MEDIU
Octavian Berceanu: Trebuie să avem o Gardă de Mediu ca în ţările occidentale / Arderea unui camion de deşeuri sau arderea pe câmp trebuie să devină infracţiune Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, spune că trebuie ca și în România să existe o Gardă de Mediu ca în ţările occidentale, susţinând că în Italia, de exemplu, oamenilor le este mai teamă de această instituţie decât de Poliţie. El a precizat că este nevoie şi de modificări legislative, considerând că arderea deşeurilor trebuie să devină infracţiune.
Este clima chiar atât de haotică și greu de prezis? În 1972 Mikhail Budyko a prezis că temperatura medie a Pământului va crește cu 1°C până în 2020, 2.25°C până în 2070, și că Arctica va fi eliberată de gheață pe timpul verii, scrie cercetătorul Florin Zăinescu pe InfoClima.ro. Potrivit acestuia, evidențele empirice actuale îi dau dreptate lui Budyko, astfel predicția de creștere cu 1°C până în 2020, făcută înaintea creșterii accentuate a temperaturilor, corespunde cu o acuratețe surprinzătoare cu măsurătorile actuale.
Israelul este prima țară care a interzis comerțul cu blană de animale pentru modă Israelul a interzis miercuri comerțul cu blană de animale pentru modă prin decret ministerial, devenind prima țară care a adoptat o legislație atât de strictă, a declarat ministerul mediului, potrivit AFP.
Ce ne așteaptă din punct de vedere climatic până la finalul secolului în România: o reducere cu până la 80% a stratului de zăpadă și „coșmar climatic” privind valurile de căldură În scenariul pesimist, la sfârșitul secolului vom avea în România un coșmar climatic din punct de vedere al valurilor de căldură din vară, conform declarațiilor Roxanei Bojariu, cercetător științific. De asemenea, iarna vom avea o reducere cu până la 80% a stratului de zăpadă și mai puține zile de schi. Acum avem o intensitate a precipitațiilor crescută și pentru intervale scurte de timp, dar va continua acest semnal pe măsură ce schimbarea climei devine din ce în ce mai puternică. Potrivit acesteia, în loc să limităm cumva efectele creșterii intensității precipitațiilor, noi prin defrișările pe munte amplificăm aceste efecte.
Klaus Iohannis, la o campanie "Let's Do It, Romania!": Marginea drumului nu este groapă de gunoi, albia râului nu este groapă de gunoi - VIDEO Marginea drumului şi albia râului nu sunt "groapă de gunoi", a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, care participă la o campanie "Let's Do It, Romania!", pe râul Argeş, în apropierea localităţii ilfovene Dărăşti, transmite Agerpres.
Absența angajamentelor de eliminare a cărbunelui în Europa de Est periclitează tranziția justă Politicile lipsite de ambiție din Europa Centrală și de Est pentru eliminarea cărbunelui periclitează tranziția justă în regiune, iar Comisia Europeană ar trebui să accepte doar planuri care folosesc fondul tranziției juste pentru dezvoltarea și diversificarea economiilor locale în vederea unui viitor mai verde, s potrivit Euractiv.bg.
Nou record al concentrației de CO2 în aer, în ciuda pandemiei (agenția SUA) În ciuda pandemiei de coronavirus, nivelul de CO2 din atmosferă în luna mai a atins cel mai mare nivel de când a început să fie măsurat în urmă cu 63 de ani de un observator din Hawaii, au spus oamenii de știință luni, potrivit AFP.
VIDEO Cascada Bigăr s-a prăbușit. Romsilva: S-a prăbușit sub propria greutate, și nu din cauza captării apei de către păstrăvărie UPDATE Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, s-a prăbușit luni din cauze naturale, spune Regia Nationala a Padurilor - Romsilva. Cu toate acestea, ghidul de turism Mircea Jumanca, citat de Deutsche Welle România, spune că prăbușirea are drept cauză intervenția omului în circuitul apei. Romsilva a respins afirmațiile activistului de mediu, catalogându-le drept ”false”. ”Cascada s-a prăbușit sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, subliniază Romsilva.
[P] Environ lansează ghidul ”Baterel și Amy te învață” – o carte despre reciclarea corectă a deșeurilor Asociația Environ a lansat sâmbătă, 5 iunie 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului, cartea ,,Baterel și Amy te învață”, în cadrul unui eveniment special organizat la Roaba de Cultură, un ghid despre colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor adresat în primul rând copiilor, dar care conține informații utile și pentru părinți.
Este România groapa de gunoi a Europei? Comisarul Virginijus Sinkevičius anunță că legislația UE va fi schimbată - INTERVIU Uniunea Europeană este la acest moment în proces de revizuire a regulilor privind transporturile de deșeuri în UE și către țări terțe, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro comisarul UE pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevičius.
Ministrul Mediului: Importul de deșeuri este un fenomen generalizat / Sunt aduse de firme românești Ministrul Mediului, Tánczos Barna, afirmă că deşeurile care ajung în România din alte ţări europene sunt aduse de firme româneşti, trecute în documentele oficiale drept materie primă pentru reciclare, însă „firma care le aduce rămâne cu 10% prelucrat şi 80% ajunge la groapă”.
​​VIDEO Prima ambarcaţiune 100% electrică, proiectată să cureţe apele României de gunoaie, lansată la apă de Ziua Mediului Prima ambarcaţiune 100% electrică, cu zero emisii, care colectează deşeuri din apă a fost pusă în mişcare, sâmbătă, de Ziua Mediului, într-o acţiune de ecologizare a lacului Tărlung - Săcele, din judeţul Braşov, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Director de hotel din Bulgaria: Am scăzut preţurile la jumătate faţă de acum doi ani. Acum românii stau în medie 3-4 nopţi, faţă de 1-2 săptămâni înainte de pandemie Preţul unui pachet de trei nopţi la un hotel de patru stele în staţiunea Nisipurile de aur din Bulgaria porneşte de la 150 euro pentru două persoane, în luna iunie, preţurile fiind la jumătate faţă de acum doi ani, a declarat sâmbătă Andreana Staneva, director de vânzări al unui complex hotelier. Resortul a primit 30.000 turişti în 2019 şi speră să atingă această cifră în 2023. Acum, turiştii români stau în medie stau 3-4 nopţi, faţă de 1-2 săptămâni înainte de pandemie. În prezent, gradul de ocupare al hotelului este de 30%, iar 30% din turişti sunt români.
Cele mai mari dezastre de mediu din ultimii doi ani: Incendiile care au mistuit planeta Incendiile catastrofale au cuprins planeta în 2019 și în 2020. Amazonia, Siberia, Australia, Alaska, Groenlanda, insulele Canare sunt doar câteva exemple. Multe din aceste incendii au izbucnit din cauza secetei prelungite; altele – în principal cele din Brazilia – au fost provocate din lăcomie, pentru exploatarea terenurilor astfel defrișate. Toate au un dublu impact asupra climatului: pe de-o parte distrug vegetația care ar putea să absoarbă dioxid de carbon, pe de altă parte emit dioxid de carbon – doar cel generat de incendiile din regiunea arctică în iunie este egal cu emisiile Suediei dintr-un an întreg.
Produsele din plastic care vor fi interzise în UE din iulie. INTERVIU cu Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru Mediu, despre decizia care ne schimbă stilul de viață Începând cu data de 3 iulie, în UE se va aplica Directiva privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, iar unele dintre acestea, precum farfurii și tacâmuri de unică folosință, paie sau bețișoare de urechi, nu vor mai putea fi puse pe piață în statele membre, a explicat, într-un interviu pentru HotNews.ro comisarul UE pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevičius.
Guvernul Biden vrea să restabilească măsurile de protecție anulate de Trump pentru speciile pe cale de dispariție Administrația președintelui Joe Biden a anunțat vineri că dorește să restabilească măsurile de protejare a speciilor pe cale de dispariție, care au fost substanțial relaxate de guvernul predecesorului său Donald Trump, potrivit AFP.
Săptămâna Verde Europeană 2021 a generat o largă mobilizare pentru oameni și o planetă mai sănătoasă Ediția de anul acesta a EU Green Week (Săptămâna Verde Europeană), cel mai mare eveniment dedicat măsurilor pentru protecția mediului, se încheie cu o implicare record a cetățenilor și părților implicate din Uniunea Europeană. Evenimentul a fost dedicat obiectivului UE de a atinge nivelul zero de poluare, evidențiind eforturile în combaterea poluării aerului, solului și pânzei freatice, pentru crearea unei lumi în care poluarea să nu mai afecteze sănătatea oamenilor și a ecosistemelor.
Ziua Mondială a Mediului. MedLife și Let’s Do It Romania vor ecologiza o zonă din apropierea Bucureștiului, colectând deșeurile depozitate iresponsabil Odată cu pandemia COVID-19, mulți oameni sunt acum mai conștienți de legăturile dintre sănătate și mediu. Pe măsură ce temperatura globală crește, tot mai multe specii de animale vor fi forțate să părăsească habitatele lor în căutarea unor medii mai primitoare - probabil mai aproape de așezările umane, ceea ce înseamnă mai multe riscuri ca bolile să fie transmise de la animale la oameni. Schimbările climatice au potențialul nu numai de a produce dificultăți economice și schimbări drastice în societate, ci și de a declanșa alte pandemii devastatoare în viitor.
România, printre statele cu cel mai poluat aer în orașe, după Bulgaria și Polonia. Efecte posibile: reducerea speranței de viață și agravarea multor boli cronice România se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană în privința concentrației medii anuale de particule fine în orașe cu o concentrație de 16,4 micrograme/ metru cub, potrivit Eurostat. Înaintea noastră la acest capitol al poluării se află Bulgaria cu 19,6 micrograme și Polonia cu 19,3.
Mai mulți români mor din cauza poluării decât a COVID. Cât adevăr este în această afirmație a șefului Gărzii de Mediu? „Numărul victimelor în România, date de poluare, este mai mare decât cel de COVID”, a declarat Comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. Ce spun datele oficiale?

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by