OPINII
Morala îndoielnică și pericolele statului social Guvernele postcomuniste au luat adesea măsuri pentru pentru ameliorarea nivelului de trai al unor categorii de populaţie considerate defavorizate. Cu toate acestea, conform datelor Eurostat, în România anului 2016, un număr de 7,69 milioane de persoane (38,8% din populaţie) era supus riscului de sărăcie și excluziune socială. În mod evident, statul român a eşuat în încercarea de a asigura un nivel de trai decent cetăţenilor săi.
Mamele care își ucid copiii Imediat după Dumnezeu urmează mama. Mama e stăpîna copilului ei. Ea îi dă viață și tot ea îi poate da oricînd moarte. Mama îi poate face orice copilului ei. Și copilul poate fi alesul sau captivul acestei faceri. Mama îl poate hrăni cu ea însăși (laptele matern) și îl poate omorî la ea în burtă. Se poate arunca pe scări, își poate răscoli uterul cu o sîrmă, își poate introduce în vagin alcool, hipermanganat de potasiu, chinină, muștar, își poate face băi fierbinți de șezut, poate bea bere fiartă cu hrean răzuit ca să scape de sarcină.
Scrisoare de suflet românilor indignați despre români și unguri, puțin altfel Așa cum vedeţi și din titlu, scrisoarea mea nu e adresată tuturor românilor, ci numai celor care se indignează mereu, uneori se revoltă chiar, dacă noi, ungurii din România, în anumite situaţii ne comportăm altfel decît cum ar crede ei că s-ar cădea. Poate era mai frumos să le fi scris fiecăruia cîte o scrisoare particulară, dar mi-am dat seama că ar fi cam mulţi să pot face asta, așa că am ales această cale, lăsînd ca fiecare să decidă singur dacă se poate număra printre cei adresaţi sau nu. Cred totuși că vor fi numai puţini care vor zice că, nefiind ei adresaţii, au citit-o degeaba, fiindcă sper să înţeleagă și ei mai bine anumite lucruri despre care n-au avut prilejul pînă acum să se gîndească mai adînc și, să zic așa, mai omenește.
România se auto-sabotează înaintea preluării Președinției Consiliului UE Prin acceptarea demisiei domnului Victor Negrescu acest guvern arată, nu doar cetățenilor români, dar și celorlalte state membre UE, imaturitate politică, incapacitate de a gestiona o oportunitate oferită pentru prima dată de la aderare. Europuls consideră că acceptarea acestei demisii este o dovadă de iresponsabilitate și inconștiență față de importanța Președinției Consiliului UE. Acest text reprezintă poziția Europuls referitoare la demisia lui Victor Negrescu din functia de Ministru-Delegat.
Despre cercetare (3) Câți cercetători sunt in România și unde publică ei? Sunt foarte puțini și publică mai mult în reviste românești Pentru a putea emite o opinie pertinenta asupra starii cercetarii in Romania ar trebui sa ne uitam in bazele de date care sunt accesibile pentru oricine este dispus sa piarda un pic de timp pentru a le consulta si pentru a vedea care este pozitia Romaniei in raport cu alte tari din zona. Prima intrebare este: Cati cercetatori avem in realitate in Romania? Raspunsul, foarte trist, il gasiti in tabelul de mai jos pentru perioada 2016-2018
Dimensiunea morală a economiei de piaţă Contrar numeroaselor critici, economia de piaţă (sistem de piaţă, sistem de liberă întreprindere, concurenţă, laissez-faire, capitalism etc.) este morală. Această dimenisiune morală provine din faptul că activităţile productive şi comerciale care se desfășoară în acest sistem economic respectă drepturile şi libertăţile individuale, care, după revoluţia papală din secolele XI-XIII, sunt considerate sacre de către civilizaţia occidentală.
Anton Anton față în față cu iarna energetică Titlul articolului putea să fie la fel de bine și ”ALDE față în față cu iarna energetică”, pentru că atât timp cât Ministerul Energiei va rămâne în portofoliul acestui partid ce face parte din coaliția de guvernare alături de PSD, modul în care va gestiona echilibrele în sistemul energetic pentru perioada octombrie 2018 – martie 2019, surmontând provocările iernii fără a le deconta în prețul facturilor energetice, rămâne responsabilitatea ALDE și nu se va putea deroba de ea.
It’s not the economy, stupid! Trump pierde controlul în Camera Reprezentanţilor dar polarizarea ideologică a Americii se adânceşte Un rezultat al alegerilor care pare să mulţumească pe toată lumea este întotdeauna un rezultat care adânceşte polarizarea societăţii şi blocajul politic, producând mai multe întrebări decât răspunsuri privind evoluţia şi direcţiile viitoare de acţiune ale legislativului şi generând mai multe probleme decât soluţii. Nu vin vremuri uşoare şi limpezi, nici în America, nici în lume. Societăţile occidentale sunt tot mai adânc divizate politic şi mai ales ideologic.
ANALIZA Ucraina – de la altar spre jilțul prezidențial Chiar și pentru neofiții care mai sperau în evitarea schismei religioase dintre Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și Patriarhia Rusă pe tema tomosului de autocefalie a viitoarei Biserici Ortodoxe ucrainene autocefale, ziua de 2 noiembrie 2018 reprezintă momentul ireversibilității procesului schismatic. În această zi, în cadrul vizitei sale oficiale în Turcia, președintele Ucrainei, Petr Poroșenko a semnat, la Istanbul, împreună cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, Acordul bilateral “Cu privire la colaborarea și cooperarea dintre Ucraina și Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului”.
De ce nu poate exista cercetare în România Domnului Nicolae Hurduc, pe când se va întoarce în viitor Teza mea este următoarea: în România nu poate exista cercetare ştiinţifică. Atenţie: nu că nu există, din diverse motive (între care pe primul loc ar fi subfinanţarea), ci că nu poate exista. Prin asta vreau să spun că există o raţiune principială – mai puternică decât orice context – care face ca cercetare ştiinţifică să fie inexistentă în România. Bineînţeles, o asemenea afirmaţie nu trebuie înţeleasă în sensul că în România nu există tineri (sau mai puţin tineri) talentaţi, sau că nu există oameni care îşi fac treaba cu onestitate acolo unde se află.
Lecțiile unui eșec: ce a rămas în urma referendumului constituțional? Intr-un articol publicat pe Contributors.ro, Septimius Pârvu, expert în procese electorale, analizeaza felul cum s-a desfasurat referendumul. El constată că ”în ultimii ani metodele de fraudare sau influențare a rezultatelor sunt mai sofisticate și nu mai țin neapărat de acțiuni care se întâmplă în secții, ci de decizii care sunt luate înainte de începerea procesului de votare.”  In ceea ce privește cazul Becali, care a votat fără a avea acest drept, Biroului Electoral Central a avut un răspuns stupefiant - intrucât referendumul nu a fost validat, Autoritatea Electorala Permanenta nu are competenta legala de a intreprinde demersurile prevazute la art. 431 alin. (4) din Legea nr. 3/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. Adică nu va intreprinde nimic.
ANALIZA Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții: Resurse economice ale românilor, pe mâna unei conduceri politice fără o viziune pentru țară Ce este FSDI și ce ar urmă să facă? Nota de fundamentare începe cu o vagă referire la Fondul Suveran al Norvegiei, despre care se precizează că, date fiind dimensiunile sale enorme, investește în afară Norvegiei, în acțiuni foarte lichide ale unor companii mari, listate pe diversele burse din lume. Comparația încearcă să inducă ideea că FSDI ar fi similar cu Fondul Suveran al Norvegiei, creat de una dintre cele mai respectate țări din lume, lăudată pentru un nivel de încredere foarte ridicat în autoritățile publice și corupție practic zero. Doar că, de fapt, în afară de cuvântul “fond”, cele două instituții ar fi cum nu se poate mai diferite.
PSD, lupta pe cheia celulei de partid Îmi amintesc vag un scheci comic cu o trupă de polițiști urmărind un grup de răufăcători. Într-un final îi prind pe toți la un loc într-o casă, și-i anunță protocolar prin megafon că trebuie să se predea pentru că nu mai au scăpare: casa are o singură ușă pe care ei, poliția, o au în cătarea armelor. Ceea ce e adevărat, de altfel. Gagul e că polițiștii sunt de partea greșită a ușii. O păzesc din interior. Cumva, mi se pare că Liviu Dragnea este în aceeași situație.
Interviu cu Lucian Boia. Romania e o țară care nu merge bine. Democrația nu este suficientă, chestiunea justiției este esențială ​Cărțuliile acestea de 100, maxim 200 de pagini, pe care le tot scoate istoricul Lucian Boia în ultimii ani, foarte citite si foarte disputate, au un merit enorm. Ele concentrează atenția publicului pe temele mari care conteza cu adevărat, acum, pentru societatea romanească, și anume opțiunea noastră de a ne moderniza sau nu, de a fi în Europa, de a crea instituții ocidentale, democratice sau de a ne îndrepta în altă parte. În fond, de a continua sau nu opera și voința celor ce au creat România. Exact asta face și aceast nou volum, De la Dacia antica la Marea Unire, de la Marea Unire la Romania de azi...Cumpara cartea cu autograful autorului de pe GiftBooks.ro
Ce e de înţeles din achitarea lui Gutău: un studiu de caz în fake news şi manipulare Pe scurt, că să mai risipim ceaţa: primarul Gutău şi viceprimarul Dicu (Rm Vâlcea) au fost reţinuţi de DNA în 2006, judecaţi pentru corupţie, achitaţi de instanţele inferioare şi condamnaţi de ICCJ. După ispăşirea pedepsei (redusă, adică a fost eliberat condiţionat după un an şi ceva) Gutău a fost reales primar în 2016. Intre timp a obţinut la CEDO decizia că în acest dosar al său s-au comis erori procedurale, încălcându-i-se dreptul la un proces corect. ICCJ revine în 2018 asupra subiectului, constată că aşa e şi îl achită pe Gutău.
Biletele de favoare și privilegiile noii nomenclaturi Peisajul sălii de teatru, operă, cinema, filarmonică sau al oricărui spațiu unde se prezintă o premieră arată ca o gură fără dinții din față: locurile bune din primele rânduri sunt adesea goale, iar lojile pentru VIP-uri sunt ocupate, în cel mai bun caz, de persoane necunoscute. Configurația bizară este generată de uzanța moștenită din comunism de a oferi demnitarilor „bilete de favoare” gratuite.
6 indicatori psihoculturali care (de)formează spiritul antreprenorial la români România are un scor extrem de crescut de concentrare a puterii sociale. Altfel spus puțini conduc mulți, într-o logică în care autoritarismul este acceptat și, în speranța unui “dictator luminat”, chiar așteptat. Alternativa ar fi distribuirea puterii în mai multe zone sociale, controlându-se reciproc și prevenind astfel autoritarismul. Într-o țară în care puterea este concentrată, spiritul antreprenorial nu este încurajat, dimpotrivă este stigmatizat adesea ca “indisciplină”.Textul e un fragment din articolul apărut în revista (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare.
Vor regreta europenii „era Merkel”? Va apărea un „Trump” şi la Berlin? Urmează „Germany First”? Aş începe cu un mesaj pentru virulenţii critici de ieri şi de astăzi ai Angelei Merkel. Pentru cei care, de la Atena la Varşovia şi de la Roma la Budapesta sau Bucureşti, preluând lozinci facile din surse media de doi bani, cel mai probabil infestate de propaganda rusească, cred şi strigă că „Angela Merkel a distrus Uniunea Europeană” şi „trebuie să plece cât mai repede de la cancelaria Germaniei”. O vorbă veche spune: ai grijă ce-ţi doreşti, că s-ar putea să ţi se întâmple!
De la jocul de șah la jocul de table. O privire asupra României din perspectiva ontologiei sociale a lui John Searle Am putea spune că dialogul social se petrece – sau, mai bine zis, nu se petrece – în vidul creat de lumi paralele imaginare: un dialog al surzilor în mijlocul strigătelor unor victime reale. Conceptul de „stat paralel“ în Romania nu este decât un simptom ale acestei dedublări schizofrenice a structurii de bază a societății, o lobotomie virtuală, operată insidios asupra conștiinței colective.
OPINIE Eutanasierea persoanelor aflate în suferință psihică de neîndurat A spune cuiva că îl iubești înseamnă de fapt să spui: “tu nu vei muri niciodată.” Teribilă vorbă pe care am aflat-o cîndva într-o emisiune despre vulnerabilitățile relației cu celălalt. Dar statul are o altfel de iubire pentru cetățenii săi. Statul – cînd te iubește – crede în moartea ta. Dar noi avem nevoie să nu murim. Nicidecum să fim asistați și îmbărbătați în sinucidere. Această deschidere uriașă spre oferta (instituțională) de moarte a omului ultramodern anunță o însingurare fără precedent.

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version