PERSPEKTIVA
Andrei Găitănaru: Învierea? Sting toate luminile în casă. Aprind un chibrit. De la chibrit, o candelă. Și spun soției și copiilor mei: veniți de luați Lumină! VIDEO Andrei Găitănaru îmbină în mod fericit filozofia antică, teologia patristică și psihoterapeutica. De câteva Învieri, am ritualul să vorbesc cu el. Are darul rar să mă limpezească. Și acum, la fel am făcut. Păi, unde să mă duc? Urlă disperații pe net sau din chilii, că să ieșim să luăm Lumină de Covid. BOR-ul dă comunicate seci că să nu ieșim de Înviere. Patriarhul Daniel tace-n barba lui, fără să dea un sens acestui Acasă împreună în Lumină. Andrei Găitănaru mi-a dat din nou sens.
Costin Popescu, conferențiar Științele Comunicării, Litere București: Pledoarie pentru dansat tango și visat la cuibul de berze. Pe vreme de carantină Costin Popescu trăiește noaptea. Se uită la pozele făcute înainte de Covid 19 și ascultă tango. Când totuși se trezește a doua zi, se mută în casă dintr-un loc într-altul ca să se limpezească – "nu se zice că mişcarea face bine"? Citiți povestea unui om la casa lui care-și amintește de momentele lui de libertate.
Doina Ruști, scriitoare: În grădina de portocali, cu ceai verde și inele-totem pe degete VIDEOinterviu Nu răul de coronavirus a prins-o pe scriitoarea Doina Ruști în casă. Nu, a prins-o scrierea noului său roman. Despre un pat magic. Fiecare om are un pat memorabil. Scrierea despre patul vieților noastre o ține în afara bolii, în afară urâtului de afară. Bea ceai verde dimineața, din când în gând aleargă pe bandă și scrie. Citește textul orientativ, VIDEO-ul îți dă măsura dialogului avut. Vezi VIDEO, încântă-te!
"Binele trebuie urlat până când Binele devine normalitate" - Valeriu Nicolae. Urlăm numele celor care fac binele Mi-e frică să fiu Valeriu Nicolae zilele astea. Și nu doar de COVID. E greu să fii Valeriu Nicolae. Eu nu pot. Zilele trecute i-am luat un interviu și i-am mărturisit această lașitate, slăbiciune. M-a privit blând, cu înțelegere și mi-a spus: scrie despre cei care fac binele. Promovează binele până când el devine normalitate. Iată astăzi oamenii care fac binele. Oameni de care știam doar eu și Valeriu. Cine știe oameni de aceștia să urle! Numele lor să se audă!
Ana Barton: S-a activat instinctul de cloșcă. Îmi apăr copilul și bărbatul. Îi pup de câte ori îmi ies în cale Cine este Ana Barton? O tipă care te inspiră. Când pune mâna și scrie, cărțile ei readuc dragostea pe pământ. Așa se-ntâmplă inclusiv cu ultima sa carte Nemuritorii de rând. Când se urcă pe catedră și vorbește motivează inimile celor tineri. Întotdeauna găsește cuvinte care alină, provoacă și dau bice unei vieți mai bune. Intrăm astăzi în casa Anei Barton. Ana, ce să facă? O rugăciune, un legănat de pisici. Apoi? Apoi, poți privi singur în casa omului.
Gelu Duminică: E mișto să te simți luat în brațe dimineața. E mișto să te trezești cu un sân în spatele tău, discret Ieri, Gelu Duminică a făcut un curs universitar cu taraf de lăutari. CLICK aici dacă nu crezi. Gelu Duminică face acest lucru lunar cu studenții lui de la Sociologie. Le explică. Muzica lui Marian Mexicanu încântă și creează buna înțelegere. Gelu Duminică, mamă, ce răsfățat am fost stând online în casa lui în VIDEOinterviul pe care-l puțeți vedea mai jos. Și acum visez la fraza asta perfectă: "E mișto să te simți luat în brațe dimineața. E misto să te trezeȘti cu un sân în spatele tău, discret." Celor singuri le dă tânguire. Celor împreună le dă valoare.
Radu Paraschivescu: Ca un măgar ce sunt, încerc să nu stau în calea Irinei / Dacă dau peste ceva care-mi place, devin găman. Înfulec ca Azorel INTERVIU Radu Paraschivescu e acasă în Balta Albă. Și-i la fel. Scrie, traduce, iubește fotbalul. E sanitarul de serviciu al limbii române. De COVID-ul ăsta, dimineața, înjură cioara care-l trezește. Apoi, toată ziua se alintă ca de obicei. Roade alune de pădure, face o plimbare de trei sferturi de oră prin cvartal – are diabet şi trebuie să facă mişcare zilnic – şi, dacă vrea să-și strice ziua, se uită la ştiri. Se alintă. Îl alintă Irina.
Augustin Ioan, arhitect: Am fost plecat la burse. Soția mea, în Africa 10 ani. De coronavirus, avem experiența vieții. Stăm împreună. Noi și Bonnie VIDEOinterviu Profesorul de arhitectură mi-a vorbit cu patimă despre studenții lui, generație care l-a scos din logica declinului. Arhitectul, despre valoarea Golului-Nimicului în viața orașului. Omul Augustin Ioan își redescoperă soția, pe Eco, pe Keith Jarrett. VIDEOinterviul acesta o are pe fundal pe Bonnie. Ea roade un os, ca în final să apară în toată spledoarea.
Valeriu Nicolae ajută omul în ghetou, în Ferentari. Acolo regulile sunt foamea, sevrajul, violența domestică, gândacii și șobolanii. Jurnal Anti-covid 19. Ziua 24 VIDEOinterviu Valeriu Nicolae m-a lăsat fără glas. Îmi vine să strâng de gât pe cineva. Politician, primar, președinte. Și tu o să intri în draci. Vezi interviul cu Valeriu Nicolae. O dată, de zeci de ori. Intră și tu în lumea ghetoului. Uite-i pe cei în sevraj. N-au de unde lua drogul. Auzi urletele foamei. De unde mâncare? Auzi bătăile. Unde să fugă femeia de atâta bătaie? Afară este coronavirus. Niciun ajutor. Oamenii aici n-au de unde lua, cere un colț de pâine. Ghetoul a rămas fără ajutor. De asta acum Binele trebuie urlat, oamenii rari, curajoși, care fac binele trebuie ridicați în slăvi.
VIDEO Alexandru Tomescu: Ce bani? ce grădinițe? Copilul își dorește să fie cu părinții lui și să le facă Cucoș dulce / Sunetul voluptuos al fulgului de nea. Jurnal ANTI-covid 19. Ziua 23 “Un om. O vioară. Aceste două coordonate sunt suficiente pentru a crea un Univers. Iar când omul este Alexandru Tomescu, iar vioara este un Stradivarius, se naşte un Univers locuit de creaturi sonore fascinante.” Aceasta este prezentarea oficială a lui Tomescu de pe Facebook Acum totul sună altfel: o fetiță. un Cocoș. o Familie. o bătaie cu perne. Și universul unei curți în vârf de munte. Unde zgomotul asurzitor este tăcerea. Voluptatea, căderea fulgilor de nea pe umeri, pe gânduri.
Mirel Bănică: Nu am plăcere, nici durere. E viaţa mea şi a noastră. Jurnal Anti-covid 19. Ziua 22 Într-una din ieșirile sale din casă, sociologul Mirel Bănică și-a pus pe față ceva ce aducea a mască militară, aia "de gaze". "Ca un elefant", așa a mers să cumpere morcovi în piață. Se uita lumea la el, Mirel o ținea înainte, după morcovi. A găsit o negustoreasă. I-a cerut morcovi. Ea i-a zis: Piei drace! Mirel: dă-mi morcovi! Ea se închina și-l numea diavol, necuratul. Și Mirel vroia morcovi. Atunci femeia a luat o mătură și l-a alungat din piață. Aceasta este o întâmplare a lui Mirel Bănică pe vreme de coronavirus. Să-l vedem acum în casă cum se descurcă. Fără mască în interviu de față.
Andrei Crăciun: Sunt un porc sedentar / Petrec ciuma pangolinului citind pe marele nihilist Cioran și pe marele vagabond Panait Istrati. Jurnal ANTI-covid 19. Ziua 21 Să "intrăm" în casa lui Andrei Crăciun. Iată-l în budigăi a la Marele Lebowski. Dimineața, la cafea. Seara la seriale. Citește Cioran și Istrati, în ritm de Pink Floyd și Dan Spătaru. Trăiește ca un Dumnezeu, nu?
Sănătate de la ​Andrei Vieru: Fac zilnic câteva flotări. O lumânare. O cobră / Panica din jur a avut totdeauna darul să mă calmeze. Jurnal ANTI-Covid 19, ziua 20 Ce face toată ziua ​Andrei Vieru pianist și scriitor? Face exerciții fizice, exersează la pian, cască, citește, își imaginează. În rest, Andrei Vieru își folosește uzul rațiunii. Privește spre "românul născut poet": "cei mai mulți dintre noi ne cunoaștem, cel mai adesea, doar interesele imediate, interesele clipei. Ce spun e legat în mare măsură de ipocrizia noastră. Se constată empiric. Faci stocuri și mimezi empatia." Uite-l, apoi, pe Andrei Vieru dialogând cu "obsesia" de pe internet că omenirea nu are nevoie de frontiere, că în felul ăsta se va obține o unitate pe planetă. Andrei crede că asta e o idee totalitară, iar ieșirea din COVID 19 va fi marcată de astfel de sminteli cu iz de geniu.
VIDEO Coronavirusul arată care-s națiunile civilizate. “Urmărirea telefoanelor” salvează vieți acum. Sănătate de la Lucica Mardale, directoarea Organizației Stop Tuberculoză - Geneva Lucica Mardale e responsabilă global cu “plămânul”- primul organ afectat toxic de coronavirusul ăsta blestem. Are perspectivă de ansamblu asupra COVID 19. Lucica Mardale declară că pe cât de răspândit este atacul plămânului, pe atât dispare solidaritatea. Parcă nu-i destulă lupta asta pentru salvarea lumii, dar vede cum doctorii fug din spitale. Lucica Mardale explică de ce “urmărirea” telefoanelor ne salvează de coronavirus. Și arată dece țări precum China, Germania, Țările Nordice au reguli mai puțin drastice acum. În fiecare zi, Lucica Mardale în "bucătăria sa" din Geneva pune lumea la cale, face alegerea răului cel mai mic. Este vorba de “căderea” Indiei, mare producătoare de medicamente TBC. Este vorba despre tratamentul pe viață și pe moarte al mamei sale. Vezi VIDEO viața Lucicăi Mardale, directoarea Organizației Stop TB – parteneriatul Națiunilor Unite pentru lupta împotriva tuberculozei la Geneva
Sănătate de la Teodor Baconschi: “Nu suntem nici buricul, nici proștii pământului. Suntem un neam european rezistent și norocos, care se mobilizează in extremis" Jurnal ANTI-covid 19. Ziua 18 E tot mai greu. Doctori care-și dau demisia. Spitale ca Municipalul București atins de COVID. Incertitudinea este tot mai greu de dus. Căut locuri sigure. Astăzi intru virtual în casa lui Teodor Baconschi. Ministru de externe, diplomat. Acum acasă. Uite-l pe Milo, teckelul sârmos, uite-l pe Teodor împărtășind o pipă și având bucuria gândului la Isus Cristos. Uite-o pe Marina, soția sa, om de radio și "gospodină". “Parcă am fi niște hipioți cărunți, în duba VW, pe un drum din Nepal”.
Sănătate de la Ruxandra Cesereanu: “Fac lucruri care îmi plac și pe care le-aș face toată viața”. Jurnal ANTI-covid 19. Ziua 17 Izolare. Debusolare. Câți dintre noi nu spunem: nu mai poot! O iau razzna! Nu mai pot! M-am săturat! M-am tâmpit! M-am săturat de tv, de net, de casă! Perspektiva intră în casa și intimitatea oamenilor. Îți aduce modele de sănătate. Îți vorbește despre cum își țin capul, moralul, sufletul SUS oamenii din jur. Astăzi exemplul Ruxandra Cesereanu, scriitor și profesor la Cluj. Perioada asta otrăvită și-o petrece împreună cu Corin Braga și e-ngrijorată de conversațiile cu tatăl său care n-are stare să stea în casă. Citiți "istoria" Ruxandrei Cesereanu de la rugăciunea de dimineață la muzicile psihedelice, de la exercițiile de respirat la fake-ul cu Veneția invadată de delfini.
Freud Netflix - fraudă la adresa adevărului istoric. Multă cocaină, isterie, hipnoză și crimă. Debilă psihanaliză freudiană. Jurnal ANTI-covid 19. Ziua 15 Netflix difuzează serialul Freud. Audiența în Ro îl plasează pe locul al doilea în top Netflix. Audiența caută în “Freud” pe psihanalistul Sigmund. Freud în “Freud” nu prea este. Serialul are vagi legături cu adevărul istoric sau cu explorarea inconștientului, cu rădăcinile oedipiene ale individului sau cu sexualitatea refulată. Aici Freud este detectiv. “Freud”, serialul de pe Netflix este o fraudă din toate aceste puncte de vedere. Ce este totuși acest “Freud”, serialul de pe Netflix? Este un film de mistere, în care te bucuri de senzațional, de mister, de mizerie și aristocrație, de conspirații politice, de crime și rezolvări de policier. ALERTĂ: ca-n orice articol Perspektiva găsești spoiler cât vrea “mușchii” ei.
VIDEO Coronavirusul și Sergiu Ion Ciobotariu. Cum știrea devine un basm cu Făt Frumos. Jurnal ANTI-COVID 19, ziua 13 Sergiu Ion Ciobotariu are 22 de ani. Este om sărac și muncitor. Nevasta Ciobotariului născu al treilea copil. Aflând vestea Sergiu s-a urcat pe cal în satul lui Răducăneni ca să-și vadă fericirea, copilul și femeia care sunt în maternitatea din Iași. Știrea asta bună farmecă, este pansament pentru zilele astea. Depășește regulile, încântă mintea. Are puterea basmului. Este un basm românesc. Basmul cu Făt Frumos și Baba Cloanța-Coronavirus.
Paul Goma omorât de coronavirus. Omul care a luptat cu virusul comunist românesc cade răpus de virusul global. Jurnal ANTI-covid 19, ziua 11 Cine este Paul Goma? Cine este comunismul? Cine este Ceaușescu? ceaușescu este dictatorul României până-n 1989. Comunismul este o idee-ideologie aplicată cu forța în România lui Dej și Ceaușescu de către unul dintre câștigătorii celui de-al doilea război mondial: Rusia Sovietică. Paul Goma este dizidentul momentului 1976-7. este "nebunul" care a spus: eu NU mai vreau viața asta! Este omul de care Ceaușescu s-a speriat cel mai tare înainte de Cutremurul din 1977.
Vintilă Mihăilescu. Înmormântare virtuală. Lacrimă tristă. Ne e dor de Vintilă! Peste o oră și jumătate, astăzi, după amiază, lângă Vintilă Mihăilescu vor fi cinci oameni dragi, un preot ș-un cântăreț. Mă înfioară singurătatea asta a lui Vintilă. Articolul meu de acum se vrea o însoțire, o plângere a lui Vintilă Mihăilescu, o însoțire a lui către cele eterne. E atât de frig pe coronavirusul ăsta! Să fim virtual împreună, să alinăm durerea celor cinci aleși, să nu-l uităm pe Vintilă, copleșiți de durerea noastră. Or fi instrumentele virtuale reci, automate, dar arătați că sunteți oameni. Gândiți-vă la 1 și jumătate la Vintilă. Vărsați o lacrimă, aprindeți o lumânare, amintiți-vă chipul lui. Este pentru “marele profesor și uriașul prieten”.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by