PERSPEKTIVA
Perspektiva TOP 10 Filmele lumii în 2018: Drăguțe, execrabile, greu de digerat. Lars von Trier, frații Coen, Bradley Cooper, Cuaron Anul ăsta le-am grupat pe categorii, să alegem ce ne place, ca din galantare. Sci-fi, romance, filme de artă, comedie, drama, de epocă, premiate cu Palme d’Or-uri, Lei, FIPRESCI. Ne-a rămas floricica de popcorn în degete în timp ce ne uitam. Așa-s de bune. Desăvârșite pentru iarna asta ca scoasă din filmele europene cu cadre lungi. Nu ne plictisim până-n Crăciun, găsim entertainment pe ecran. Alegeți cum vă place!
Pădurea spânzuraților – spectacolul de Radu Afrim la Teatrul Național București. Cronica celei mai bune realizări românești în anul ăsta Centenar Am mers prin iarnă către Pădurea spânzuraților. În regia lui Afrim. Știam unde merg. Cine n-a citit romanul? Spectacol jucat cu casa închisă. Sold out, la fel ca-ntr-un teatru de război, nu, te simți captiv. Conștiința mea s-a simțit destabilizată. Ce l-a apucat pe regizorul avalanșelor & copiilor din mămăligă să pună-n scenă un roman de Rebreanu? Da, Rebreanu ăla ponosit de manuale școlare. “O comandă de Centenar dată de Caramitru”, a spus la o întâlnire cu presa Radu Afrim. Dar Caramitru i-a dat idee bună lui Afrim. Pentru că regizorul știe cum să te facă să gândești. Să imaginezi. Să vezi omul. Aureolat de tristețe, detensionat de umor, înfășat în butaforia poveștilor pe care ți le îngână propriile tale emoții. A văzut un spectacol sobru și tragic. Psihologic. Despre români? Despre dezertori? Despre frica de Dumnezeu? Băi, Afrim te țintuiește-n propria ta minte și rămâi plantat în Pădurea spânzuraților.
Ai maimuța prăjită? Poliția, părinții, Facebook-ul te ajută să fii viril și viral. Bully-ingul tău împrăștie frica. Despre siguranța personală în era #toastedmonkey Story-ul e pe Casa Jurnalistului de vreo două zile. Dar bântuie ca mireasa fără cap prin toată blogosfera. Cică ar fi mari dubii în povestea asta, când, în fapt, o fată trăiește o tragedie Punct Și tu ești laș-laș-laș. Povestea asta este despre cât de decerebrat ești. Și cum îți construiești fără minte propria vulnerabilitate în 2018, din fotoliul de-acasă. Faci la secundă gesturi de maimuță prăjită. Gesturi de mitralieră. Consecințe? Maxim bagi #bullying, sau #revengeporn. Și gata, ca o bubiță, trece. Da-i cu make up, nu se vede. Stop joc! Hai împreună să gândim mai mult despre această stare de maimuță prăjită. #toastedmonkey
Vulpea jupuită e artă. Cu atât mai mult cu cât îi înjuri pe artiști de mamă, îi amenințați cu moartea. Opinie asupra instalației Sex with God-Baraka Artist De mamă, de Dumnezei, de omor, de distrus pe viață, de handicap, de creier. Înjurături, amenințări. Pentru ce? Pentru o operă de artă. Da. O vulpe jupuită și spânzurată este operă de artă. Cine decide? Artistul desigur, dar culmea istoria artei. Tu ai două variante. 1. Taci, nu-nțelegi, stai acasă, fără comentarii. Sau 2. Hai la Atelier 35, Lipscani-București,vezi instalația “Sex with God”, taci, vomiți, de te apucă, întrebi, vomiți iar.
Baby, It's Cold Outside - cântec cenzurat de Crăciun, sigur. Dar ce-ar fi să vorbim despre închisoarea gândirii în generația #metoo Interzici cântecul, castrezi bărbații. Da! Lumea e mai sigură. Dă-i în mă-sa! Niște bieți hărțuitori acolo și ei. Băieți cărora li se pune pata și, gata, nu-i mai potolești. Așa a fost gândirea unui număr de posturi de radio americane. Numărul lor crește, culmea. Ce hohot se aude totuși astăzi! El vine tocmai din 1944, an în care autorul Loesser i-a scris chiar nevestei sale acest “Baby, It's Cold Outside”. Și, de fapt, tot cu hohot ar trebui să-ntâmpinăm și noi o asemenea interzicere pe radio a acestui dialog muzical, în preajma Crăciunului 2018. Nu, nu putem însă hohoti. De ce? Pentru că generația #metoo preferă surâsul cel mult. Vigilența și protestul sunt vedete. Ce mari drame or fi trăit? Cred că tocmai asta este. Nu vor să trăiască drame, sunt sensibili, se țin deoparte.
Al cui e tricolorul? - părere la vederea Muzeului Tricolorului Cum intri pe dreapta, punere în ecuație a tricolorului. Unde a fost el prezent, de ce și cum răspund istoricii: Pavelescu, Iorga, Filitti. Apoi, drept în față, cât peretele tricolorul, restartul nostru național: drapelul cu gaură din 1989. În sfârșit, povești puhoi “cusute” pe un alt tricolor și două ilustrate de formația Partizan și de instalația lui Ioniță. Totul, în conceptul expozițional al lui Attila Kim. Are dreptul ROM să ia Tricolorul și să-și provoace consumatorii să gândească la ce-i tricolorul?
Tu ce faci de Centenar? ROM deschide Muzeul Tricolorului, creat cu ocazia Centenarului. 100 de români vorbesc acolo despre valori, identitate și patriotism (povești înscrise pe www.doar-tricolor.ro). 3 dintre aceste povești au prins viață prin interpretarea Trupei Partizan, sculptorului Costin Ioniță și street artist-ului Pisica Pătrată. Tu ce faci de Centenar? Uite, poți vedea pe viu ce le-a trecut prin minte românilor. Muzeul Tricolorului va fi deschis pe 1 și 2 decembrie, la Palatul Universului, sala Mezanin.
Valeriu Nicolae VIDEOinterviu, partea a 2-a: "Ești femeie? Raportezi că ești bătută? Vine poliția îi dă amendă bărbatului. Îți iei iar bătaie de moarte" - Campania LOVE STORY EDUCATION/Perspektiva "M-am simțit vinovat că vorbeam despre sărăcie în tot felul de conferințe d-astea circ în fața la mari „scule” din Comisia Europeană și așa mai departe și mi s-a părut că sunt o fraudă. Și am zis O.K., cumva trebuie să încerc să și fac ceva. Bine, nu sunt foarte cinstit cu mine cu chestia asta, prin ’90 începusem să merg la orfelinate, am chinuit-o pe mama să mergem prin orfelinate și să ajutăm. Dar, în general, era vinovăția că eu am avut norocul să mă ajute o grămadă de lume, că am mai mulți bani decât cheltuiesc, de asta am făcut-o." Ce face în Ferentari Valeriu Nicolae eroul părții a doua a interviului LOVE STORY EDUCATION? Nu uita: citește și partea întâi a VIDEOinterviului cu Valeriu Nicolae.
De ce la Focșani s-a deschis primul McDonald's? Orice gest are istoria lui pe vreme de sărbătoare a Centenarului. Deschiderea McDonald's la Focșani face apel la imaginarul simbolic al românului. Oraşul de pe Milcov”, orașul Unirii. Focșani se leagă de Ștefan cel Mare, care a stabilit hotarul dintre Moldova şi Țara Românească încă din anul 1482. Și de Cuza care semna în 1862 actul de Unire administrativă a țărilor Române.
Ferentari. Toleranță zero la mâncat rahat - VIDEOinterviu Valeriu Nicolae. Viața celui care îi face pe copiii din ghetou să gândească când aud de droguri și prostituție Uite așa om! Născut în țigănia Craiovei, mama lui i-a fost exemplu. Bă, nu te plânge! Tu ești de vină. Nu te-ai străduit destul. Astfel de lecții l-au făcut intolerant la mâncat rahat. Ajuns între IT-iști de America, uite-l pe Valeriu Nicolae întors în țara lui, cu obrazul subțiat că are prea mulți bani și că oameni ca el știu doar de rău și vai. În România, cum altfel? și-a luat-o. În Ferentari ani de zile și-a făcut cucuie. Experiența ghetoului l-a ajutat să ridice, în ani, o oază de bine pentru romii și minoritățile fără speranță ale Ferentarilor. Da, l-am ales pentru campania LOVE STORY EDUCATION-Perspektiva pe Valeriu Nicolae. Pentru a auzi poveștile despre viață, educație, intimitate "de la firul ierbii".
Ce-mi mai place să gândesc tricolor - #doartricolor Ce înseamnă tricolorul pentru tine? Eu am scris. Tu scrii? Hai să colecționăm poveștile Tricolorului. Poveștile sunt jurizate și cele mai interesante 100 dintre ele vor fi răsplătite de ROM într-un mod surprinzător. Colectăm povești până pe 16 noiembrie 2018, pe www.doar-tricolor.ro. Ce se întâmplă cu poveștile? Ajung la Muzeul Tricolorului. Trei artiști și reprezentanții Kandia România vor selecta 100 de povești și le vor face exponate, în cadrul unui muzeu deschis în perioada 01 - 02 decembrie. Trei dintre povești vor prinde viață, în cele mai creative feluri: de la instalații artistice, la live acts.
În seara aceea mi-a plăcut să fiu Ciuma - cronica unei TragiCommedia dell'Arte jucate în Festivalul Teatrelor Dunărene, Giurgiu Luni seară, cam pe la ora 8 și treisferturi seara pe scena Teatrului Tudor Vianu din Giurgiu a urcat masca Ciumei. Era însoțită de Moarte. O masca ca toate celelalte, vei spune. Dar Ciuma mi-a plăcut pentru că numai ea mătura retorica, prostia, dictatura. Am văzut masca aceasta la Giurgiu, în adaptarea pentru commedia dell arte a "Asediului Veneției" după Camus. Da, luni a început la Giurgiu, Festivalul Teatrelor Dunărene. 
De ce fanatizează și deșteaptă “Les Films de Cannes a Bucharest”? - cronica festivalului Am fost și anul ăsta la “Les Films de Cannes a Bucharest” să văd tot. Mi-am făcut orarul febrilă, obsesiv-compulsivă. Băi, voiam să văd tot. De la Cinema Pro, la Țăranul Român, Union și sfârșeam la Elvira Popescu. Mi-am dus vremea, din film în film. Emoționant a fost omagiul pentru Pintilie, dar și dramele de Cannes, filmele realiste care te fac să te uiți vigilent la ce-i cu lumea pe care trăiești. Mi-a plăcut drama hoțomanilor, “Shoplifters”, care a luat Palme d’Or. Dar și Climax-ul lui Gaspar Noé, despre droguri și dans. Au fost și două – trei filme cu personaje feminine în prim – plan. Dure, tragice. Am văzut și ultimul film al teribilului Jean-Luc Godard și m-a făcut țândări. Uite-așa, pur și simplu, în fața marelui ecran, devii mai deștept.
Și Isus a zis, ca Adina Pintilie: Touch me Not, adică Noli me tangere - cronica de film Ieri am văzut cu ochii mei “Touch me not / Nu mă atinge-mă”. Trupul meu bleg, mare era în fața marelui ecran de la Cinema Pro, București. Am martori. Am și dat mâna cu unii dintre ei. Așa că azi am atuul că nu comentez gogorițele din capul meu, precum ați făcut-o voi. Da, voi, atâția după ce filmul a luat Ursul de Aur 2018. Voi v-ați luat la bătaie cu niște fantezii. Filmul nu aveați cum să-l vedeți. Ieri a fost proiectat a doua oară public (A fost la TIFF, a fost la Festival de Cannes). Sunt mai curajos decât voi. M-am luat la bătaie cu prejudecățile mele, cu tonomatele mele de dezgust, ciudă, rău de intimitate. Așa că asta-i cronica de film. Da, este cronica unei trăiri, cu mulț zaț pentru cât de prost sunt, cât de prost sunt când am capul plin de garduri și frici. Tu, înainte de a vedea, de a pipăi, ești în stare să taci?
"Noi, bieții comici dell’arte aducem pe scenă nenorocirile din lume pentru a nu lăsa să se întâmple ceea ce spune Țiganca în Asediul Veneției: “voi nu sunteți un popor, voi sunteți o turmă” - sub acest semn începe luni a 22-a ediție a Festivalului de teatru de la Giurgiu Teatrul SPIRIT din Budapesta, Teatrul MLADIH din Novi Sad, Teatrul VIROVITIKA din Croaţia, Teatrul DEBRIS din Bratislava şi Teatrul SAVA OGNJANOV din Ruse împreună cu Teatrul JEAN BART din Tulcea sunt invitaţii Festivalului de la Giurgiu. Festivalul îşi va desfăşura spectacolele, a XXII-a editie, între 29 octombrie şi 4 noiembrie.Iată programul.
Cum este să muști cu sete din Tricolor - #doartricolor Ieri seară am mușcat cu sete din nou din Uriașul meu Rom. Aseară însă am trăit mai mult. Romul mi-este în sânge, îmi recunosc plăcerea nevinovată că de când îl știu, mușc cel puțin cu sete o dată-n lună. De ce o dată-n lună? Ca gustul să nu se treacă, am grijă parcă de Romul frate. Nu te trece, te rog, nu pot să te mănânc zilnic, ca să fiu mereu ademenit de tine - parcă-i spun.
Românii sunt analfabeți. Funcțional și sexual. Cum să știe că fără tandrețe copilul lor "moare"? - ​VIDEOinterviu Petronela Rotar Cotoban. PARTEA a II-a LOVE STORY EDUCATION Petronela Rotar Cotoban a vorbit despre viol. Despre victime și vinovați. În prima parte a VIDEOinterviului LOVE STORY Education.  Astăzi analizăm cauzele agresivității sociale în România. N-avem educație emoțională. Suntem distribuitori de stereotipuri. Ești o curvă! - se aude pe stradă, la școală. Suntem analfabeți sexual și transmitem copilului acest virus. Zilnic, programat. Fugind de orice explicații, de tandrețe.
FILIT - Festivalul de Literatură Iași 2018 / Kilometri de puritate, kilograme de divergent. Cum este zilnic să stai la taclale cu scriitorii. Franzen și Veronica Roth. Cu Ion Creangă și Andrei Crăciun La Iași iese-n fiecare an distracție & antren la FILIT. Am pornit cu trenul. Îți dai seama de ce: e loc de ascultat viețile omului. Am ajuns la Iași. Și acolo am citit o serie de cărți despre cât de cool sunt autorii ăia pe care școala îi ponosește: Creangă, Eminescu, Topârceanu. Într-o seară scriitorul american Jonathan Franzen - Puritate mi-a spus de pe scena Teatrului Alecsandri cu un zâmbet sarcastic: “uite care-i folosul cărții. Un cititor serios e Will, prietenul meu, care a depins de cărți și așa a supraviețuit timp de 15 ani în care a făcut închisoare”. În altă seară, Veronica Roth - Divergent mi-a vorbit despre fobii, frici și succes. Stai, că n-a fost festivalul de literatură al tocilarilor, s-au făcut și chefuri, s-a vorbit și de eșecul referendumului pentru familie. Așa e FILIT, “feel it!”.
Am trecut printr-o tentativă de viol în clasa a IX-a și apoi, la 16 ani și jumătate, a fost primul viol - VIDEOinterviu Petronela Rotar-Cotoban, partea întâi, pentru LOVE STORY EDUCATION  "Am trecut printr-o tentativă de viol în clasa a IX-a și apoi, la 16 ani și jumătate, a fost primul viol". "Am trecut printr-o tentativă de viol în clasa a IX-a și apoi, la 16 ani și jumătate, a fost primul viol" - repet fraza pentru că nu-mi vine să cred că s-a putut întâmpla așa ceva unei ființe umane din preajma mea. Ascultați incredibila mărturisire a scriitoarei Petronela Rotar-Cotoban. La astfel de întâmplări nefaste poate duce lipsa educației sexuale în familie, la școală. Nu e prima oară când aud că singurii educatori din anii adolescenței sunt neajutorați. Anestezia părinților, profesorilor duce la tragedii. Vedeți interviul PERSPEKTIVA al campaniei LOVE STORY EDUCATION..
Cum mama m-a făcut: numai emoție, iubire și ură. Despre referendum și familie tradițională
Hai să privim cel mai mic numitor comun. Al heterosexualilor, homosexualilor, familiștilor, nefamiliștilor, corporatiștilor, țăranilor, jurnaliștilor, politicienilor, evreilor, țiganilor, albilor, galbenilor, fasciștilor, antifasciștilor, mai precis al fiecărui om-român. Al tău, cititorule, postacule, nu te ascunde! Hai să vezi ce te unește și te desparte de dușman. Hai, vezi motivele pentru care te ambalezi atâta cu referendumul pentru familia tradițională, pe 6-7 octombrie 2018. 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version