OPINII
VAR-ul, diaspora și regulile Înaintea meciului tur cu Slavia Praga, antrenorul CFR Cluj, Dan Petrescu, declara (aici) că este încântat că va fi primul meci de fotbal din România unde se va folosi arbitrajul video (VAR – Video Assistant Referees) ca „să nu mai fie probleme cu arbitrii”. În același timp, antrenorul avertiza că „Le-am spus băieților să fie atenți, pentru că orice fază dubioasă va fi studiată”. Declarația internaționalului român mi se pare că dă răspunsuri la multe dintre întrebările puse de mine. Dacă mi se permite să generalizez: ne place să jucăm după reguli clare, dar ne temem că va trebui să jucăm corect. Regulile jocului sunt tot o formă de reguli, ca și cele juridice.
Daniel Dăianu: ​Detronarea Dolarului, treabă foarte dificilă… Economia SUA rămâne cea mai influentă în spațiul global, cu o pondere de cca. 20% din PIB-ul mondial. Dolarul deține mai bine de 60% din mijlocirea tranzacțiilor cu bunuri și servicii în lume. Ai zice că este un dezechilibru flagrant, dar explicația rezidă, inter alia, în volumul tranzacțiilor financiare în raport cu cele comerciale și încrederea în dolar (mă refer la USD) ca monedă de rezervă. Fed-ul este banca centrală care emite monedă de rezervă a cărei supremație se vede când se caută zone de refugiu. Poziția centrală a dolarului are origine în preeminența economică și tehnologică a SUA, conturată încă înainte de al doilea război mondial și care a fost ranforsata de aranjamentele de la Bretton Woods (există după război și o mare “foame” de dolari).
Radu Crăciun: Ipocrizia aprinde pădurile planetei. Amazonul este doar începutul Pădurea amazoniană arde în vâlvătăi și dispare. În mulțimea de date statistice ale ultimelor săptămâni, care vorbesc de milioane de hectare de pădure dispărute, iată doar o valoare cât se poate de reprezentativă. Conform New York Times, suprafața despăduririlor în pădurea amazoniană a crescut cu 39% anul acesta în comparație cu perioadă similară a anului trecut. Este o valoare care ne semnalează două lucruri extrem de grave: în primul rând că pădurea amazoniană scade constant, an de an, și, în al doilea rând, faptul că în 2019 ritmul despăduririlor s-a accelerat dincolo de orice imaginație.
Încrederea și economia Munca, natura și capitalul sunt factori de producție dar există o serie de alți factori care influențează masiv economia. Unul dintre acești factori este ”încrederea” (Confidence,Trust). Economia poate fi descrisă ca o sumă de tranzacții între doi sau mai mulți parteneri. Un nivel de încredere redus înseamnă mai puține tranzacții, ceea ce înseamnă mai puțină economie.
Confruntarea valutară și reforma sistemului monetar internațional. Despre necesitatea reformării arhitecturii financiare internaționale Incidența Marii Recesiuni (cea mai severă criză economico-financiară globală de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial) în vara anului 2007 a determinat o schimbare de paradigma în conduita politicii monetare în principalele blocuri economice ale lumii, băncile centrale intervenind cu măsuri de relaxare fără precedent pentru a evită scenariul crizei din anii 1930. Aceste măsuri au determinat scăderea costurilor de finanțare spre niveluri minime istorice, ceea ce a contribuit la relansarea investițiilor.
Atomul și molecula de gaz sau perspectiva dezirabilă pe care România este pe cale să o rateze Așa cum se știe, în luna mai ac., Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corp. au semnat un acord pentru asocierea (constituirea unei viitoare Joint Venture Company) în scopul construirii a două grupuri energetice nucleare (unitățile 3 și 4) pe platforma centralei de la Cernavodă. Declarația Comună nu se referă expres la viitorul acestor negocieri, dar partea americană a avut permanent rezerve serioase față de această asociere și continuarea cooperării (oricum incertă din perspectiva pretențiilor comerciale ale părții chineze, așa cum afirma secretarul de stat Doru Vișan) ar pune sub semnul întrebării seriozitatea angajamentului român, din perspectiva Parteneriatului Strategic cu americanii.
Antidot pentru sindromul parcării ”unde vrea mușchiu' meu” Primăria Capitalei a început de luni să ridice mașinile parcate neregulamentar pe străzile din administrare, în principal marile bulevarde și arterele cu transport public. Atenție, de pe carosabil, nu de pe trotuare. Avocatul Poporului cere Prefectului să atace în contencios hotărârea Consiliului General al Municipiului București care prevede ridicarea mașinilor, fiindcă măsura nu poate fi aplicată de Poliția locală. Am mai văzut opinii că măsura este heirupistă sau nu este bună, că nu avem locuri de parcare. Eu cred că este o măsură bună pentru București, care va reduce haosul, va îmbunătăți circulația rutieră și va oferi condiții mai bune pentru cicliști și pe alocuri pentru pietoni, dacă este aplicată corect. Și voi argumenta de ce.
Moldova. Potențialul diasporei la 28 de ani de independență: de la actor politic, până la “talente integre” Independența Moldovei împlinește 28 ani în vara lui 2019. Pe parcursul celor practic trei decenii de independență, dispoziția populației a avut o înclinație preponderent pesimistă. Dominarea sentimentului de neîncredere continuă să impulsioneze instinctele de supraviețuire ale moldovenilor nu doar în limitele frontierelor naționale, ci și peste hotarele țării. Din aceste considerente, rolul diasporei moldovenești este doar în creștere.
Jos empatia! Jos Salvați-ul! Jos salvarea planetei! Jos etica! Jos morala! Am în fața mea Solenoidul lui Cărtărescu, Cugetările lui Pascal, Phaidon-ul lui Platon, Antichristul lui Nietzsche, o pagină de wikipedia despre transformational leadership, niște citate din postările unor influenceri sau comentatori de pe Facebook (așa, și?) și încerc să scriu un text despre morală. Vorba vine… Incerc, de fapt, să îmi pun în cuvinte impasul și exasperarea scriind un text despre Alții. Convenabil, nu? E prea multă etică în lume, îți vine să exclami exasperat! JOS ETICA!
București: după 20 de ani, încă 20 de ani Anul trecut scriam despre salubrizarea din București, despre modalitățile de ocolire a legii și despre cheltuirea banului public după bunul plac. A trecut un an, iar situația s-a înrăutățit vizibil. Contracte încheiate pentru 5 ani în 1999 sunt încă valabile după 20 ani. Să luăm cazul salubrizării Sectorului 2. Contractul a fost încheiat în 25.10.1999 între Primăria Municipiului București și Supercom SA.
Dacă vizita în SUA are vreo importanță, Președintele Iohannis trebuie să-l respingă pe Iulian Iancu Nu ne permitem să ne mai batem joc de piața de gaze. La finele lui 2019 expiră actualul contract între ucraineni și ruși pentru tranzitul de gaze naturale. Nu se știe ce va fi după, că nu-s tocmai prieteni. Putem intra în criză. Importăm azi gaz rusesc mai mult decât oricând în ultimii 4 ani. Cu criza la ușă, trebuie să dăm semnalul că nu mai punem bețe în roate producției interne și anulăm toate ordonanțele proaste (OUG 114, OUG 19).
75 de ani după 23 august 1944: Cum a folosit puterea politică, în anii 90, reabilitarea lui Antonescu pentru a denatura meritele Regelui În 1991, cu ocazia comemorării a 45 de ani de la executarea lui Ion Antonescu, Parlamentul României a organizat sub cupola sa un ritual oficial. Astfel, în forul reprezentativ al naţiunii s-a păstrat un moment de reculegere pentru „serviciile” aduse statului român de către fostul conducător, Ion Antonescu, judecat, condamnat și executat pentru crime de război. Opt ani mai târziu, când alegerile generaseră o nouă majoritate parlamentară, care câştigase alegerile având pe fundal tocmai un mesaj prodemocratic şi prooccidental, se producea o nouă surpriză.
Două legende privind uzina „Industria Aeronautică Română” de la Braşov Se împlinesc astăzi 75 de ani de la lovitura de stat de la 23 august 1944. Este un prilej foarte bun să readucem aminte politicienilor din România anumite fapte şi evenimente care au avut un impact militar, social şi economic foarte puternic în acea perioadă deosebit de dificilă pentru naţiunea română.
Topirea Groenlandei și partea nevăzută a scandalului Trump vs. Danemarca. O perspectivă fiscală! Cu o săptămână în urmă, Groenlanda era protagonista unei știri care trecea neobservată, considerându-se, probabil, că ține de noua normalitate – într-o singură zi, de pe insulă, s-au topit 12,5 miliarde de tone de gheață! Dacă ne plac comparațiile, vorbim de o cantitate suficientă cât să acopere întreg statul Florida sub 12 cm. de apă sau toată Danemarca să fie sub jumătate de metru de apă.
2020 – ROMÂNIA și viitorul an bisect Este poate doar o coincidență, dar după anul 1989, în România anii bisecți au corespuns chiar cu veritabilii ani electorali (alegeri locale, alegeri parlamentare). Identificarea acestui aspect nu are în vedere minimizarea importanței anilor alegerilor europarlamentare (2009, 2014, 2019) și a celor pentru funcția supremă în stat (2009, 2014, 2019), exceptând anul 2004 (an bisect), când alegerile prezidențiale au fost separate pentru prima dată de scrutinul pentru Parlament, iar mandatul președintelui a fost extins la 5 ani în 2003, când a fost modificată Constituția.
Sinteze/ Contribuția lui Mises la teoria banilor și creditului Piața liberă va triumfa și fără implementarea unor modele de reformă monetară bine-intenționate, dar cu încărcătură politică inerentă. Teoria misesiană a banilor și creditului arată de ce băncile centrale nu pot învinge în bătălia cu piața liberă, așa cum demonstrarea imposibilității calculului economic în socialism relevă de ce planificatorii centrali marxiști nu au putut câștiga competiția cu capitalismul.
Dreptul la viață sau dreptul de a merge cu mașina. Ce este în neregulă cu taxa Firea pe poluare Bucureștiul este pe locul șase în topul celor mai poluate orașe din Europa, iar cel mai mare poluator este traficul, potrivit datelor oficiale ale municipalității. Capitala României se află pe locul 11 în lume, în topul celor mai aglomerate orașe în 2018, și pe locul 3 în Europa, după Moscova și Istanbul, potrivit unui studiu realizat de TomTom. Aproape zilnic se înregistrează depășiri pentru poluarea cu praf, cu valori limită mai mari și cu 300%. Dincolo de aceste cifre, toată lumea simte efectele poluării: suferim de boli de piele, alergii, intoleranțe, sistemul imunitar este din ce în ce mai slăbit, suntem stresați, iritați, obosiți. Orașul ne omoară puțin câte puțin în fiecare zi. Cum am ajuns aici? S-au scris sute de articole despre asta. În ultimii 10 ani nu s-a investit aproape deloc în transportul public, nu s-au făcut piste pentru biciclete, benzi unice, folosirea mașinii personale a fost încurajată, s-au tăiat copaci în dușmănie, nu s-au mai amenajat parcuri noi, s-a betonat orice spațiu verde disponibil.
România-Republica Moldova, pe axa contradictorie Washington-Berlin-Paris-Moscova Cu președintele României la Casa Albă și premierul Republicii Moldova sub papucul soft (bocancul murdar?, pantoful lăcuit?, alegeți dumneavoastră varianta corectă și actualizată stilistic) al Kremlinului, istoria românilor continuă, iată, pe linia paradoxurilor și contrastelor, fie ele strategice, politice, economice, socio-culturale, educaționale și intelectuale, așa cum o dovedesc cam toate controversele din acest spațiu ambivalent, nu de puține ori duplicitar și contradictoriu, prins pentru totdeauna pe falia indisolubilă Est-Vest;
Welcome to the Fabulous Anthropocene Era! (O glumă de vară) O parte a glumei provine din faptul că termenul Antropocen, ca denumire a unei noi vârste geologice, a fost propus și popularizat de non-geologi: Paul J. Crutzen, chimist, laureat al Premiului Nobel; Eugene F. Stoermer, biolog; Jan Zalasiewicz, profesor de lecturi inaugurale [sic!] și paleobiolog. Dacă aș inversa rolurile, ar fi ca și cum un grup de „artiști” geologi ar face lobby pe lângă tabăra biologilor pentru ca ursul polar (Ursus maritimus) să fie reclasificat ca o subspecie a ursului brun (Ursus arctos) deoarece ar exista dovezi potrivit cărora urșii polari sunt de fapt urși bruni cu blana albită!…
Lupul! Vine criza? La nivel macroeconomic, încă nu e recesiune, cu excepția unor țări care nu sunt creatoare de trend (ex. Argentina, Turcia). Unele țări ar putea să intre în recesiune trimestrul următor (ex. Rusia, Chile). O situație alarmantă este in Brazilia care a ieșit tehnic dintr-o recesiune, dar riscă sa intre în alta. Pentru actorii principali ai economiei mondiale, SUA, UE, Japonia, Coreea de Sud etc, situația pare alarmantă, creșterea economică fiind încă pozitivă, dar cu valori sub 1% și tendință de scădere. China și India încă au creșteri economice peste 1%.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version