SANATATE
Ministrul Sanatatii: Saptamana aceasta am mai inregistrat 126 de cazuri noi de rujeola / Avem nevoie urgent de o lege a vaccinarii Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat vineri seara, Romania TV, ca saptamana aceasta s-au inregistrat 126 de cazuri noi de rujeola si ca devine imperios necesar sa se discute despre legea vaccinarii.
Inca un o persoana a murit din cauza gripei, numarul celor decedati a ajuns la 17 Inca o persoana a decedat din cauza gripei, in prezent numarul deceselor provocate de virusul gripal ajungand la 17. Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a declarat pentru Agerpres ca, pana vineri, 17 persoane au murit din cauza virusului gripal.
Sorina Pintea: Legea spune ca, daca spitalul nu are un medicament pe stoc, pacientul internat vine cu chitanta si spitalul este obligat sa ii dea banii inapoi pe medicament "Legea spune ca daca pacientul este internat in spital, spitalul trebuie sa ii asigure tot. Daca cumva nu are in acel moment pe stoc sau se intampla ceva, atunci pacientul vine cu chitanta si spitalul este obligat sa ii dea banii inapoi pacientului, daca acel medicament facea parte din procesul lui de ingrijire", a declarat joi ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o conferinta de presa. Aproximativ unul din 5 pacienti romani afirma ca i s-a cerut sa cumpere medicamente sau alte materiale pe perioada spitalizarii, arata un raport al Observatorului Roman de Sanatate, publicat joi.
Ministrul Sanatatii: 2.125 de doze imunoglobulina vor ajunge in tara in urmatoarele doua luni, iar in luna aprilie inca 1.000 2.125 de doze imunoglobulina pentru pacientii cu imunodeficiente primare vor ajunge in tara pana in luna aprilie, iar alte 1.000 in luna aprilie, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii. Sorina Pintea spune ca s-a ajuns la un "agreement pana in luna aprilie" cu distribuitorii si cu o parte dintre producatori, iar discutiile cu acestia vor continua.
Ministrul Sanatatii anunta cresteri salariale intre 70% si 170% pentru medici si asistente de la 1 martie: Aducem salariile aproape la nivelul din UE, nu mai exista scuza sa nu oferim servicii la nivelul UE. / 3% din angajatii din sistemul sanitar vor avea salariile scazute Salariile medicilor si ale celorlalti angajati din sistemul sanitar - asistenti medicali, infirmiere si medici rezidenti - vor beneficia de "cresteri semnificative" in acest an, iar salarizarea din domeniu "va ajunge pentru prima data aproape de nivelul din Uniunea Europeana, astfel incat unele salarii vor depasi 4.000 de euro dupa maririle de la 1 martie", a anuntat joi ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Salariile medicilor si asistentilor ar urma sa creasca in luna martie cu procente cuprinse intre 70% si 172%. Sorina Pintea a admis insa ca aproximativ 3% dintre angajatii din sistem vor avea scaderi salariale in urma intrarii in vigoare a legii salarizarii unitare, in luna martie.
Ministerul Sanatatii anunta ca 1.000 de doze de imunoglobulina au ajuns in tara luni dimineata, dupa ce pacientii nu si-au primit tratamentul in ianuarie O mie de doze de imunoglobulina (IGVena) pentru tratamentul imunodeficientelor primare au intrat in tara luni dimineata si urmeaza sa fie distribuite catre spitale, anunta Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat. De asemenea, Unifarm anunta ca alte 600 de flacoane de imunoglobulina (Intratect) ar urma sa ajunga in tara pana la finalul acestei saptamani. Reprezentantii asociatiilor de pacienti spun ca multi dintre acestia nu au acces la tratament de aproximativ 6 luni, iar cantitatea anuntata de minister nu acopera toate nevoile.
Criza imunoglobulinei se prelungeste si in 2018: Pacientii nu si-au primit medicamentele nici in ianuarie. In ultima jumatate de an a intrat in tara o singura transa de medicamente, suficiente pentru o luna Anul 2018 incepe cu o noua criza a imunoglobulinei: pacientii cu imunodeficiente primare nu si-au primit nici pana acum medicamentele promise sa intre in tara in jurul datei de 20 ianuarie. Din informatiile Hotnews.ro, pacientii si medicii din mai multe orase ale tarii au ramas sau sunt pe cale sa ramana din nou fara tratament, iar medicilor li s-a transmis ca transa de medicament Intratect care trebuia sa intre in tara in jurul datei de 20 ianuarie nu a ajuns nici acum. Contactati saptamana aceasta de Hotnews.ro in legatura cu situatia tratamentului cu imunoglobulina, reprezentanii Ministerului Sanatatii nu au oferit niciun raspuns.
Laurentiu Mihai, recent eliberat din functia de sef al CNAS: Sumele alocate in buget pentru Sanatate in acest an ajung doar pana in septembrie-octombrie Laurentiu Mihai, presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), care isi incheie astazi mandatul in aceasta functie, dupa numai doua luni de la numire, a transmis un comunicat cu un scurt bilant al mandatului sau, in care atrage atentia ca principala problema a sistemului de sanatate este subfinantarea acestuia. Mai mult, el spune ca sumele alocate in Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar pana in lunile septembrie - octombrie, "fiind in mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populatiei".
Laurentiu Mihai, eliberat la cerere din functia de presedinte al CNAS de premierul interimar Mihai Fifor Laurentiu-Teodor Mihai va fi eliberat la cerere, la data de 1 februarie, din functia de membru al consiliului de administratie si de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), cu rang de secretar de stat, printr-o decizie a premierului interimar Mihai Fifor, publicata vineri in Monitorul Oficial.
Scrisoare deschisa a deputatului USR Tudor Pop catre premier, ministrul Sanatatii si presedinte CNAS: Cand medicina salveaza pacientul, birocratia romaneasca il ucide! Deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, le-a trimis, luni, o scrisoare deschisa premierului Mihai Tudose, ministrului Sanatatii, Florian Bodog si presedintelui CNAS, Laurentiu Mihai, pentru a semna cazul grav al romancei Cristina Udrescu, "caz ce demonstreaza modul in care birocratia statului roman pericliteaza sansele pacientilor de a se trata in strainatate si de a avea un viitor".
Cum au ajuns preturile medicamentelor cumparate si decontate din bani publici sa fie secrete. Artificiul prin care ministrul Bodog a scos din transparenta Catalogul National al Preturilor la Medicamente Catalogul National al Preturilor Medicamentelor de uz uman autorizate pentru punere pe piata in Romania, CANAMED, nu mai este vizibil de cateva luni pe site-ul Ministerului Sanatatii. Inainte de mandatul ministrului Bodog, catalogul CANAMED era public si putea fi consultat pe site-ul MS. Un Ordin de ministru emis in primavara anului trecut de Florian Bodog nu mai prevede obligativitatea publicarii CANAMED, asa cum legislatia prevedea anterior. Mai mult, Ministerul Sanatatii si institutiile din subordine refuza sa comunice pretul de achizitie, din bani publici, al medicamentelor, in baza solicitarilor pe Legea 544 privind accesul la informatii de interes public, invocand faptul ca preturile ar fi publice, in CANAMED.
Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind eliminarea taxei clawback pentru imunoglobuline Guvernul a aprobat joi printr-o ordonanta de urgenta suspendarea temporara, pentru o perioada de pana la 2 ani, incepand 1 ianuarie 2018, obligatia de plata a taxei de clawback pentru detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana. Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca ordonanta de urgenta va prevedea insa ca pe viitor si alte medicamente sa poata fi scutite de taxa clawback printr-o simpla hotarare de guvern.
Lobby-ul firmelor farma da rezultate rapide: Ordonanta de Urgenta privind eliminarea taxei clawback pentru imunoglobuline ar putea fi aprobata chiar astazi Guvernul va discuta in sedinta de joi proiectul de Ordonanta de Urgenta prin care va fi eliminata taxa de clawback pentru medicamentele derivate din plasma si sange, in contextul crizei de imunoglobulina, a anuntat ministrul sanatatii, Florian Bodog. Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca ordonanta de urgenta va prevedea insa ca pe viitor si alte medicamente sa poata fi scutite de taxa clawback printr-o simpla hotarare de guvern.
Surse: Liber la lobby-ul firmelor farma pentru a scapa de taxa clawback. Taxa va putea fi eliminata printr-o simpla hotarare de guvern Guvernul ia in calcul sa aprobe pana la finalul anului o ordonanta de urgenta prin care va elimina taxa de clawback pentru medicamentele derivate din plasma si sange, in contextul crizei de imunoglobulina. Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca ordonanta de urgenta va prevedea insa ca pe viitor si alte medicamente sa poata fi scutite de taxa clawback printr-o simpla hotarare de guvern.
Monica Macovei ii scrie comisarului european pentru Sanatate cu privire la criza de imunoglobulina din tara noastra: Daca mecanismul de protectie civila este cel mai rapid raspuns la aceasta criza, atunci va indemn sa il activati Europarlamentarul roman Monica Macovei i-a transmis o scrisoare comisarului european pentru Sanatate Vytenis Andriukaitis, cerandu-i sa intervina rapid pentru solutionarea crizei de imunoglobuline cu care se confrunta sute de bolnavi din Romania. Macovei ii explica oficialului UE ca este vorba de o problema deosebit de urgenta, situatia fiind critica pentru aproximativ 100 de copii, a caror viata este in prezent in pericol din cauza lipsei acestui tratament, si il indeamna sa activeze mecanismul de protectie civila daca acesta este cel mai rapid raspuns.
Vlad Voiculescu: Mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul a tinut sub control cheltuielile pe medicamente; aduce anual la buget peste 320 de milioane de euro Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu avertizeaza ca mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul roman a tinut sub control cheltuielile pe medicamente, iar aceasta aduce la bugetul de stat peste 80 milioane de euro pe trimestru, spunand ca s-a intamplat ceea ce a prevazut - distribuitorii de medicamente au folosit criza imunoglubulinei pentru a obtine de la Ministerul Sanatatii ceea ce isi doresc, si anume exceptarea de la taxa clawback.
Ministerul Sanatatii anunta infiintarea unui grup de lucru ce are ca obiectiv "regandirea" taxei clawback pentru toate medicamentele / Decizia vine la scurt timp dupa numirea lui Laurentiu Mihai, fostul sef al uneia dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma, la conducerea CNAS Ministerul Sanatatii a anuntat joi ca a decis "infiintarea unui grup de lucru asumat prin Ordin de ministru care are ca obiectiv regandirea taxei de clawback pentru toate medicamentele, inclusiv pentru medicamentele ieftine care risca sa fie retrase de pe piata din considerente economice". Anuntul vine la o zi dupa ce premierul Tudose hotarase, la propunerea ministrului Sanatatii, suspendarea aplicarii taxei de clawback, timp de doi ani, pentru produsele medicamentoase derivate din plasma si sange, in contextul crizei de imunoglobulina de pe piata din Romania. Decizia vine, de asemenea, la doua saptamani dupa numirea lui Laurentiu Mihai, fostul sef al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, una dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma, la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Vlad Voiculescu acuza Guvernul ca a cedat lobby-ului companiilor pharma si a "deschis cutia Pandorei" prin suspendarea taxei clawback pentru imunoglobulina: Introducerea unui mecanism de pret diferit pentru medicamentele esentiale de pe lista OMS - solutia corecta Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, acuza Guvernul Tudose ca "a decis exact ce spuneam aseara ca vor cere distribuitorii, profitand de situatie: eliminarea taxei clawback!" si ca "deschide cutia Pandorei" prin suspendarea temporara a taxei clawback la produsele din plasma, ca solutie pentru criza imunoglobulinei. "Este exact ce isi doresc companiile pharma. Toate companiile pharma. Se deschide cutia pandorei si asta poate duce la un dezastru fie pentru celelalte produse farmaceutice (care vor trebui sa imparta sarcina intre ele), fie pentru buget (daca sarcina pentru medicamentele exceptate va ramane in curtea statului)", a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.
Vlad Voiculescu despre noul presedinte al CNAS: Un lobby-ist farma la conducerea CNAS Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu critica, intr-o postare pe Facebook, intitulata "Un lobby-ist farma la conducerea CNAS", numirea lui Laurentiu Mihai, director al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, potrivit news.ro.
Numire surprinzatoare la una dintre cele mai bogate institutii de stat: sefia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, data sefului Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, una dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma/ La inceputul lunii, acesta ii cerea demisia ministrului Bodog Laurentiu-Teodor Mihai a fost numit in functia de membru al Consiliului de Administratie si de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), printr-o decizie a prim-ministrului Mihai Tudose. Laurentiu Mihai, fost medic de familie in cadrul SRI, a fost in ultimii 8 ani director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR), una dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma. La inceputul lunii noiembrie, Laurentiu Mihai i-a cerut demisia ministrului Sanatatii, Florian Bodog, pe care l-a acuzat de un "dezastru in domeniul asigurarii medicamentelor pentru populatie" contestand cresterea unei taxe specifice pentru industria farma (taxa clawback).

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by