OPINII
O guvernare curata? Macar eficienta si civic decenta Coalitia condusa de Liviu Dragnea (apud Florin Georgescu si Darius Valcov) si Calin Popescu Tariceanu (apud Dan Voiculescu si Daniel Chitoiu) au in program si o reformare a corpului administratiei publice, a legislatiei privind achizitiile publice, guvernanta corporativa sau lobby-ul. Toate cu scopul de a recentraliza statul si a-l politiza, iar cea care trebuia sa gestioneze intregul proces, din pozitia de vicepremier (daca nu s-a putut de premier) urma sa fie Sevil Shhaideh. Ei bine, in opinia mea, societatea civila ar trebui sa fie acum cel putin la fel de atenta...
Discutii romano-sovietice pentru construirea unei centrale nuclearo-electrice in Romania In ultimii ani s-a mentionat frecvent in mass-media din Romania faptul ca programul romanesc de dezvoltare a capacitatilor de producere a energiei electrice va fi sprijinit de cateva companii chinezesti, iar schema de finantare a construirii reactoarelor nucleare nr. 3 si 4 de la Cernavoda va include un credit financiar chinez. Cu toate acestea, situatia nu este clara si in prime-time-ul buletinelor de stiri ale posturilor de televiziune se vantura in continuare povesti "senzationaliste", tipice pentru scandalul din mahalaua romaneasca - livrat "live" intregului popor "la pachet" cu reclamele la bunurile de larg consum ale societatii post-comuniste.
Romania - cvasi-absenta din conducerea UE La mai mult de 10 ani de la aderarea la UE, nici unul dintre Directorii Generali ai Comisiei Europene nu este roman. Dupa noile numiri de pe 21 februarie, Bulgaria si Cipru si-au vazut oficiali numiti in aceste prestigioase si vitale functii ale Comisiei, iar Romania a ramas, din pacate, la coada. Dupa cum puteti observa in tabelul de mai jos, Romania nu are niciun functionar in functia de Director General, doar 2 romani ocupand functia de Director General Adjunct in Comisia Europeana din totalul de 75.
Educatia meteodependenta De cand autoritatile au luat masura de a inchide scolile si gradinitele pe durata codului portocaliu, am aflat ca procesul de invatamant este reglementat nu doar de un calendar care tine cont de nevoile de studiu si odihna ale elevilor, ci si de capriciile vremii de afara. Ne vedem, astfel, pusi in fata unei mari noutati: programul educational nu se mai stabileste la intalnirea dintre cerintele de cunoastere ale societatii si limitarile psihologice ale elevilor care pretind momente de odihna sub forma vacantelor. Nu, educatia trebuie sa tina cont si de modul in care birocratii, indiferent ca sunt alesi ori numiti politic, interpreteaza codurile meteorologice.
Opinie privind raportul Ministerului Justitiei de revocare a sefului DNA Membrii asociatiei VeDemJust au decis sa depuna la CSM un document de prezentare a opiniei lor cu privire la raportul intocmit de ministrul justitiei, prezentat pe 22 februarie si dat publicitatii a doua zi. Raportul este intocmit in mod defectuos, continand erori de logica, de analizare si greseli de fond ce altereaza astfel temeinicia propunerii de revocare a Procurorului-sef al DNA.
Cele doua Romanii : o schimbare de tactica Prietenul si fostul meu coechipier, profesorul Adrian Papahagi, a publicat pe pagina sa de Facebook urmatoarea viziune profetica : "Inchid ochii si vad Romania condusa de cei mai buni dintre fiii ei. Ii vad liderii scoliti la Oxford, Heidelberg sau Sorbona conversand firesc, fluent, relaxat cu colegii lor de facultate si de Consiliu european. Ii vad respectati de omologii lor (nu pusi la colt, alaturi de nebuni si borfasi), negociind abil in interesul tarii, lipsiti de griji financiare si dedicati exclusiv binelui comun."
Solutia conservatoare. Despre "imaginatia morala" Imaginatia morala (texte introductive si incheiere de Sever Voinescu si Theodor Paleologu) e o carte grava. Nu propune idei simplificate, nu e o lucrare care se vrea atractiva, nu-si propune sa uimeasca cu orice pret noile generatii, nu vine cu solutii facile, care sa aprinda un entuziasm de moment. Imaginatia morala e o carte pentru oamenii maturi si tinerii responsabili, o carte pentru spiritele asezate, o colectie de eseuri care provoaca prin clasicismul ideilor si prin reintoarcerea la umanitate.
Cum s-au intalnit romanii cu Billy Graham, supranumit "pastorul Americii" Desi prea putin cunoscut in Romania, revista Time l-a inclus pe William Franklin Graham Jr (alias Billy Graham) in lista celor mai influenti 100 de oameni ai secolului XX, clasament in care s-a situat pe locul 4. De asemenea, in sondajele Gallup, "Most Admired Men in the World", Graham are 60 de prezente in top 10, mai multe decat orice alta personalitate, in cei 71 de ani de cand se efectueaza acest sondaj.
Despre monogamie si alte rataciri Loser-ul nu este, asadar, nici "invinsul", dar nici "ascetul", cel care isi pune - in eternitate - pofta in cui. Loser-ul este mai degraba cineva care pierde constant tot ce se poate pierde, cel care pierde indefinit, caci pentru el nu conteaza nici cantitatea si nici calitatea a ceea ce pierde, caci el pierde si atunci cand pierde, el pierde si atunci cand castiga. El pierde pur si simplu fiindca acesta e felul lui de a-si reprezenta lumea. Cum asa? Nu-l rapune tristetea? Nu-si pune capat zilelor? Nu. Pretentia il tine in viata. Pretentia ca mentalitate. Si pretentia ca savoir vivre. Uneori, pretentia ca pasiune. Pretentia ca festin. Din ce in ce mai des, pretentia ca ideologie.
Ministrul borfasilor in tara condusa oficial de infractori Cu o cerere de revocare scrisa parca la partid, in studiourile Romania TV, Antena 3 si de ziaristii Luju, cu teme preluate din agenda tuturor suspectilor si inculpatilor din tara sau fugiti peste granita, Tudorel Toader si-a castigat de azi titlul de ministrul borfasilor. In cele 80 de minute de rechizitoriu scremut, cu acuzatii aiuritoare de delict de opinie, defaimarea tarii si alte bazaconii supte din pix, Toader a aruncat Romania de pe harta UE. De azi suntem in mod oficial o tara problema la Bruxelles, care va avea de gestionat un stat controlat oficial de un grup infractional organizat denumit in mod abuziv partid.
"Decaparea" Justitiei. Ministrul infractorilor Tudorel Toader si-a facut datoria fata de stapinii de la partid. A declansat procedura de revocare din functie a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, pe care a acuzat-o inclusiv de utilizarea termenului "decapare" intr-o inregistrare a carei autenticitate nu este stabilita oficial. O ora si jumatate de pledoarie pentru hotie, pentru incalcarea legii si impotriva Justitiei. Monologul profesorului Toader a fost exact ca tot mandatul sau: o continua aparare a banditilor, a puscariasilor deranjati de inghesuiala din puscarii, a hotilor care fura cu legea in mina. Paradoxal, in tot raul e si un bine: presedintele Iohannis, care are decizia in mina, poate reveni in arena publica.
Este PNDL un program viabil? Un raspuns doamnei premier Dancila Doamna prim-ministru Dancila a vorbit saptamana aceasta primarilor de comune, printre altele, despre Programul National de Dezvoltare Locala. Dumneaei a laudat PNDL si a afirmat ca viabilitatea PNDL 1 introdus de dl. Liviu Dragnea - pe vremea aceea ministru al Dezvoltarii - "a dat certitudinea ca acest program trebuie continuat". Mai mult, este un program "de care depind sansele multor localitati". Tocmai de aceea in 2017 s-au semnat ordine noi de ministru pentru PNDL in valoare de 30 de miliarde de lei.
Abrambureala cu cei 448 milioane lei ai contribuabililor continua la Ministerul Cercetarii MCI a lansat cu intarziere competitia Nucleu pentru anul acesta. Anume, a fost anuntata in 27 decembrie 2017, conform calendarului competitiei. Serios?! Cu patru zile inainte de Revelion, in plina perioada de sarbatori le-ati cerut cercetatorilor ca in noua zile, incluzand sarbatorile legale si weekendul, sa depuna proiecte Nucleu care trebuiau sa acopere cercetarea din intreg institutul si in baza carora urmau sa fie alocate cel 448 milioane lei de la bugetul central? Adica 1/3 din bugetul national cu care opereaza MCI? Care parte a acestui demers nu vi pare ca duce la irosirea banului public?
Nicolae Ceausescu rezolva "problema ramanerilor in strainatate" pentru copiii nomenclaturistilor de partid (1974) "Rata comunista, chiar si cand e moarta, zboara / Fiindca-i animata de dragostea de tara". Aceste versuri ironice aveau un substrat politic periculos pentru cei care le spuneau si, deopotriva, pentru propagandistii regimului de la Bucuresti care se straduiau sa apere "puritatea idealurilor comuniste" - mai pe sleau, dogmele pe care niste sectanti habotnici le-au tradus din limba rusa in limba romana si au inceput sa le puna in aplicare, in Romania dupa ce au fost scosi din inchisoare in august 1944.
Cele trei optiuni ale lui Tudorel Toader Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este asteptat sa prezinte joi seara, la ora sase, raportul privind activitatea manageriala a DNA. Intrebat ce asteptari are de la el, liderul PSD, Liviu Dragnea, a raspuns sibilinic: “sa nu se faca de ras”. De aici incolo, intelege fiecare ce doreste. Partidul, baronii, mogulii, suspectii si condamnatii cred ca ministrul Justitiei se face de ras daca nu cere revocarea. Ceilalti, invers. Exista si a treia varianta, patentata acum un an, cand ministrul justitiei a sters pe jos cu DNA si Kovesi, dar in final nu a cerut revocarea.
Despre obsesia reperelor ideologice globale și rezistența la farmecul lor - raspunsul la doua intrebari ale profesorului Cristian Mamali Domnule Profesor Catalin Mamali, Sunt onorat de solicitarea pe care mi-o adresati de a-mi exprima punctul de vedere cu privire la cele doua manifeste politice carora le-ati consacrat un lung si interesant studiu comparativ [1]. E vorba de On The Duty Of Civil Disobedience de H. D. Thoreau si de Manifestul Partidului Comunist, manifeste publicate, asa cum observati, aproape simultan la inceputul anului 1848. Citindu-va invitatia, mi s-a parut ca accentul cade, pentru D-voastra, pe diferenta radicala dintre mostenirile politice lasate de cele doua manifeste.
21 februarie, acum 37 de ani - terorismul rosu Iesim astazi din actualitatea politica interna si ne intoarcem in istorie. Am hotarat sa dedic un comentariu unui episod ramas, din pacate, inca tulbure, neclarificat pe de-a intregul, din istoria Postului de Radio ¬Europa Libera¬. Atacul comis la sediul din Munchen al REL, de teroristul international Carlos Sacalul, pe data de 21 februarie 1981.
Primavara vrajbei noastre in alegerile din Uniunea Europeana. Despre Italia, Ungaria si nu numai Italia va deschide "balul electoral" de primăvară, pe 4 martie. Scrutinul se va desfășura după un nou sistem și o nouă lege electorală, destul de complicate, care combină sistemul majoritar cu reprezentarea proporțională. Aproape 1000 de parlamentari, deputați (630) și senatori (315) vor fi aleși. Spre comparaţie, Olanda, cu o populație de doar 3,5 ori mai mică şi cu un PIB doar jumătate cât al Italiei, are un parlament de doar 150 de locuri, deci de peste șase ori mai mic decât cel italian. Poate spune și asta ceva, deși nu este aspectul esențial al acestor alegeri.
Alex Milcev, EY: Tranzactionarea cripto-monedelor - o piata mult prea mare pentru a ramane in afara legislatiei fiscale Bitcoin, cripto-monede. Pentru unii un hobby, pentru multi inca o idee abstracta, iar pentru altii o solutie rapida de a castiga bani. Insa, pentru cei ce au vazut dincolo de o simpla aplicatie pe telefon, este deja de cativa ani un subiect de interes, un concept aflat intr-o continua expansiune. Ceea ce inca nu se discuta in forum deschis este modalitatea de impozitare. Multi utilizatori prefera o abordare simplista: "nu este o moneda reglementata, prin urmare nu vorbim de un venit recunoscut de autoritatile fiscale, prin urmare nu am de ce sa platesc taxe".
PSD pedepsește clasa de mijloc. Va urma cota unică. Hai să-l urmărim pe Tăriceanu. Crisitian Ghinea, deputat USR, analizeza intr-un text pe Contributors.ro, posibilitatea introducerii sistemului de impozitare progresiva: "O fantoma bantuie de ceva vreme culoarele puterii: Renuntarea la cota unica si revenirea la sistemul progresiv de impozitare. Topaiala fiscala suprema. Asaltul asupra legilor Justitiei pentru a-i scapa pe unii de raspunderile penale - iar ALDE are numerosi co-interesati - uneste alianta de guvernare. Va gasi Tariceanu - autodeclaratul aparator inchipuit al liberalismului - scuze si pentru desfiintarea cotei unice?Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri