OPINII
Teoria monetară modernă și implicațiile sale nefaste O nouă teorie economică – „teoria monetară modernă” (Modern Monetary Theory, MMT) – se bucură în ultima vreme de un deosebit succes în SUA și este invocată adesea și în Europa. Ea este susținută mai ales de politicienii și economiștii de stânga, care pledează pentru creșterea în continuare a deficitului bugetar, finanțat mai degrabă prin crearea de monedă decât prin emiterea de titluri de stat. Argumentul este că în modul acesta deficitul financiar al statului este mai ușor de acoperit.
Și dacă Bucureștiul pierde din nou războiul cu gunoaiele, pe mâna primarilor săi? Bucureștiul are trei gropi de gunoi: Vidra, Glina și Chiajna-Rudeni. Glina s-a închis și, în orice caz, toate trei funcționau fără autorizație integrată de mediu. Groapa de deșeuri de la Glina, operată de ECOREC, a rămas din 1 iunie 2017 fără autorizația integrată de mediu (AIM) 57, emisă la 1 iunie 2007 și revizuită în 4 iunie 2008.[1] Totuși, după principiul hai că merge și așa, mai ales că ECOREC făcea bani frumoși din depozitarea gunoiului la Glina, încă un an aproape s-au mai depozitat acolo deșeuri, pentru că amenzile pe care le dădea Garda de Mediu erau modice (raportat la cifra de afaceri), adică undeva în jurul câtorva zeci de mii de lei.
„The Rovana Plumb case” și blestemul mașinii înmatriculate în Bulgaria Rovana Plumb a fost respinsă de europarlamentarii din Comisia Juridică pentru probleme de integritate legate de un împrumut care nu era trecut în declarația de avere. Dar pun pariu că nu acest lucru va intra în folclorul european în legătură cu propunerea României la postul de comisar european (s-au mai văzut politicieni europeni cu probleme în declarațiile de avere), ci coțcăiala cu mașina de lux înmatriculată în Bulgaria.
Se învârte roata istoriei? De ce pierde teren Vestul în faţa Rusiei şi Chinei? Războiul Occidentului contra Occidentului Există rapoarte interesante ale unor servicii de intelligence occidentale, din păcate prea puţin mediatizate, care arată că ambele curente radicale şi contestatare, atât cel neofascist cât şi cel neomarxist (anti-capitalist), care critică virulent democraţiile liberale, capitalismul şi realizările istorice ale modului de viaţă occidental beneficiază de finanţări indirecte, filtrate succesiv, din Rusia şi China, menite să alimenteze războiul Occidentului contra Occidentului, să dezbine societăţile occidentale, să-i radicalizeze pe naivi şi semidocţi şi mai ales să erodeze încrederea cetăţenilor în sistemul politic şi economic actual, în instituţii şi politici, în ordinea liberală.
Despre conspirații și apostolii lor – o replică pentru Alexandru Lăzescu Menționați, în “Cultul schimbărilor climatice și apostolii săi”, conceptul de gândire magică, pe care climatologul american Richard Lidzen le-o impută celor care cred că schimbările climatice și încălzirea globală sunt cauzate de dioxidul de carbon (deși ar fi fost mai corect, poate, ca discuția să privească toate gazele cu efect de seră generate de activitatea umană)...
Groparii energiei și ”in-adecvanța” sistemului energetic național În timp ce toată Uniunea Europeană își face planuri pentru creșterea securității energetice și pentru decarbonizarea sectorului de energie, România uită în ce secol e: ne gândim să dăm subvenție de 10,5 miliarde de lei până în 2030 pentru susținerea CE Oltenia, că altminteri se stinge becul.
Percepții ale mediului de securitate global și regional din perspectiva României Va expira New Start Treaty (2011-2021) si nu e deloc sigur că SUA si Rusia vor negocia cu succes un nou acord, mai ales dacă nu se va alătura înțelegerii si China. Disputa se poartă în jurul sistemelor de scut antirachetă americane și planurilor ruse și chineze de a dezvolta rachete cu rază medie si rachete de croazieră care să nu fie depistate și anihilate de scuturi, deci să penetreze apărarea antibalistică. Doctrina militară a Federatiei Ruse (2014) prevede utilizarea unei riposte nucleare chiar și la folosirea de arme convenționale...
Cultul Schimbărilor Climatice și apostolii săi Sub sloganul “Urgenței Salvării Planetei” asistăm la un atac concertat care își propune destructurarea completă a sistemului social și economiei de piață occidentale propunînd soluții utopice, costînd zeci de trilioane de dolari, în loc să se concentreze pe acele măsuri raționale care să limiteze eventualele efecte negative ale unor fenomene inevitabile care au determinat, de atîtea ori în trecut, schimbări mult mai dramatice decît cele de acum ale climatului planetei.
Unde nu m-a convins Greta Thunberg că știe ce vorbește Probabil că poți să convingi ușor un suedez să lase mașina acasă și să meargă la job cu bicicleta. Dar pun pariu că e puțin mai greu să convingi un miner din India să-și lase jobul pentru că planeta moare.
Guvernul reformelor din Moldova și “creditul de încredere” al UE Sporirea toleranței în interiorul coaliției de guvernare, confirmată de prelungirea recentă a acordului de conviețuire politică până la finele lui 2020, consolidează câteva procese paralele. Pe de o parte, mobilizarea pro-reformă a blocului ACUM îi atrage pe socialiști volens nolens într-o competiție pozitivă de idei și abordări de politici publice.
Ce caută V. V. Dăncilă în SUA? Nu ne ajungea că încă din scrierile lui Caragiale nu prea știam ce caută neamțul în Bulgaria. Acum nu știm cu ce scop și pe ce bani s-a dus d-na Viorica Vasilica Dăncilă în SUA. Doar ca să se întâlnească cu nu știu ce primari sau cu câțiva reprezentanți de mâna a doua ai Băncii Mondiale?
Când copiii devin experți și în schimbări climatice… Sub conducerea activistei suedeze Greta Thunberg, copiii de azi declară că lumea în care trăiesc este „o casă în flăcări” și pretind că nu mai are nici un rost să mai învețe în școli pentru că, nu-i așa, „viitorul nu va mai exista în curând pentru ei”. Ceea ce copiii din categoria Grete Thunberg nu știu (probabil că au făcut greve atunci când s-au predat noțiunile respective) este că omenirea nu numai că avut de-a face cu schimbările climatice de-a lungul a multor sute de ani, dar a dovedit și că știe foarte bine cum să se adapteze la aceste fenomene ciclice.
Une histoire a l’americaine Despre străbunicul meu, Stan Bădici, se povestea că umbla desculț vară sau iarnă și că avea tălpile atât de bătătorite încât se rupea ghimpele când călca pe el. N-avea carte, avea ceva pământ cam ca toți mârșănenii ( Mârșaniul era un sat de oameni liberi, unele păreri zic că ar fi fost înființat de o familie din preajma lul Mihai Viteazul, căpitani de-ai lui . Mârzeștii apar în cronica lui Neculce, dar am unele dubii legate de ipoteza asta, pentru că nu prea se susține nici etimologic și nici onomastic nu știu nici un Mârza prin sat.
ANALIZA De ce este capitalul românesc fragil? Despre cauze, dileme și viitor În primul rând, este important de înțeles că România a ajuns abrupt după Revoluție într-un context cu totul special, de cvasi-capitalism fără capitaliști. Nu existau societăți private relevante și nici români cu vreun nivel financiar care să conteze într-o economie. Este la fel de important de înțeles că foarte puțini români din țară aveau informație potrivită noului model economic (fără ca asta să fie vina cuiva, modelul anterior nefiind propice în acest sens). În plus, una este să știi regulile de circulație, alta este să și conduci o „mașină.”
Lupta cu evaziunea, faza națională: noi defilăm cu închisoarea, francezii (re)descoperă egalitatea în fața impozitului! Să ne gândim că vorbim de o lege care în titlu se declară pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, dar care nu se gândește (de 15 ani) să definească în text ce se înțelege, ce ar trebui să se înțeleagă prin această evaziune. [1] Am fi surprinși să vedem că aceasta e un subiect esențial cel puțin în ziua de azi, când administrații fiscale din toată lumea (realmente din toată lumea) se concentrează pe gestionarea tax avoidance.
Prezidențiale Iată-ne ajunși în situația mai mult decât bizară, hilară în toată puterea cuvântului, dar și tragi-comică deopotrivă, în care până și cei mai cunoscuți și mai serioși comentatori politici să nu mai poată spune cu exactitate câți aspiranți la funcția supremă în Stat se înregistrează până la o anumită dată.
România în epoca Dragnea- Dăncilă: metastază politică şi blocaj constituţional Regimul Dragnea merge mai departe, de vreme ce diferenţele dintre Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă sunt de retorică şi de imagine, iar nu de substanţă autentică. În ambele cazuri, ceea ce contează este intenţia PSD de a conserva domnia oligarhiei sale cleptocrate. Dispariţia politică a lui Liviu Dragnea nu a afectat în nici un fel direcţiile majore ale guvernării: în economie sau în justiţie, ambiţiile de distrugere şi de control sunt egalate doar de energia demagogică cu care PSD îşi clamează ataşamentul faţă de România şi de români.
Justiţia în Moldova: arestează doar femei din grupul Şor & fixeri Sputnik, sau merge până la capăt (Miami?) Ieri au avut loc în Republica Moldova reţineri la nivel înalt operate de procuratura anticorupţie. Au fost săltate două deputate cărora tocmai li se ridicase imunitatea în cazul furtului miliardului, una din ele fiind spectaculoasa şi tupeist-guraliva Marina Tauber: 33 ani, preşedinta Federaţiei de tenis şi avidă practicantă de inginerii financiare în timpul liber rămas. Partea bună a poveştii e că încep să se mişte lucrurile în justiţia de peste Prut; de fapt, asta e ce aşteaptă cu nervozitate toată lumea.
Porcul În ziua în care toate televiziunile de știri anunțau tragedia de la Caracal, la un moment dat m-am ridicat din fața televizorului și m-am dus la bucătărie să-mi iau un pahar de apă rece. Întâmplarea face că ochii mi-au căzut pe o mare oală de ciorbă, plină de grăsime, peste care se turnase apă, și care aștepta cuminte, în chiuvetă, să fie spălată. Printre petele consistente de grăsime care pluteau în ea se zărea o farfurioară de porțelan...
Victimă-Călău. Justiția-Infracționalitatea. Tu ești miza. Un pariu pierdut? 4.450 de persoane condamnate definitiv la închisoare cu executare sunt în libertate. 25.591 deținuți în septembrie 2017 versus 20.798 deținuți în decembrie 2018 (după intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu). 100.703 de dosare privind persoane sancționate penal. (Serviciul de probațiune) 196 persoane/consilier de probațiune în România versus 16 persoane/consilier de probațiune în Marea Britanie. Siguranța ta este o bogăție refuzată în România. Cifrele arată că putem ajunge în ipostaza de victimă cu ușurință. Se ivesc efectele pe termen lung: o majoritate oprimată, din care cel mai probabil facem parte tu, eu, familiile noastre, vecinii noștri, copiii noștri.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version