OPINII
Țara cu mai multe democrații. Despre Sibiu Vă propunem o debarcare într-o zonă compactă ce descrie în sens pozitiv una dintre metropolele avansate ale României – Sibiu, locul din care vom dezvolta câteva teme, utilizând șansa oferită de o poziție favorabilă pe harta României. Deloc întâmplător ne vom aminti de mișcările de stradă din anul 2017, vom evalua Sibiul observând rolul său local și internațional, vom expune câteva opinii despre importanța presei scrise, adăugând evaluări comparative cu presa franceză, vom propune cititorului revista ”Realitatea Ilustrată” (1927-1947) împreună cu o serie de remarci pozitive...
Mai repede cu gazele din Marea Neagră! Dar și cu construcția de centrale noi Plecarea Exxon (după Chevron) este un semnal care trebuie să ne pună pe gânduri. Știm că guvenarea anapoda de până în 2019 și parlamentarii majoritari din legislatura trecută ai PSD-ului a adus la disperare conducerile companiilor care au investit în prospectare în Marea Neagră. Dar dacă la o masă verde s-a negociat plecarea americanilor și venirea rușilor?
Țară-Țară, vrem… români! România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de un secol și jumătate un coșmar în care străinii, minoritarii, călătorii, toți cei care nu se numesc Ion Popescu ne vor răul, vor să ne fure, vor să ne mintă, vor să… Din când în când România își trage și mai tare cearșaful pe ochi, să nu vadă cât e de urâtă atunci când renegă pe copiii ei, doar pentru că s-au născut altfel: unii vin din evrei, alții din lipoveni, unii din ceangăi, alții din țigani și așa mai departe.
Invitarea Ucrainei în NATO - marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor ruse tot mai aproape de Donbas (realitate incontestabilă, vizibilă din satelit), interceptări de avioane ruseşti în apropierea spaţiului aerian al NATO în zona Mării Negre. Atmosferă de început de război, într-o primăvară rece, la şapte ani de la anexarea Crimeei.
Adrian Vasilescu: ​În dosarul CNSAS versus Guvernatorul BNR se va pronunța si Curtea Constituțională Informațiile de vineri, de la Curtea de Apel Bucuresti, în dosarul CNSAS versus Guvernatorul BNR, au fost preluate în mass-media. Comentariile s-au referit la decizia Instanței de judecată, care a admis obiecțiile apărării în legătură cu neconstituționalitatea unora dintre dispozițiile legale în baza cărora a fost deschis acest proces, hotărând sesizarea Curții Constituționale. Despre acest caz se discută în spațiul public de exact două decenii. Din 2001, când Evenimentul zilei a cerut CNSAS-ului verificarea dosarului de securitate al Guvernatorului BNR. De atunci, au intervenit evenimente care au făcut lumină în acest dosar. Omiterea lor, în unele relatări din presă, lipsește opinia publică de date esențiale pentru o interpretare corectă a situației de fapt. Între anii 1999-2000, în situații cerute de lege, Guvernatorul BNR a fost verificat de SRI, de SIE si de MApN. Toate cele trei instituții i-au dat decizii de necolaborare cu fosta securitate.
Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu colegii ştirea zilei: modul în care sunt tratate femeile în România şi m-am trezit zicând « când voi intra în politică mă voi lupta să schimb aceste lucruri ». Şeful meu de atunci nu şi-a putut ascunde mirarea şi a trebuit să explic că nu intenționez să intru în politică şi că doresc să mă dedic carierei de funcționar european (lucram în instituțiile europene din 2009, trecusem dificilul concurs EPSO în 2010...).
Infrastructura și lucrările publice, veriga slabă a PNRR 2.0 Lipsa de viziune și a unor linii directoare clare, care să permită o strategie națională integratoare, cel puțin în sectorul investițiilor publice au fost înlocuite cu o listă de proiecte, care reflectă mai degrabă o rețea de interese și chiar răfuieli politice, decât o soluție care să fundamenteze modernizarea și reducerea decalajelor de dezvoltare.
Alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un analist din Sofia a scăpat o eroare în powerpoint: “the defining issue in Bulgaria is the Rule of Low”. Greşeala s-a dovedit a fi mult mai plauzibilă decât originalul şi de atunci aşa i-a rămas numele regulii de aur.
Marțea în care înfloresc pomii O zi posomorâtă de martie în care încercam, lipsit de convingere, să dau uitării ultimele răbufniri ale iernii, fără prea mult succes. Troleibuzul sosește în stație și urc înfrigurat, apoi mă adâncesc în gândurile mele. După alte două stații urcă în mașină o tânără mamă cu băiețelul său de, să tot fi avut, trei sau patru anișori. Băiețelul, blond și purtând o măscuță sanitară caraghioasă, este plin de viață, vorbăreț și curios.
Pădurea de aramă, Pădurea de argint și Pădurea de aur În UE și SUA am ajuns mai toți să ne așteptăm la o evoluție continuă a „lumii”, inclusiv a noastră, spre mai bine. Aceasta nu înseamnă că nu ne temem că pot fi și regrese. Doar că le percepem ca fiind puțin probabile, iar atunci când se întâmplă totuși, inclusiv cu ocazii oarecum banale, precum evaluări profesionale anuale, înclinăm să le resimțim acut și să le punem pe seama vreunor nedreptăți.
Perfidele efecte economice ale pandemiei Perioada de pandemie și mai ales perioadele în care restricțiile sunt foarte stricte se dovedesc a fi o provocare foarte complexă pentru toate sectoarele economiei, și o provocare aproape insurmontabilă pentru Horeca, și tot ce are de-a face cu organizarea de evenimente, de la teatru la sport și chiar în politică. Întreaga societate este claustrată ceea ce afectează o multitudine de elemente de la starea de spirit la obiceiurile de consum.
De ce Marea Neagră a devenit o variabilă indispensabilă în calculul geopolitic global? Zilele de 23 și 25 martie au reprezentat, cel puțin la nivel declarativ, repere distincte pentru definirea obiectivelor a două mari blocuri de interese, care inevitabil se întâlnesc, potrivit geografiei fizice și în Marea Neagră. Pe 25 martie, a avut loc summit-ul virtual al Consiliului European la care a participat și președintele Joe Biden, iar pe 23 martie, la Guilin, în China, a avut loc o întrevedere a șefilor diplomației chineze și ruse.
Nevroza fake news Un sondaj Strategic Thinking Group despre propagandă, dezinformare și fake news sugerează un lucru îngrijorător: spaima de fake news și propagandă este mult mai extinsă decât fake news-urile și propaganda care circulă în România. Ironic, această spaimă ajunge să invalideze chiar adevărul, fiindcă de exemplu 18% dintre români cred că Uniunea Europeană “dezinformează”.
Războiul şi Revoluţia. De la ideologie la idioţi (utili) De la Cromwell şi războiul civil englez încoace, nu a existat secol fără un mare război sau o revoluţie care să schimbe lumea. Nu avem niciun motiv să credem că secolul XXI va face excepţie. Cu cât Europa şi apoi lumea întreagă au devenit mai interconectate, cu atât tensiunile, războaiele şi revoluţiile au devenit mai mari, mai complicate, mai dure, mai costisitoare, având un impact din ce în ce mai puternic asupra unui număr din ce în ce mai mare de oameni.
Jean-Claude Grümberg: O lecție de bune maniere - O lecție de istorie, o lecție de mare actorie Teoretic, secolul al XX lea a fost unul „deștept”. Nici nu putea fi altminteri de vreme ce a fost înțeles, așa cum îl definea în titlul unei cărți celebre Michel Winock, drept „secolul intelectualilor”. Intelectualii fiind o clasă sau, mă rog, „pătură socială” care dobândește statut și identitate proprie în timpul și după ‘’ afacerea Dreyfus”, atunci când cei numiți odinioară cărturari își depășesc condiția și se implică major în politică și societate.
România, AD 2021- Educația timpurie sau copiii vs. bugetul de stat Era primăvara lui 2016 și, confruntați cu declinul demografic, multitudinea de probleme ale sistemului românesc de educație precum rata de abandon și sporirea analfabetismului funcțional, specialiști în domenii diferite gândeau în locuri diferite, fiecare în propriul microunivers profesional, la reforma educației timpurii în România ca soluție de salvare a viitorului bugetului de pensii.
Metrorex versus Underground – o comparație între metroul din București și metroul din Londra În săptămâna care a trecut, sindicaliștii Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au luat din nou prizonier Bucureștiul, blocând rețeaua de metrou pentru o zi. Pe zi ce trece, este tot mai clar că motivele reale ale acțiunii sunt mai degrabă interesele comerciale ale liderilor și nicidecum interesul legitim al membrilor de sindicat. Totuși, merită analizate în detaliu ideile pe care sindicaliștii le reiau sistematic, ori de câte ori vine vorba de nemulțumirile angajaților metroului bucureștean: “metroul este subfinanțat”, “trenurile sunt vechi”, “angajații sunt puțini”, “salariile și sporurile sunt meritate”.
Lumea din stradă nu vrea informare, ci empatie şi garanţii. E o diferenţă “Autorităţile nu comunică bine” zic bienpensanţii, care nu simpatizează cu demonstraţiile de stradă de ieri şi cu atât mai puţin gustă accentele xenofobe pe care ele le-au luat în câteva locuri. Guvernul ar trebui să explice mai mult, se zice, de ce aşa şi pe dincolo, cum funcţionează chestia cutare etc. In principiu, e corect: am publicat luna asta raportul EFOR pe 2021 care beşteleşte autorităţile pentru secretomanie reflexă şi nerozie în manevrarea datelor de interes public, ceea ce scade calitatea actului guvernării.
Gargară cu hidrogen Toată lumea vorbește despre hidrogen. Toata lumea își propune să producă hidrogen. Hidrogen verde îl numesc noii apostoli ai ecologismului. Verde pentru că e cool! Înainte de apariția Green Deal, hidrogenul era albastru – cel obținut din electroliza apei, era verde – cel obținut din gazeificarea deșeurilor, în special cele provenite din materia lemnoasă sau bogată în celuloză și galben (sau gri) cel provenit din gazeificarea (sau pirolizarea) combustibililor fosili: gaz, cărbune, petrol.
Despre vaccinuri – De ce aceeași doză, indiferent de greutate? Una dintre nedumeririle oamenilor cu privire la vaccinuri este legată de dozaj. De ce cantitatea de vaccin care se administrează este identică indiferent de mărimea individului? De ce o femeie micuță și slăbuță, de doar 50 kg, primește aceeași cantitate ca un bărbat masiv, hai să zicem, unul de 120 kg?

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by