OPINII
Șapte oameni care n-au făcut din adevar un "moft de conștiință", ci viața însăși. Interviu cu Mihai Frățilă, episcopul de București al Bisericii Greco-Catolice La Blaj, Papa Francisc va beatifica șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste. În decretul autorizat de către Papă, la 19 martie, se spune că cei șapte episcopi greco-catolici martiri ”au fost uciși din ură față de credință” – odium fidei. L-am invitat pe episcopul greco-catolic Mihai Frățilă să vorbesca despre această beatificare și despre situația Bisericii Greco-Catolice în contextul vizitei Papei în Romania.Comandă cartea ”Martori ai Fericirii. Șapte vieți de sfinți români” de pe GiftBooks.ro
Câteva soluții pragmatice pentru votul din străinătate Este greu de imaginat cum la cinci ani după ultimele alegeri prezidențiale au existat mii de alegători care au rămas la coadă la ora 21 și nu au putut vota. Cu toată reforma electorală din 2015, schimbările s-au dovedit a fi insuficiente, iar unele secții s-au transformat din nou în adevărate câmpuri de luptă. Și este revoltător, pentru că alegerile nu trebuie să fie despre improvizații și soluții găsite pe moment, ci trebuie să fie despre previzibilitate și ordine.
#MediciiVotează #MediciiContează Am votat aproape de fiecare dată la alegerile europarlamentare dar despre #EU2019, pentru prima oară, am dorit să știu mai mult. M-am ‘’înarmat’’ cu răbdare și am alocat timp să urmăresc în câteva țări promisiunile partidelor și candidaților, dezbaterile și prognozele. Fac parte din diaspora cu dublă cetățenie și domiciliu stabil în afară și rezidență temporară în țară. Am hotărât să votez în țara în care mă aflu la momentul acesta. Pe 23 mai, ca cetățean olandez, l-am votat pe Frans Timmermans, și implicit partidul din care face parte
Что делать? (Ce e de făcut) Această campanie electorală a arătat că sunt posibile miracole ale normalităţii cu muncă de furnică, door-to-door, care sa învingă clientelismul şi resursele enorme, în zone unde PSD părea betonat pe vecie. De exemplu, USR-Plus a câştigat municipiul Craiova! Şi Vasluiul! Acestea nu sunt cine stie ce mari centre universitare, ca restul de capitale regionale unde a rupt prognozele.
Și mâine va fi o zi… Căderea intepestivă a PSD-ului la alegerile pentru Parlamentul European şi, imediat după, condamnarea definitivă a liderului său la închisoare cu executare (pentru fapte de corupţie din alte vremuri) nu trebuie să ne inducă ideea că “democraţia a învins în România”. În fapt, Liviu Dragnea se lupta cu justiţia cel puţin de trei ani şi, dacă a căzut acum, antrenând şi partidul în dezastru, a făcut-o pe mâna lui. Faptele erau bine cunoscute şi miza războiului judiciar era aceea de a disloca principiul egalităţii în faţa legii pentru a-i cauţiona unuia – apoi unora – lucruri care le-ar fi fost sancţionate celorlalţi.
Unde am gresit la Stalingrad? Nu vreti sa stiti ce este in sufletul lui Dragnea acum, care se chinuie mental ca Hilter cu intrebarea ce-i facea noptile albe: “Unde am gresit la Stalingrad?”. Pentru ca Dragnea este un smecher de cartier ajuns sa controleze o tara, asa cum Hitler a fost un simplu sergent, ajuns temporar conducatorul intregii Europe. Astfel de oameni nu au capacitatea de a pune pune lucrurile in perspectiva, nu sunt ca imparatul Marcus Aurelius care isi amintea in fiecare zi ca hainele de imparat sunt temporare si el va muri nu ca imparat ci ca un simplu om.
Și acum? Filmul de groază început cu doi ani și jumătate în urmă nu s-a terminat. Șeful bandei e deocamdată în spatele gratiilor, acoliții lui trec prin oarece derută, dar ne-au lăsat o bombă cu ceas: De unde bani pentru salarii și pensii? Ce continuare poate avea politica economico-financiară pe care au început-o? Cum rămâne cu justiția? Cu investițiile? Și o mulțime de alte întrebări fără un răspuns evident.
Ziua 2. Ce așteptări am de la câștigătorii acestor alegeri Din experiența guvernului ”tehnocrat”, ar fi o idee foarte proastă să facem din nou un guvern tehnocrat. O guvernare tehnocrată, care ar avea nevoie de susținerea majorității parlamentare, ar însemna un lung șir de compromisuri și lipsa de timp, incapacitatea și lipsa de voință de a face reforme, exact cum am văzut data trecută. PSD, care se va reinventa rapid după scoaterea din joc a lui Dragnea, ar câștiga fluierând la anul.
Interviu cu politologul Alexandru Gussi despre criza radicală în care se află PSD și de ce e nevoie de un nou pact social Într-un interviu pentru Contributors.ro, politologul Alexandru Gussi analizeză cu luciditate criza în care a intrat PSD și felul în care funcționează democrația în România. Crede că lucrurile au atins un prag critic și e nevoie de un nou pact social. "Electroșocul electoral din 26 mai a arătat că acest neo-peremism al PSD a produs o mobilizare prin panicare a unei populații care a venit să voteze orice, numai anti-PSD să fie."
România a câștigat. Ce urmează? Trebuie să fie clar: societatea românească a sancționat crunt aroganța, hoția, impostura, conducerea dictatorială și lipsa de empatie. Politicianul care va ignora mesajul transmis pe 26 mai, printr-un vot înverșunat, mai devreme sau mai târziu, va avea aceeași soartă ca a celor disprețuiți astăzi. Este greu de anticipat dacă politicienii de acum, învinși și învingători, vor conștientiza care este cu adevărat voința majorității românilor. Cert este că vor urma lupte pentru supremație în partide, dar și între partide.
Observații rapide după alegerile europarlamentare Campania PNL a avut nuanțe emoțional-punitive (Rareș Bogdan) dar și rațional-aspiraționale (promovarea administrațiilor liberale din Transilvania). Și în plan socio-demografic PNL a fost moderat: locul 2 la toate categoriile de vârstă, locul 1 sau 3 la niciuna. PNL obține o victorie majoră, adică primește peste 40% din voturi, în doar două județe, Alba și Sibiu.
Mach die situation zur sensation. Votul în diaspora Duminică, ora 20:55. Stau în fața ușii de acces în secțiile 101 și 102 situate pe Gerberstrasse din Stuttgart, Baden Württemberg, Germania. Peste drum, în fața secțiilor de votare, un panou publicitar pe care scrie, mare, “Mach die situation zur sensation”. M-am pus la rând cu 10 minute înainte de ora 12.00. Stau în picioare, la rand, cu soarele în cap, de peste 9 ore.
ANALIZĂ Am avut un al doilea referendum: unul anti-Dragnea și anti-PSD PSD în dificultate; soarta lui Liviu Dragnea pare pecetluită iar cea a guvernării PSD-ALDE este incertă; PNL și USR+ vor intra într-o competiție directă pentru prezidențiale; în plan extern va crește influența franceză în România, se consolidează cea germană și se va dilua cea americană pe măsură ce se acutizează clivajul transatlantic.
Intenții de vot ale românilor la europarlamentarele din 2019: comparații europene și sondaje contradictorii În 2014, prezența la vot la EP în România a fost de 32%, cu aproximativ zece puncte procentuale sub media Uniunii Europene. În cadrul noilor state membre ale UE România avea o rată de participare foarte apropiată de cea Ungariei și Letoniei, mai mică decât în țări precum Bulgaria (36%), dar superioară față de cea din Polonia (24%)[2]. În seria vechilor state membre ale UE, rata de participare cea mai apropiată se înregistra în Portugalia.
“Discursul urii”, o şmecherie pasiv-agresivă de campanie ca să vă închidă gura Ofensaţii de serviciu din kommentariatul românesc au găsit un nou cal de bătaie: “discursul urii”, practicat desigur de ăia pe care au ei boală şi-l vor decredibilizat, scos din joc. Dacă-i asculţi, ai crede că societatea a intrat de nişte ani de zile într-o spirală isterică de radicalizare, că în România se dau bătălii de stradă şi că salvarea e una singură: să ne punem pe noi nişte cămeşi albe, să luăm lumânări în mâini şi să-i urmăm pe ei pe un vârf de deal, aşteptând apocalipsa.
Interviu. Filozoful Gabriel Liiceanu vorbește despre niște libelule interesante și ne explică la ce sunt buni intelectualii. Apoi, despre proiectul Europa ”Nu vedeți ce se întâmplă la noi în această clipa? Odată cu furtul, cu jaful, ni se fură și cuvintele? Toți cei care practică de 30 de ani corupția, care fac legi pentru legitimarea nedreptății, care, istoric vorbind, ne-au blocat țara și care au adus România pe ultimul loc între națiunile Europei, vorbesc cu cuvintele noastre. Nici unul nu cinstește la scară deschisă răul pe care-l face. Apar la televiziuni și vorbesc în cuvintele noastre: bine, dreptate, cinste, adevăr etc. Ne fură cuvintele binelui,” spune Gabriel Liiceanu intr-un interviu Contributors.roComandați ”Caiet de ricoșat gânduri” cu autograful autorului, de pe GiftBooks.ro
Nici eu nu vreau să mor prost Nu am mai întâlnit o campanie de prostire a celorlalți mai înverșunată și mai bogat instrumentată decât cea desfășurată în ultimii doi ani în întreaga-mi viață, de când, adolescent fiind, am început să iau act de ce se întâmplă în spațiul public, de prin 1970 încoace. O spun cu toată tăria: propaganda ceaușistă era infantilă și timorată comparativ cu cea a puterii de azi.
Alegeri europene. Letonia, Slovacia și Malta își cheamă cetățenii la urne Letonia va trimite în Parlamentul European 8 candidați, așa că miza pentru cele 16 partide concurente este uriașă. Cu toate acestea, pentru cetățeni miza nu pare să fie la fel de ridicată, deoarece în 2014, doar 30% dintre ei au fost la vot pentru a-și desemna europarlamentarii. Dacă în 2014 absenteismul la urne a făcut ca jumătate din mandate să fie obținute de un singur partid, anul acesta sondajele arată că locurile vor fi împărțite aproximativ egal între 7 partide.
Noi suntem Europa! O stafie bântuie România şi oriunde i se nimereşte un microfon în faţă ne repetă aceeaşi poveste cu “noi” – cei buni şi oropsiţi – şi “ei” – exploatatorii “fără neam şi Dumnezeu”. Între “noi” şi “ei” a existat dintotdeauna o prăpastie, care acum devine o adevărată tranşee a ultimei lupte cu “neocolonialismul” în numele “valorilor europene”, căci – mai răi decât turcii şi comuniştii – “eurocraţii” de la Bruxelles ne supun deznaţionalizării (fie prin emigraţia de masă, fie prin distrugerea “tradiţiilor” noastre ancestrale).
Alegerile europene continuă astăzi. Irlandezii și cehii sunt chemați la urne Votul la alegerile europene continuă astăzi în Republica Irlanda și în Cehia, două țări în poziții diametral opuse când vine vorba despre prezența la alegerile europene și poziționarea populației față de UE. Dacă Irlanda este una dintre cele mai pro-europene țări, 90% din populație declarată pro-UE, Cehia este printre cele mai eurosceptice state, având în 2014 printre cele mai slabe prezențe la vot la scrutinul european, de numai 18%.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version