MEDICII SCHIMBĂRII
medicul Alina Tanase
Foto: Hotnews
Medicii schimbării

Dr. Alina Tănase, medicul care vrea să dezvolte în 2020 un compartiment de terapie celulară la Fundeni: „Am ajuns într-un punct al medicinei în care poți să înveți limfocitele să distrugă doar celulele bolii. E incredibil!”

de Andreea Ruxanda HotNews.ro
Luni, 23 Dec 2019 Medicii schimbarii
Medicul Alina Tănase a dezvoltat o secție de transplant medular la standarde occidentale într-un spital de stat, pentru că și-a dorit ca pacienții români să fie tratați acasă. Însă nu s-a oprit aici. A început deja demersurile astfel încât Institutul Clinic Fundeni să obțină acreditare internațională, aceasta fiind o condiție pentru administrarea terapiei celulare, pentru că medicina se îndreaptă tot mai mult către terapii personalizate în funcție de fiecare pacient și de tip de boală.
Dana Ivan si Alexandru Georgescu
Foto: Hotnews

VIDEO Poveștile medicilor Alexandru Georgescu și Dana Ivan, care folosesc tehnologii ce păreau în urmă cu 20 de ani un vis, pentru a-i ajuta pe oameni să-și învingă teama de stomatolog

de A.R. HotNews.ro
Vineri, 20 Dec 2019 Medicii schimbarii
În medie, românii merg la dentist o dată la doi ani, asistența stomatologică nu este acoperită în mod automat și avem cele mai ridicate niveluri de nevoi nesatisfăcute din UE în ceea ce privește asistența stomatologică. De când medicina a evoluat datorită tehnologiei, iar durerea aproape că a dispărut, pacienților le mai este teamă de vizitele la dentist? Cum este asociată sănătatea orală cu cea a întregului corp? Ce înseamnă prevenție în stomatologie? Care sunt cele mai răspândite mituri în stomatologia pediatrică? La acest întrebări răspund medicii Alexandru Georgescu și Dana Ivan.
Sofia Nistor
Foto: Catalin Craioveanu
Medicii schimbării

Dr. Sofia Nistor, una dintre puținele femei neurochirurg din România: Pacienții nu sunt mașinării, sunt ființe vii cu diferite moduri de evoluție și răspuns diferit la tratament

de A.R. HotNews.ro
Miercuri, 18 Dec 2019 Medicii schimbarii
Într-o specialitate dominată de bărbați, dr. Sofia Nistor este una dintre puținele femei neurochirurg din România. S-a perfecționat în Franța, a lucrat în Elveția, unde a învățat că nu doar pacienții trebuie să aibă încredere în medici, ci și medicii în pacienți și s-a întors în România, unde există percepția că sistemul medical este ''îngrozitor''. Ce diferențe a observat între spitalele din vest și cele din România și care sunt noile tendințe în neurochirurgie?
Iasmina Dragomir
Foto: Arhiva personala
Medicii schimbării

Dr. Iasmina Dragomir, despre efectele discriminării: Oamenii vin ''pe ascuns'' la psihiatru și insistă ca cei din familie să nu afle. E trist

de A.R. HotNews.ro
Vineri, 13 Dec 2019 Medicii schimbarii
În România, una din trei persoane va suferi de o boală psihică pe parcursul vieții, dar, ca într-o rețea de proscriși, acești pacienți află unii de alții pe ascuns, vorbind în șoaptă. Când marginalizezi un tânăr de 25 de ani, îi întărești convingerea că este incapabil și irecuperabil. Sunt vieți pierdute. Ne-am dori ca acest lucru să se schimbe și, în primul rând, schimbarea trebuie să vină în mintea și sufletul fiecăruia dintre noi, spune dr. Iasmina Dragomir.
Sandra Muresan
Foto: MedLife
Medicii schimbării

Medicina de familie în România prin ochii dr. Sandra Mureșan: Chiar dacă există probleme, nu aș vrea să plec în străinătate. Contează atât de mult un mesaj de tipul "mulțumesc, fetița mea se simte mai bine"

de A.R. HotNews.ro
Miercuri, 11 Dec 2019 Medicii schimbarii
Ce înseamnă medicina de familie în România, dincolo de ce auzim cel mai des despre medicii de familie, că doar trimit pacienții la medicii specialiști, scriu rețete îngropați în hârtii, paralizați de un sistem informatic care funcționează foarte prost? ''Care dintre noi nu a fost cel puțin odată la medicul de familie și nu i s-a putut elibera o rețetă, un bilet de internare sau s-a blocat cardul de sănătate, s-a enervat, s-a certat?'' se întreabă dr. Sandra Mureșan.
Mihai Olteanu
Foto: Hotnews
Medicii schimbării

VIDEO Dr. Mihai Olteanu, medicul care ajută oamenii să lupte împotriva cancerului: Cancerul pulmonar este supranumit împăratul împăraților bolilor, ratele de mortalitate și incidență sunt foarte mari

de A.R. HotNews.ro
Luni, 9 Dec 2019 Medicii schimbarii
Are una dintre cele mai grele meserii posibile și anume să lupte, alături de pacienți, împotriva unui inamic tăcut, silențios, care de cele mai multe ori își face apariția când este deja prea târziu. ”În spatele oricărui simptom minor se poate ascunde o tumoră pulmonară și știți cum se spune, cancerul nu doare, așa este și la plămâni”, spune Dr. Mihai Olteanu.
Elena Copaciu
Foto: Arhiva personala
Medicii schimbării

Dr. Elena Copaciu: Nimic nu este simplu în materie de durere, de la definiție, la experiența personală, subiectivă a durerii și până la tratament. Pacientul trebuie crezut!

de A.R. HotNews.ro
Vineri, 6 Dec 2019 Medicii schimbarii
''Te doare? Iei un calmant și gata! Ce atâta filosofie!?'' De fapt, despre durere se învață în universități, sunt legi care reglementează terapia durerii, clinici multidisciplinare de durere, discuții politice despre drepturile pacientului cu durere. Totuși, mulți dintre noi credem în continuare că la fotbal și la medicină, dar mai ales la terapia durerii se pricepe toată lumea, în timp ce în țară mor zilnic oameni cu dureri severe, fără să primească un minim de medicație, spune dr. Elena Copaciu.
Monica Stoian
Foto: Hotnews
​Medicii schimbarii

VIDEO Dr. Monica Stoian, diabetologul artist care inspiră optimism. ”Nu vreau să transmit frică, nu ameninț niciodată pacientul că, dacă nu mă ascultă, o să ajungă la insulină sau o să își piardă vederea

de A.R. HotNews.ro
Miercuri, 4 Dec 2019 Medicii schimbarii
Viața nu se oprește acolo unde începe diagnosticul de diabet. Orice medic specialist poate prescrie un tratament, dar adevărata provocare este să ajungi la o comunicare cu pacientul cu diabet, astfel încât să își accepte noua situație, pentru ca trebuie să facă unul dintre cele mai grele lucruri: să își schimbe stilul de viață. Trebuie să realizezi că este un om fix ca tine, are o viață, o familie, o muncă, activități, boli cu care o să se întâlnească, supărări, bucurii, spune dr. Monica Stoian.
Madalin Margan
Foto: Arhiva personala
​Medicii schimbării

Dr. Mădălin Margan, medicul care revoluționează abordarea cancerului prin Blockchain și AI într-o Românie în care bolnavii sunt plimbați de la un medic la altul

de A.R. HotNews.ro
Vineri, 29 Nov 2019 Medicii schimbarii
În România, situația cancerului este alarmantă. Numărul de cazuri noi estimate în 2018 este de 83461, iar numărul deceselor este în creștere. Una dintre cauzele acestei situații dramatice este și lipsa programelor de screening și de informare a populației, care duc la depistarea cancerului în stadii avansate. În realitate, mulți pacienți sunt plimbați de la un medic la altul, de la un spital la altul. Dr. Mădălin Margan a găsit o soluție.
Viorel Dejeu
Foto: Arhiva personala
​Medicii schimbarii

Dr. Viorel Dejeu, medicul care s-a întors în România să lupte împotriva obezității: Specialiștii în nutriție nu ar trebui să se ocupe cu ‘diete minune’, ci să învețe oamenii să facă alegeri sănătoase

de A.R. HotNews.ro
Marţi, 26 Nov 2019 Medicii schimbarii
A profesat în străinătate în spitale de top, dar s-a întors în țară să practice tot ce a văzut și a învățat despre obezitate. "Dacă nu cunoști decât colțul tău de lume, o să crezi că ceea ce faci este grozav și este unica soluție de a rezolva o problemă. Când călătorești și schimbi decorul, îți dai seama că ai multe de învățat", spune Dr. Viorel Dejeu.
Sorin Pletea
Foto: Hotnews
Medicii schimbării

VIDEO Dr. Sorin Pletea, despre anxietatea singurătății în fața bolii: Când se întâmplă ceva despre care nu ai niciun fel de informație, te gândești la ce e mai rău. Asta este firea umană

de A.R. HotNews.ro
Vineri, 22 Nov 2019 Medicii schimbarii
Încă există prejudecăți, multe persoane nu vor să accepte ca au o problemă sau pot crede că ''uite, eu sunt o persoană tare, sunt o persoană puternică, pot să trec peste asta''. Din păcate, bolile psihiatrice nu au simptome fizice sau analize de laborator, ca la anemie. Ai o anemie, ți-ai făcut hemoleucograma, asta e, nu ai ce să mai discuți. Aici sunt lucruri ceva mai greu obiectivabile și atunci sunt foarte mulți cu ideea că treci printr-o perioadă dificilă, te aduni și te concentrezi și o să poți să treci peste, spune dr. Sorin Pletea.
Silvia Barbulescu
Foto: Hotnews
Medicii schimbării

Dr. Silvia Bărbulescu, chirurgul care pune pe primul loc prevenția, pentru că autoexaminarea sânilor este încă o rușine ''vai de mine, eu singură să mă pipăi?''

de A.R. HotNews.ro
Luni, 18 Nov 2019 Medicii schimbarii
În general, medicii chirurgi folosesc operația ca metoda principală de a rezolva cazurile cu care se confruntă. Dr. Silvia Bărbulescu este chirurg, cel care taie și scoate tumora, însă a înțeles un lucru simplu: nu poate să fie chirurg, dacă nu se asigură că aduce un beneficiu real pacientului.
Bogdan Florea
Foto: Hotnews
​Medicii schimbării

VIDEO Dr. Bogdan Florea, inițiatorul "Telemedicina în Epilepsie" din România: Epilepsia n-are chip, până când cineva drag o pățește. Cum se poate? În neamul nostru, în familia noastră, vai, cum? Atunci devii sensibil

de A.R. HotNews.ro
Marţi, 12 Nov 2019 Medicii schimbarii
Foarte multe boli par a fi la limita imaginarului, departe de noi, inexistente, iar printre acestea se numără și epilepsia. Totul devine cât se poate de real atunci când această afecțiune are chipul nostru sau al unei persoane dragi nouă. Cât de frecventă este epilepsia în România? Ce se întâmplă în creier în timpul unei crize? Cât de puternică este discriminarea acestor pacienți? Cum putem ajuta un om în timpul unei crize de epilepsie? La aceste întrebări ne răspunde dr. Bogdan Florea.
Dumitru Jardan
Foto: Hotnews
​Medicii Schimbării

Dr. Dumitru Jardan: Genomul nostru este de vină pentru apariția tuturor bolilor, însă nu e fatalitate, ca și cum nu există nici o scăpare. Nu este doar genetică, ci și interacțiune cu mediul

de A.R. HotNews.ro
Vineri, 8 Nov 2019 Medicii schimbarii
Sănătatea noastră este înscrisă în gene, însă nu înseamnă fatalitate. Alegerile pe care le faci, ce mănânci, dacă fumezi și dormi bine, cât de activ ești, toate îți afectează sănătatea. Cum trăiești influențează modul în care funcționează genomul tău. Cât este genetic și cât este influențat de mediu? Ce se întâmplă la nivel molecular când avem cancer? De ce sistemul imunitar nu ne poate ajuta? La aceste întrebări ne răspunde dr. Dumitru Jardan.
Bogdan Pana
Foto: Hotnews
​Medicii Schimbării

VIDEO Bogdan Pană, medicul care a găsit o soluție științifică la o problemă reală - prevenția în România: Este important să ți se aplice ție, pentru că unii suntem mai grași, alții mai slabi, avem comportamente diferite

de A.R. HotNews.ro
Marţi, 5 Nov 2019 Medicii schimbarii
Prin prevenție, 80% dintre bolile cardiovasculare și 40% dintre cancere ar putea fi evitate. Un cancer depistat în stadiu incipient are aproape 90-100% supraviețuire în 5 ani. Cu toate acestea, când vorbim de prevenție, "pacientul e de vină, nu e informat, nu știe, nu face, nu drege. Ei bine, toți suntem în paradigma aceasta, în aceeași situație și atunci ar trebui făcute lucruri pozitive", spune dr. Bogdan Pană.
Ruxandra Jurcut
Foto: Arhiva personala
​Medicii Schimbarii

Dr. Ruxandra Jurcuț: A trecut vremea în care doctorul era un mic Dumnezeu care îți spune "asta trebuie să faci", acum este partener cu pacientul ȋn ȋngrijirea lui

de A.R. HotNews.ro
Vineri, 1 Nov 2019 Medicii schimbarii
Toți pacienții au nevoie de sprijin din partea medicilor, familiei sau prietenilor. Cum poți să faci asta practic? Dr. Ruxandra Jurcuț organizează întâlniri unde pacienților li se explică, pe înțelesul lor, boala de care suferă, li se oferă sprijin medical și psihologic și descoperă că nu sunt singuri.
Stefanita Dima
Foto: Hotnews
​Medicii Schimbarii

Ștefăniță Dima, medicul care răspunde la urgențe în cazul unui accident vascular cerebral 24 din 24: Facem asta benevol, prietenii zic că suntem prea puțini, dar trebuie să începem de undeva

de A.R. HotNews.ro
Miercuri, 23 Oct 2019 Medicii schimbarii
La țară, când un om obișnuit trecut de 70 de ani are un accident vascular cerebral, primul lucru pe care îl fac rudele este să îi aprindă lumânarea, ca să se prăpădească cu lumină, spune dr. Ștefăniță Dima. E creștinesc, cred în Dumnezeu, dar primul lucru pe care ar trebui să îl facă e să pună mana pe telefon, să sune la ambulanță. Dacă ambulanța știe să pună diagnosticul, are un loc dedicat unde să ducă pacientul, sunt șanse de 60 - 70 la suta să îl salvăm.
Zaki Milhem
Foto: Arhiva personala
Medicii schimbării

Zaki Milhem, un medic care face inovație: Oricum, oriunde am merge, undeva discret o să apară un detaliu - Proudly invented and developed in Romania

de A.R. HotNews.ro
Vineri, 18 Oct 2019 Medicii schimbarii
România este pe ultimul loc în UE la inovație. Am încercat să aflu de la un medic cum a reușit să dezvolte o aplicație de sănătate în România. A descoperit o problemă: dormim prost și insuficient, ne trezim obosiți și tulburările de somn ajung să fie o problemă de sănătate publică. Apoi, a venit cu o soluție: WakeZ, o aplicație care are la bază cercetări, prin care telefonul poate să #hackyoursleep. În același timp, în cadrul UMF Cluj, încearcă să ofere un ajutor concret studenților cu inițiative de inovație în medicină.
Andrada Mirea
Foto: Hotnews
​Medicii schimbarii

Spitalul din România unde bulgarii au învățat cum să-și salveze copiii cu amiotrofie spinala, una dintre cele mai grave boli degenerative VIDEO

de A. R. HotNews.ro
Marţi, 15 Oct 2019 Medicii schimbarii
Când medicii luptă pentru pacienți, se pot întâmpla minuni. Viața unui băiat din Bulgaria cu amiotrofie spinala a fost salvată la centrul Robanescu, însă acest gest a pornit o schimbare mai mare. Medici din Bulgaria au venit in România si au învățat de la medicii români cum se face injecția salvatoare care costa 70 de mii de euro.
Andreea
Foto: Arhiva personala
​Medicii schimbării

Am întrebat studenți la medicină care vor să profeseze în România de ce nu aleg emigrarea: „Nu vreau să ajung «românul» care lucrează în spital”

de Vlad Popovici HotNews.ro
Vineri, 11 Oct 2019 Medicii schimbarii
Dacă trendul general în societate este ca doctorii să plece din România, există totuși și studenți la medicină care aleg să rămână și să profeseze aici. Am stat de vorbă cu câțiva dintre aceștia și i-am întrebat ce-i reține în România, în condițiile în care mulți dintre colegii lor vor să emigreze: dorința de a fi aproape de familie și prieteni, dar și aceea de a contribui la schimbarea țării sunt doar două dintre argumentele pe care mi le-au spus.
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by