PERSPEKTIVA
Ne vom obișnui cu cușca și vom rămâne în ea, dacă nu știm să spunem "Nu" la timp opresiunii, șmecheriei Puterii - prelegere Emil Ionescu, decanul facultății de Litere-București Muzica alternativă a anilor 1960-1980 a fost subiectul prelegerii lui Emil Ionescu, decanul de la Litere-București. Dar așa cum chiar el spunea “nu mă pricep nici la muzică, nici la științe culturale”. Atunci, despre ce a fost vorba? Despre diferențiere și contestație. Cele două arme ale revoltei în lumea comunistă. Dar, culmea, discursul lui Emil Ionescu are o actualitate astăzi, într-o lume a “bulelor” obsedate de Putere, opace, antidemocrate.
INTERVIU Feli, artistă: #PauzaDePoezie o petrec într-o țară pe care o numesc "în brațele iubitului meu" Da, Feli era emo. Poetiza ca Bacovia. Astăzi e mai mult Esenin, un "foc vânăt" în jurul dragostei ei și a Norei Luna. "Mă împlinește o îmbrățișare. Mă dezamăgește minciuna". Modele în viață i-au fost "atât oameni care au intrat și au rămas", însă și aceia care au hotărât să plece. Și tot ei au învățat-o lecții frumoase, filme, cărți și chiar muzică.
Aproape am plâns /terifiant / film șocant, văzându-l îți dorești să nu fie real, însă este, și eu am fost “orfan alb” - impresii după Festivalul One World Romania scrise de studenți de 17-18 ani Studenții anului întâi de la științele Comunicării, Litere, Universitatea București au mers la Festivalul One World România. Studenții îți povestesc ce-a însemnat experiența One World România. Ai sub ochi câteva din filmele văzute. Au văzut și sexualitate (Touch me Not) și trafic juvenil de droguri (Camorra), au văzut și transexuali (Corbii), dar și “cantitatea” din comunism (Răspunderea pentru calitate). Dar ce-i mai important, tu ai sub ochi felul în care la 17-18 ani ei au văzut crâmpeie din viața-viață. FILMELE ONE WORLD CLICK AICI. Cronicile, impresiile, șocurile și neplăcerile AICI:
Gândirea critică în Țara mincinoșilor. Dedicație ție, reptilianule - VIDEOinterviu Sorin Costreie #cabinetuldeperspektive Fake-news în jurnalism, bazaconiile Olivia Steer, diploma falsă de doctor în mediul academic, minciunile Dăncilă și Dragnea - toate acestea au un leac: gândirea critică. Habarnuai ce este aia? Vezi VIDEO, citește cuvintele lui Sorin Costreie, profesor universitar la filosofie. Omul zice că dacă vrei să nu ajungi reptilian, gândești cu capul tău: 1. fii sceptic în ce ți se spune, 2. adu argumente pro și contra, 3. fii prost în cunoștință de cauză. La banii tăi, la confortul tău, hai că poți! Reptilianule! #cabinetuldeperspektive
​INTERVIU Alina Eremia, artistă: "Unei eleve de liceu îi spun: nu petrece prea mult timp pe net, pentru că s-ar putea să te pierzi, să te rătăcești undeva în spațiul virtual" Era un dialog despre #PauzadePoezie. Și a devenit un dialog în care Alina Eremia a deschis fronturi largi. #PauzadePoezie a devenit nevoia de a fi împreună cu prietenii, cu părinții, a devenit nevoia de lectură, de introspecție și dragoste ca formă fundamentală de a evolua. Alina Eremia a vorbit deschis despre felul în care social-media duce, dacă nu ai un minim control asupra ei, la conflicte fără sens și rost. A pledat pentru nevoia de a te vedea pe sine. De a nu te risipi în "războaie", în stări sufletești parazitare.
Torționarul este astăzi cu pensie babană și erou de filme. El poate spune: “Vino, copile, să-ți povestesc cum am ucis.” VIDEOinterviu cu Alina Pavelescu, autoarea romanului “Sindromul Stavroghin” #cabinetuldeperspektive Alina Pavelescu este istoric și arhivist. Și este la al doilea roman de ficțiune: “Sindromul Stavroghin”, Editura Humanitas. Sindromul Stavroghin, inspirată numire după Demonii lui Dostoievski, este boala nesimțirii torționarului, celui a practicat răul. El spune astăzi: am ucis, mă iert. “Dacă ai practicat răul până la un punct, întoarcerea la bine nu poate fi altceva decât parcurgerea în sens invers a aceluiași drum demonic. Nu te poți mântui pe căi lăturalnice. A căuta drumuri lăturalnice pentru mântuire e o lașitate la fel de mare ca aceea de a refuza să te pocăiești. Dacă aș fi torționar pocăit în căutarea mântuirii, aș fugi mai ales din calea celor dispuși să mă ierte prea ușor și m-aș ascunde mai ales de aceia care mă aplaudă pentru curajul meu.” (extras din prezentarea Humanitas. CLICK AICI pentru carte)
Ian Buruma: Turma stăpânește astăzi ura. Iar românii o țin una și bună cu nostalgia după Antonescu și Ceaușescu / VIDEOInterviu #cabinetuldeperspektive Ești cu turma? Bine-ți șade. Stăpânești sentimentul ăla al urii mai bine decât orice. Îți place să urăști. Ești chiar fericit. Mi-a spus-o mie Ian Buruma, scriitor, autorul cărților “Occidentalismul” și “Anul zero”, cărți apărute la Editura Humanitas. Pe Ian l-am întâlnit la One World România și l-am intervievat pentru #cabinetuldeperspektive.
​INTERVIU Radu Vancu, scriitor: "Poate suntem ultima generație care să aibă șansa aceasta a vieții reale in offline integral. Noi suntem încă o generație hibridă, ne-am născut în Galaxia Gutenberg, a cărții și stăm cu un picior în Galaxia Zuckerberg, a imaginii" Poet, traducător de poezie, profesor universitar de literatură la Universitatea Sibiu, protestatar #văvedem. În ultima sa carte, "Elegie pentru uman" face o pledoarie pentru bucuria de a fi în epoca aceasta post - umană, robotizată, în care noi suntem ultima generație jumătate dinozauri - jumătate păsări. Dinozauri? Adaptați perfect la Galaxia Gutenberg a lecturii. Dinozauri cum suntem, spune Radu Vancu, să ne bucurăm de offline cât de mult, de așteptare, de timp liber, de tristețe, de Celălalt, de viața care palpită lângă noi. Păsări? Zburători în online, captivi ai lumii vizuale, plini de anxietățile senzaționalului, uitând de empatie și "ucigând" vise cu violența cibernetică, cu violența algoritmilor niciodată mulțumită.
​INTERVIU Claudiu Komartin, scriitor: Ideea este să găsești calea să funcționezi firesc, fără ca online-ul să te faulteze la tot pasul intelectual sau sensibil. Fără să te facă sclav "Autor de literatură demotivațională / expert acreditat în Ministerul Nopții / depanator liric." Așa se prezintă Claudiu Komartin. În fapt este unul dintre cei mai importanți poeți ai momentului, traducător, lider al cenaclului Blecher și stăpân al Casei de Editură Max Blecher. "Momentul în care am avut chiar senzația aceea că sunt în fața poeziei a fost cu Bacovia. Am simțit golul ăla în stomac, senzația că am primit o lovitură în plex că m-a lăsat fără replică" - Claudiu Komartin
One World Romania start. Azi, 15 martie, începe Festivalul de film documentar și de drepturile omului. Vanina Vignal și Andrei Rus VIDEOinterviu la #cabinetuldeperspektive Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. Tema principală a ediției o reprezintă cei 30 de ani trecuți de la Revoluția din 1989. La #cabinetuldeperspektive i-am întrebat pe selecționerii filmelor, Vanina Vignal și Andrei Rus, despre filmul documentar ca modalitate de a schimba prejudecățile sociale atât de temeinic împlântate în generațiile social media.
Monstrul politic ne conduce viețile. De ce-nghițim? C-avem altă treabă: ne scuipăm în freză unii altora. Asta-i impresia mea după ce-am văzut Richard 3, regia Andrei Șerban, la Teatrul Bulandra București Richard al III-lea e un drac. Se naște cu picioarele-nainte, cu păr, cu dinți. E urât ca dracu și maică-sa îl urăște, din “broscoi”, “păianjen”, “năpârcă” nu-l scoate. este ghebos și coșmăresc și vrea la tron, în Anglia obsedată de putere de acum peste 500 de ani. Richard al III-lea e Shakepeare pur, e la fel ca Iago sau Lady Macbeth. Manipulatori feroce, veninoșii, politicienii, criminalii, șerpii care fac jocurile de după cortină. Și ce-are Shakespeare cu noi? După trei ore și jumătate de spectacol pus în scenă de Andrei Șerban, te trezești le realitate. Cine e Richard ăsta, monstru sau om? Richard e printre noi, la putere și la butoane, în zilele noastre.
Email către prostul care ești! - ÎNC-O Perspektivă de la Tom Nichols, autorul cărții "Sfârșitul competenței"
Dragă prostule, este o carte pe piață, Tom Nichols - Sfârșitul competenței, Polirom. Știu că fiind prost, dar prost, nene! este inutil să-ți spun despre ea. Dar tot ți-o recomand. Mie, cartea asta, mi-a făcut creierul franjuri și mi-a întors mațele pe dos.
Fabuloasa Nina Cassian, cea mai urâtă femeie din lume. De vineri în filmul “Distanța dintre mine și mine”. Idee: Ada Solomon, film de Mona Nicoară și Dana Bunescu Nu-i de nasul tău Nina! Dar totuși du-te la film. Vezi, ai mușchi să-nțelegi comunismul trăit de ea? Dar creier să pricepi cum poți fi atât de creativ ca ea în vreme de cenzură? Du-te la film s-o vezi pe Nina Cassian, cum te străpunge cu inteligența. Să fii uimit cum se acuză, se joacă, cum explică, să numeri câte țigări fumează. Du-te să vezi cu adevărat ce înseamnă să fii fabulos, să fii Uroborus, chiar de ești cea mai urătă femeie din lume. CLICK pentru vizionarea filmului.
Joi, ora 12, la Facultatea de Litere București, protest împotriva abuzurilor, solidaritate cu magistrații independenți. LIVE Facebook/Perspektiva și Facebook/Hotnews.ro Îndemnul vine de la decanul Emil Ionescu și sună fără niciun artificiu. Vino în stradă. Protestează împotriva abuzurilor la adresa justiției independente, susține magistrații independenți. Vei vedea mâine, ora 12, interviuri, declarații LIVE de la protest pe Facebook/Perspektiva și Facebook/Hotnews.
Vanina Vignal și Andrei Rus One World Romania LIVE joi ora 11 pe Facebook/Perspektiva, Facebook/Hotnews.ro. #cabinetuldeperspektive Vanina Vignal și Andrei Rus sunt realizatorii selecției de film a Festivalului One World Romania 12. One World Romania are loc între 15 și 24 martie 2019 la București.
Prodigy: Keith nebunu’/trage cu tunu’ și se nimerește, se sinucide / Watch the MC kill the dancer Lui Keith Flint i se vedeau doar coarnele. Era Dracu. Cum dracului să se sinucidă? Da, se. De singurătate, înconjurat, sufocat de lume, de Dumnezei. Se sinucide pentru că i-am văzut mereu doar cornele. Nimic din suflet, din emoții. Sinucidere în lumea plină de prieteni, de adulatori. Ne vom vindeca de SIDA, de cancer, dar de sinucidere, nu. Niciodată. Keith Flint, solistul trupei Prodigy, în vârstă de 49 de ani, a fost găsit mort. Despre el îți vorbesc, omule.
Urzica, self-help. Intră în rețeaua “Urtica dioica” pentru sexualitate-virilitate Primăvara a adus urzicile, plante cu frunze verzi, mici, ușor înțepătoare la degete. Un lucru însă nu cred că TU ai înțeles. Urzicile sunt un exercițiu de Self Help. Urzicile sunt un excelent self-guided improvement - economic, intelectual, emotional - cu un puternic impact emoțional asupra ta, ca sine. Dar, ca efectul să fie scontat, trebuie să intri în rețeaua Urtica dioica. Iată cum.
Mișto e Istodor ăsta! Claudiu Istodor VS Eugen Istodor la #CabinetuldePerspektive Un om poartă același nume cu tine. Un actor poartă același nume cu tine. Ce-i de făcut? Păi, nu ești curios? Ce-i în capul lui, este el alteregoul tău? Dacă faci ca el, ajungi mai bine decât ai ajuns de capul tău? Da actorul Claudiu poartă același nume Istodor ca și mine, Eugen. Și de aici a început Perspektiva jurnalistului asupra actorului. Uite aici ce zic:
Pleșu, Liiceanu, Racheta lui Musk, Virușii, Manipularea, Final de Resurse pe Terra. Ia un pumn de spirit în bula ta: Conferințele Humanitas Aqua Forte “Despre lumea în care trăim“ MULT VIDEO Iar Pleșu, iar Liiceanu? Apoi, puțintică medicină, o țâră de online, rachete, creație, despre om? Nu așa zici tu? Hai, mă lași, păi, le-am fumat. Plus, ce să-mi spună? Eu le știu pe toate. Dau un gugăl și m-am umflat în vene-pene. Și cu toate că aceste bullshituri mă hrănesc, uite m-am dus la Ateneul Român și n-a fost să fie așa. De sâmbătă până ieri, a fost pericol de zdruncinat niște prostioare din capul meu la Conferințele Humanitas Aqua Forte de la Ateneul Român “Despre lumea în care trăim“. Vezi cu ce m-am ales.
Sexualitate, nuditate, iubire între corpuri infinit diferite, mângâierea ca infern sau Touch me Not. Adina Pintilie, laureata Ursului de Aur 2018, la #Cabinetuldeperspektive Touch Me Not îți dă o palmă peste ochi, intră cu bocancii în viața ta. Imposibil să mai vezi simpla mângâiere ca până acum, un freco-mengo programat în weekend. Corpul fără mângâierea Celuilalt se automutilează, intră în boală. Adina Pintilie și filmul său te aruncă direct în propria intimitate, în inconștientul tău bolnav. Te dă cu capul de propria sexualitate. După ce vezi filmul, nimic din dragoste nu mai poate fi ca înainte, animalule. Și lucrurile astea le-am simțit eu când am văzut filmul și le-am resimțit iar și iar acum două seri când am vorbit cu Adina Pintilie LIVE pe Facebook. Pipăie, dă și tu CLICK AICI PENTRU #CabinetuldePerspektive cu Adina Pintilie

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version