(P) Experti internationali: Proiectul minier de la Rosia Montana este un proiect sigur pentru sanatatea oamenilor si pentru mediul inconjurator

de Smile Media
Vineri, 6 Dec 2013 Rosia Montana - Ecologic

Inginerul geotehnic Pat Corser si fizicianul Christian Kunze, ambii specializati in industria miniera, explica faptul ca proiectul minier de la Rosia Montana indeplineste toate standardele romanesti si europene, ba chiar in multe privinte are prevederi mai stricte decat cele uzuale.

(P) Cat de mari sunt redeventele din Proiectul Rosia Montana?

de Smile Media
Luni, 25 Nov 2013 Rosia Montana - Economic

La Rosia Montana, totalul beneficiilor economice pentru Romania, rezultate din redevente, taxe, impozite, cheltuieli cu furnizorii locali si forta de munca va fi de 5,3  miliarde de dolari, adica 78% din totalul beneficiilor proiectului, conform planului de afaceri.
Vizita la statia pilot de epurare a apelor acide
Foto: Hotnews

(P) Cum va fi protejat mediul la Rosia Montana?

de Smile Media
Proiectul minier modern prevede garantii pentru protectia mediului, folosirea celor mai moderne tehnologii, respectarea tuturor normelor romanesti si europene eliminarea poluarii istorice si va respecta cele mai inalte standarde de mediu.

(P) Are sanse Rosia Montana sa intre in UNESCO?

de SmileMedia
Marţi, 5 Nov 2013 Rosia Montana - Istoric

Rosia Montana este o comunitate miniera cu o traditie de 2000 de ani. Aici, oamenii si mineritul coexista din cele mai vechi timpuri. Mineritul a creat patrimoniul din localitate si tot el a facut din intreaga zona a Muntilor Apuseni un important centru economic al Romaniei. Posibilitatea ca Rosia Montana sa fie inscrisa in lista siturilor protejate UNESCO reprezinta un subiect intens discutat in ultimii ani, in contextul investitiei miniere propuse aici. Experti romani si internationali au analizat subiectul si au explicat de mai multe ori de ce un asemenea demers NU este potrivit in acest moment.

(P) ​INFOGRAFIC Care sunt contributiile economice ale proiectului de la Rosia Montana

de Smile Media
Luni, 21 Oct 2013 Rosia Montana - Economic

Estimarile economice arata ca proiectul Rosia Montana va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru Statul Roman si venituri in economia Romaniei de aproape 2,9 miliarde dolari. Demararea exploatarii de la Rosia Montana va crea mii de locuri de munca si va contribui la dezvoltarea economica a intregii zone.
  • Vedeti in infografic cifrele proiectului minier si beneficiile pe care le va aduce Romaniei

(P) De ce se foloseste cianura in minerit

de Smile Media
Marţi, 8 Oct 2013 Rosia Montana - Ecologic

Aurul se gaseste in particule foarte mici in compozitia rocii, iar din acest motiv companiile miniere trebuie sa foloseasca substante chimice pentru a-l extrage. Cianura este una din putinele substante cu proprietati chimice necesare extragerii aurului in conditii de siguranta si eficienta. Tehnologia care are la baza cianurarea a fost dezvoltata si folosita pentru prima oara in minerit in anul 1887, ca parte din procesul numit MacArthur-Forrest, cianura de sodiu avand proprietatea de a separa atomii de aur si de argint de restul minereului. Dupa mai bine de 100 de ani de folosire a cianurii in industria miniera, se cunosc foarte bine modalitatile de utilizare si neutralizare a acestui reactiv, astfel incat sa nu existe riscuri pentru oameni si mediu.

(P) Metalele rare de la Rosia Montana: exista sau nu exista?

de Smile Media

Una dintre intrebarile constante, atunci cand se vorbeste despre exploatarea aurifera de la Rosia Montana, se refera la celelalte metale care ar putea fi descoperite in minereul prelucrat. De la bun inceput trebuie precizat ca cel mai comun metal care se gaseste alaturi de aur este argintul. Minereul mai include, desigur, si alte minerale sau metale, insa in cantitati pe care le-ai putea gasi, sa zicem, intr-o galeata de pamant din curtea blocului sau din gradina.

TIMELINE INTERACTIV 1882 de ani de minerit la Rosia Montana

de Smile Media Smile Media
Miercuri, 6 Feb 2013 Rosia Montana - Istoric

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera atestata documentar din Romania, iar existenta sa se datoreaza mineritului. Astfel, in urma cu 1882 de ani, pe 6 februarie 131, localitatea apare pentru prima data mentionata in documentele vremii, sub numele de Alburnus Maior. Aproape doua milenii mai tarziu, Rosia Montana asteapta sa isi recapete gloria de altadata in singurul mod posibil: prin minerit. ·

Nota: Acest material este sustinut de Rosia Montana Gold Corporation.
  • Intra in articol pentru a afla cele mai importante momente din istoria Rosiei Montane!

​INFOGRAFIC Mineritul in Romania - de la declin la renastere

de Smile Media Smile Media
Marţi, 15 Ian 2013 Rosia Montana - Social

Inainte de 1989, in Romania sectorul minier dadea locuri de munca, direct si indirect, pentru mai mult de un milion de oameni. In cele 14 regiuni miniere din tara, peste 150 de localitati depindeau de minerit, iar mineritul non-energetic angaja peste 65.000 de persoane. In prezent, in acest sector mai lucreaza doar 2000 de persoane, dar potentialul inca ramane important. Nota: Aceast material face parte dintr-un ciclu de 4 articole despre mineritul non-energetic in lume, sustinute de RMGC.
​Proiect sustinut de Rosia Montana Gold Corporation

​INFOGRAFIC Locul Romaniei in lumea Aurului

de Smile Media Smile Media
Vineri, 7 Dec 2012 Rosia Montana - Economic


Topul global al producatorilor de aur din anii '70 ar fi aproape de nerecunoscut astazi: Africa de Sud si URSS controlau, practic, piata globala a aurului, toti ceilalti producatori fiind jucatori de talie mica, prin comparatie. Patru decenii mai tarziu, cota Africii de Sud a scazut de aproape 10 ori, iar URSS-ul nu mai exista. In schimb, China a devenit principalul producator de aur din lume, iar jumatate din aurul produs la nivel global vine din tari care nu reprezentau decat 1/10 in 1970. Piata aurului ramane una extrem de dinamica, in care o tara cu resurse poate deveni un producator important intr-o perioada scurta de timp.
  • Intra in articol pentru a citi mai multe despre rezervele de aur ale Romaniei si despre piata globala a aurului!

Nota: Aceast material face parte dintr-un ciclu de 4 articole despre mineritul non-energetic in lume, sustinute de RMGC.

Incapere din galeria Catalina-Monulesti de la Rosia Montana
Foto: Viitor.ro
Viitor.ro - Reportaje​

FOTOGALERIE 2000 de ani de minerit, scosi la lumina la Rosia Montana (P)

de viitor.ro Viitor.ro
Luni, 14 Mai 2012 Rosia Montana - Istoric
"Rosia Montana este fundamentala ca importanta pentru istoria mineritului romanesc si a celui european. Pentru istoria romaneasca este de doua ori importanta: arata, simplificand lucrurile, de ce au trecut romanii Dunarea, romanii care aveau o lege nescrisa - ei nu treceau nici o frontiera naturala." - Razvan Theodorescu, istoric, membru al Academiei Romane.

Dezbatere: Ce impact economic va avea exploatarea aurului de la Rosia Montana?

de Smile Media HotNews.ro
Vineri, 27 Ian 2012 Rosia Montana - Economic
Proiectul Rosia Montana a starnit discutii si dispute inca de la inceput. Fiecare tabara isi are propriile argumente, fiecare argument e sprijinit pe studii sau pe declaratii ale unor personalitati publice. Ionel Blanculescu si Afrodita Iorgulescu discuta online vineri de la ora 11.00 despre cele mai importante aspecte economice ale proiectului minier de la Rosia Montana: locuri de munca create, impactul economic in Romania si taxe, impozite si redevente. Nota: Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de Rosia Montana Gold Corporation
  • Intra in articol pentru a citi transcrierea dezbaterii.
​Dezbatere

VIDEO Ce impact economic va avea exploatarea aurului de la Rosia Montana? Ionel Blanculescu si Afrodita Iorgulescu au dezbatut despre locurile de munca create, impactul economic pentru Romania si castigul statului roman din taxe, impozite si redevente

de Smile Media

Proiectul Rosia Montana a starnit discutii si dispute inca de la inceput. Fiecare tabara isi are propriile argumente, fiecare argument e sprijinit pe studii sau pe declaratii ale unor personalitati publice. Ionel Blanculescu si Afrodita Iorgulescu au discutat online despre cele mai importante aspecte economice ale proiectului minier de la Rosia Montana: locuri de munca create, impactul economic in Romania si taxe, impozite si redevente. Nota: Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de Rosia Montana Gold Corporation
  •  Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
  •  Puteti posta intrebari prin intermediu formularului de comentarii. Fiecare cititor poate posta un singur comentariu, care poate contine cel mult 2 intrebari, pentru a da posibilitatea cat mai multor cititori sa intre in dialog cu invitatii
  •  Cele mai interesante intrebari vor fi adresate invitatilor din studio
  • Cititi aici transcrierea principalelor declaratii.
Dezbatere online

VIDEO Cine si cum va monitoriza exploatarea aurului de la Rosia Montana? Maria Lazar, Alin Teodorescu, Nicolae Radulescu Dobrogea si Cosmin Popa au discutat online

de Smile Media
Vineri, 25 Nov 2011 Rosia Montana - Monitorizare

In orice tara civilizata, rolul societatii civile si al expertilor in diferite domenii este de a monitoriza proiectele mari, indeosebi pe cele industriale, in plus fata de institutiile statului cu atributii in acest domeniu. Cum va fi controlat impactul pe mediu al minei de aur de la Rosia Montana? Cine va da asigurari ca nu va avea loc un accident precum cel de la Baia Mare de acum 11 ani? Care sunt obligatiile companiei Rosia Montana Gold Corporation in privinta mediului si a patrimoniului? Maria Lazar, Alin Teodorescu, ‪Nicolae Radulescu Dobrogea si Cosmin Popa discuta online cu cititorii HotNews.ro luni, de la ora 11.00  Nota: Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de Rosia Montana Gold Corporation

VIDEO Ce are in comun mina de aur de la Kittila cu mina de la Rosia Montana? Ion Popescu, Eugen Furdui, Gavril Baican si Seppo Maula au discutat online despre mineritul in UE vs. Romania

de Smile Media Smile Media

Care sint deosebirile si asemanarile dintre o exploatare aurifera din Finlanda si una din Romania? Ce reguli trebuie sa respecte firmele din industria mineritului pe teritoriul UE? Ion Popescu, presedinte al Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, Eugen Furdui, primar al comunei Rosia Montana, Gavril Baican – Director Executiv PATROMIN si Seppo Maula, primarul localitatii finlandeze Kittila, unde exista un proiect minier similar celui de la Rosia Montana discuta online cu cititorii HotNews.ro miercuri, de la ora 09.30, despre experientele europene in acest sector vital pentru economia UE. Nota: Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de Rosia Montana Gold Corporation
  • Vezi in articol inregistrarea video integrala a dezbaterii

VIDEO Pro si Contra Rosia Montana: Ce spun localnicii?

de Smile Media Smile Media
Marţi, 25 Oct 2011 Rosia Montana - Social
Care este atitudinea comunitatii de la Rosia Montana fata de proiectul exploatarii aurifere? Care sunt argumentele pro si contra exploatarii folosite de localnici? Doru Almasan – fost miner, Lorand Kopenetz - presedinte Asociatia Culturala a Maghiarilor din Rosia Montana si Abrud, Dana Petaca - vicepresedinte Asociatia Studentilor din Rosia Montana, Sorin Jurca – vicepresedinte Fundatia Culturala Rosia Montana si Oprisa Stefanica - vicepresedinte Asociaţia Pro Dreptatea din Rosia Montana isi expun opiniile in materialele video din articol.
​Dezbatere

VIDEO Ce efect va avea demarerea proiectului minier de la Rosia Montana pentru comunitatea locala? Localnicii au dezbatut impactul social al proiectului de exploatare a aurului

de Smile Media Smile Media
Marţi, 11 Oct 2011 Rosia Montana - Social

Care este atitudinea comunitatii de la Rosia Montana fata de proiectul exploatarii aurifere? Care sunt argumentele pro si contra exploatarii folosite de localnici? Dr Andrei Jurca, Tatiana Tanase si Viorel Hutuleac au participat la dezbaterea transmisa LIVE VIDEO despre impactul social al proiectului minier. Nota: Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de Rosia Montana Gold Corporation
Dezbatere sponsorizata

VIDEO Ce impact va avea exploatarea aurului asupra patrimoniului de la Rosia Montana?

de Dragos Comache HotNews.ro
Marţi, 20 Sept 2011 Rosia Montana - Istoric

Impactul negativ asupra patrimoniului istoric de la Rosia Montana este unul dintre argumentele puternice ale opozantilor proiectului minier. Adrian Gligor (Vicepresedinte Dezvoltare Durabila si Patrimoniu), prof. dr. Augustin Ioan, prof. dr. Mircea Babes si conf. dr. Sergiu Nistor prezinta argumentele pro si contra proiectului minier de la Rosia Montana. Principalele teme ale discutiei: istoricul activitatilor de la Rosia Montana, situatia actuala a patrimoniului, galeriile romane si intrarea sit-ului in Patrimoniul UNESCO. Nota: Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de Rosia Montana Gold Corporation.
​Dezbatere

Ce impact va avea exploatarea aurului asupra patrimoniului de la Rosia Montana? Patru experti au discutat LIVE VIDEO despre galeriile romane, monumentele istorice si restaurare

de Smile Media Smile Media
Luni, 19 Sept 2011 Rosia Montana - Istoric
Impactul negativ asupra patrimoniului istoric de la Rosia Montana este unul dintre argumentele puternice ale opozantilor proiectului minier. Marti a avut loc o DEZBATERE LIVE in care pozitia companiei Rosia Montana Gold Corporation a fost sustinuta de Adrian Gligor (Vicepresedinte Dezvoltare Durabila si Patrimoniu) si prof. dr. Augustin Ioan, iar argumentele impotriva proiectului au fost prezentate de prof. dr. Mircea Babes si conf. dr. Sergiu Nistor. Principalele teme ale discutiei: istoricul activitatilor de la Rosia Montana, situatia actuala a patrimoniului, galeriile romane si intrarea sit-ului in Patrimoniul UNESCO. Nota: Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de Rosia Montana Gold Corporation
Cei care nu au putut urmari dezbaterea VIDEO pot citi aici LIVE TEXT cele mai importante declaratii ale participantilor
Dezbatere sponsorizata

VIDEO Ce efect va avea exploatarea de aur de la Rosia Montana asupra mediului?

de Smile Media HotNews.ro
Luni, 5 Sept 2011 Rosia Montana - Ecologic

HotNews.ro si Smile Media au transmis in format LIVE TEXT, pentru cei care nu pot urmari in format video, dezbaterea despre problemele de mediu de la Rosia Montana dintre Horea Avram, vicepresedinte Mediu RMGC, si Remus Cernea, Co-presedinte partidul MVDA.

Nota:
Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de RMGC

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by