OPINII
Despre expertiză și experți în sondarea opiniei publice Acest text a fost prilejuit de un interviu al domnului profesor Dumitru Sandu („Drumul eșecului în sondajele politice”) care a fost publicat de Contributors pe data de 24 iulie a.c. El nu reprezintă o replică polemică, ci exprimă interesul unui fost practician pentru domeniul în care a lucrat. De asemenea, reflectă acordul cu nevoia de consolidare a unor standarde de calitate recunoscute și riguroase precum și a unor mecanisme nepărtinitoare, obiective de certificare.
Enigma lui Munk revisited: Noua structură a interiorului planetei oferă o posibilă soluție. Implicații asupra variațiilor nivelului oceanic Undeva la peste 2000 km sub picioarele noastre, aproape de baza mantalei terestre, au fost identificate două structuri formate din roci fierbinți și compresate. Extinzându-se pe lungimea unor continente și cu grosimi care depășesc de peste 100 ori Everestul, ele se numesc oficial LLSVP (Large Low-Shear-Velocity Provinces), pentru că undele seismice își reduc viteza pe măsură ce trec prin ele. În argoul geologic, structurile respective au fost botezate „the blobs” (să le numim blob-uri pe românește, în lipsa unui termen apropriat).
ANALIZA Viața după penali – riscuri și acțiuni pentru o guvernare anunțată Situația de acum a opoziției ar putea fi comparată cu cele două care au precedat, în trecut, intrarea la guvernare a unor forțe de opoziție câștigătoare în lupta electorală cu puterea reprezentată de PSD. Gândul la posibilitatea unui viitor luminos a încercat probabil mulți cetățeni atunci când au asistat satisfăcuți și optimiști la câștigarea alegerilor din 1996 de către CDR, împreună cu partidul democrat. Același gând, dar al altor cetățeni optimiști, probabil a însoțit cu unele mici modificări și cea de-a doua victorie în alegeri a opoziției din 2004 ...
Deblocarea asistenței europene pentru Moldova: cu sau fără condiționalitate? Schimbările politice din Moldova transmit ecouri extrem de pozitive în exterior. Revizuirea Legii privind procuratura, corectările operate la Codul electoral pentru a reveni la sistemul proporțional, dar și impulsionarea anchetei în jurul „furtului miliardului” etc., produc așteptări foarte ridicate față de noua guvernare. Aceste așteptări nu corelează cu capacitatea și disponibilitatea reală a totalității instituțiilor de a transpune în practică voința politică a noii guvernări.
Trei pericole care ne pandesc cand ne isterizam în masă … si-atunci, cu tot riscul de a va dezamagi, acesta nu este un alt comentariu despre cazul de la Caracal. Ce-i prea mult nu-i sanatos. Oricat de tragic si de sufleteste devastator, cazul de la Caracal a luat-o, mediatic vorbind, razna. Un fenomen de masa despre care nu vorbeste nimeni. Atentia e in alta parte. In magie, asta se numeste sleigh of hand: Iti distrag atentia cu baloane colorate, ca sa pot scoate iepurele din palarie.
Nu mai peticiți sacul! De remarcat că nenoricirile cu care se confruntă România sunt aproape în totalitate provocate de noi înșine, de nepăsarea și ignoranța în care ne complacem, nu de forțe naturale extreme, așa cum se întâmplă prin alte părți ale globului. România se zguduie, de fiecare dată, și statul român se vaporizează în fața unor întâmplări care pot fi, de fapt, ușor prevenite și evitate.
Tragedia de la Caracal şi reîntemeierea statului Între acţiunea, sistematică, de apărarea legislativă a infractorilor şi moartea celor două adolescente relaţia de cauzalitate nu poate fi negată. Majoritatea care a susţinut regimul Dragnea a acţionat spre a acorda celor care încalcă legea un grad de protecţie fără precedent. Scopul de salvare al unor politicieni a fost extins spre a conduce la destructurarea statului de drept.
Alexandra Dacă ești înfricoșat, nu ai unde să te ascunzi de moartea Alexandrei. Dacă ești înfricoșat, azi te cheamă și pe tine Alexandra. Scriu cu gîndul la neajutorarea și lipsa de speranță care nu se pot apăra de moartea Alexandrei. La șireata anxietate care se insinuează, la sentimentul incertitudinii și nesiguranței existențiale. Cu gîndul la cei care nu se pot detașa de sfâșietoarea ei captivitate și sfîșietorul ei sfîrșit. Cu gîndul la cei care sunt siliți să treacă prin toate etapele sechestrării si izolării în no man’s land-ul din Caracal, în maghernița-iad păzită de cîini de lupi.
Lectii romanesti: victima-i de vina, si cum sa menajam agresorii In 16 noiembrie 1995, doi colegi de-ai mei din clasa a noua, au turnat unuia mai mic acid sulfuric in cap. L-au acostat pe holul scolii, l-au inghesuit intr-un perete si l-au ars. Baiatul a ajuns la spital, unde, initial, a fost internat 50 de zile. Au urmat ani de suferinta: operatii, grefe de piele, semestre intregi de scoala pierdute.
Cum se mimează anchete și expertize spre a se ascunde mizeria și nimicul La data de 20 ianuarie 2014, mureau într-un accident aviatic în Apuseni, un pilot, pe nume Adrian Iovan, și o studentă la Medicină, studentă al cărei nume era Aura Ion. Pare-se că pilotul nu ar mai fi avut oricum nici o șansă de salvare, dar Aura Ion ar fi putut scăpa cu viață dacă sistemele de localizare ale STS ar fi funcționat mai bine, dacă Romatsa ar fi dispus de profesioniști și dacă fata respectivă ar fi fost găsită mai devreme.
Proiectul Zelenski, Ianus bifrons – gladiator al unei cauze eretice sau expresie a unui nou pact geopolitic la Marea Neagră? În timp ce electorii săi din Vest îl împing pe Zelenski spre beligeranțe obligatorii cu Moscova, rușii din est și din sud și-l imaginează blând și suav, fumând pipa păcii cu Putin. Pariul de maestru al lui Zelenski îl reprezintă astfel, la limită, identificarea acelei soluții manageriale care să împace cele două opțiuni majore ale electorilor săi și care să țină țara pe termen lung departe de războaie și crize – fără să tulbure armonia existentă, fără să adauge riscuri, fără să genereze secesiuni.
Drumul eșecului în sondajele politice De ce, frecvent, sondajele din România, din 1990 până azi, nu au dat predicții corecte la alegeri politice sau la referendum? Aș începe discuția cu o primă concluzie. Este vorba de lipsă de onestitate sau de profesionalism, sau și de una și de alta, din partea institutelor de sondaj care eșuează în procesul de cercetare. În al doilea rând aș adăuga imediat că toleranța foarte mare la neprofesionalism sau la manipularea prin sondaje se realizează prin contribuții esențiale ale beneficiarilor politici și/sau ale canalelor media superpolitizate.
Guvernul le spune miilor de cercetători din Institutele Naționale că-și vor primi salariul de bază dacă sunt bani La patru zile după publicarea articolului nostru a apărut în Monitorul Oficial al României Hotărârea 481/2019 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a institutelor naționale de cercetare- dezvoltare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 637/2003. Pe scurt: drepturile salariale ale cercetătorilor în INCD-uri sunt condiționate prin noul HG de „încadrarea strictă în resursele financiare alocate anual”, printre altele.
Sfârșitul energeticii carbonului hard în Europa și o tranziție mediată de puterea atomului Deși în Uniunea Europeană celor din Grupul de la Vișegrad li se spune rebeli, nimeni, niciodată, nu i-a considerat naivi sau lipsiți de capacitatea de a-și administra înțelept economiile. Ori Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria se bazează pe energetica nucleară în tranziția către neutralitatea climatică. La fel și Bulgaria. România a anunțat la rândul său că are intenția de a dezvolta noi capacități, însă, la fel ca în cazul exploatării gazelor naturale din Marea Neagră, negocierile trenează de (prea) mult timp...
Interviu cu Armand Goșu. Ucraina – orice alegeri libere și corecte reprezintă o înfrângere pentru Putin Idei principale: Avem de-a face cu o victorie istorică a partidului prezidențial, Sluga naroda, care ar putea sa face singur guvern. Miza noului cod electoral adoptat recent este imensă pentru viitorul Ucraibei. Oligarhul Igor Kolomoiski se întoarce în Ucraina. Instanțele de judecată prin trei decizii, adoptate în trei zile succesiv, au declarat ilegale naționalizarea Privatbank, i-au restituit firmelor lui Kolomoiski banii confiscați. Cel mai apropiat colaborator al său, Bogdan, a devenit acum mâna dreaptă a președintelui Zelenski.
Inainte de a fi Smart City, Bucureștiul ar trebui sa devina un oras normal Aș vrea ca Bucureștiul să funcționeze în primul rand ca un oras obisnuit nu neapărat inteligent. Nu poți fi oras cu 6 feluri de numerotare a străzilor, 6 tipuri de coșuri de gunoi. Nu poți avea un proiect integrat de colectare a deșeurilor cu 6 politici publice diferite. Acest articol va fi scris sub forma în care de demult îmi luam notițele care se presupunea că mă vor face inginer. Deci cu „bumbi” sau „bulete „. Fără figuri de stil, fără metafore, realitateAa este atât de crudă ….
Reforma statului şi luciditatea politică Apelul la amendări parţiale, oricât de bine intenţionate, ale legii fundamentale este unul sortit eşecului. Constituţia actuală a României nu mai poate fi amendată: ea trebuie să lase loc unei alte organizări, întemeiate pe alte principii şi susţinută de alte valori şi proceduri. Degradarea de acum nu are nimic întâmplător, ci reflectă epuizarea unui sistem politic.
Noua formulă de calcul a pensiei de stat și implicațiile acesteia În data de 9.07.2019 a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă lege privind sistemul public de pensii ale cărei prevederi se vor aplica începând cu 1 septembrie 2021. Până atunci însă sunt prevăzute creșteri etapizate importante ale punctului de pensie, de la 1100 de lei în prezent la 1875 de lei începând cu 1 septembrie 2021, ceea ce corespunde unei majorări de circa 70,5% în doar 3 ani.
Elevii de 7 care reuşesc în viaţă şi alte creaturi fantastice Mărturisesc că, pe măsură ce trec anii, îmi pierd tot mai mult răbdarea şi tactul în faţa luărilor de poziţie tranşante, sigure pe ele şi inevitabil superficiale care apar periodic în presă, cu mare succes şi pe reţelele sociale, care ne spun exact care sunt problemele sistemului de educaţie din România şi care sunt soluţiile lor. Trăim vremuri neprielnice pentru oamenii cu dubii. Spus pe scurt, trăim vremuri sofistice şi asta ne ocupă tot timpul, mai exact timpul în care am putea găsi ceva soluţii reale la problemele noastre.
… despre mreaja infantilizarii: “Numa’ daca …” … pentru ca infantilismul e una, infantilizarea, alta. Una e sa fii copil nevinovat, alta e sa vrei sa te intorci, constient sau nu, la varsta inocentei, la balauri si Feti Frumosi. Dupa ce ai mancat din pomul cunostintei binelui si-al raului, nu-l mai poti vomita. Daca o faci, te infantilizezi. Raiul e inainte, nu inapoi.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version