DEZBATEM NOUA LEGE A SANATATII
Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu

Cum sunt aranjate trupele la inceputul razboiului din Sanatate

de Vlad Mixich HotNews.ro
Miercuri, 23 Ian 2013 Actualitate | Esențial
Fie in Statele Unite sau in Marea Britanie, reforma sistemului medical s-a infaptuit doar in urma unui razboi surd si agresiv dus intre principalii actori din sistem. Medicina ramane cea mai mare realizare a umanitatii in secolul 21, dar si cea mai mare afacere a ei. In Romania, 2013 pare a fi un an de gratie pentru schimbarile majore din sanatate anuntate deja de atatea ori. Taberele sunt aranjate si mitralierele au inceput deja sa rapaie. Intre fronturi, ignora(n)ti, stam noi.

VIDEO Raport al Ministerului Sanatatii: Spitalele private au beneficiat o buna perioada de timp de mecanisme de finantare preferentiala/ Potential conflict de interese in cazul medicilor care lucreaza atat la stat cat si la privat

de Corina Ionel HotNews.ro
Miercuri, 16 Ian 2013 Actualitate | Esențial
Ministerul Sanatatii a prezentat miercuri, Guvernului o nota privind finantarea din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatat (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat. In document se arata, printre altele, ca spitalele private au beneficiat o buna perioada de timp de mecanisme de finantare preferentiala, suma decontata pe caz rezolvat fiind negociabila, si nu fixa, pe baza sistemului DRG (sistemul de clasificare in grupe diagnostice), ca in cazul spitalelor publice. Astfel, potrivit ministerului, dezvoltarea sistemului privat de servicii spitalicesti de sanatate a fost importanta in ultimii ani insa ea s-a facut pe baza sustinerii cu fonduri din partea sistemului public de asigurari de sanatate.
Cornelia Gafiu
Foto: Arhiva personala

O mama care a nascut intr-un spital de stat ii scrie ministrului Eugen Nicolaescu

de Cornelia Gafiu HotNews.ro
Marți, 15 Ian 2013 Actualitate | Opinii
5300 de RON este suma pe care am platit-o astazi pentru asigurarile de sanatate. Acopera, e drept, 2 ani plus cateva luni din 2008 cand, desi nu eram in tara si nu aveam venituri impozabile, se pare ca trebuia sa platesc. E mult, e putin?
Evolutia starii de sanatate a romanilor
Foto: Hotnews
​Infografic HotNews.ro

Cum a (in)evoluat starea de sanatate a romanilor in ultimii ani

Luni, 14 Ian 2013 Actualitate | Esențial
Cum putem aprecia obiectiv evolutia in timp a starii de sanatate a unui popor? Dar felul in care guvernele Romaniei din ultimii ani au stimulat (sau nu) buna functionare a sistemului medical? HotNews.ro va prezinta o analiza a evolutiei sanatatii romanilor prin compararea statisticilor furnizate in ultimii ani de "Health at a Glance", unul dintre cele mai prestigioase rapoarte medicale din Europa. Statisticile comparate cuprind perioada de timp in care ministri ai Sanatatii au fost Eugen Nicolaescu (PNL), Nicolae Bazac (PSD) si Cseke Attila (UDMR).
Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu

Sase: vine Arafatu'. Incepe reforma socialista a sanatatii

de Vlad Mixich HotNews.ro
Miercuri, 16 Ian 2013 Actualitate | Esențial
Una dintre vorbele preferate ale lui Raed Arafat este: „oamenii mici discuta despre alti oameni, oamenii mediocri discuta despre evenimente si oamenii mari discuta despre idei.” Din pacate, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ne-a obligat prin gafa sa de sambata sa discutam prea mult despre un eveniment. Abia miercuri, Ministerul Sanatatii publica un document foarte important care ne permite sa ne concentram si pe idei. E important pentru ca cei afectati in primul rand suntem noi, burghejii de pe Facebook cu care premierul Ponta nu poate fi de acord.
Cristian Ghinea
Foto: Hotnews

De ce mama e un geniu si ministrul Sanatatii nu e

de Cristian Ghinea Contributors.ro
Duminică, 13 Ian 2013 Actualitate | Opinii
Ministrul Sanatatii ne obliga pe toti sa ne adaptam, sa supravietuim abjectiei. El si alti demnitari se vor trata in continuare la Elias, spitalul de stat pentru nomenclatura - ca asa e in socialism: poporul o duce bine prin reprezentantii sai. PNL, clasa de mijloc iti transmite numai pupaturi peste ochi! Mama, asta este! Esti prea buna pentru astia. Nu vei fi ultima generatie care supravietuieste junglei sistemului medical socialist.

Declaratii contradictorii ale romanilor dupa intalnirea cu delegatia FMI pe tema finantarii spitalelor private

de MVA HotNews.ro
Luni, 21 Ian 2013 Actualitate | Esențial
Finantarea spitalelor private din Fondul Asigurarilor de Sanatate obligatorii a fost unul dintre subiectele discutiei de astazi dintre delegatii FMI si reprezentantii producatorilor de medicamente si ai pacientilor. Zgomotul mediatic din jurul acestui subiect intrece cu mult miza financiara a masurii promovate de Ministerul Sanatatii. Saptamana trecuta, oficialii Ministerului Sanatatii au anuntat ca spitalele private vor putea obtine fonduri publice in cazul serviciilor ambulatorii, de analize si operatii care nu pot fi efectuate de catre stat.
Razvan Orasanu
Foto: Arhiva personala

Reflectati putin la solutia retetelor electronice, inainte de a o demola

de Razvan Orasanu Contributors.ro
Luni, 14 Ian 2013 Actualitate | Opinii
Am un deja-vu in aceste zile urmarind fistichiul mod in care noua reteta electronica este prezentata in public, hulita fiind deja de jurnalisti cu o memorie de trei zile – si nici aceea intrega. Pentru cei care nu stiu inca, un nou sistem al Casei de Sanatate, amanat in trecut de toate guvernarile pana la Pastele Cailor, apoi pana la Calendele Grecesti este pe cale sa fie pus in opera. Sistemul presupune existent unei retete care sa poate fi urmarit, printr-un sistem informatic ce leaga medicii de familie, farmaciile si pacientii. De ce tipa unii reprezentati ai sistemului? Pentru ca transparenta va insemna mai putina talharie din bani publici...
Eugen Nicolaescu
Foto: Rompres

Cum se fac politicile de sanatate in guvernul Ponta. Premierul: "Eu cred ca in primul rand trebuie sa mai iasa o data ministrul sa va explice mai bine"

de Dep. Stiri HotNews.ro
Luni, 14 Ian 2013 Actualitate | Esențial
Desi foarte importanta pentru sistemul medical, intentia Ministerului Sanatatii de a suspenda contractele dintre CNAS si spitalele private nu a fost pusa anterior in dezbatere publica. Pozitia ulterioara a social-democratilor la o propunere facuta chiar de catre unul dintre ministrii guvernului Ponta a tradat lipsa unor discutii si analize prealabile. Premierul Ponta a nuantat declaratia lui Nicolaescu anuntand ca suspendarea finantarii nu va atinge si serviciile efectuate in ambulatoriu de catre spitalele private.
Spital Simeria
Foto: Hotnews

Mizele transferarii spitalelor CFR la autoritatile locale

Marți, 15 Ian 2013 Actualitate | Esențial
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, din nou, ca spitalele CFR ar trebui sa treaca de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sanatatii, aceasta propunere venind din partea ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu. Denisa Popovici, președinte al Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, sustine ca aceste spitale ar trebui sa ramana in subordinea Ministerului Transporturilor. Sefa sindicatului sustine ca transferul la Ministerul Sanatatii si apoi la autoritatile locale ascunde de fapt mize imobiliare, fiind vizate cladirile si terenurile unitatilor sanitare, aflate in zone foarte bine cotate pe piata imobiliara. In Romania sunt 15 spitale CFR care au circa 3500 de angajati.

Ponta despre initiativa ministrului Nicolaescu: O sustin. Niciodata cei cu venituri sub medie nu vor merge la spitale private; saracul finanteaza pentru bogat, dar niciodata nu beneficiaza de acel serviciu

de Ionut Baias HotNews.ro
Marți, 15 Ian 2013 Revista Presei | Radio TV
Premierul Ponta a declarat la Realitatea TV ca sprijina initiativa miistrului Sanatatii Eugen Nicolaescu sustinand ca cei cu venituri sub medie nu vor merge la spitale private si ca astfel se pierd bani. "Cele mai grele si costitistoare interventii se fac in spitale publice. Eu nu cred ca putem sa facem concurenta intre privat si public. Este o clinica in Bucuresti care a primit mai multi bani decat Maternitatea Giulesti", spune seful Guvernului, care sustine ca 3,5 miliarde de lei au fost prinsi in buget ca sa se plateasca toate datoriile la medicamente ale spitalelor publice.

Raed Arafat: Spitalele private din cateva judete primesc intre 6 si 17% din banii pentru cele publice

de V.M. HotNews.ro
Duminică, 13 Ian 2013 Actualitate | Esențial
Spitalele private din cele cateva judete in care functioneaza primesc intre 6 si 17% din sumele alocate prin fondul asigurarilor sociale de sanatate unitatilor sanitare puiblice, acestea din urma tratand cele mai complexe cazuri, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat Raed Arafat.
Eugen Nicolaescu
Foto: AGERPRES

Eugen Nicolaescu: Vom sista finantarea din bani publici a spitalelor private

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 12 Ian 2013 Actualitate | Esențial
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, afirma ca prin contractul-cadru care va intra in vigoare de la 1 martie va fi sistata finantarea din fondurile CNAS a unitatilor spitalicesti private si astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10% mai mare.
  • Nicolaescu: Descentralizarea spitalelor a fost facuta "fara cap, fara logica si fara principii". Analizam readucerea spitalelor judetene de urgenta in subordinea ministerului
  • Nicolaescu: Romania nu este pregatita pentru o trecere la alt sistem, care sa cuprinda coplata

Ministrul liberal al Sanatatii acuza "campanii mediatice" impotriva eliminarii finantarii de la CNAS a spitalelor private:  Asigurarea este obligatorie, daca se spunea ca asigurarea e facultativa, atunci erau bani privati si faceati ce doreati cu ei

de Alina Neagu HotNews.ro
Luni, 14 Ian 2013 Actualitate | Esențial
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine, la doua zile dupa ce a anuntat sistarea finantarii de la CNAS a spitalelor private, ca cei care ar urma sa isi piarda privilegiile in urma unei astfel de decizii ar incearca sa faca campanii mediatice: ''De ce va agitati si de ce incercati sa gasiti alte lucruri in realitatile pe care le avem, nu pot sa inteleg. Probabil sunt foarte multi in spate si eu stiu cine sunt aceia, care incearca sa faca niste campanii, ca-si pierd privilegii. Cine vrea sa faca afacere privata sa o faca pe banii lui, nu pe banii statului. Cand vrei sa faci o afacere privata, iti faci un business plan, ti-l gandesti. Castigi, esti bun afacerist, pierzi, esti prost afacerist''.

Nicusor Constantinescu (PSD Constanta): Prin ultimele declaratii publice, Eugen Nicolaescu s-a plasat in afara Guvernului Romaniei

de R.M. HotNews.ro
Marți, 15 Ian 2013 Actualitate | Politic
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, se declara consternat de ultimele declaratii ale ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, referitoare la preluarea spitalelor publice de la autoritatile locale si judetene si sistarea decontarii serviciilor medicale prestate de spitalele private, relateaza Agerpres.

Eugen Nicolaescu: Romania nu este pregatita pentru o trecere la alt sistem, care sa cuprinda coplata

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 12 Ian 2013 Actualitate | Esențial
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca, din punctul sau de vedere, Romania nu este pregatita in aceasta perioada pentru o trecere la alt sistem, care sa cuprinda coplata si ca, daca aceasta va fi in cele din urma introdusa, va fi doar in baza unei decizii politice.

Centralizarea licitatiilor si NU privatilor - principalele schimbari aduse Programelor Nationale de Sanatate de catre guvernul Ponta

de MVA HotNews.ro
Vineri, 28 Dec 2012 Actualitate | Esențial
Orice modificare a organizarii Programelor Nationale de Sanatate este importanta pentru ca o cincime din totalul cheltuielilor cu sanatatea in Romania se varsa aici. Guvernul Ponta a adoptat o ordonanta de urgenta care schimba organizarea programelor prin care primesc tratament bolnavii de cancer, diabet sau TBC.
Restauratia licitatiilor nationale in sanatate
Foto: Hotnews
​Analiza HotNews.ro

Cea mai "comunista" lege a anului 2012? Restauratia licitatiilor centralizate in sanatate

de Vlad Mixich HotNews.ro
Marți, 18 Dec 2012 Actualitate | Esențial
“O abordare comunista” este reprosul adus celei mai importante masuri adoptate in perioada ministeriatului lui Raed Arafat. Mutarea achizitiilor publice in sanatate din ograda spitalelor in cea a Ministerului Sanatatii ar putea produce mari schimbari in imparteala banilor din sistem. Se revine astfel la situatia anterioara lui 2008, atunci cand licitatiile din sanatate nu se aranjau local, ci la nivel national. Restauratia este insa doar partiala, iar eficienta ei discutabila.
Vlad Mixich
Foto: Hotnews

Scrisoare deschisa adresata puternicului ministru Raed Arafat

de Vlad Mixich HotNews.ro
Marți, 13 Nov 2012 Actualitate | Opinii
Sunteti puternic domnule doctor Raed Arafat. Mai puternic decat premierul Victor Ponta sau presedintele Traian Basescu. Aveti o putere din acel soi special la care orice politician ravneste. Pentru ca puterea dumneavoastra se sprijina pe noi. Noi cei care, dupa ce ati construit un sistem de urgenta functional, v-am rasplatit nu cu bani sau cu voturi, ci cu bunul cel mai rar existent acum in Romania: increderea. Astazi sunteti ministrul sanatatii unui popor adanc deprimat. Si nu e suficient sa asigurati “continuitatea” administrativa a unui Minister. Tocmai pentru ca sunteti cel mai puternic ministru intr-o tara aflata in campanie electorala, trebuie sa faceti ceva mai mult decat politica.
Finantarea sistemului medical
Foto: AGERPRES

Cine sunt cei care vor scoate mai multi bani din buzunar pentru imbunatatirea sistemului medical romanesc?

de Vlad Mixich HotNews.ro
Miercuri, 18 Iul 2012 Actualitate | Esențial
De mai bine de un deceniu, guvernele succesive ale Romaniei, indiferent de culoarea politica, au promis repetat cresterea banilor alocati de la buget pentru sanatatea romanilor. Pana astazi inclusiv, toate aceste promisiuni s-au dovedit a fi desarte. Romania ramane tara europeana care aloca cele mai putine resurse pentru finantarea sistemului sau de sanatate. Cu bani putini e imposibil sa obtii un sistem medical decent. Aceasta este problema pe care noul proiect al legii sanatatii incearca sa o rezolve.
  • HotNews.ro a publicat patru analize pe capitole ale proiectului legii Sanatatii, aflat in dezbatere publica.
Noua lege a sanatatii
Foto: Mediafax

EXCLUSIV ​Ne facem sau nu asigurare de sanatate facultativa? Viitoarea dilema a pacientului roman

de Vlad Mixich HotNews.ro
Duminică, 1 Iul 2012 Actualitate | Esențial
Din cauza zgomotului creat de scandalurile guvernului Ponta riscam sa trecem cu vederea subiecte foarte importante. Noul proiect al legii sanatatii (elaborat de echipa ministrului Vasile Cepoi) va modifica din temelii felul in care mergem la medic si cumparam medicamente. HotNews.ro va prezinta astazi un prim capitol din proiectul legii sanatatii, cel care aduce si cele mai multe noutati: sistemul asigurarilor de sanatate. Cat vom plati si cui? Este bine ca asiguratorii privati vor primi un rol cheie in sistemul medical romanesc?
  • Proiectul noii legi a sanatatii va ramane in dezbatere publica pana in septembrie 2012.
Spital din Romania
Foto: Agerpres

Modalitatea de salarizare a medicilor romani si organizarea spitalelor se va schimba

de Vlad Mixich HotNews.ro
Marți, 10 Iul 2012 Actualitate | Esențial
Noul proiect al legii sanatatii, aflat in dezbatere publica pana la inceputul lunii septembrie, va schimba complet atat modalitatea de salarizare a medicilor romani cat si organizarea spitalelor publice. Rolul autoritatilor locale se va intari si este foarte posibil ca ponderea activitatilor medicale private sa creasca.
  • HotNews.ro va publica patru analize pe capitole ale proiectului legii Sanatatii, aflat in dezbatere publica.
Controlul coruptiei in noua lege a sanatatii
Foto: Hotnews
"Dezbatem noua Lege a Sanatatii"

INFOGRAFIC Coruptia din sistemul medical - protejata sau exorcizata de noua lege a sanatatii?

de Vlad Mixich HotNews.ro
Marți, 24 Iul 2012 Actualitate | Esențial
Daca subfinantarea este marele pacat al sistemului medical romanesc, atunci coruptia este diavolul dinauntrul sau. In proiectul noii legi a sanatatii exista chiar un capitol special dedicat „transparentei si controlului in sistemul de sanatate”. Dar va reusi noua lege a sanatatii sa exorcizeze diavolul coruptiei din sistemul medical?
Erori medicale
Foto: Hotnews

Erorile medicale si noua lege a sanatatii - mai prietenoasa cu pacientul sau cu spitalul?

de V.Mixich MedLive.ro
Marți, 31 Iul 2012 Actualitate | Esențial
In ultimul deceniu, suma totala platita pacientilor din Uniunea Europeana drept compensatie pentru erorile medicale a crescut, in timp ce in Romania doar 5 pacienti au fost despagubiti. E limpede pentru oricine ca aceasta diferenta nu se datoreaza unei scaderi a calitatii serviciilor medicale occidentale, ci existentei in majoritatea tarilor UE a unei legislatii mai prietenoase cu pacientul. Nu este cazul Romaniei, unde ministrul Sanatatii admite ca „este foarte greu sa identificam momentul in care s-a intamplat eroarea” medicala. Noul proiect al legii sanatatii va schimba situatia prezenta, dar in beneficiul cui o va face? Este noua lege mai prietenoasa cu pacientul sau mai degraba cu spitalul?

Calin Alexandru
Foto: Hotnews

​VIDEO Romanii isi vor putea alege democratic reprezentantii in viitoarele Case (societati mutuale) de Asigurari de Sanatate

de Vlad Mixich HotNews.ro
Joi, 12 Iul 2012 Actualitate | Esențial
Actuala Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va fi inlocuita de mai multe societati mutuale de asigurari de sanatate, prevede noul proiect al legii sanatatii. Asiguratii isi vor putea alege prin vot secret reprezentantii in adunarea generala a acestor societati mutuale, a declarat dr. Calin Alexandru, directorul directiei de politici de sanatate din Ministerul Sanatatii. Cati romani vor opta pentru asigurarile private de sanatate (din estimarile Ministerului Sanatatii) si in ce conditii pachetul de servicii medicale de baza ar putea ramane neschimbat, aflati dintr-un interviu MedLive.ro.
Raed Arafat
Foto: Hotnews

VIDEO Raed Arafat devine ministrul de facto al Sanatatii, in timp ce ​Victor Ponta preia titulatura de ministru interimar

de Redactia HotNews.ro
Marți, 2 Oct 2012 Actualitate | Politic
Premierul Victor Ponta preia interimatul de la Ministerul Sanatatii pana la alegerile din decembrie. Raed Arafat va conduce de facto ministerul Sanatatii pana la sfarsitul lui 2012, fiindu-i delegate atributiile administrative, desi titulatura sa oficiala nu va fi cea de ministru. Raed Arafat, in prezent subsecretar de stat in Minister, ar fi refuzat propunerea de a prelua portofoliul de ministru. Primul ministru declarase, ieri, dupa demisia lui Vasile Cepoi din functia de ministru al Sanatatii, ca Raed Arafat va asigura interimatul la Ministerul Sanatatii pana la alegerile parlamentare din 9 decembrie, insa acesta nu isi doreste postul de ministru.
Victor Ponta
Foto: Agerpres

Promisiunile guvernului Ponta fata de FMI: limitarea pachetului de servicii medicale si cresterea contributiei la sanatate, „daca va fi necesar”

de Red. Stiri HotNews.ro
Luni, 3 Sept 2012 Actualitate | Esențial
Guvernul Ponta se angajeaza in fata FMI sa reduca acoperirea serviciilor medicale din pachetul de asigurari de baza si ia in calcul, daca va fi necesar, o crestere a contributiei platite de populatie la asigurarile sociale de sanatate. Ultima schita a scrisorii de intentie cu FMI, intrata in posesia HotNews.ro, mai precizeaza drept termen pentru aplicarea coplatii inceputul anului 2013, imediat dupa alegerile parlamentare din decembrie si introducerea in Parlament a legii sanatatii pana la aceeasi data.

VIDEO Jose Barroso, dupa intilnirea cu Victor Ponta: E extrem de important ca nominalizarile pentru sefia DNA si a Parchetului General sa fie facute intr-o maniera corecta si transparenta / Reforma in sanatate si restructurarea companiilor de stat sint cruciale

de C.P. HotNews.ro
Luni, 17 Sept 2012 Actualitate | Politic
Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a declarat luni dupa intilnirea cu premierul Victor Ponta de la Bruxelles ca "e extrem de important ca nominalizarile pentru sefia DNA si a Parchetului General sa fie facute intr-o maniera corecta si transparenta", potrivit unui comunicat de presa al CE. Barroso a mai spus ca reforma in sanatate si restructurarea companiilor de stat sint cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice din Romania.
UPDATE
Victor Ponta: "Presedintele Barroso a apreciat inca o data faptul ca faimoasele 11 puncte au fost tratate de mine si de Guvern la modul cel mai serios si au fost indeplinite'
Vezi in articol comunicatul integral al Comisiei Europene (eng.)
Vlad Mixich
Foto: Hotnews
​Analiza HotNews

Ce uneste guvernul Ponta de guvernul Boc: bomba ascunsa din legea sanatatii

de Vlad Mixich HotNews.ro
Marți, 18 Sept 2012 Actualitate | Esențial
Este de o senzationala ironie faptul ca cea mai mare asemanare dintre guvernul Ponta si guvernul Boc se ascunde chiar in pachetul de reforma care a declansat caderea celui din urma. Fie ca a fost sustinuta atunci de un guvern de “dreapta”, fie ca este sustinuta acum de un guvern de “stanga” (ghilimelele sunt intentionate), intre faldurile stufoase ale proiectului legii sanatatii a fost ascunsa o bomba cu ceas pe care niciun politician nu vrea sa o dezamorseze. Ticaie nestingherita acolo, numarand lunile ramase pana ce sanatatea romanilor va deveni subiectul unui experiment economic unic in Europa.
Vasile Cepoi
Foto: Hotnews
​Noul proiect al Legii Sanatatii

Vom plati din buzunar serviciile medicale ieftine, medicii nu vor mai fi bugetari si ne vom asigura la Fonduri Mutuale de Sanatate

de MVA HotNews.ro
Marți, 26 Iun 2012 Actualitate | Esențial
Noul proiect al legii Sanatatii elaborat sub coordonarea ministrului Vasile Cepoi va modifica considerabil mai multe aspecte din structura actuala a sistemului de sanatate din Romania. Proiectul va fi publicat vineri pe site-ul Ministerului Sanatatii si va fi mentinut in dezbatere publica pana in luna septembrie.

S-ar putea sa nu mai platim in plus la doctor. Guvernul a cerut acordul FMI pentru amanarea introducerii sistemului de coplata in sanatate

de Carla Dinu HotNews.ro
Vineri, 10 Aug 2012 Actualitate | Esențial
Guvernul a solicitat Fondului Monetar International (FMI) acordul pentru amanarea introducerii sistemului de coplata in sanatate, au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale, care sustin ca expertii Fondului ar fi dispusi sa accepte aceasta amanare.
Vasile Cepoi
Foto: Agerpres

Vasile Cepoi: Sanatatea are nevoie de o crestere de 0,3% din PIB pentru acoperirea tuturor categoriilor de asigurati

de MVA HotNews.ro
Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat intr-o conferinta de presa ca Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate ar avea nevoie de o crestere de 0,3% din PIB pentru ca toate categoriile de asigurati sa poata fi acoperiti. Ministrul Sanatatii ia in calcul si rescrierea articolului 109 din proiectul noii legi a sanatatii, cel care naste posibilitatea unor privatizari mascate ale spitalelor publice din subordinea autoritatilor locale (problema fiind initial semnalata de HotNews.ro aici).

Cepoi: Asigurarile auto obligatorii vor cuprinde si o cota parte pentru fondul de Sanatate

de I.B. HotNews.ro
Vineri, 27 Iul 2012 Actualitate | Esențial
Ministrul Vasile Cepoi a afirmat, vineri, la Ploiesti, ca asigurarile auto obligatorii vor cuprinde, conform proiectului legii Sanatatii aflat in dezbatere, si o cota parte pentru fondul de Sanatate, aceasta urmand sa acopere cheltuielile in cazul accidentelor cu victime, potrivit Agerpres.
Adrian Gheorghe
Foto: Arhiva personala

Noua lege a sanatatii. Preambul

de Adrian Gheorghe Contributors.ro
Miercuri, 27 Iun 2012 Actualitate | Opinii
Legea privind reforma sanatatii va intra in dezbatere publica la finalul acestei saptamani. In asteptarea versiunii complete, o serie de puncte esentiale sunt deja cunoscute sau pot fi observate in evolutia recenta a evenimentelor. In interesul reactivarii anticipate a dezbaterii, infatisez succint mai jos:
1. Am fi naivi sa asteptam de la noua lege o ‚izbavire’ a sistemului de sanatate.
Sorin Paveliu
Foto: Arhiva personala

Actuala "reforma" a sanatatii nu difera cu nimic de precedentele doua propuse

de Sorin Paveliu MedLive.ro
Luni, 23 Iul 2012 Actualitate | Opinii
Am consumat multe minute din viata pentru a analiza proiectul de reforma propus de Ministerul Sanatatii, asa cum am facut-o si cu proiectul propus in 2006 (Nicolaescu) si cel propus anul trecut (Basescu/Vladescu/Paunescu). M-am opus de fiecare data, din diferite motive, devenind un fel de “Gica contra”. Nu are nici o importanța ca timpul mi-a dat sau imi va mai da dreptate. Nu mai am timp.

Proiectul de HG care reglementeaza coplata a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii

de Alina Neagu HotNews.ro
Vineri, 3 Aug 2012 Actualitate | Esențial
Ministerul Sanatatii a lansat, vineri, in dezbatere publica, proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012 (aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1389/2010 cu modificarile si completarile ulterioare), in care sunt prevazute tarifele pentru unele servicii medicale sub forma de coplata. Proiectul de act normativ poate fi consultat pe site-ul Ministerului Sanatatii, la sectiunea Transparenta decizionala, iar eventualele observatii si propuneri pe marginea acestuia pot fi trimise pe adresa propuneri@ms.ro, in termen de 10 zile de la lansarea in dezbatere publica.

VIDEO Ministrul Cepoi a prezentat in Guvern proiectul legii sanatatii: Ambulantele trec pe finantare de la bugetul de stat/ Exista posibilitatea ca la un moment dat sa dispara un medicament generic

de I.B. HotNews.ro
Luni, 2 Iul 2012 Actualitate | Esențial
Finantarea ambulantelor urmeaza sa fie preluata la bugetul de stat, conform proiectului legii sanatatii prezentat luni in sedinta de guvern, a declarat ministrul de resort, Vasile Cepoi citat de Agerpres. 'Capitolul de urgente ramane nemodificat in cadrul legii 95, alaturi de capitolele cu medicamentele si cu Scoala Nationala de Sanatate Publica. Singura modificare care se face la capitolul Urgente se refera la faptul ca preluam la finantarea pe bugetul de stat si ambulantele', a spus Cepoi.
Medicina alternativa
Foto: Hotnews
​MedLive.ro

Terapia florala si "renasterea" ar putea fi decontate prin asigurarile sociale de sanatate. Nu si psihoterapia

de MVA MedLive.ro
Noul proiect al legii sanatatii prevede posibilitatea decontarii prin asigurarile sociale de sanatate a unor terapii alternative precum terapia prin respiratie holotropica-rebirth, bioenergoterapia sau terapia florala Bach. In acelasi timp, psihoterapia nu este mentionata deloc in noul proiect, desi ea este acoperita prin asigurarile de baza in mai multe tari europene precum Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda sau Belgia. Situatia a atras ironii din partea Colegiului Medicilor si sesizari ale Colegiului Psihologilor.
Vaccin
Foto: Comisia Europeana
Analiza HotNews.ro

Cine ar trebui sa acopere gaurile din sistemul medical: noi, asiguratii, sau producatorii de medicamente?

de Vlad Mixich HotNews.ro
Marți, 5 Iun 2012 Actualitate | Esențial
O controversa incinsa se desfasoara intre statul roman si reprezentantii uneia dintre cele mai puternice industrii mondiale: producatorii de medicamente. Lobistii acestei industrii au esuat deocamdata, negocierile indelungate au fost inutile, iar astazi s-a intrat deja in etapa amenintarilor directe. Insa guvernul Romaniei (indiferent de numele premierului) rezista. Explicatia acestei darzenii nemaiauzite se gaseste in raspunsul la intrebarea din titlu. Va invitam la o dezbatere: coincide raspunsul dumneavoastra cu raspunsul dat pana acum de autoritatile romane?

Vasile Cepoi: Sistemul de sanatate nu se privatizeaza

de I.R. HotNews.ro
Marți, 3 Iul 2012 Revista Presei | Radio TV
Noua lege a sanatatii, aflata in stadiu de proiect si care va intra in dezbatere publica, aduce schimbari majore pentru romani, care vor trebui sa plateasca mai mult pentru a beneficia de servicii medicale complete. Statul va suporta doar o parte din costul tratamentelor, restul urmand sa fie acoperit de o asigurare suplimentara care ar putea costa intre 300 si 400 de euro pe an. Prezent la emisiunea "24 intr-o ora" la Digi24, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a dat asigurari ca acest lucru nu inseamna ca sistemul de sanatate va fi privatizat.
Vasile Cepoi
Foto: Hotnews

VIDEO Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi: "Avem o problema cu persistenta regulilor feudale in spitale"

de Vlad Mixich HotNews.ro
Vineri, 11 Mai 2012 Actualitate | Esențial
Noul ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, se afla in fata unui mandat scurt dar intens. Stabilirea serviciilor medicale care vor fi excluse din pachetul prezent al asigurarilor de sanatate, jocul politic care va sta la baza croirii unei noi legi a sanatatii sau schimbarea metabolismului puterii in spitalele romanesti sunt tot atatea subiecte periculoase pentru stabilitatea proaspatului ministru. Subiecte insa imposibil de evitat intr-un prim interviu acordat de Vasile Cepoi, in calitatea de ministru al Sanatatii.
Vlad Mixich
Foto: Hotnews

Al patrulea Sisif al Sanatatii

de Vlad Mixich HotNews.ro
Marți, 8 Mai 2012 Actualitate | Opinii
Si Sisif incepe din nou sa impinga la deal bolovanul reformei sistemului medical. In rolul principal este de aceasta data Vasile Cepoi, al patrulea ministru al Sanatatii in ultimii trei ani. Un tehnician atat de bine ancorat in interstitiile sistemului incat nici macar C.T.Popescu nu a stiut unde sa-l plaseze.
Criza medicamente
Foto: MedLive.ro
​Taxa clawback

Producatorii de medicamente ataca in instanta calculele autoritatilor si castiga

de Redactia MedLive.ro
Mai multi producatori de medicamente au solicitat in instanta suspendarea notificarilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) privitoare la plata taxei de clawback. Aceste actiuni au loc in contextul negocierilor purtate in prezent intre autoritati si industria farmaceutica, care solicita anularea taxei in forma actuala. Ultima suspendare a acestei taxe a fost obtinuta la Curtea de Apel Bucuresti si are o valoare de aproximativ 2 milioane de euro. Surse din piata farmaceutica sustin ca doi producatori internationali ar fi depus notificari prin care anunta retragerea lor de pe piata romaneasca.
Vasile Cepoi
Foto: Hotnews

VIDEO Ministrul Sanatatii despre amenintarile producatorilor farma privind retragerea unor medicamente de pe piata: "E o forma de santaj"

de Vlad Mixich HotNews.ro
Vineri, 11 Mai 2012 Actualitate | Esențial
Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a povestit intr-un interviu pentru HotNews.ro situatia creata la inceputul acestei saptamani atunci cand "producatorii de medicamente erau dispusi sa creeze o situatie mediatica critica in sanatate". Demonstratia de forta a producatorilor de medicamente a fost generata de cuantumul facturilor pentru taxa de clawback, trimise in urma cu o saptamana de fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta. Premierul Victor Ponta a etichetat actiunea fostului presedinte CNAS ca fiind "nu doar neeleganta, ci chiar ilegala". Ce crede ministrul Sanatatii despre declaratia premierului Ponta si ce se va intampla cu taxa de clawback aflati dintr-un interviu acordat in exclusivitate pentru HotNews.

Ministrul Sanatatii: Reteta electronica va fi introdusa, de proba, la 1 iulie. Daca nu vor fi probleme, din august va fi obligatorie

de Corina Ionel HotNews.ro
Miercuri, 6 Iun 2012 Actualitate | Esențial
Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor, care ar fi trebuit sa intre in functiune la 1 iunie, va fi introdus, experimental, la 1 iulie. Daca nu vor fi probleme, noul tip de reteta va fi obligatoriu din august, a declarat, miercuri, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, potrivit Mediafax.

VIDEO Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, anunta controale in spitale: Am solicitat directiilor de sanatate sa ne dea situatia spitalelor

de Corina Ionel HotNews.ro
Joi, 31 Mai 2012 Actualitate | Esențial
Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a anuntat, joi, ca a solicitat directiilor de sanatate sa evalueze situatia spitalelor. "Am solicitat primariilor si autoritatilor locale daca doresc sa infiinteze centre multifunctionale sau propun sa se redeschida activitatea de spital. Acolo unde s-a propus redeschiderea activitatii de spitalelor, am inceput sa trimitem un reprezentat al Ministerului Sanatatii care sa evalueze conditiile hoteliere si de dotare", a precizat Vasile Cepoi
Vlad Mixich
Foto: Hotnews

Ginkgo biloba - de la medicamentul discoteca la medicamentul electoral

de Vlad Mixich HotNews.ro
Miercuri, 28 Mar 2012 Actualitate | Opinii
Au trecut zece ani de cand un prim-ministru al Romaniei l-a atacat. Dar el rezista, indestructibil ca un Bruce Willis al medicamentelor: cu cat il lovesti mai tare, cu atat e mai infipt. Nu este altceva decat un extract din frunzele copacului Ginkgo Biloba si circula pe piata sub nume diferite (Tanakan, Bilobil, etc.). Aceasta substanta, pentru care de un deceniu se platesc anual 17 milioane de euro de la buget, este cel mai potrivit exemplu practic care ne ajuta sa intelegem mecanismul prin care institutiile statului roman decid cum si pe ce sa cheltuie banii cetatenilor.
Vaccin
Foto: Comisia Europeana

Enalapril, Diazepam, Furosemid si alte medicamente risca sa dispara de pe piata pentru ca discutiile dintre producatorii de medicamente generice si autoritati au esuat

de MVA HotNews.ro
Marți, 26 Iun 2012 Actualitate | Esențial
Discutiile dintre producatorii de medicamente generice si guvernul Ponta, privitoare la modificarea taxei de clawback, au esuat. Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice a identificat primele 100 de medicamente care risca sa dispara de pe piata ca urmare a aplicarii taxei clawback in forma actuala. Printre ele se numara medicamente foarte utilizate precum Egilok, Enalapril, Digoxin, Metoclopramid, Captopril, Furosemid, Diazepam, Ibuprofen, si altele.
Harta asigurarilor de sanatate
Foto: MedLive.ro
​Noua lege a Sanatatii in dezbatere publica

HARTA asigurarilor de sanatate: cum e in Europa, cum va fi in Romania

de Clara Stanescu, Constantin Barbu HotNews.ro
Miercuri, 11 Ian 2012 DoctorH - DoctorH Actualitate
​Proiectul noii legi a sanatatii, in varianta publicata pe site-ul Ministerului, propune introducerea asigurarilor private de sanatate in Romania. HotNews.ro va prezinta o comparatie intre sistemele de asigurari de sanatate din mai multe tari europene. Spre deosebire de Romania, in cele mai multe tari europene asigurarile medicale private sunt deja disponibile. Pe de alta parte, conform legii Vladescu, Romania ar urma sa se numere printre putinele state europene unde asigurarile medicale de baza sunt administrate exclusiv de companii private.
Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu, Deutsche Welle

Asteptand noua lege a sanatatii, am descoperit "revolutia medicala tacuta"

de Vlad Mixich HotNews.ro
Marți, 13 Dec 2011 Actualitate | Opinii
Asteptam deja de saptamani bune sa vedem proiectul legii care va schimba din temelii sistemul nostru medical. Guvernul Boc si-a luat angajamentul fata de Fondul Monetar International ca un proiect al legii va fi pus in dezbatere publica pana la finalul acestui an. Intr-o foarte corecta evaluare a sistemului medical romanesc, facuta in iunie 2011, experti ai Bancii Mondiale faceau Romaniei o recomandare importanta. O recomandare care coincide cu esenta “revolutiei medicale tacute” (cum o numeste presa americana) aflata in curs de desfasurare in Statele Unite.
Florin Chirculescu
Foto: AGERPRES

Cum vom fi afectati de transformarea spitalelor in societati comerciale? Chirurgul Florin Chirculescu si economistul Valeriu Todirascu au discutat despre noua lege a sanatatii

de Vlad Mixich HotNews.ro
Luni, 28 Nov 2011 Actualitate | Esențial
Sistemul medical romanesc se afla in pragul celei mai consistente schimbari din ultimii 20 de ani. Cum vom fi afectati de introducerea asigurarilor medicale private? Cat si cui va trebui sa platim? Chirurgul Florin Chirculescu, seful departamentului de Chirurgie Toracica din Spitalul Municipal Bucuresti, si economistul Valeriu Todirascu, specialist in politici de sanatate si membru Noua Republica, au raspuns intrebarilor cititorilor HotNews.
  • Intrati in articol pentru a citi raspunsurile invitatilor
Lucian Duta
Foto: HotNews

​VIDEO Lucian Duta, presedintele CNAS: "Cel putin trei asiguratori medicali privati si-au aratat interesul pentru Romania"

de Vlad Mixich HotNews.ro
Marți, 10 Ian 2012 Actualitate | Esențial
"Daca nu vor fi minim patru case private de asigurari interesate de piata din Romania, vom fi obligati sa regandim sistemul", a afirmat presedintele CNAS, Lucian Duta, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Lucian Duta a explicat si cine ii va controla pe acesti asiguratori privati si care sunt conditiile pe care ei trebuie sa le indeplineasca pentru a intra pe piata din Romania. Intra in articol pentru a afla care sunt asiguratorii privati internationali interesati de piata romaneasca (surse HotNews).

Care sunt solutiile pentru Sanatate din raportul Comisiei Prezidentiale, despre care Basescu a spus ca il trimite la Guvern ca punct de plecare pentru noua Lege a Sanatatii

de Raluca Pantazi HotNews.ro
Raportul Comisiei Prezidentiale pe Sanatate arata ca zonele in care autoritatile trebuie sa intervina sunt finantarea si organizarea sistemului, serviciile de asistenta primara, politica medicamentului si resursele umane. Pentru a remedia problemele din sistem, Comisia a propus 19 recomandari "care se bazeaza pe modificarea paradigmei de functionare a sistemului de sanatate", precizeaza autorii studiului publicat in 2008 si despre care presedintele Traian Basescu declara marti, 2 august, ca reprezinta punctul de plecare a noii Legi a Sanatatii. Printre principalele propuneri ale Comisiei se numara dezvoltarea unei strategii privind practica privata in sistemul de sanatate si regandirea strategiei de reducere a contributiilor la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu, Deutsche Welle

Schimbarea la fata. Incepe cea mai importanta dezbatere a anului: cum va arata sistemul medical romanesc

de Vlad Mixich HotNews.ro
Vineri, 7 Oct 2011 Actualitate | Esențial
Pe 1 ianuarie 2013 organizarea sistemului medical romanesc va fi cu totul alta decat in prezent. Solicitarile FMI nu lasa loc de intors guvernului de la Bucuresti care a promis ca, pana la sfarsitul acestui an, vor fi elaborate masurile necesare pentru „o reforma comprehensiva in sectorul sanitar”. E importanta pentru noi toti, e vitala pentru fiecare, caci din semintele sadite astazi ar putea rasari maine o planta de leac sau o buruiana uriasa care sa ne sufoce.
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Neînțelegeri de dimineață
- Bună ziua, o vodcă, vă rog. - Dar... e 10 dimineața. - Bună dimineața....
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by