SANATATE
INTERVIU Calvarul unei paciente cu cancer tiroidian care nu găsește de luni întregi Euthyrox: Organismul meu este total bulversat. Mai spune câte un domn din ăsta sus-pus că noi facem stocuri... Gabriela Ilau are 48 de ani și locuiește în Bârlad. Vara trecută, viața ei s-a schimbat complet după ce i s-a umflat un ganglion la gât. A aflat că are cancer tiroidian și, în doar o lună, s-a operat și a rămas fără glanda tiroidă. Gabriela Ilau e acum unul dintre cei 500 de mii de pacienți din țara noastră dependenți de Euthyrox, cel mai căutat medicament din România. Nu l-a mai găsit în farmacie de aproape 3 luni, povestește ea, într-un interviu acordat HotNews.ro. E supărată că a făcut zeci de drumuri și a dat zeci de telefoane la farmacii, dar a primit peste tot același răspuns: "Nu avem", "Nu știm".
Sorina Pintea rămâne sub control judiciar Curtea de Apel Bucureşti a decis ca fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, să rămână sub control judiciar în dosarul în care a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, scrie Agerpres. Iniţial, pe 11 mai, Tribunalul Bucureşti a revocat această măsură, însă DNA a făcut contestaţie şi a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti.
Suceava: Prefectul cere numirea unui nou director la DSP. Cel pus de minister e în concediu medical şi nu s-a prezentat la serviciu Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat, joi, că a solicitat Ministerului Sănătăţii să numească un alt director la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava.
Accesul pacienţilor la Spitalul Militar se face cu programare prealabilă; excepţie fac cazurile de urgenţă Accesul pacienţilor la serviciile medicale furnizate în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr Carol Davila", cu excepţia cazurilor de urgenţă, se face numai cu programare prealabilă telefonică sau prin intermediul poştei electronice (e-mail), au anunţat, miercuri, reprezentanţii unităţii medicale, potrivit Agerpres.
Bujor Eugen Almășan, fost manager în industria farma, numit director interimar al Agenției Naționale a Medicamentului Bujor Eugen Almășan, fost managing director al companiei farma Quintiles/IQVIA, a fost numit director interimar al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, instituția care decide, printre altele, ce medicamente intră pe piața din România. Informația a fost confirmată pentru HotNews.ro de Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății. Bujor Eugen Almășan a fost promovat în această funcție după ce a fost, anterior, consilier în Ministerul Sănătății, la cabinetul secretarului de stat Horațiu Moldovan.
Situaţie bizară la Galaţi: Director DSP înlocuit din funcţie, însă noul şef refuză să ocupe poziţia Situaţie bizară la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați: șefa instituției a fost înlocuită din funcție printr-o decizie a Ministerului Sănătății, însă noul șef refuză să ocupe poziția, relatează Mediafax.
DOCUMENT Raportarea și prevenirea infecțiilor nosocomiale, în premieră într-un proiect de lege. Spitalele românești raportează cele mai puține infecții din UE Un proiect de lege care își propune raportarea reală, reducerea și prevenirea infecțiilor asociate actului medical (nosocomiale), inițiat de USR, a fost depus marți la Parlament. România are doar puțin peste 250 de epidemiologi, spitale supraaglomerate, izolatoare aproape inexistente, laboratoare de microbiologie insuficiente și o pandemie în desfășurare. În plus, spitalele din țara noastră raportează anual cel mai mic procent de infecții nosocomiale dintre statele Uniunii Europene.
Donație de 5.000 de cutii de Eutirox pentru pacienții care nu găsesc medicamentul de câteva luni Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a încheiat, cu avizul Agenției Naționale a Medicamentului, un acord de donație cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), cu scopul de a contracara criza de Eutirox din țară. 5.000 de cutii de Eutirox 100 mcg donate de ADEM vor fi disponibile începând cu data de 20.05.2020 în farmacii.
Decalog pentru sănătate: Depolitizarea funcțiilor de conducere, plan multianual de investiții, creșterea accesului românilor din mediul rural la servicii medicale și stoparea crizelor de medicamente Depolitizarea funcțiilor de management din sistemul medical prin organizarea de concursuri deschise tuturor profesioniștilor, bazate pe criterii obiective, stabilirea unui plan multianual de investiții în sistemul public de sănătate, bazat pe nevoile reale ale comunităților locale, creșterea accesului românilor din mediul rural și din comunitățile vulnerabile la servicii de sănătate și stoparea crizelor repetate de medicamente esențiale - sunt 4 dintre cele 10 măsuri-cheie pentru o sănătate mai bună în România, un decalog semnat de cele mai active ONG-uri din zona de sănătate, printre care Observatorul Român de Sănătate, Dăruiește Viață, Salvați Copiii, Inima Copiilor, Zi de bine sau Caravana cu medici.
4 din 5 români nu găsesc în farmacii medicamentele prescrise de medic pentru boli cardiovasculare, diabet sau cancer 4 din 5 români nu reușesc să găsească în farmacii medicamentele prescrise de medic pentru boli precum diabet, afecțiuni cardiovasculare, cancer, afecțiuni autoimune sau alte boli cronice, arată un sondaj online realizat de Pacientul 2.0, o platformă creată cu scopul de a oferi informaţii despre sănătate, verificate medical și pe limba pacienţilor.
Noul manager de la spitalul Piatra Neamț, patron de pompe funebre: „Mă recomandă experienţa mea de business” Noul manager al Spitalului Județean de Urgenţă din Piatra Neamţ, Marius Ghineț, este proprietar al unei firme de pompe funebre,. El a fost numit șef la spitalul din Piatra Neamț pe 15 mai de către ministrul Sănătății și crede că experiența de business de 20 de ani l-a recomandat pentru a ocupa această funcție. Un contestatar vehement este chiar preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene (PSD).
CNAS: Consultaţiile la medicii de familie și specialiști pot fi acordate la distanță până pe 30 septembrie. Cardul de sănătate nu este obligatoriu până pe 30 iunie Consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară (medici de familie) şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv pentru unele servicii conexe necesare actului medical, pot fi acordate şi la distanţă până la data de 30 septembrie, atunci când prezența pacientului în cabinetul medicului nu este necesară, utilizând orice mijloace de comunicare, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Haos în cabinetele medicale, din cauză că "nimeni nu ne spune clar ce facem de mâine": Medicii nu știu dacă din 15 mai redevine obligatorie utilizarea cardului de sănătate și dacă mai pot acorda consultații la distanță Toate reglementările medicale care au funcționat pe perioada stării de urgență - printre cele mai importante măsuri fiind renunțarea la obligativitatea folosirii cardului de sănătate și introducerea consultațiilor medicale la distanță, online sau prin telefon, acolo unde prezența pacientului nu este neapărat necesară în cabinet, precum și trimiterea rețetelor medicale pe mail - își încetează valabilitatea în această noapte, la ora 24:00, odată cu încheierea stării de urgență. Medicii de familie se plâng că domnește haosul și nimeni nu i-a anunțat ce au de făcut începând de mâine.
Medicii de ambulator, nemulțumiți că nu beneficiază de stimulentul de 2.500 de lei și că au fost "uitați" de la scutirea de impozitul pe clădire, acordată medicilor de familie Medicii de ambulator sunt nemulțumiți de faptul că trebuie să plătească în continuare impozit pe clădirile în care lucrează, spre deosebire de medicii de familie, care au fost scutiți printr-o lege adoptată săptămâna trecută. În plus, medicii de ambulator arată, într-o scrisoare deschisă semnată de dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, că nu beneficiază de stimulentul financiar lunar de 2.500 de lei acordat pe perioada pandemiei personalului medical din spitale, de pe ambulanțe și medicilor de familie.
INFOGRAFIC De ce lipsește Euthyrox din farmacii: Cauza nu este exportul paralel. Consumul a explodat în februarie, iar autoritățile nu au suficiente pârghii legale pentru a acționa Criza de Euthyrox din România, medicament vital pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene, s-a declanșat pe fondul exploziei consumului de Euthyrox în luna februarie (creștere cu aproape 40%) și a fost accentuată de incapacitatea anumitor actori comerciali de a satisface această cerere și de legislația deficitară în domeniul farmaceutic, arată un raport al Observatorului Român de Sănătate. Autoritățile române nu au suficiente pârghii legale pentru a acționa atunci când actorii din piața farmaceutică nu își respectă obligația de serviciu public, iar Agenția Medicamentului a aplicat doar 4 amenzi în ultimii 4 ani. În ciuda speculațiilor care au circulat în spațiul public, cauza lipsei Euthyrox nu este exportul paralel.
DOCUMENT Ghidul pentru persoanele cu diabet în perioada pandemiei. Diabetul - una dintre cele mai frecvente comorbidități la pacienții infectați cu coronavirus Pentru persoanele care trăiesc cu diabet zaharat, actualul context epidemiologic determinat de pandemia cu noul coronavirus produce o stare de anxietate intensă, dincolo de diagnosticul pe care îl au deja. Drumul la farmacie, asigurarea accesului continuu la tratament, dar și la servicii medicale sunt toate aspecte esenţiale și necesare pentru un management optim al diabetului zaharat.
Tătaru, despre lipsa Euthyrox: Am cerut creșterea producției cu 20 la sută Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că a cerut creșterea producției de Euthurox cu 20 la sută, după ce foarte mulți pacienți s-au plâns că acest medicament esențial pentru românii care au afecțiuni tiroidiene lipsește din farmacii, potrivit Mediafax. Nelu Tătaru a spus că „la nivel declarativ”, firma care produce Euthyrox a adus același stoc în fiecare lună.Vlad Alexandrescu: Autoritățile ascund adevărul din spatele crizei Euthyrox. Opriți exportul paralel!
Vlad Alexandrescu: Autoritățile ascund adevărul din spatele crizei Euthyrox. Opriți exportul paralel! Autoritățile ascund adevărul din spatele crizei de Euthyrox, medicamentul pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene care lipsește din farmacii de la începutul anului, afirmă senatorul USR Vlad Alexandrescu. El le cere autorităților "să nu ne mai vândă gogoși" și să oprească exportul paralel de Euthyrox. Vlad Alexandrescu a trimis recent interpelări către premierul Ludovic Orban și către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cărora le-a adresat întrebări despre criza de Euthyrox și solicitări de a rezolva criza de medicamente esențiale pentru bolnavii cu probleme tiroidiene.
Bătălia COVID-19, în laborator: În cât timp am putea avea un vaccin La nivel mondial se vorbește din ce în ce mai mult de identificarea unor vaccinuri care ar putea să fie soluția salvatoare împotriva COVID-19. Deși se discută despre un termen de câteva luni până când vom putea avea un vaccin, în realitate procesul de cercetare și dezvoltare ar putea dura mai mult.
INTERVIU Ce se întâmplă cu pacienții non-COVID în vremea pandemiei: Au murit oameni din cauză că până s-a intervenit pe accident vascular, i-au testat pentru coronavirus. A durat 7 ore Sistemul medical din România își diagnostica, trata și opera cu întârziere pacienții, în multe cazuri, și înainte de pandemie, dar problema s-a acutizat în ultimele 2-3 luni, odată cu recomandarea autorităților ca în spitale să mai fie tratate doar urgențele, în afara pacienților infectați cu COVID-19, virusul care a speriat întreaga planetă. Țara noastră are cam 5 milioane de bolnavi cronici, estimează Radu Gănescu, președintele COPAC, una dintre cele mai mari asociații de pacienți din România, într-un interviu acordat HotNews.ro. Doar estimează, pentru că statul român nu are nici măcar registre cu numărul exact al bolnavilor. O mare parte dintre acești pacienți nu mai au acces în spitale de 2-3 luni.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by