PERSPEKTIVA
​INTERVIU Paul Ipate: Folosesc emoticoanele de lene sau pentru că unele sunt comice. Dar când am ceva serios de spus, nici nu mă ating de ele Cum ar fi să-l vezi pe actorul Paul Ipate declamând din Shakespeare prin emoticoane? tragedia ar fi comedie. Comedia ar fi bufonerie. De aceea, Paul Ipate crede că întotdeauna cuvântul va fi puternic. "Emoticoanele sunt doar niste pârghii care ajuta cuvintele să iasă mai ușor. Eu folosesc emoticoanele de lene sau pentru că unele sunt comice. Dar când am ceva serios de spus, nici nu mă ating de ele :)".
Patriarhului BOR Daniel. Pe vreme de coronavirus. Jurnal ANTI-covid 19, ziua a 9-a Preafericite Părinte Patriarh Daniel te-am ascultat ieri cum predicai cele „patru mari adevăruri” din Evanghelia Duminicii Sfintei Cruci. Culmea, a lipsit adevărul simplu și crud al acestor zile: stai acasă, creștine! Dumnezeu este cu tine în casa ta, nu obligatoriu la biserică.
Coronavirus și Ordonanța militară. COVID 19 și primul român mort. N-am reușit să ne auto-educăm, să fim responsabili. Jurnal ANTI-covid 19. Zilele 7-8 A început cu o ordonanță militară. De astăzi a început durata lungă și urâtă a carantinei. Aseară l-am văzut pe Vela la tv și m-a lovit în creștetul capului recomandarea care este obligație: nu mers pe stradă noaptea, mers controlat ziua, închiderea granițelor pentru străini, în sfârșit închiderea mallurilor. M-a lovit durata nedeterminată a restricțiilor. Am simțit în plex, în creier. N-am rezistat, am băut: rom, gin, vin roze, aperol spriț, țuică. Apoi, dimineața, mă trezesc că s-a confirmat și primul mort. În Ro. Credeam că vom fi feriți. Uite, nu. Nu. Nu. Primul român s-a dus. Nu-l cunosc, dar îmi pare rău după omul ăsta.
INTERVIU Smiley: În momentele grele, cu cuvinte ne ajutăm sufletele să se exprime și să se aline Astăzi este ziua poeziei. Ne bucurăm cu fiecare hit de Smiley, dar astăzi putem să stăm acasă și să înțelegem ce-i cu poezia lui ca om. Smiley nu vrea, nu mai poate fi “un oarecare”. Este hit-man. Atunci, nu doar de ziua poeziei, ia un cuvânt și-i dă valoare, îl întoarce pe toate fețele. Doar trebuie să cânte și să încânte, nu? Caută poezie în fiecare stare sufletească, pentru că acolo sunt sufletele noastre ale tuturor. Autoizolat acasă, Smiley prin interviul acesta, cu atât mai mult arată greutatea și poezia cuvintelor.
Frumos afară azi. Stai acasă! Nu fă Nuntă și nu fugi din carantină. Nu pe stradă, nu în parc, nu în mall. Jurnal ANTI-COVID 19. Ziua 6. Azi e frumos afară. Nu ieși din casă. Ispita este mare. Dar ai voință. Stai acasă. Atlfel? Se fuge din izolare. Se fuge din carantină. Se fuge pe stradă. Se fuge la malluri. Se fuge pe stradă cu virusul pe buze, în muci, în gât, pe brațe, pe mâini. S-a ajuns și mai departe. S-a făcut nuntă cu o sută de oameni în Argeș. Iresponsabili.
Mâncare, alimentație sănătoasă și hârtie igienică. Jurnal ANTI-COVID 19. Ziua a cincea Coronavirus. COVID 19. Alimentație sănătoasă sau modificată genetic. Tot aia e. Cu cât gătim și mâncăm compulsiv, cu atât ne dispar pofta de mâncare și, bineînțeles, ne apare burta. Ne automatizăm. Gătit-mâncat-mers la toaletă-mers la magazin. Omul animal. Nu e cazul să mai și gândim? Să fim cumpătați? Nu uita! Trupul nostru nu mai consumă energie. Stă acasă. Doar mintea e înfricoșată, nimic mai mult. Ecuația asta duce la animalizare. Mâncatul cu lingura pe stres duce la bulimie. Este momentul de cumpătare. Cumpătare. Trupul trebuie să ia și ceva pauze. Altfel, cine scapă de coronavirus poate da în belele mai mari. Boli de inimă, de stomac, de ficat.
​INTERVIU Speak: Cred ca puterea cuvântului se simte cel mai puternic atunci când oamenii sunt într-un declin și au nevoie să fie motivați sau susținuți de cei din jur “Speak” n-are sens fără sentiment. A rosti, a cânta nu e altceva decât feeling. De aceea nu puteam ocoli dialogul acesta cu Ștefan Sprianu - Speak despre reflexul ăsta de fiecare zi “emoticoane” vs “cuvinte”, digitalizare excesivă vs viață plină de experiențe. Și iată a spus-o memorabil “Emoticoanele, pentru mine, de cele mai multe ori, rezolva lipsa de chef de a sta la povesti cu oamenii”, iar cuvintele înseamnă imaginație, experiențe.
Diaspora vine acasă. Tu stai acasă la tine și spală-te pe mâini. Jurnal ANTI-covid 19, ziua a patra S-a deschis un culoar azi-noapte în Ungaria. Dar orele nu-s deajuns. Pentru românii noștri. Ca să ajungă la graniță. Românii noștri sunt escortați, sunt în coloană. Este un drum cenușiu și groaznic. Coronavirus COVID 19 readuce acasă românii. Din toate colțurile lumii. Cine putea crede așa ceva? De obicei, Crăciunul, Paștele, vara ne aduceau prietenii, frații, nașii acasă. Acum ei vin. Vin din altă cauză. Pământul făgăduinței este părjolit. Este otrăvit.
Numărăm morții și, încă, ne prăpădim de râs. Jurnal ANTI-covid 19 - ziua a treia Coronavirus COVID 19. Ce faci? Numeri morții. Ai lor încă. Da-i numeri bine. Numeri chinezi, cu sutele de italieni. Se moare peste tot în lume. Numeri morți pe care nu-i cunoști. Morți fără chip. Fără nume. Și când vezi înc-un breaking zici: “Doamne apără și păzește!” nu-i unul de al meu. Numeri morți, da-i numeri cu frică, cu durere. Asiști la o înmormântare globală, la un parastas în care fugi și mănânci din frigiderul tău tot ce-ți place, tot ce mortul, gata, nu mai înghite, nu mai poate. Și tu? Mănânci, numeri și râzi.
​VIDEO INTERVIU "Noaptea târziu": Oamenii descoperă până la urmă puterea cuvintelor în momentele dificile. Când vezi că nu mai poți, când se întâmplă ceva rău, nu mai poți să dai cu un emoticon “Noaptea târziu” înseamnă satiră socială, înseamnă cuvinte, experiență, imaginație. Interviul cu Emi, Cuza și Cucu este un exercițiu de stil despre nevoia de cuvinte, despre nevoia de a gândi prin cuvinte. Este un interviu anti-emoticon, împotriva gândirii automatizate care ne imprimă prejudecăți, ne aruncă în conflicte și anxietate.
Minciuna. Cazul Colonelului pensionar-angajat ADP sector 4 / Cum faci să moară fake-news-ul în dureri. Cazul Papa Francisc. JURNAL anti-COVID 19 - ziua a doua. SCRIE și tu în jurnal! Depresia și anxietatea se instalează prin repetiție cu fiecare breaking news, în newsfeedul tău. Uită-te la TV, pe net, rar, de 2 ori de zi. Atât! Nu-i nimic urgent. Ziua de astăzi n-aduce miracole. Contează să ai o minte și un corp sănătos. De aceea, ți-am propus ieri să scrii un jurnal anti-covid 19. Împărtășim experiențele de acasă. Compunem povestea care să vindece. Ținem jurnalul anti-COVID 19. Ieri am vorbit despre depresie, anxietate și am făcut un exercițiu mental de ieșirea din cercul vicios al răului. Astăzi vorbim despre minciuna care ne vrea scoși din casă cu orice preț. Despre cum ne mințim. Despre fake-news-ul cel mai delicios, minciuna gogonată, cică emisă de Papa Francisc.
JURNAL anti-COVID 19, stare de urgență - ziua întâi: depresie, anxietate, poveste vindecătoare. SCRIE și tu în jurnal! Depresia e prima, adică ce fac eu cu mine? Eram activ, acum nu mă mai sună nimeni, nu mai am contracte și puținul pe care-l am de făcut de acasă, îl termin repede. În căderea ei, depresia găsește anxietatea. Adică, dacă continui așa, “te dai cu capul de pereți”. Anxietatea îți găsește o treabă: statul pe net, statul la TV, “la curent” cu pandemia. Câți s-au mai infectat, câți au murit, ce leacuri mai sunt, când se va termina. Dar nicio salvare reală nu este în priza asta directă cu pandemia.
Dragoste de părinte pe vremea coronavirusului De coronavirus, de COVID 19. Fii ursulețul copilului tău. Iubește-ți copilul, cât de greu este? Nu-l mai lăsa ca pe un bagaj la afterscul. Nu-l duce la Mall. Stai cu copilul acasă. Da, nu o să mai faci bani ca până acum. Și ce dacă? Nu-i nicio rușine să-ți arăți dragostea, plictiseala. Fă-i o omletă copilului, joacă-te de-a ursulețul cu copilul. De coronavirus. Va fi memorabil.
Coronavirusul COVID 19, prietenul meu Nu-i gașcă fără un prieten ca ăsta. Mereu zice că se vindecă, că se desparte de ce-i rău, de fata aia. Mereu se plânge la berea a opta Corona că ea este o neserioasă. Și uite-l, iar, cu ea, săptămâna următoare. Cam așa și cu COVID-ul 19 ăsta. De săptămâni bune, a devenit un prieten enervant, nici nu are leac, nici nu se astâmpără. Nu suntem la capătul fake-urilor despre el, dar sigur o plictiseală ne-a cam luat. Și când plictiseala ne ia, uite-l la București. Ce face individul? Păi, COVID 19 face ce știe el mai bine. Dincolo de faptul că-i aproape de noi, COVID 19 ne-a fisurează bulele virtuale, ne-a arătat un pic cum stă realitatea. Ne scoate din demența digitală. COVID 19 ăsta ne arată forțele binelui: informația și știința.
Cristi Puiu. Câștigător la Berlin. Uraaaaa! Regizorul propriei sinapse obraznice Cristi Mungiu privește spre piață. "Bacalaureat", “După dealuri” sunt inspirate din realitatea imediată. Porumboiu în cinematografia lui lucrează cu ironia realității. Mereu rămâi la întrebarea inițială “A fost sau n-a fost”. Radu Jude ciocănește în obsesiile unei societăți cu cap de lemn, România care nu-și recunoaște vinovățiile. Cristi Puiu, tăticul nostru al tuturor, o ține una și bună. Își regizează propria sinapsă. Sunt fanul tuturor, îi urmăresc de când au dat primele filme și până astăzi cu entuziasm, curiozitate, chef nebun de a învăța de la ei. Dar mereu Cristi Puiu "rupe lanțul'. Puiu merge pe obsesiile=sinapsele lui. Te seduce. Te duce în lumea lui. În adâncurile lumii lui. Mereu filmele lui sunt despre un subiect, dar mai ales despre cum a reușit să ducă la capat subiectul respectiv.
Coronavirusul va trăi în noi precum microbii și va crește precum unghiile - cercetare Harvard. Sau despre perversitatea leacurilor BOR și Oliviei Steer Leacul împotriva coronavirusului promovat de Olivia Steer? Leacul BOR promovat în Italia? Leacurile deștepților de pe facebook sunt panică-frică-invenție la maxim? Harvardul și cercetătorii lui (într-un articol The Atlantic) mă inspiră cu mult mai mult. Coronavirusul nu se va termina niciodată. Profesorul de epidemiologie de la Harvard, Marc Lipsitch, spune că acest coronavirus va fi precum panica: vom fi imuni doar dacă ne obișnuim cu ideea. Va face parte din viața noastră. CITEȘTE aici, nu doare și nu aduce panică.
Coronavirusul ajunge la tot românul. Coronavirusul povestit la sala de forță Între niște morți de gripă românească și acest exod al coronavirusului în Ro, iată-mă la fitness-”forță”. Coronavirusul iată vine de la Roma, de acolo de unde ne vine și limba română. Măreață și interesantă coincidență. Aseară, ce crezi că se discuta "la forță"? Coronavirilul. Băieți cu mușchi pe ei, aseară lucraseră pe marele deltoid. Apoi, acești băieți cu mușchii pe ei, priveau spre virus ca la un șoricel. Voinici și neliniștiți.
Radu Jude Tipografic Majuscul. Tu ucizi zilnic. Notează înc-o rețetă de ucis Inocența - cronica de film Un puști ascultă radioul. Și el este covârșit de ideile de libertate auzite. Este un puști, repet, la vârsta la care vrei, respiri, trăiești libertatea. Și el scrie cu creta pe lucruri libertatea. Dar vigilența organelor de ordine nu este înșelată. Puștiul devine dușmanul. Apoi, părinții sunt înfricoșați. Școala? devine sala de tortură. Puștiul e prins ca șoricelul. Oamenii la care ținea, colegi de școală ori părinți, picaseră testul. Nu-nțelegeau ce-i libertatea, nu-l înțelegeau și gata. Puștiul tace, ia note tot mai bune, se reeducă. Dar organele de ordine îl iau din nou la tors, la hărțuit. Puștiul nu-nțelege asta. Păi, nu asta ați vrut? Anchetele repetate îl bagă în mormânt.
Tik Tok Ce mândru sună asta: omul ca animal, nuditate, cinism 85 la sută Tik Tok Make Your Day. Real People. Real Videos. Văd o găleată de înjurături împotrivă. Prostia omenească. Mitocănia revărsată. Cretinism. Ajecție. Escatologie. Eu n-aș condamna universul TikTok. L-aș înțelege. Eu am stat gură cască, câteva zile, și am văzut kile de video pe TikTok. Eu zic altfel. Eu zic clar: VIDEO TikTOK, real people își încarcă zilnic materiale video. Tiktok-ul este firescul de astăzi, este obișnuitul fiecărei zile pentru o nouă generație.
Diferența dintre “te iubesc” și sunt împreună cu omul care mă face să mă simt viu - Cronica filmului “Marriage story”, Oscar pentru rol secundar - Netflix Cântecul din “Marriage story”, filmul Netflix, dă semnificația filmului. Tot filmul e de văzut, este filmul unui mare amor, deși paradoxal e film de divorț. Repet, cântecul din film îți explică ce-nseamnă dragostea, cum alegi pe cineva cu care să fii împreună, dar mai ales cât de greu este să găsești pe cineva să-ți fie alături când te doare că ești om.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by