OPINII
ISTORIE Probleme militare şi diplomatice în relaţiile româno-elveţiene (ianuarie-februarie 1971) La reuniunea din 8 februarie 1971, membrii Prezidiului Permanent al Comitetului Central al Partidului Comunist Român au analizat un articol şi un document militar elveţian mai puţin obişnuite, ambele fiind publicate de Henri Trüb la Geneva, la 16 ianuarie 1971.[1] Redactorul-şef al revistei săptămânale „Voix Ouvrière”[2], editată de Partidul Muncii din Elveţia, îşi intitulase articolul astfel: „Provocarea imbecilă a unui colonel – teoriile din «Cărticica roşie» aplicate la manevrele armatei elveţiene”[3].
Puterea profesiilor medicale din „umbră” care salvează vieți și care continuă sa fie dezavantajate de legea salarizării Starea de sănătate ne determină adesea să ajungem pe coridoarele spitalelor, pentru un consult de rutină sau pentru o urgență, și observăm astfel ineluctabil, dincolo de neajunsurile sistemului medical românesc, o multitudine de specialiști care se diferențiază prin culoarea sau tipul costumelor purtate, dar mulți dintre noi nu și-au pus niciodată întrebarea cine sunt profesioniștii care realizează analizele complexe de laborator.
Tratatul de la Aachen, „refondarea” Uniunii Europene şi România explozivă Nici nu se putea imagina un moment mai încărcat de semnificaţii, de simbolism, de contradicţii şi paradoxuri decât semnarea Tratatului de la Aachen, care sugerează începutul procesului de „refondare” a Uniunii Europene. Un lider experimentat şi moderat, trecut prin multe, aflat spre apusul carierei politice, semnează alături de un lider tânăr şi avântat, care visează să refondeze Uniunea Europeană. Dar cine „girează” această emoţionantă punere în scenă a relansării Proiectului European? Ei bine, Preşedinţia semestrială deţinută de o ţară aflată pe buza prăpastiei, din punct de vedere politic, economic şi moral…
Un banc sinistru Mita electorală funcționează ca unsă. Oamenii văd că se poate câștiga bine fără prea mari eforturi de instruire și educație civică. Astă-toamnă târziu, în parcarea unui hipermarket, din cele patru locuri pentru persoane cu dizabilități, trei erau ocupate: unul de un taxi și două de un Qashqai pus de-a latul. Probabil chiar de un șofer cu probleme, mi-am spus. Pe locul liber trage o mare Toyota Land Cruiser. Din ea coboară un tânăr înalt și zvelt, cu pas sportiv și îmbrăcat adecvat cu trening și fes. “Frumos, mașini bune dă Olguța pentru handicapați!” îi zic...
Și totuși, cum să ne creștem copiii? În 1962, Seymour Parker (Jefferson Medical College) face un studiu comparativ: ia două triburi învecinate – eschimoșii și indienii Ojibwa – care trăiesc în aceleași condiții (ierni grele, adesea foamete). Cu toate acestea, arată studiul, cele două triburi manifestă tendințe psihopatologice radical diferite: Ojibwa au o rată mare de tulburări depresive, ideație paranoică, anorexie și obsesionalitate, pe când la eschimoși prevalează isteria, cu absența aproape totală a depresiei. Explicațiile genetice au fost rapid eliminate pentru ca s-au observat la ambele triburi modificări simptomatologice considerabile în contact cu civilizația vestică.
Proiecție asupra cercetării românești în 2019 Alocările și execuțiile bugetare sunt relativ constante de-a lungul anilor, deci nici pentru 2019 nu ne așteptăm la miracole, învârtindu-ne tot în jurul a 1,5 miliarde lei pe care îi va fi cheltuit MCI-ul la final de an, chiar dacă e posibil ca prin Legea Bugetului de Stat să primească inițial mai mult. Menționăm că pe lângă cele 1,5 miliarde alocate MCI, Academia Română primește, prin filă de buget, în jur de 400 milioane lei anual. Academia Oamenilor de Știință din România și alte asemenea căpușe mai ciupesc și ele câte un pic (10 milioane în cazul AOSR) din bugetul statului (că deh, cum să rămână dl Ion Iliescu doar cu pensie de fost președinte, iar Ecaterina Andronescu doar salariu de la UPB, cel de ministru, plus alte comitete și comisii din care face parte).
Desantul chinez Area 1, o companie americană de securitate cu sediul în California, înființată în anul 2013 de foști agenți ai NSA, a dezvăluit în decembrie 2018 că a descoperit un atac provocat de hackeri de elită angajați de armata chineză, care au reușit să își creeze și să-și mențină timp de trei ani accesul la peste 1000 de documente (telegrame) confidențiale vehiculate pe canale diplomatice din Uniunea Europeană. Totul ar fi pornit, în opinia Area 1, de la un atac de tip phishing ce a vizat comunicațiile unor diplomați ai Republicii Cipru ce a avut succes și care le-a dat ulterior hackerilor chinezi acces la întreaga rețea de comunicații diplomatice a UE.
Paradoxurile sondajelor. Atitudinile cetățenilor din Moldova, Ucraina și Georgia față de UE Clasamentele principalelor zece probleme percepute de către cetățenii din Moldova, Ucraina și Georgia, accentuează atât o serie de diferențe cât și de similitudini importante. Primo, spre deosebire de Georgia, opinia publică din Ucraina și Moldova plasează corupția pe locul doi. Lipsa corupției din lista problemelor nu anulează existența acesteia în Georgia, ci mai degrabă indică faptul că georgienii nu o percep în viața cotidiană, de regulă, sesizată la interacțiunea cu sectorul public. Situația din Ucraina și Moldova se va ameliora, dacă accesul la servicii publice se va face fără practicarea actelor de corupție...
CNSP: minciunile nu mai tin! Asteptam cu totii proiectul de buget pe 2019. Teoretic, acesta ar trebui sa aiba la baza proiectia principalilor indicatori macro, in special PIB real, proiectie realizata de CNSP (fosta CNP), o institutie al carei principal scop este, nu-i asa, prognoza. Si strategia – daca e sa ne luam dupa felul cum se “intituleaza” astazi Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.
Dai în multinaționale, dar crapă companiile românești "Am adoptat un act foarte așteptat de români și, sunt convins, de companiile cu capital autohton". Așa anunța Eugen Teodorovici, în ajunul sărbătorilor de iarnă, victoria asupra multinaționalelor. Deja au apărut primele efecte ale actului care suprataxează mediul de afaceri, dar nu multinaționalele sunt cele care plâng acum, ci chiar cele românești, mai ales cele ale statului.
Despre libertatea de conștiință a medicilor si avort Anul 2018 a marcat, în contextul sistemului public de sănătate, momentul în care 12 spitale de stat din România au anunțat oficial că nu vor mai face avorturi la cerere. Avortul la cerere este o intervenție considerată non-terapeutică (nu intră în pachetul de bază al serviciilor medicale), medicul având dreptul, în unele împrejurări, s-o refuze. Cu toate acestea, refuzul unui medic nu se compară cu refuzului unei secții întregi de Ginecologie, iar atunci când sunt scoase la iveală circumstanțele și motivele care au dat naștere acestui fenomen, peisajul social devine toxic.
Ultima redută In România la începutul lui 2019 Parlamentul, instituțiile cheie din administrația locală și centrală, Guvernul, Biserica, autoritatea electorală, Curtea Constituțională, CSM, justiția, CNA, societatea civilă, autoritățile economice de execuție și control, piața liberă, toate sunt controlate, șantajate sau intimidate, astfel încât nu mai funcționează nimic din toate acestea, decât numai după cum dorește o anumită entitate diabolică, care nici măcar nu știm dacă este o persoană, dacă sunt mai multe persoane, un popor, o țară, dacă este de pe la noi, dacă este din alte părți.
Coaliția PSD-ALDE lovește în consumatorul român. Plafonarea prețului la energie: distorsionarea pieței și servicii mai proaste la prețuri fixate de politicieni Măsurile adoptate de Guvernul României prin OUG 114/2018 lovesc cel mai tare exact în cei pe care liderii PSD se lăudau că vor să îi apere: consumatorii români. Destabilizarea producției interne de energie, vulnerabilizarea locurilor de muncă din industrie, periclitarea securității energetice a României și distorsionarea pieței interne este restul notei de plată care vine după discursul populist și fără niciun fundament al trio-ului Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici. Nu pot să nu mă întreb, ca orice român de bun simț, cât de repede vom resimți, în buzunarele noastre, efectele acestei ordonanțe.
România la cârma Consiliului Uniunii Europene. Un program stufos, dosare grele, puţin timp... Documentul propus de Guvernul român prezintă în prima parte a sa viziunea Președinției României asupra stării actuale a Uniunii Europene, precum și prioritățile Președinției Rotative în următoarele 6 luni, distribuite în 4 piloni. Partea a doua și cea mai consistentă a documentului prezintă agenda legislativă propusă de România partenerilor săi europeni pentru următoarea perioadă, agendă împărțită pe cele 10 formațiuni ale Consiliului.
Brexitul a eșuat. Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană Premierului oportunist „Brexit means Brexit!”, care votase, de fapt, pe 23 iunie 2016, împotriva Brexitului dar care s-a adaptat rapid la noul context doar ca să ajungă în fruntea guvernului (pe durata negocierilor), i se va împlini, culmea, dorința cea dintâi – Brexitul eşuează iar Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană!. În prima fază se va solicita amânarea Brexitului (de către un alt premier, cel mai probabil), apoi, la cererea societății britanice exprimată puternic de jos în sus, partidele vor trece peste pozițiile lor inițiale „principiale” și vor propune organizarea unui al doilea referendum ...
Petre Roman și Teodor Brateș îi învață pe studenți Etica la Universitatea din București Ce țară coerentă e România! Prin 1988, la o chermeză a unui medic împătimit de tablouri, l-am cunoscut pe Adrian Năstase. Era „un tânăr de viitor”, cercetător la ADIRI („Asociația de drept internațional și relații internaționale”), un soi de filială a DIE. Făcându-se prezentările, din scurta discuție pe care am avut-o atunci, am înțeles că tocmai își susținea doctoratul cu o teză despre Drepturile omului în România. Subiectul mi s-a părut, în context, de o extremă originalitate. „Bine, dar cum o să faceți?, l-am întrebat. La noi, în fiecare secundă, se încalcă câte un drept al omului!” – „Dar ce, mi-a răspuns specialistul în drepturile omului, credeți că în America e altfel?” Așa încât, la nici doi ani după aceea, când istoria l-a propulsat pe Năstase în funcția de ministru de externe, nu m-am mirat: veniseră tot ei la putere.
Analiză CRPE: Președinția Consiliului UE și tinerii, Garanția și Inițiativa. Un semnal de alarmă. Europa Convergenței, una din cele patru priorități asumate de România în timpul Președinției Consiliului Uniunii Europene, își propune să dezvolte dimensiunea socială a Uniunii, limitând discrepanțele dintre statele membre în ceea ce privește accesul pe piața forței de muncă și egalitatea de șanse, abandonul școlar sau incluziunea socială. În 2018, primul Social Score Board publicat de Comisia Europeană în cadrul Pilonului European al Drepturilor Sociale relevă însă o realitate tristă: România se poziționează pe ultimul loc în UE exact la aceste capitole.
A munci ca mine și a nu avea – deplorabil! La o tacla (imaginară) cu Mihai Eminescu Dragă Domnule Eminescu, mă înșel eu sau tocmai ați fost eliberat din funcția de revizor școlar? Înalta Curte de Conturi v-a deschis un dosar în 16 iunie 1876 și vi se impută că există lipsuri din gestiunea Bibliotecii Central Universitare din Iași. Aud, de asemenea, că din ordinele lui Gheorghe Chițu, ministru al Cultelor și Înstrucțiunii Publice, s-au accelerat dispozițiile de a preda arhiva revizoratului școlar. Pare că nu îi mulțumește nici faptul că ați aranjat acea arhivă, cu atît mai puțin părerile Dumitale despre cărțile de pedagogie pe care le achiziționați, ori sugestiile rezumate în rapoartele ministeriale în aceeași chestiune.
Locuri vacante pe scena politică Ion Iliescu a devenit darlingul presei și analiștilor non-PSD cu ceea ce a scris pe blog despre preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România. Cum de a ajuns în postura asta un bătrân nostalgic comunist, pe deasupra și inculpat în Dosarul Revoluției? Și ce ce spune asta despre scena noastră politică?
Miracolele zeului Priapos, cel inconjurat de curtezane, bufoni si condotieri Anul 2019 nu va fi unul care să ne aducă liniștea și încrederea că PSD – ALDE lucrează pentru întărirea armatei și a instituțiilor de forță; dimpotrivă, va fi anul în care va încerca să dea asaltul final pentru a le controla. Ca în orice lupte decisive, uneori cedează spațiu tactic (ca să folosesc expresii ce au devenit public celebre) – de exemplu guvernul renunță temporar la moratoriu și acceptă paza SPP pentru demnitari -, dar numai pentru a adormi vigilența vrăjmașului până la asaltul final.

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version