OPINII
USR- Sfârșitul iluziei? Către sfârșitul iernii anului 2018, am semnat entuziast, fără nici cea mai mică rezervă, inițiativa USR “Fără penali în funcții publice!”. Trecuse atunci mai bine de un an de la momentul critic al Ordonanței 13. Al cărui prim rost era acela de a-l salva de la iminenta condamnare la închisoare pe liderul PSD, Dragnea Liviu Nicolae. Atunci, în februarie 2018, protestele de stradă din iarna anului precedent erau de multă vreme de domeniul trecutului, societatea civilă românească dădea semne că ar fi incapabilă să se mai coaguleze și un fel de apatie și de resemnare păreau a se fi instaurat peste întreaga societate.
Războiul hibrid împotriva propriului popor „Trei zile dacă mai trăiesc, da’ vreau să știu că s-a limpezit lumea”, spunea Elisabeta Rizea, cea care a preferat să meargă la pușcărie decât să trădeze adevărul în care credea. În casa ei depuseseră jurământul, în 1949, partizanii din grupul Arnăuțoiu. După cei 13 ani de pușcărie, a fost supravegheată de Securitate până în decembrie 1989. Mama Rizea, sau tanti Tuța, cum îi spuneau vecinii, a murit la 91 de ani, căci nu mai putea aștepta nesfârșitul.
Revoluția, regulile și românii În 2003, Constituția României a trecut printr-un proces de revizuire. Chiar dacă revizuirea din 2003 a apărut în mijlocul unei perioade de „restaurație”, în care elitele fostului FSN redobândiseră puterea și încercau să creeze premisele unei mențineri a acesteia, unele dintre dispoziții sunt și astăzi învăluite în mister. Mă voi referi la una singură (dar crucială, în opinia mea). Articolul 1 alineatul (3) dispune astăzi că „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate”
Interviu cu scriitorul Liu Zhenyun despre cartea sa ”Nu mi-am omorât bărbatul”, un roman vândut în milioane de exemplare în China ”Nu mi-am omorât bărbatul” este o satiră a sistemului birocratic chinez și un roman scris cu inventivitate și foarte mult umor. Desi se petrece în prezent, este un roman despre China din totdeauna, o comedie efervescentă, inteligentă și profund umană. O femeie simplă dorește să se răzbune pe barbatul ei și apelează la justiție. Cererea ei este atât de paradoxală încât blochează tot sistemul birocratic, până la cele mai de sus niveluri.Cumpara cartea cu autograful autorului
În afacerea „10 august 2018” a venit și vremea decontării vinovățiilor individuale Invitat joi seara în studiourile postului de televiziune Digi 24, ministrul de Interne din guvernul Orban, dl. Marcel Vela, a rostit un adevăr pe care l-am intuit toți cei care am urmărit în după-amiaza și seara zilei de vineri, 10 august 2018 operațiunile provocatoare la adresa manifestanților și dimensiunea fără precedent a încercărilor de reprimare desfășurate de trupele Jandarmeriei.
România, 1989/ 2019: după treizeci de ani După treizeci de ani, România se află în punctul cel mai înalt al istoriei ei moderne. Dilemele identitare şi fricile noastre seculare par să fie parte din trecutul de care ne-am despărţit. Ceea ce generaţii întregi au imaginat, în clipele confruntării cu dictatura şi cu despotismul, este, în fine, realitate: România aparţine comunităţii euro- atlantice şi se întemeiază, din punct de vedere al organizării ei, pe instituţiile domniei legii şi ale democraţiei liberale.
Când vremea devine climă… Meteorologii ne spun cum să ne îmbrăcăm în următoarele 3 – 5 zile. Climatologii ne spun ce garderobă să ne alegem în următorii 30 – 50 ani. Primii au la îndemână măsurători concrete ale variațiilor temperaturilor, precipitațiilor, vânturilor, stratului de zăpadă etc. Ceilalți au ei la dispoziție modele futuriste de tipul ce va fi când va fi.
Guvernul Orban la o lună și câteva zile de la preluarea puterii Am publicat în urmă cu câteva zile un comentariu în care îmi exprimam opinia că președintele PNL și premierul Ludovic Orban este omul politic al anului 2019. Aceasta în pofida unor rezerve deloc minore pe care le formulam atât strict în privința conduitei politice a domniei-sale cât și cu referire la ceea ce fac și spun atât guvernul cât și partidul pe care dl. Orban le conduce.
Guvernul Orban la o lună și câteva zile de la preluarea puterii Am publicat în urmă cu câteva zile un comentariu în care îmi exprimam opinia că președintele PNL și premierul Ludovic Orban este omul politic al anului 2019. Aceasta în pofida unor rezerve deloc minore pe care le formulam atât strict în privința conduitei politice a domniei-sale cât și cu referire la ceea ce fac și spun atât guvernul cât și partidul pe care dl. Orban le conduce.
Interviu cu scriitoarea Cristina Vremeș. De ce Ileana Cosânzeana nu are și ea o poveste? Romanul ”Trilogia sexului rătăcitor” e primul roman scris de Cristina Vremeș și e un debut foarte promițător. E foarte bine construit, diferitele paliere ale narațiunii sunt bine stăpânite, se completează continuu ca un puzzle, povestea celor trei femei reușește foarte bine. Romanul ne trece prin diferitele lumi, satul, orașul postbelic, mânăstirea, orașul de azi, și constituie o percepție fină, consistentă a lumii românești. Capitolul șapte care descrie moartea bunicii, văzută alternativ prin ochii fiicei și nepoatei, în scurte pasaje, mi s-a părut excelent, arată forță scriitoricescă autentică.
Sindromul Post Vot. Alegerile și mintea noastră cea de toate zilele la Londra, București și mai departe De trei ani, Regatul Unit și întreaga lume privește consternată la înfruntarea între două bastioane: cei care acceptă rezultatul referendumului pentru Brexit și cei care îl vor anulat. A doua baricadă are multiple justificări. Interesante pentru implicații îmi par două teorii, cu diverse variante, ambele bazate pe aceeași presupunere: exista sigur o soluție corectă și una greșită, votanții au ales varianta greșită, ca atare procesul trebuie refăcut sau pur și simplu ignorat.
Pro-Rusia, anti-SUA: Macron salvează sau distruge UE şi NATO? La doi ani şi jumătate de la entuziasmanta sa alegere ca Preşedinte al Republicii Franceze, pe care mulţi dintre noi am văzut-o iniţial ca o speranţă de salvare a Uniunii Europene şi a viziunii liberale a Occidentului în faţa populismului naţionalist eurofob, carismaticul şi flamboiantul Emmanuel Macron pare să pornească pe o direcţie de politică externă îngrijorătoare cel puţin pentru Europa Centrală şi de Est, dacă nu și pentru însăși existența Occidentului transatlantic;
Cum să asasinezi un jurnalist Există o îngrijorare la nivel european în privința siguranței jurnaliștilor și a condițiilor în care ei își exercită profesia. Nu întâmplător invitatul special al Congresului Asociației Europene a Jurnaliștilor organizat la Paris în clădirea UNESCO, a fost Andrew Caruana Galizia, unul dintre cei trei fii ai jurnalistei malteze, Daphne Caruana Galizia, ucise în 2017 cu o bombă plasată sub mașină.
Păstrați lucrurile bune la Consiliul Concurenței! Intenția din această perioadă a Parlamentului de a elimina rolul Colegiului Consultativ de selectare a membrilor Plenului Consiliului Concurenței este cât se poate de regretabilă și riscă să distrugă unul din puținele modelele pozitive create în România, care este sursă de inspirație și în alte state ale lumii.
Interviu cu analistul Armand Goșu. Zelenski a dovedit că face față unor negocieri dure cu Putin. De ce vor rușii un acord de tranzit al gazului cu Ucraina, deși au aproape gata Nord Stream și South Stream Rezultatele negocierilor de la Paris sunt mai degraba modeste. Blocajul principal, același de mai mulți ani, este în privința primului pas. Putin condiționează retragerea din Donbass și predarea controlului frontierei către grănicerii ucraineni de organizarea alegerilor locale. Ucraina vrea ca rușii să se retragă înainte de organizarea acestor alegeri locale. Interviul de mai jos cu Armand Goșu este în fapt o discuție mai lungă despre Ucraina și Rusia, cu multe trimiteri istorice necesare, și cu o privire asupra contextului internațional. Armand Goșu este istoric de profesie, cunoaște nemijlocit aceste țări, este domeniul lui principal de competență, de peste 20 de ani.
Revizuirea Constituției. Moțiunile Senatul a adoptat o moțiune simplă vizându-l pe titularul Finanțelor publice. Predictibil, date fiind declarațiile și promisiunile dlui Cîțu, și majoritatea pe care o are încă la Senat fostul partid de guvernământ, intrat în opoziție. La fel de predictibil a fost și reacția la nivel guvernamental: dl Cîțu se bucură în continuare de încrederea deplină a premierului. Episodul arată, din nou, una din problemele sistemului nostru politic.
Ce își dorește mediul de afaceri românesc în materie de fiscalitate? 5 propuneri, dintre care una este esențială: digitalizarea ANAF Oamenii de afaceri nu așteaptă reduceri de taxe, dar vor să fie lăsați să se concentreze pe business. Antreprenorii nu deplâng nivelul taxelor, dar așteaptă rezultate în schimbul impozitelor plătite și protecție în fața concurenței neloiale produse prin măsuri fiscale discriminatorii. Ei își doresc onestitate și luciditate din partea statului. 1. Digitalizarea și reforma ANAF Implementarea unui sistem integrat pentru administrarea veniturilor din taxe și impozite este o decizie politică...
Declaraţiile antigermane şi antipoloneze ale lui Nicolae Ceauşescu şi penuria de bunuri de strictă necesitate din România În toamna anului 1989, Nicolae Ceauşescu a avut dreptate când a afirmat că personalităţi politice de la Bonn acţionau în scopul reunificării Germaniei. Liderul politic român aborda subiectul respectiv de pe poziţii staliniste, acuzând de fiecare dată guvernul Republicii Federale Germania de faptul că sprijinea „cercurile revanşarde, fasciste”. Cuvintele sale proveneau din arsenalul propagandistic al P.C.R. din perioada interbelică şi putem presupune că Nicolae Ceauşescu le-a preluat de la Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Denisa Comănescu, director Humanitas Fiction, povestește despre cel mai bine vândute cărți din 2019 – Pianistul, Brisbane și Doamna Pylinska și secretul lui Chopin Denisa Comănescu, cel mai cunoscut editor de beletristică din România, ne povestește despre cărțile pe care le-a publicat în 2019. Cartea cel mai bine vandută în 2019 a fost Tatuatorul de la Auschwitz, de Heather Morris, 31 de mii de exemplare. Pe locul al doilea este Zuleiha deschide ochii, de Guzel Iahina. La Targul de carte, trei cărți care au ca temă muzica, au fost cele preferate de cititori.Cumpara carti de pe Giftbooks.ro cu autograful autorilor
Ce fel de rector pentru ce fel de universitate? Am citit cu interes articolul publicat de colegul Bogdan Murgescu în Contributors ”De ce-l votez ca rector pe Marian Preda. Scrisoare deschisă către membrii comunității academice a Universității din București”. Am citit cu egal interes comentariul publicat de colega Madeea Axinciuc tot în mediul virtual ”De ce votez cu domnul Laurențiu Vlad?” Diferențele de opinie sunt nu numai firești, sunt, într-un fel, salutare: ele ne ajută pe toți să înțelegem mai bine alternativele care ne stau în față atunci când ne înarmăm cu ștampila de vot.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by