PERSPEKTIVA
Mazăre. E chiar nevinovat. Vinovat e anturajul lui de carnaval: dumnezeu, hitler, pleiboi, sultanul Acum coboară din cursa de linie de Paris Însuși Radu Mazăre. Jurnalist, patron, primar de Constanța, Hitler, sultan, pleiboi, împărat, rege, Dumnezeu. În anii 90 era tânār, mișto, cu vorba la el. Īnsetat de libertate. Doar că libertatea aia el a descifrat-o prin a alege să uite cine dracului e pe pământ:om. A uitat de sine. Să fi fost drog? S-ar fi trezit la dezintoxicare. Cred că a fost mai mult de atât. Opinie Perspektiva2.0
De la Balamuc la Simultan. Timișoara 2021 - Hartă pentru artă Am fost în rezidență culturală în Timișoara. Am văzut artă și-am vorbit cu artiști care filozofează. Va fi capitală culturală 2021. Pe ce pune Timișoara pariu? Bănățenii au bienală de artă contemporană și spații unde se-anină tablouri în cui. Îi ascultăm pe artiștii care ne bagă-n cap că trebuie să ne mai zgâim și la opere de artă, să ascultăm altfel de muzică? Cultura e, în fapt, și arta de a privi și de asculta. Așa că Timișoara mizează pe ochii și urechile noastre. Mizează pe artiști independenți, festivaluri, instalații și perimetre de muzeu. O să-i iasă? Orașul e work-in-progress, vibrează de energie, e o operă de construcție pentru autorități și oameni.
Timișoara 2021 - Povești de cartier. De la fantoma Revoluției la Aouăleu! Scârț! "invizibilii" și comunismul - reportaj Perspektiva Istorie, fabrici abandonate și locuri "invizibile". Timișoara. Timișoara 2021 înseamnă a băga în seamă toate cartierele orașului. Titlul de capitală culturală ar trebui să ofere resurse pentru reabilitarea arhitecturii crepusculare. Din Cetate unde e vopsit gardul și clădirile se fălesc în soare, unde treci pe lângă Memorialul Revoluției, dai în cartierul Traian cu fațade scorojite. Mergi în Iosefin și vezi arhitectură de la 1900 care așteaptă să fie salvată din paragină. Ajungi în Elisabetin și cobori în beciul istoriei, la Muzeul consumatorului comunist. Uite ce povești de cartier am eu din Timișoara.
Dragostea și alungarea tentației carnale: femeia. CRONICA spectacolului “Zadarnicele chinuri ale dragostei”, regia Andrei Șerban. Premieră la Teatrul Bulandra Curtea Navarrei unde se vor petrece caznele și chinurile amorului e contemporană. Un spațiu acoperit de graffiti unde femeile și bărbații se trag pe sfoară și se iubesc. Andrei Șerban vorbește despre “războiul sexelor” de atunci-de acum. Rezigorul spune că acest conflict (cel mai uman și fervent) e complex și enigmatic în “Zadarnicele chinuri ale dragostei”, spectacol pe care l-a montat la Teatrul Bulandra.
Taxi victorie, Uber în genunchi. Ce-ți mai place, bre, o Românie înapoiată, a tupeului, mizeriei. În care Statul și Guvernul să-ți dea minciuni cu lingurița “Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei (38/2003) intră în vigoare astăzi, 16 mai. Ordonanţa nu va scoate din piaţă aplicaţiile Uber, Bolt şi Clever, dar şoferii care folosesc aceste aplicaţii vor putea fi amendaţi mult mai uşor şi riscă amenzi de până la 5.000 de lei.” - așa spune StartupCafe.ro și spune exact. ​
Micaela Ghițescu a murit. Acuzată de spionaj, de “crimă de înaltă trădare”. A fost de fapt o traducătoare seducătoare “Viața ca o nesimțită continuă”. Chiar nesimțită. Câți știu cine-i Micaela? Mai nimeni. Deși este în văzul tuturor, a fost și va fi pomenită alături de Coelho, Pessoa, Antunes. Da, a fost o traducătoare de primă mână din portugheză, spaniolă, engleză. “Viața ca o nesimțită continuă”. Chiar nesimțită. Câți știu că Micaela a fost “spion” al Franței la București în anii 1950?
CANNES 2019. Horror, Hollywood, crimă și mafie cu trio-ul Porumboiu – Almodóvar – Tarantino La Cannesul de anul ăsta îl avem pe Porumboiu în competiție cu filmul “La Gomera”, despre corupție și mafie. Regizorul român e alături de faimoși. Tarantino o poveste despre Golden Age-ul de la Hollywood, Pedro Almodóvar o peliculă autobiografică melancolică. Frații Dardenne sunt prezenți și ei cu un film despre devenirea unui islamist, iar Ken Loach este cu o saga socială a unei familii sărace. Regizorul român Adi Voicu e selecționat în Semaine de la Critique cu scurtmetrajul “Ultimul drum spre mare”. Vezi un teaser pentru Cannes.
Doris Day a murit ieri. Que Sera Sera. Mie îmi pare rău astăzi după bombonica aia de fată Doris Day, blonda tunsă ca un băiețel, a urcat în Paradis. Era o bombonică de fată, firesc locul ei e în paradisul filmelor ei. CLICK pe detaliile întâmplării tragice.
Guță Magnificul și maneaua pro-PSD. Scrisoare despre banii lui frumoși, folosul creației și extratereștri Bravo Guță Magnificule! Mă bucur c-ai reușit să-i îmbărligi și pe ăștia, pe PSD-iști, și să le faci cântare. Nu-i viața asta un ban? Dai cu banul, cade “cap” vine duba cu bani, cade “stemă”, vine duba cu mascații. Dar la tine, se vede din cântec, s-a lipit banul de tine, de-ai scos așa încântare de muzică. Dragă Guță, eu uite cum te judec după mintea mea, mâncateaș. Poate mă auzi pe pagina ta de Facebook, dacă nu, nu.
Jo Nesbo: Suntem în viață în căutarea unui Nimic care să nu doară. Un nimic, un amestec între frica de moarte și dorința de a o experimenta VIDEOinterviu #cabinetuldeperspektive Jo Nesbo a fost fotbalist și economist de liga a doua-a treia. S-a pus pe scris însă și vânătoarea sa a dat roade. E cunoscut prin filmele Snowman și Vânătoarea de capete. E recunoscut prin personajul său Hole, detectivul cărților sale thriller. Am stat față-n față vreo oră și am încercat să scot de la el o lecție de creative writing. Puteți scrie după rețeta Jo Nesbo. Încercați!Comanda cartea la GiftBooks.ro! Poti obtine transport GRATUIT!
Michel Houellebecq, „Serotonină”. Dragoste cu kile de melancolie și tone de ironie - Citește acum CRONICA de carte. Traducerea apare peste o săptămână în România, la Editura Humanitas. Scriitorul ​Michel Houellebecq s-a căsătorit la 62 de ani, în 2018, cu o tipă mult mai tânără, de origine chineză. În „Serotonină” eroul principal e căsătorit cu o japoneză, pe care în roman o face harcea parcea, o desființează. Iubita-japoneză este o tipă rigidă și obsedată sexual care-l toacă de bani. Cinică descriere, dar da, „Serotonină” este totuși roman de dragoste. Chiar dacă Michel Houellebecq, în stilul lui, inventează o substanță antidepresivă-minune și bodogănește iar pe toată lumea, de la administrația UE până la Franța rurală, dezolantă și-n paragină.
Lou Marinoff: Înghite Platon, nu Prozac! VIDEOinterviu #cabinetuldeperspektive​ Într-o zi la Lou Marinoff a intrat un om de pe stradă. Tu ce ești? Filosof. Bun, ia zi-mi și mie o chestie că nu-nțeleg ce mi se întâmplă în viață. Dintr-o astfel de întâmplare Lou Marinoff și-a început cariera de consiliere filosofică. Cioc-cioc, ia lămurește-mă! Psihanaliștii, coucherii nu-s destul. Un filosof mișto îți deschide capul. Cu el gândești echilibrat: ce dumnezeu vrei să ajungi în viață? Lou Marinoff scrie cărți de success internațional. Toate pe ideea celui care i-a bătut la ușă: are omul neliniști, de ce filosoful n-ar fi în mijlocul acestei "turbări"? CLICK pe Editura TREI, unde-s cărțile traduse.
Drog, fericire? 10 minute de ușurătate a ființei. Și apoi nu-ți știi limita. Și-ți place. Te duci de-a dura. Te rupe durerea de oase. Ai parte de moartea fericiților / de sinucideri repetate. VIDEO interviu cu Cristian Fulaș, scriitor și traducător, la #cabinetuldeperspektive Cristian Fulaș, scriitor. Cărțile sale abordează dependența de droguri. O mărturisește: am fost dependent, am trecut “prin fericire”. M-am întors. Nu a trecut dela dependența de droguri la cea de scris. Mult timp s-a luptat cu ieșirea din plăcerile drogului. Despre răul lor a povestit aici, la #cabinetuldeperspektive. Aici este blogul Fulaș. Aici este contul lui de facebook
1 Mai muncitoresc. Perspektiva dedică câte un cântec gunoierilor, vidanjorilor, covrigăreselor, lucrătorilor sexuali. Să-nceapă grătarele! Acum m-am întors de la sală. Goi-goluți doi băieți urlau în vestiar: “băi, am fost aseară cu o panaramă! Stop joc. Belea a fost!” Și atunci mi-am spus că da, 1 mai este și despre cei care muncesc și îți sunt invizibili. INC-o opinie, înc-un grătar PERSPEKTIVA
Isus Hristos a existat? Hristos a-nviat? Răspunsuri pentru tineri și golani Ieri în stația de tramvai, din mahalaua Dudești, s-a-ntâmplat învierea mea. Doi puști căutau: Isus Hristos a existat? Dar cum a-nviat? Mai ales unul era febril și combătea cu gugălul. Din amorțeala zilei, am înviat. M-am uitat și eu pe internet și am văzut că Isus Hristos a existat. Că Isus Hristos a-nviat. În primele zece căutări nu există niciun dubiu. Și m-am speriat că nu era vreun dubiu. Puștiul cu gugăl în mână era foarte serios, celălalt doar curios. Ambii erau la vârsta potrivită pentru astfel de întrebări. Nu i-am "agățat" în stație. Aș fi fost acuzat de hărțuire. Dar m-am dus într-o cafenea și, iată, cu o ciocolată cu gust de hazelnut încerc să le răspund celor doi. Sau, de fapt, doar celui care teroriza cu gugălul lui. Curiosul este salvat dac-o ține tot așa cu îndoiala.
Angela Similea și Marius Țeicu, “flăcările nestinsei iubiri” - reportaj de la lansarea albumelor: „Să ne reamintim”, „Trăiesc”, “Refrene de aur” Ieri spre apus, la magazinul Muzica din București, i-am re-văzut pe Marius Țeicu, Angela Similea sau viceversa, după nivelul de popularitate, Mirabela, Monica Anghel, Daminescu, Paula Seling, Temișan și încă puțini alții. Lumea a umplut sala de până-n 60 de locuri până la refuz. Emoțiile au fost copleșitoare. Cei pe care acum vreo 30 de ani îi vedeai la televizor, monștrii noștri sacri, acum, iată-i liberi, îi puteai atinge, le puteai vorbi. Am asistat la lansarea albumelor „Să ne reamintim” şi „Trăiesc” (albume cu melodii compuse de Marius Ţeicu şi interpretate de Angela Similea) și „Refrene de aur”, volumele 1 şi 2 (compozitor: Marius Ţeicu, interpretări: Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Marina Voica, Gabriel Dorobanţu, Adrian Daminescu, Loredana Groza, Monica Anghel, Oana Sârbu, Aurelian Andreescu, Paula Seling, Silvia Dumitrescu, Gabriel Cotabiţă, Aurelian Temişan).
Andrei Pleșu. Retragerea din spațiul public. O victorie semnată de “Școala ajutătoare” din România virtuală: cercetători, jurnaliști, cetățeni, inși, zevzeci etc. Acum câteva zile un articol din Dilema veche m-a panicat. Nu, nu era incendiu, nu era cutremur, nu era atac terorist. Nu. Deși pentru mine articolul a avut efectul unui breaking news autentic. Cataclismul vine de la Andrei Pleșu și este un articol prin care-și anunță retragerea din spațiul public (articole, interviuri, conferințe, colocvii etc.). Rămâne la Dilema, dar spune adio tuturor aparițiilor care-l aruncau în lupta cu anxietatea zilelor mele.
Elevi căzuți și morți în războiul cu haznaua românească. Cronologie de la Andronescu, Funeriu la Hărdău Dănuț de la Târgu Frumos a murit ieri-alaltăieri în buda din fundul curții. A trecut în lumea basmelor. CLICK pentru întreaga poveste. Tu ai supraviețuit înc-o dată. Dă căutare pe google “elev/copil hazna” și ce găsești? Anul, copilul și prăbușirea în rahat. Crezi că-i fixație media, dar de fiecare dată, câte un ministru al învățământului a ieșit să-și asume atacul budelor asupra învățământului românesc. Retoric, a spus că “se rezolvă”. Semn că nu-i doar fandaxie media, e maladie socială. Haznaua e chestie de buget? Nu e. Parte din șpăgile din dosarul Microsoft ar fi fost deajuns pentru dotarea țării cu toalete de ultimă generație. Haznaua îți arată când minte politica? Da, Ecaterina Andronescu a fost de patru ori ministru. Putea rezolva situația. Și puteau s-o facă Pop, Popa, Curaj, Câmpeanu, Anton, Funeriu, chiar Hărdău putea face acest lucru. Au preferat cu toții să intre în reforma structurală, nu în buda comunală.
Notre Dame de Pârjol. Și privește, bă, cum ți-a căzut săgeata Săgeata de la Notre Dame s-a prăbușit în flăcări. Cucuiul ei mândru, cucul faimei ei. Nebunia de a străpunge cerul, nevoia de a-l atinge un pic pe Dumnezeu. Cenușa s-a ales de săgeată. De aspirație, de iluzia puterii. Nu căuta din ce a fost făcută. Te prostește atâta căutare. Nu da vina pe Dumnezeu că a osândit pentru vreun păcat. Conspirația te lovește sec în moalele capului. Și nu înțelegi nimic din adevăratul sens al căderii Săgeții. Privește.
Gândirea revoltată? Nu. This Is the New Shit: gândirea des-creierată. Aplicație pe: Codruța Kovesi, Augustin Lazăr, Oana Bogdan etc. N-am ce face. Politica asta oribilă oferă exemplele cele mai vizibile. Politica aduce în dezbatere noul trend din exercițiul rațiunii 2019. Noul trend, da. ETAPA I a fost. Au fost vreo doi ani de revoltă: totul era gândit în alb-negru, vehemența era stăpânâ, dușmanul era unic: PSD-ALDE, Dragnea &tribul lui. Dovada reușitei: Puterea cedează ordonanța Iordache, Dragnea își schimbă miniștrii ca pe ciorapi. ETAPA A II-A a fost. A fost 10 august și după - un prag al panicii pe care mulți nu l-au trecut. Unii s-au mirat: câtă Putere au ăștia, nu-i dă nimeni jos. Și au rămas înfricoșați. Alții au spus: nu se poate așa ceva! Nu se poate. Și au militat de pe Facebook.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version