NOUA ECONOMIE
Andreea Mitiriță, Florin Rizea
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Noile obligații impuse de directiva DAC6: Cum identificăm tranzacțiile raportabile

de Andreea Mitiriță, Florin Rizea Pwc Romania
Directiva europeană privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal, denumită DAC6 de către specialiști, este pe cale să fie transpusă în Codul de procedură fiscală - Ministerul Finanțelor a publicat recent un proiect de Ordonanță. Scopul Directivei constă în crearea unui mecanism de schimb automat de informații între statele membre care să facă publice toate tranzacțiile realizate în vederea obținerea unui avantaj fiscal.
Monica Biota
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Inteligența artificială: De ce este esențială etica în implementarea și utilizarea sa

de Monica Biota Pwc Romania
Miercuri, 22 Ian 2020 Noua Economie
Potențialul economic al inteligenței artificiale (AI) a fost estimat de PwC la 15,7 trilioane dolari la nivel global până în 2030 și fiecare companie vrea să beneficieze de acest avânt. Un potențial atât de mare vine însă cu riscuri la fel de mari și va putea fi atins doar dacă practicile de AI sunt integrate în activitatea companiilor în mod etic și responsabil. O abordare fragmentară și superficială a dezvoltării și integrării AI poate expune organizațiile la potențialele riscuri de reputație, operaționale și financiare.
Kenneth Spiteri
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Automatizarea auditului: Este posibilă analiza datelor în timp real? Care va fi rolul factorului uman?

de Kenneth Spiteri Pwc Romania
Marţi, 21 Ian 2020 Noua Economie
Inovația tehnologică avansează alert, companiile acumulează volume tot mai mari de informații, iar în paralel, noi tehnologii se dezvoltă pentru transformarea conținutul non-digital în digital. În acest context, printr-o reglementare adecvată a investițiilor și o strategie adecvată, auditarea automatizată în timp real a fluxurilor de date poate deveni o realitate în viitorul apropiat.
Ruxandra Tarlescu
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Serviciile medicale vor deveni digitale, personalizate și preventive. Rolul giganților tech în sănătate, tot mai mare

de Ruxandra Tarlescu Pwc Romania
Joi, 16 Ian 2020 Noua Economie
Serviciile medicale vor deveni digitale, personalizate și preventive, în următorul deceniu, ceea ce va impune transformări majore ale sistemelor de sănătate și ale modului de utilizare a datelor, iar în acest context rolul giganților tech este în creștere.
Georgiana Balan
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Noi obligații pentru dezvoltatori: Construcțiile vor putea fi recepționate și date în folosință, doar după racordarea definitivă la rețelele de utilități publice

de Georgiana Balan Pwc Romania
Miercuri, 15 Ian 2020 Noua Economie
Construcțiile vor putea fi recepționate și date în folosință, începând cu acest an, doar după racordarea definitivă la rețelele de utilități publice. Noile obligații pentru dezvoltatorii imobiliari apar odată cu publicarea în Monitorul Oficial, săptămâna trecută, a Legii 7/2020 ce modifică Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, dar și Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Modificările nu sunt singurele care vizează domeniul construcțiilor, ci fac parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a legislației prin simplificarea formalităților de autorizare și încurajarea măsurilor de protecție a mediului.
Oana Munteanu
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Cum să pregătim azi angajații de mâine

de Oana Munteanu Pwc Romania
Marţi, 14 Ian 2020 Noua Economie
Forța de muncă se schimbă în fața ochilor noștri pe măsură ce noile tehnologii transformă economia și cer competențe diferite: competențe digitale, dar și competențe cognitive sofisticate sau care țin de inteligența emoțională și socială. Cum pot răspunde organizațiile și liderii de resurse umane implicațiilor acestei schimbări, mai ales că au de rezolvat o dublă provocare: să obțină rezultate imediate și, în același timp, să contribuie la dezvoltarea angajaților ca să asigure resursele pentru viitor?
Andrei Vlasin
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Modificare legislativă: Construcțiile edificate fără autorizație vor putea fi intabulate în cartea funciară. Cum se va aplica

de Andrei Vlasin Pwc Romania
Vineri, 10 Ian 2020 Noua Economie
Construcțiile realizate fără autorizație vor putea fi intabulate în cartea funciară dacă termenul de prescripție pentru sancționarea unei astfel de fapte s-a împlinit și dacă clădirea întrunește cerințele fundamentale privind calitatea în construcții. Aceasta este una dintre prevederile cheie ale Legii 7/2020 care modifică Legea 50/1991 privind calitatea în construcții, publicată săptămâna aceasta în Monitorul Oficial. Modificarea legislativă anunță, din punctul nostru de vedere, rezolvarea situației juridice pentru o parte semnificativă dintre construcțiile din România care au fost construite fără autorizație de construire.
Daniel Anghel
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Analiză: Fiscalitatea la începutul anului 2020 - măsuri reparatorii, dar și noutăți legislative așteptate încă de companii. Marea provocare rămâne colectarea taxelor

de Daniel Anghel PwC România
Marţi, 31 Dec 2019 Noua Economie
Anul 2020 va debuta, în domeniul fiscal, cu intrarea în vigoare a unor măsuri reparatorii, care vizează în principal OUG 114/2018, dar și cu așteptarea mediului de afaceri ca o serie de noutăți și clarificări să fie adoptate în ianuarie. Totuși, marea provocare a anului viitor va fi colectarea mai eficientă a taxelor și impozitelor existente în condițiile unei ținte de deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste limita maximă pentru statele membre UE, precum și a îndeplinirii obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO) de consolidare a finanțelor publice.
Ionut Sas - Partener PwC Romania
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Cum pregătim angajații pentru viitor? Scurt ghid de upskilling

de Ionuț Sas Pwc Romania
Joi, 19 Dec 2019 Noua Economie
Majoritatea angajaților la nivel global se simt amenințați de tehnologii, dar în același timp vor să învețe noi abilități digitale pentru a rămâne competitivi pe piața muncii. Forumul Economic Mondial estimează că până în 2022, mai mult de jumătate (54%) dintre angajați vor avea nevoie de instruire semnificativă, iar pentru mai mult de o treime dintre aceștia eforturile vor fi de cel puțin șase luni.
Gabriel Voicila
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Automatizarea, nivelul următor al eficienței: Costurile scad la jumătate pentru anumite procese, precum facturarea

de Gabriel Voicilă Pwc Romania
Miercuri, 18 Dec 2019 Noua Economie
Multe companii se află deja la a doua sau a treia generație de optimizare a costurilor și de creștere a productivității. Pârghii precum externalizarea unor procese, raționalizarea portofoliului sau implementarea de soluții ERP au fost utilizate la maximum, așa că pentru a atinge un nou nivel de eficientizare a activităților au nevoie de o abordare nouă, bazată pe tehnologiile de ultimă generație, precum Robotic Process Automation (RPA), Machine Learning sau Inteligența Artificială (AI).
Ionut Sas - Partener, PwC Romania
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Facilitățile fiscale pentru cercetare-dezvoltare există doar pe hârtie: De ce a devenit aplicarea lor o urgență​

de Ionuț Sas Pwc Romania
Marţi, 17 Dec 2019 Noua Economie
Deși Codul fiscal include de câțiva ani facilități fiscale care ar putea impulsiona activitățile de cercetare-dezvoltare și inovare, lipsa legislației secundare și a normelor metodologice le fac cvasi inaplicabile. În contextul în care România continuă să aloce sume modeste pentru acest domeniu - raportul Eurostat de la începutul acestui an plasează țara noastră pe ultimul loc în UE, cu o pondere a cheltuielilor în acest scop de 0,5% din PIB , de 4 ori mai mică decât media statelor membre -, iar viitorul economiei depinde într-o măsură covârșitoare de capacitatea de a crea produse și servicii cu valoare mare, facilitățile fiscale ar avea rolul de a sprijini companiile care vor să dezvolte aceste activități.
Daniel Anghel
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Scăderea TVA la 16%: cui i-ar mai folosi?

de Daniel Anghel Pwc Romania
Miercuri, 11 Dec 2019 Noua Economie
Un proiect legislativ aflat în procedură parlamentară intenționează să reducă, de la 1 ianuarie 2020, cota standard de TVA la 16%, care ar ajunge, astfel, la cel mai mic nivel din Uniunea Europeană. În acest moment, Luxemburg aplică cea mai mică rată standard de TVA, de 17%. La polul opus, se află Ungaria cu 27%, în timp ce media pentru statele membre este de circa 21%. În același timp majoritatea țărilor UE au cote reduse de TVA pentru anumite categorii de produse și servicii, în conformitate cu limitele impuse de directiva de TVA. Aceasta prevede că un stat membru poate avea două cote reduse față de cea standard care, la rândul ei, nu poate coborî sub 15%. Inițiativa din parlament a trecut de Senat prin procedură de adoptare tacită și se află la comisiile din Camera Deputaților.
Andreea Mitirita
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

A început numărătoarea inversă pentru raportarea obligatorie a tranzacțiilor către autoritățile fiscale. Recomandări

de Andreea Mitirita Pwc Romania
Joi, 28 Nov 2019 Noua Economie
Toate tranzacțiile transfrontaliere, indiferent că vorbim despre vânzări, cumpărări, restructurări sau alte tipuri de tranzacții, vor fi obligatoriu raportate autorităților fiscale, de la 1 iulie 2020, dacă prezintă anumite semne distinctive care dau indicii că au fost realizate în scopul reducerii obligațiilor fiscale.
Ionut Simion, Monica Todose
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Să dăm procedurii amiabile o șansă!

de Ionut Simion, Monica Todose Pwc Romania
Marţi, 26 Nov 2019 Noua Economie
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat în luna octombrie 2019 ultimele statistici privind procedurile amiabile (mutual agreement procedure - MAP) aferente anului 2018, acestea acoperind un număr de 89 de state din totalul celor 119 state membre OCDE.
Daniel Anghel
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România​

ANAF a inițiat implementarea SAF-T: Ce beneficii ar putea aduce? Experiența Poloniei

de Daniel Anghel PwC România
Joi, 21 Nov 2019 Noua Economie
Multe state au reușit în ultimii ani să facă plata taxelor mai simplă datorită tehnologiei. Fie că este vorba de metode de raportare și plată care ușurează viața contribuabililor, fie de monitorizare și control care eficientizează combaterea fraudei, digitalizarea administrației fiscale contribuie la o conformare fiscală mai bună și, implicit, la o colectare mai mare a taxelor. Deși au existat diferite inițiative de informatizare a activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), progresul este foarte lent, iar în acest timp sistemele au ajuns la suprasolicitare, majorând costurile atât pentru mediul privat, cât și pentru stat.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by