OPINII
Homeopatia: și cu slănina-n pod, și cu varza unsă Dacă vrem să numim remediile homeopate „medicamente”, atunci să le testăm clinic, exact ca pe medicamentele obișnuite. Altminteri, să le numim suplimente alimentare. Sau ritualuri alimentare. Până în prezent, remediile homeopate au beneficiat de o confuzie uimitoare. Ele sunt numite „medicamente”, stau pe aceleași rafturi în farmacii, dar urmează o „procedură specială de autorizare simplificată” care este la fel cu cea a medicamentelor obișnuite… „cu excepția dovedirii eficacității terapeutice” (L95/2006, art. 715).
Scoțând SUA din acordul nuclear iranian, Trump l-a făcut pe Putin broker politic mondial Anunțul retragerii SUA din acordul nuclear iranian n-a stârnit mari emoții în Rusia. Pe de o parte, Moscova era ferm convinsă că președintele Trump va face acest pas. Stau mărturie analizele publicate încă de la începutul anului. Merită amintit un lucru adesea trecut cu vederea, din cauza cunoașterii tot mai superficiale a Rusiei. Vladimir Putin a investit nu doar în noua generație de arme, ci și în noua generație de analiști. Moscova are un corp de experți în politică americană care îl descifrează cel mai adesea corect pe Trump. Și mai are specialiști pe Orient, e drept fără articole ISI, dar care au bătut cu piciorul regiunea și cunosc toate dialectele care se vorbesc în zonă.
Sindromul Chicken Little În folclorul american există un basm foarte popular printre copii: Chicken Little. Este vorba despre o găinușă – Chicken Little sau Henny Penny – căreia, trecând pe sub un stejar, i-a căzut o ghindă-n cap. Îngrozită și panicată, găinușa (figura dedesubt) a început să cotcodăcească din răsputeri: The sky is falling! The sky is falling!! (Ne cade cerul în cap! Ne cade cerul în cap!). Foarte alarmată, Chicken Little s-a repezit să anunțe groaznica veste regelui local. Pe drum, și-a găsit suratele înaripate cărora le-a transmis, cu frica-n suflet, că cerul va cădea peste ele și că va veni sfârșitul lumii. Dar, la o cotitură, s-au întâlnit cu vulpoiul Foxy Loxy, care le-a liniștit imediat: Intrați, dragele mele, în vizuina mea și veți fi salvate.
Banca Naţională şi cursul de schimb al leului BNR s-a înscris în ultima decadă în consensul internaţional cu privire la faptul că politica monetară a unei ţări trebuie să urmărească în primul rând stabilitatea preţurilor, fără să-şi propună să controleze cursul de schimb. După amintitele încercări nereuşite din anii ’90 de a menţine cursul fix al leului, cel puţin conducerea şi specialiştii BNR au înţeles că este pur şi simplu imposibil să fixezi în acelaşi timp cursul de schimb şi condiţiile monetare naţionale (i.e. rata dobânzii pe termen scurt).
Ierusalim, calul troian al politicii externe Ierusalim pare să fie calul troian recent adus în interiorul Uniunii Europene de către români, unguri și cehi. Poziționarea separată, împotriva celei făcute de liderul politicii externe a UE, Federica Mogherini, a adus în interiorul Europei un nou cal troian: relația cu Israelul. De ani de zile, mass media europeană și elita politicii europene s-au solidarizat cu cauza palestiniană și au dat curs lobby-ului palestianian pentru recunoașterea Palestinei ca stat și recunoașterea dreptului palestinienilor refugiați de a se reîntoarce în teritoriile lor, principiu recunoscut și în urma negocierii Acordului de la Oslo din 1993
ANALIZA: Clauza pensiilor din regulamentele UE face nenecesară orice fel de modificare a coordonatelor Pilonului II Ideea modificării coordonatelor Pilonului II, dincolo de reducerea contribuției operată deja la începutul anului 2018, este din ce în ce mai vehiculată în spațiul public în ultima perioadă. Principala motivație a Guvernului pare să fie legată de reducerea deficitului bugetar în condițiile în care cele mai recente prognoze ale Comisiei Europene indică o valoare a acestui indicator pentru anul în curs de 3,4% din PIB, peste pragul de 3% prevăzut de brațul corectiv al Pactului de Stabilitate și Creștere.
“Democratie liberala” vs. “democratie iliberala”. De ce cresc inclinatiile autoritariste? Cateva reflectii Cand am auzit prima data termenul de “democratie iliberala” am tresarit avand sentimentul ca am de-a face cu o contradictie intre termenii alaturati, cu un oximoron. Drept este ca se utilizeaza si sintagma “democratie liberala” (pe care am datora-o lui Fareed Zakaria) ca referinta. Dar si fata de aceasta formulare am avut indoieli privind semnificatia (suna a pleonasm).
Salonul de Inventică de la Geneva, ‘jde premii și țâșpe sute de medalii E foarte trist că Ministerul Cercetării și Inovării se laudă cu Premiile de la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. De ce? Păi treaba e în felul următor. Aproape toți care se duc acolo primesc o medalie de aur, argint sau bronz. Vorba aceea: să ajungă la toți! In broșura de prezentare scrie așa: “gold, silver and bronze medals will be awarded to the inventions displaying the qualities required by the International Jury”. Nu scrie că e o medalie per categorie, sau că numărul medaliilor este limitat. Scrie că „medalii vor fi acordate invențiilor care au calitățile cerute de juriul internațional”. Care juriu internațional? Cel compus din 85 de experți internaționali ale căror nume vă provocăm să le găsiți, pentru că par a fi secret de stat (sau de canton elvețian, cine știe).
Dubla măsură cu care operează CNCD În România, care devine din ce în ce mai pronunțat Republica Română Dragnea, e din ce în ce mai clar că avem două categorii de contribuabili. Majoritarii, care sunt din ce în ce mai vulnerabili în cazul în care îndrăznesc să pună la îndoială adevărul și binele din zicerile și faptele zise și făcute de minoritarii din PSD. Adică inșii care s-au cățărat în funcții publice și fac tot ceea ce le place ori le trece prin tărtăcuță sau le dau ordine subordonaților să le îndeplinească voia.
Cum vrea Tudorel Toader să fie selectați procurorii români la Parchetul European? Prin controlul absolut al Ministerului Justiției Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO) afost pus în dezbatere publică de către domnul Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei, miercuri, 7 martie a.c.
Capcanele unilateralismului şi pariurile greşite ale lui Trump Previzibilul anunţ a fost în cele din urmă făcut. Vizitele lui Macron şi Merkel la Washington au eşuat pe toate palierele: politic, economic, de imagine etc. Niciunul dintre obiectivele deplasării liderilor europeni peste Atlantic nu a fost atins. În opinia mea, aşa cum am mai spus cu alte ocazii, Angela Merkel nici nu trebuia să mai efectueze vizita la Casa Albă, la doar câteva zile după Macron (a fost o greşeală de evaluare a cancelariei de la Berlin), la un nivel de protocol mult sub cel oferit şefului executivului francez. Dar aceasta este deja o altă discuţie.
Valoarea practică a principiilor în politică sau cum alegem candidații unei opoziții unite Alegerea candidatului comun al opoziției strict după criteriul popularității relevat de un sondaj de opinie, ascunde multe capcane. Prima dintre ele, poate mai puțin vizibilă în marile orașe, dar prezentă în localitățile mic urbane și aproape regulă în comune este posibilitatea ca primarul PSD în funcție să treacă la PNL cu puțin timp înainte de alegeri. Cine știe cum funcționează lucrurile în comune și orașe mici recunoaște genul acesta de comportament.
Reactie rapidă: Ce se poate pierde prin retragerea SUA din acordul nuclear iranian/ Care au fost cîștigurile certe ale acordului Donald Trump a ales să scoată SUA din acordul nuclear cu Iranul in ciuda tutuor incercărilor diplomatice ale partenerilor occidentali de a-l face să renunțe. Pe scurt, acordul avea principalul rol de a impiedica Iranul să-și dezvolte programul nuclear și să-i temepereze acțiunile militare in zona -in special in Siria- dar și atitudinea tot mai belicoasă față de Israel.
Cât de mari sunt de fapt dobânzile la credite și la depozite? În cele ce urmează, va fi prezentată o analiză cu privire la evoluția ratei reale a dobânzii pe piața interbancară precum și a celei aferentă creditelor și depozitelor noi în perioada 2015 – 2018 trimestrul 1 (T1). Trebuie menționat faptul că așteptările cu privire la inflația viitoare sunt deosebit de dificil de captat în practică. Pentru simplificare, putem presupune că banca centrală se bucură de o credibilitate deplină și prin urmare agenții au încredere în totalitate în prognoza acesteia.
O oră cu Doina Cornea, sau pledoaria pentru simplitate Tot așa sună titlul celui de-al doilea articol de presă pe care l-am publicat în viața mea de gazetar. La începutului anului 1990, când toate visurile, inclusiv cele profesionale, păreau să aibă cale liberă, m-am hotărât să dau curs chemării de a scrie. Așa am ajuns la nou-înființatul ziar independent Obiectiv. Prima „misiune jurnalistică” a fost un caz de omor în familie, pe motiv de divergențe politice, cu 27 de lovituri de cuțit. A doua a fost să iau, la Cluj, un interviu renumitei disidente Doina Cornea, care pe atunci era un star absolut, vânat inclusiv de presa internațională. Și l-am luat.
Anarhie și haos în universitățile franceze Două epistole către un prieten din România A devenit limpede pentru toată lumea corect-politic-civilizată că Franța a basculat de un an încoace într-o teribilă dictatură „neoliberală și fascistă“ (sic!), organizată de un despot feroce: Emmanuel Macron. Noul președinte al Franței a câștigat haut la main pariul său inițial: că dreapta și stânga politică se vor contopi sub umbrela programului său.Episodul universitar relatat în continuare de Teodor Iova din prima linie a frontului e emblematic pentru lupta care se duce în laboratorul ideologic francez. (CRISTIAN MUREȘAN)
Singurătatea unei doamne Ne-am fi așteptat ca după 1989 să i se ridice Doinei Cornea o statuie a recunoștinței noastre, una care să apere puținele legende ale rezistenței şi bruma de demnitate dobândită prin numele celor câțiva care, în singurătatea curajului lor, au îndulcit batjocura şi umilinţa la care ne condamnase regimul lui Ceaușescu. Și totuși, nu Doinei Cornea i-am pus flori zilnic în poarta casei ei, unde fuse­se bătută de oamenii Secu­rităţii.
Legea Salarizării Unitare, o lege a autosuficienței politice și a dezbinării echipei medicale Sa fie oare fluxul de gândire rațională atât de influențat de politică astfel încât să afecteze pană și cea mai simplă logică a unei legi cum ar fi cea a salarizării în sectorul public, care s-a dorit a fi una unitară și modernă? Politica trebuie chiar să dicteze tot ce mișcă într-o societate? Chiar nu mai avem profesioniști care nu sunt întorși cu cheița de o mână politică dizgrațioasă, capabili să se ocupe de astfel de demersuri? Această lege a salarizării unitare s-a dovedit, în final, a fi creația unui ministru autosuficient care ascultă orbește de consilierii săi și care, într-o stare continuă de aroganță, ignoră total realitățile, în special cele din sistemul sanitar.
Absurda secretomanie guvernamentală "Vor control total pe orice informație...Guvernul nu vrea să comunicăm...Nu pot vorbi mai tare, să nu mă audă careva pe aici...Stat sovietic". Sunt cuvinte spuse în șoaptă, pe holul oricărei instituții publice subordonate Guvernului. Nu contează care, atmosfera de teamă este aceeași peste tot, iar secretomania a devenit cuvânt de ordine la Palatul Victoria. De aici apar și situații absurde precum păstrarea la "secret" a unei întâlniri între premier și guvernatorul BNR, anunțată oricum de ministrul finanțelor și confirmată de reprezentanți ai Băncii Naționale. Prin atitudinea sa, Guvernul Dăncilă ne amintește tot mai mult de Polichinelle care avea un secret cunoscut de toată lumea.
Iluzia denuclearizarii. De ce nu o sa iasa nimic din "prietenia" cu Coreea de Nord De mai bine de o lună, presa internaţională şi, implicit, cea românească este cuprinsă de frenezia „schimbărilor politice spectaculoase” din peninsula coreeană, a momentelor „istorice”, a „începuturilor unei noi ere”, a apropierii şi „prieteniei” dintre Phenian şi Seul, a preconizatului Summit Trump-Kim (cine ar fi crezut?), ba chiar a „perspectivei Premiului Nobel pentru Pace” cuvenit preşedintelui Donald Trump; Denuclearizarea Peninsulei Coreene este, tehnic vorbind, imposibila. Niciun stat din lume, dupa 1945 incoace, odata devenit putere nucleara functionala, nu s-a mai denuclearizat.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică