvernul a aprobat, joi, creşterea numărului de locuri la rezidenţiat de la 5.000 la 5.415 pentru anul universitar 2018-2019, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. El a precizat că posturile care vor rămâne neocupate după susţinerea examenului de rezidenţiat vor fi redistribuite: "Astfel, candidaţii care la sesiunea precedentă au obţinut punctaj minim de promovare, dar s-au clasat în afara numărului de locuri şi posturi pot ocupa posturi rămase neocupate în sesiunea următoare."
Încă 5 oameni au murit din cauza infecției cu virusul West Nile, transmis de țânțari. Numărul îmbolnăvirilor, în scădere după răcirea vremii Încă 22 de noi cazuri de îmbolnăviri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, transmis de țânțari, și 5 noi decese, la pacienți cu co-morbidități, s-au înregistrat în ultima săptămână în România, anunță Ministerul Sănătății, citând datele transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. Având în vedere că transmiterea virusului West Nile se face prin mai multe specii de țânțari atât în mediul urban cât și în cel rural, pentru perioada următoare, odată cu răcirea vremii, se așteaptă o scădere a cazurilor de îmbolnăviri, arată Ministerul Sănătății.
Proiectul de lege care își propune să țină anti-vacciniștii departe de emisiunile tv, avizat favorabil în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților Proiectul de modificare a Legii Audiovizualului, inițiat de USR, ce prevede obligativitatea posturilor de radio și televiziune să prezinte "argumente medicale bazate pe dovezi" și să includă în emisiunile în care abordează teme de sănătate "opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată" a fost avizat pozitiv, miercuri, de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.
Un vaccin experimental împotriva tuberculozei promite să înlocuiască actualul produs BCG Un vaccin experimental dezvoltat de GlaxoSmithKline (GSK) a reuşit să prevină evoluţia tuberculozei în cazul a jumătate dintre persoanele infectate incluse în stadiul doi al unui studiu clinic, putând deveni astfel cel mai nou produs de imunizare contra acestei afecţiuni realizat în ultimul secol, a anunţat marţi companie producătoare, citaţi de Reuters.
Ebola: 69 de decese confirmate. OMS avertizează asupra pericolului extinderii epidemiei Ebola a afectat 150 de persoane și a provocat moartea a cel puțin 69 de persoane în regiunea de nord-est a Republicii Democratice Congo, a informat luni Organizația Mondială a Sănătății, potrivit CNN.
Proiectul ce prevede interzicerea țigărilor electronice în spațiul public, avizat negativ în Comisia de Sănătate din Senat / Leon Dănăilă: Fumatul e ca homosexualitatea, se transmite genetic Proiectul de lege ce prevede interzicerea folosirii țigărilor electronice în spațiul public a primit, marți, raport negativ în Comisia pentru Sănătate din Senat. Senatorul PNL Leon Dănăilă a susținut, în timpul ședinței de marți a Comisiei de Sănătate, că "fumatul e ca alcoolismul și homosexualitatea, se transmite genetic".
Medicii de la Spitalul Județean din Vaslui nu mai fac avorturi la cererea pacientelor, motivând că spitalul nu le plătește acest serviciu Ginecologii de la Spitalul Județean de Urgență din Vaslui nu mai fac întreruperi de sarcină la cerere în unitatea sanitară, medicii motivând că spitalul nu le plătește acest serviciu. "Printre motive se regăsesc și moralitatea, dar și faptul că nu sunt plătite. Este o manoperă pe care o facem noi și spitalul nu ne-o plătește, astfel că s-a luat decizia de a nu mai face astfel de întreruperi", a declarat șefa secției de Obstetrică Ginecologie, dr. Smărăndița Istrate, pentru Mediafax.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version