OPINII
ANALIZA De ce o idee cheie a legilor proprietății a reprezentat o eroare majoră de politică publică care încă produce efecte? Cele de mai jos se referă la abordarea proprietății în România și încearcă să arate că principala eroare de politică publică în materie din ultimii 30 de ani a fost reprezentată de privilegierea de către legile proprietății a restituirii în natură. Scopul vizează mai buna înțelegere a unor dinamici încă în derulare în societate și o contribuție la ce ar fi de făcut în continuare.
De ce mi-e rușine, ca gălățean, că Dan Nica a fost propunerea României pentru postul de comisar european Inițial, mi-a venit să râd când am auzit că Dan Nica a fost propus, alături de Rovana Plumb, pentru postul de comisar european din partea României. Apoi m-a încercat un sentiment de revoltă amestecat cu rușine pentru că un asemenea personaj, care conduce de 22 de ani Galațiul spre dezastru, ar putea fi recompensat de partid cu o funcție înaltă în executivul Uniunii Europene.
Costurile și beneficiile moțiunii de cenzură Una dintre enigmele momentului este ce anume i-a determinat pe liberali să se zbată atîta să depună o moțiune de cenzură din care, indiferent de rezultatul votului de pe 10 octombrie, vor ieși prost. Dacă, așa cum se speculează, Klaus Iohannis este cel care a presat pentru asta, raportul costuri – beneficii nu este nici pe departe unul teribil, inclusiv din punctul său de vedere.
Rusia, UE și refacerea conviețuirii geopolitice pe linia Kiev-Chișinău-Tbilisi Examinarea ultimelor evoluții din Europa arată că deschiderea actorilor europeni față de Rusia rezultă din dezlegarea unei serii de noduri critice. Astfel, se domolește panica legată de ascensiunea populismului eurosceptic. Deși deocamdată parțiale și temporare, reculurile populiștilor pro-ruși în Italia, Grecia, mai recente în Austria (alegerile anticipate din septembrie 2019), calmează temerile anti-populiste în principalele capitale europene.
Dr. Ing. Ioan Bitir-Istrate (UPB – Energetică). Debranșarea în masă de la termoficare și conectarea la gaze ar fi imposibilă pe termen scurt O îngrijorare reală – și cât se poate de legitimă – a locuitorilor din orașele mari este că sistemele de termoficare, abandonate de decidenți, nu pot oferi confort și siguranța căldurii pe termen lung. De aceea, singura soluție ar fi centrala individuală. Ca să ne explice pe scurt și pe înțelesul tuturor dacă lucrurile stau într-adevăr așa, l-am întrebat pe Dr. Ing Ioan Bitir-Istrate, Facultatea de Energetică, Universitatea Politehnica București, care are peste 20 de ani de experiență în studii pentru domeniul energetic (audituri energetice, bilanțuri energetice, studii de fezabilitate, strategii energetice).Vezi dialogurile anterioare pe subiect:Dialoguri “la cald” (III) – Eugenia Gușilov (ROEC). Termoficarea eficientă e soluția spre care se îndreaptă UEDialoguri ”la cald” (II) – Liviu Popa (RADET Constanța). Cum poate fi redresat un sistem de termoficare în picaj?Dialoguri ”la cald” (I) – Ana Maria Icătoiu. Cum ne încălzim la iarnă?
Eugenia Gușilov (ROEC), despre riscul foarte mare ca Bucureștiul să rămână fără termoficare în urmatorii ani Incertitudinea privind sectorul de termoficare în București se adâncește, odată cu procesul intentat de ELCEN pentru a-și recupera datoria de 3,8 miliarde lei de la Primăria Bucureștiului. De infinitele procese și proceduri de insolvență s-ar putea bucura cel mult avocații, în timp ce se pierd fonduri europene și nu se face nimic pentru îmbunătățirea calității serviciului pentru populație. În acest timp, țările occidentale se îndreaptă din ce în ce mai mult spre soluții de încălzire eficiente, inclusiv termoficare, spune Eugenia Gușilov, expert în energie și director fondator al think tank-ului Romania Energy Center (ROEC).
Controversa „Șora” Toți cei care îl atacă astăzi ignobil pe dl.Șora se fac că uită ce a urmat în viața filosofului după debarcarea din fruntea ESPLA. Fapte rezumate de însuși dl. Sora într-o postare pe contul domniei-sale de Facebook din data de 29 noiembrie 2017. E vorba despre o postare în care filosoful vorbește, între altele, despre șocul avut în clipa în care a aflat că a fost turnat “organelor specializate” chiar de fiul domniei-sale.
Cui îi e frică de Mihai Șora? De câteva zile nu reușesc, oricât de mult m-aș strădui, să înțeleg de unde, cum și de ce s-a stârnit valul de furie&ură împotriva unui filmuleț de reclmă în care un om vorbește despre bucuria de trăi în libertate după ce a cunoscut o viață întreagă ce înseamnă lipsa ei. Și eu am cunoscut această lipsă, puțină vreme și, cu toate că nu am făcut pușcărie, nu am fost urmărită, persecutată, torturată, totuși am simțit pe pielea mea frica, frigul, foamea. Și asta m-a făcut să sufăr.
Câteva observații în jurul „cazului” Mihai Șora Prin apariția în reclama de la eMAG, Mihai Șora a stârnit, involuntar, o întreagă campanie împotriva sa. De la stânga (extremă) la dreapta (extremă) mulți indignați s-au apucat să-i scormonească trecutul și să dea lecții despre cum trebuia se poarte Șora în trecut, ce (nu) trebuia să facă în ultimii ani sau zilele acestea. Și l-au asociat cu personaje odioase din istoria recentă, i-au atribuit calități pe care nu le-a avut, l-au făcut responsabil moral de fapte pe care nu le-a comis.
Batjocura PSD din Sănătate – rezidenții, acești iobagi ai Sistemului Spitale noi, nu avem. Spitale mai curate, nu avem. Românii încă mor cu zilele în spitalele noastre, cam 120.000 pe an (Eurostat, decese ce puteau fi prevenite). Zilele acestea am asistat la încă o batjocură a Guvernului Dăncilă, de data aceasta la adresa tinerilor medici absolvenți, fără niciun venit din luna iunie, care ar fi trebuit să susțină concursul de rezidențiat și să își înceapă activitatea în ianuarie 2019. Ne aflăm în situația incertă de a nu ști sigur dacă acesta va putea fi organizat, sau când.
Libertatea presei și captura media Nici nu s-a instalat bine noua președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că douăzeci de organziații media europene și internaționale i-au și expediat o scrisoare pentru a se asigura că libertatea presei, accesul la informațiile publice și siguranța jurnaliștilor vor sta permanent în atenția decidenților Uniunii Europene.
Chișinău – Putin ante portas Pas cu pas se apropie falimentul ideii românești în R. Moldova– cel puțin falimentul celei politice/geopolitice (încă nu și decontarea acestui faliment, la București și Chișinău), pe baza deteriorării considerabile (aproape iremediabile) a capacității (acum nepermis de modeste, a) Bucureștiului de a sprijini ideea pro-europeană și pro-românească în R. Moldova.
Nu, Greta, oamenii mari nu sunt răi… Dacă ați înțeles cu adevărat situația și ați continuat să nu acționați, atunci sunteți oameni răi. De ce? Pentru că, mai afirmă dra Thunberg, schimbările climatice omoară oamenii. Da, schimbările climatice produc din nefericire victime. Cu un secol în urmă, o jumătate de milion de oameni mureau în fiecare an din cauza dezastrelor legate de vreme. Astăzi, în ciuda creșterii temperaturii globale cu ~ 1°C, scăderea sărăciei și creșterea rezilienței au făcut ca secetele, uraganele și temperaturile extreme să ucidă doar 20.000 oameni anual – o reducere cu ~95% față de anul 1920
Câte cazuri de mutilare a siguranței tale vor mai urma? Relaxarea previzibilității sistemului judiciar și stresul românului în pericol constant Din depărtare răzbate rațiunea: siguranța, încrederea în justiție și respectarea legii depind de previzibilitatea legii. Gândind la rece, inevitabil o să avem o problemă juridică. O problemă juridică poate să se producă în mod natural, spre exemplu succesiunea, sau poate să fie rezultatul unei forțe externe, săvârșirea unei infracțiuni împotriva ta. Ultimul scenariu este mai posibil într-un context cu o previzibilitate redusă a legii.
România: statul ce trebuie reconstruit Bilanţul anilor de după alegerile parlamentare din 2016, (bilanţ care se suprapune şi peste mandatul lui Klaus Iohannis) este vidarea de conţinut şi de relevanţă a organismelor ce dau consistenţă asigurării egalităţii în faţa legii. O dată cu regimul Dragnea, privilegiile sunt afirmate ca politică de stat: privilegiul elitei cleptocrate de a parazita şi devaliza fondurile publice, privilegiul infractorilor de a dispreţui pe victimele crimelor lor, privilegiul reţelelor de crimă organizată de a se extinde, netulburat.
Iși iau animalele la revedere? Fac cimpanzeii politică? Interviu cu Carmen Strungaru, etolog, despre inteligența animalelor Există o prăpastie între gândirea animalelor și cea a oamenilor? Animalele folosesc unelte, își anticipează acțiunile, își fac planuri de viitor și fac politică în cadrul grupurilor Emoțiile lor sunt complexe si cercetările arată că ele nu sunt așa de diferite de ale noastre. Carmen Strungaru, conferențiar in etologie animală si umană la Facultatea de Biologie a Universitatii Bucuresti, explică într-un interviu Contributors.ro, noile ipoteze și cercetări în comportamentul animalelor, plecând de la ultima carte a lui Frans de Waal, celebru etolog olandez.
Horia Braun: Despre pisica lui Schrödinger și perturbarea economiei de către politică Poate vă amintiți sau ați auzit de experimentul imaginar supranumit ”paradoxul pisicii lui Schördinger”, în care fizicianul austriac își imaginează o cutie sigilată în care au fost introduse o sursă și radiații radioactive și un mecanism format dintr-un aparat Geiger de măsurare a radiațiilor, care la apariția acestora declanșează un ciocan care lovește o sticlă de cianură ce va omorî o pisică ferecată și ea în cutie. Problema e că declanșarea mecanismului ucigaș depinde de starea unui atom radioactiv, care la un moment dat pare la fel de probabil să se descompună (emițând astfel radiațiile nocive) ca și să nu se descompună.
Avem dreptul la încălzire. Asumați-vă răspunderea! În pragul iernii, locuitorii din multe orașe se întreabă, pe bună dreptate: vom avea cu ce să ne încălzim? Ca să punem lucrurile în context: din consumul total de energie al gospodăriilor, cca 70% reprezintă încălzirea și apa caldă. În România, din peste 300 de sisteme de termoficare existente în 1990, azi mai există mai puțin de 60 și doar 19 mai au peste 10.000 de abonați. Încălzirea centralizată acoperă cca. 17% din populație (cca 1,25 milioane de gospodării), față de 33% la începutul anilor 1990, și reprezintă cca. 13% din consumul total rezidențial de energie termică.
Vești și fapte proaste în cascadă pentru PSD PSD se pregătește să încheie una dintre cele mai negre săptămâni ale existenței sale. În realitate, încă una din lunga și pare-se că și nesfârșita serie inaugurată în seara zilei de 26 mai. Atunci, înfrângerii cumplite, neașteptate de la alegerile pentru Parlamentul European i s-au adăugat palmele încasate de social-democrații români prin rezultatele de la Referendumul convocat de președintele Iohannis și condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare a fostului lor lider, banditul Dragnea Nicolae Liviu.
Gâlceava schimbărilor climatice: unde-i problema reală Pe scurt, ce ştim: 1. Au existat şi în trecut cicluri încălzire-răcire, corelate cu nivelul de CO2, însă niciunul atât de accelerat şi accentuat ca cel de azi. Asta e bine reprezentat în graficul alăturat publicat în numărul curent al The Economist. Sectanţii anti-eco au dreptate să repete că au mai fost cicluri, dar nu asta-i schepsisul, ci specificul celui de acum: dacă voiaţi un desen ca să înţelegeţi, uite un desen.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version