OPINII
Despartirea de HotNews.ro. Un nou inceput A venit timpul sa aleg alt drum. Dupa aproape 14 ani in cea mai tare redactie din Romania, plec de la HotNews.ro pentru un alt proiect editorial impreuna cu Dan Tapalaga si alti ziaristi de calibru din afara redactiei. Las in urma o redactie formidabila si un public exceptional. HotNews.ro e una dintre ultimele busole functionale intr-un peisaj mediatic desertificat, si sint convins ca asa va ramine.
Enigma ratei dobanzii In Romania, in ultima perioada, ratele medii ale dobanzilor practicate de banci la creditele noi au crescut la cca. 6%, in timp ce ratele medii ale dobanzilor la depozitele noi la termen ale clientilor nebancari s-au mentinut la cca. 1%. Corectate cu rata inflatiei asteptate de cca. 5%, aceste rate nominale se traduc printr-un cost real al creditului pentru sectoarele nefinanciare ale economiei de cca. 1%. In ceea ce priveste costul real al resurselor de creditare atrase de sectorul bancar, acesta este negativ (-4%).
Plangand sub steaguri O stire recenta ne spune ca emisiunii Cooltura, realizata de doamna Mirela Nagat pe televiziunea publica, ii va fi injumatatit (sau chiar redus la o treime) timpul de emisie. Poate ca acesta e primul pas pentru desfiintarea emisiunii si reducerea ei la un spot - si acela ocazional (si facut de oricine) - in jurnalele de stiri. E limpede ca desfiintarea/reducerea unor posturi/emisiuni ale televiziunii publice tine de o decizie, ce se ia de jure in anumite Consilii de Administratie, dar care, de facto, apartine majoritatii politice.
Economia Romaniei 2017 in grafice: performante, riscuri, provocari Romania a inregistrat in anul 2017 o crestere economica record, care s-a bazat, insa, cu precadere pe consum. Contributia investitiilor a devenit pozitiva, insa factorul investitional este inca redus, ceea ce ar putea afecta cresterea sustenabila pe termen mediu si lung. Contextul macroeconomic actual este unul al contrastelor, impletite in spirala crestere economica record - deficite bugetare inalte, in conditiile in care deficitul bugetar s-a incadrat totusi in tinta de 3% din PIB, prin sacrificarea programului de investitii publice si prin masuri corective.
Politichia ministrului Culturii si expertiza academicienilor (I) De ce a dorit dl. ministru al Culturii, actorul George Ivascu, pana de curand managerul Teatrului Metropolis, tutela Academiei Romane in chestiunea strategiilor si politicii culturale romanesti in anii urmatori? Pentru ca doreste sa fie, cum a formulat memorabil, dar a la Catavencu, unul dintre inaintasii urmasilor sai? Formularea criptica, oculta, a fost facuta... chiar la Academia Romana unde domnul a ofertat forul sa devina un... Senat al Culturii. Haide! Common on! Vous rigolez ou qoui?
Exclusiv: Discutii romano-canadiene inainte de construirea centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda (1966-1979) Despre filiera canadiana a programului nuclear romanesc exista mai multe informatii in arhivele din Romania. De exemplu, la 19 mai 1966 a avut loc la Bucuresti o sedinta speciala, prezidata de Gheorghe Radulescu, "ca urmare a aprobarii date de Prezidiul Permanent al C.C. al P.C.R. [la 9 mai 1966], prin care s-a stabilit ca pentru alegerea celor mai indicati furnizori pentru centrala nuclearo-electrica cu reactor de tipul uraniu natural-apa grea, precum si pentru livrarea unei instalatii de prelucrare a minereului de uraniu, sa se ceara oferte din tarile care produc echipament de acest gen".
Dezinformarea, postacii si basmele moderne in spatiul public romanesc Basmele moderne nu mai incep cu "a fost o data ca niciodata...". Ele incep acum cu "O veste HALUCINANTA da peste cap Romania, da click aici..." sau "avem o dezvaluire SENZATIONALA pentru dumneavoastra in seara aceasta!". Ele nu mai sunt povestite de bunici calmi cu parul grizonat ci de bloggeri obscuri si atotstiutori sau de realizatori TV isterici care speculeaza despre conspiratii si legaturi suspicioase la orele tarzii ale serii, pe canale ale caror principal produs este monologul in grup. Audienta a ramas similara, pentru ca asa cum copiii raman cu ochii mari si gura cascata, ea uita deseori sa se mai intrebe "stai, chiar e adevarat?!"
Angajamentul nostru pentru apararea si securitatea Romaniei ramane neschimbat (de David Davis, ministrul britanic pentru Brexit) Desi iesim din UE, angajamentul nostru pentru apararea si securitatea Romaniei si a Europei de Est ramane neschimbat - indiferent de rezultatul negocierilor cu Comisia Europeana. Dar legaturile noastre bilaterale nu se opresc doar in zona de aparare. Peste 400,000 de cetateni romani traiesc in Marea Britanie, iar mesajul nostru catre ei este simplu - va apreciem contributia si vrem sa ramaneti aici.
Sa inovam Europa! Sa inovam Romania! Trecem printr-o perioada cu profunde transformari. Revolutia digitala reprezinta o provocare pentru noi toti: cetateni, companii, societatea in ansamblul sau. Intrebarea este cum sa obtinem cele mai bune rezultate din aceasta continua schimbare a lumii si care este rolul Uniunii Europene (UE) in toata aceasta dinamica. Avem nevoie de o Uniune Europeana orientata spre viitor si care isi sprijina cetatenii si companiile, mai ales in domeniile care se digitalizeaza tot mai mult.
Este comunismul mort si ingropat? Un dialog intre filozoful Gabriel Liiceanu si scriitorul Thierry Wolton Contributors.ro a gazduit saptamana trecuta o discutie intre filozoful Gabriel Liiceanu si scriitorul Thierry Wolton, cunoscut scriitor, eseist si istoric francez. Tema dialogului a fost comunismul, felul in care il putem privi acum si cum ii putem explica triumful si moartea. Pentru Thierry Wolton comunismul a reprezentat perioda cea mai dramatica din istoria umanitatii. Acum, crede Wolton, comunismul este mort, este terminat definitiv. Cu toate acestea, este inca imposibil a i se face un bilant, cel putin atata vreme cat inca exista martori...
Cum deblocam procesul de consolidare a cladirilor cu risc seismic. 3 propuneri inovatoare Bucurestiul este si prost localizat seismic si foarte nepregatit. Bucurestiul prezinta cel mai mare risc seismic dintre toate capitalele europene si este unul dintre cele mai vulnerabile 10 orase din lume. Peste 60% din cladirile incadrate in Clasa I de risc seismic sunt situate in Bucuresti. Cladirile construite inainte de 1945 reprezinta 24% din totalul fondului construit1. Dezastrele trecute le cunoastem. Insa cu cat timpul trece lucrurile nu devin mai bune ci mai rele. Cladirile se invechesc si devin si mai putin pregatite sa faca fata unui cutremur.
Situatia pensiilor private, inainte de a fi prezentata de ministrul Muncii. Si cat a luat statul fiecarui angajat tanar, prin scaderea contributiei la pensia privata obligatorie Subiectul Pilonului II de pensii revine cu o anumita periodicite pe agenda publica. Recent, ministrul Muncii a reafirmat ca nu se vor desfiinta pensiile private administrate obligatoriu, insa a reiterat ideea ca romanii ar putea sa opteze privind contributia lor la acest Pilon II. Doamna ministru ne va prezenta si cifre care sa arate cat de eficient sau de ineficient este sistemul.
Exodul roman si referinta siriana. Cateva clarificari ale datelor ONU In ultimele luni a fost reactivata in mass- si social-media alarma privind nivelul ridicat al emigratiei din Romania. Presa a fluturat un fantomatic raport al ONU, care ar fi plasat Romania pe locul doi mondial, dupa Siria, in topul emigratiei. Redactarea acestei stiri a fost viciata pe doua cai. In primul rand, insistenta pe imediata situare dupa Siria prinsa inca intr-un atroce razboi civil a facut loc proliferarii mesajelor apocaliptice de tipul "romanii fug din Romania pe timp de pace ca pe timp de razboi". In al doilea rand, criteriul de clasificare nu a fost explicit, fie din ignoranta, fie din rea-vointa. Romania se situa dupa Siria la ce? La volumul diasporei? La ponderea emigratiei in totalul populatiei? La rata cresterii emigratiei?
Biata și eficienta noastră solidaritate In timpul Rezistentei franceze impotriva ocupatiei germane si a guvernului de la Vichy, Sartre a resimtit surprins ca, in pofida a ceea ce crezuse inainte de razboi, absurdul lumii moderne nu-i izolase ermetic pe oameni, nu-i transformase, cu o imagine luata din John Donne, in insule fara comunicare reciproca. Solidaritatea era posibila - simpla constatare a faptului a fost suficient de influenta pentru a schimba radical modul in care Sartre isi concepuse pana atunci existentialismul intemeiat pe axioma unei lumi absurde.
Uniunea Europeana a pierdut alegerile in Italia. Dar nu le-a castigat nimeni! Incepe cosmarul politic. Sau Bunga Bunga? Ceea ce era mai rau in alegerile italiene dar, totusi, previzibil, s-a intamplat. Partidele proeuropene au pierdut clar scrutinul dar, pe de alta parte, nimeni nu a castigat si nu exista o directie clara in care italienii sa fi transmis ca doresc sa mearga tara lor. Singurul lucru clar in acest moment este o frustrare politica in crestere, o debusolare cvasi-totala a societatii si un vot disperat in favoarea mai multor partide populiste, nationaliste, protectioniste, eurosceptice sau chiar de extrema-dreapta, care cumuleaza 60-65% din totalul votului, fara sa se sustina totusi intre ele si fara sa poata sa contureze o majoritate parlamentara functionala.
Cat de mult a gresit Eminescu? Zilele trecute, un prieten vechi din liceu, azi inginer, imi scrie un mail din care inteleg ca e nedumerit, ba chiar derutat de o greseala istorica grava comisa de Eminescu. Imi scrie ca ani de zile a trait sub vraja poetului, dar acum, cand a aflat de aceasta nepermisa gafa, e incercat de mari indoieli si ma roaga sa-l lecuiesc eu de starea de deprimare in care se afla. Despre ce e vorba? In Scrisoarea III, Eminescu greseste grav, zice el, plasand batalia de la Rovine (1395) dupa batalia de la Nicopole (1396), cand, de fapt, lucrurile stau exact pe dos.
Vizita de lucru a premierului Viorica Dăncilă în Republica Moldova Viorica Dancila declara recent ca "i-a rugat pe domnii Juncker, Tusk si Tajani ca atunci cand vor informatii sa le ia de la Guvernul Romaniei" pentru a arata "care este adevarul". Aceasta filosofie s-a reflectat si in timpul vizitei de la Chisinau in care partea romana s-a informat exclusiv de la Guvernul din Republica Moldova, omitand sau ignorand pozitiile opozitiei extra parlamentare si societatii civile.
UE castiga de pe urma alegerilor legislative din Italia? Alegerile de duminica sunt un test in primul rand pentru stabilitatea celei de-a treia economii a zonei euro, pentru sentimentul populist ce predomina acum in Italia dar si pentru valul de euroscepticism ce a fost prezent in Italia inca de la inceputul crizei economice. Situatia actuala este tensionata din cauza unui cumul de evenimente derulate in ultimii 5 ani. Dupa alegerile din 2013, niciunul din principalele partide nu reuseste sa obtina majoritatea, astfel Partidul Democrat este nevoit sa formeze o coalitie si se constituie astfel cabinetul lui Enrico Letta.
Petre Daea, Tudorel Toader si Habarnam. Sau cum sa spargi norul cu toporul Ori de cite ori il ascult pe domnul ministru Daea, am senzatia ca cele mai barosane domenii ale cunoasterii naturii umane sunt agricultura si psihologia. In afara de psihologie, tot ce se misca e in agricultura, imi vine sa zic. Adica ce nu rezolva psihologia, epuizeaza agricultura. Va marturisesc: colectionez declaratiile domnului Petre Daea asa cum colectionez (intr-un fisier) declaratiile lui Ted Bundy. Sigur, unul e inginer agronom, iar altul criminal in serie. Singurul lucru care ii uneste pe cei doi e persoana care scrie acest text.
Bătălia pentru supremație în Pacific. China vs. SUA, via Peninsula Coreeană (Update şi o explicaţie suplimentară) Aparent bizara si atat de putin credibila apropiere intre cele doua Corei rivale ascunde o tentativa de resetare a marelui joc strategic al Asiei, foarte probabil in avantajul Chinei, daca nu cumva planificata si girata din umbra de Beijing, cu obiectivul de mare anvergura de a scoate din jocul influentei politico-militare si economice regionale Statele Unite.UPDATE: O informaţie foarte recentă arată că apropierea Chinei de Coreea de Sud a şi început, ceea ce este un pas spre confirmarea ipotezei formulate mai sus. Preşedintele sud-coreean Moon a avut o întâlnire cu emisarul special al preşedintelui chinez Xi Jinping - vezi in text.Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri