Lumea in schimbare
Restrictii coronavirus
Foto: Photodynamx | Dreamstime.com
Lumea în schimbare

6 specialiști răspund la întrebarea: Ce am învățat despre viitor în anul pandemiei?

de Gabriel Bejan HotNews.ro
Miercuri, 30 Dec 2020 Lumea in schimbare
Suntem acum mai pregătiți pentru viitor? Vom trece mai ușor peste provocările viitoare? Sunt întrebări complicate, la care nu avem încă răspunsuri. Cu siguranță însă că fiecare dintre noi a învățat ceva în 2020. Iată însă ce răspund câțiva specialiști în economie, politică externă, societate, educație atunci când sunt întrebați: Ce ați învățat despre viitor în anul pandemiei?
Parc eolian
Foto: AGERPRES
​Lumea în schimbare

Cât vor rezista gazele naturale în fața asaltului energiei verzi

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 14 Dec 2020 Lumea in schimbare
În urmă cu aproape nouă ani, OMV Petrom și americanii de la Exxon au anunțat descoperirea unui mare zăcământ de gaze în Marea Neagră. Apoi au fost descoperite și alte zăcăminte, mai mici. De atunci, autoritățile și politicienii ne-au tot servit mirajul independenței energetice, ne-au povestit despre cum va deveni România hub regional și cum vom ajunge, mai nou, cel mai important producător de gaze din Uniunea Europeană. Una era vorba, alta era fapta. În realitate, politicul a depus eforturi și chiar a și obținut blocarea investiților în Marea Neagră. Între timp, atenția marilor investitori a început să fie atrasă de alt tip de investiții: cele în energia verde, care, de altfel, va atrage și multe miliarde de euro fonduri europene. În schimb, gazele au primit un statut inferior- combustibil de tranziție.
Relatia Statului cu cultele- între sinuozități si decizii interpretabile
Foto: Pixabay
​Lumea în schimbare

VIDEO Relația Stat- culte în pandemie și după. Expert: Nu există un dialog instituționalizat. Cercetător: Serviciile pe care le aducea Biserica acum două secole Statului nu mai sunt azi necesare

de Dan Popa HotNews.ro
Joi, 10 Dec 2020 Lumea in schimbare
Relația dintre autoritățile laice și cele religioase s-au tensionat în pandemie ca urmare a restricțiilor impuse de coronavirus. Reprezentanții la vârf a majorității cultelor importante spun că dialogul cu Statul a fost unul de fațadă și speră ca pe viitor acesta să fie consistent îmbunătățit. Petre Guran, cercetător științific specializat în fenomenul religios, e însă de altă părere. Guran spune că intrăm din acest punct de vedere într-o altă fază a istoriei. ”Ce se întâmplă în epoca noastră este că serviciile pe care le aducea Biserica în secolul XIX și XX nu mai sunt necesare. Statul nu mai are nevoie de aceste servicii. În primul rând au devenit marginale prin scăderea evident dramatică a frecventării bisericilor pe fondul unei des-creștinări galopante a societății și sigur că orice fel de servicii din acestea de tip ideologic pe care le poate aduce Biserica devine marginal”, spune cercetătorul.
Investitii (Oleg Dudko, via Dreamstime.com)
Foto: Dreamstime.com
Lumea în schimbare

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Lumea in schimbare
Mulți investitori și-ar dori, probabil, să aibă propriul Turbion acasă. Nu în sensul dicționarului român, ci în cel descris de Robert Charles Wilson în cartea cu același nume. Bineînțeles, nu la aceeași amploare. Adică propriul apartament/casă să fie înconjurat de o „membrană” controlabilă în care timpul să treacă mai încet în interior decât afară. 1 secundă = câțiva ani. Astfel, ai face o investiție, ți-ai activa câmpul acela și după câteva secunde constați că ai produs mulți bani, că ești bogat, deoarece timpul în afară a trecut mai repede. E SF și o exagerare, bineînțeles, dar ideea este că investițiile se văd în timp. În luna mai l-am prezentat pe Andrei, care avea 22 de ani când a venit criza din 2008. Ați putut vedea atunci în ce fel s-a schimbat comportamentul său față de economisire și studiu, pentru a fi cât de bun poate în domeniul său de activitate. Așa cum știți deja, el nu mai dă banii pe prostii, adică pe lucruri care crede că nu-i folosesc, cu excepția celor care îl ajută în munca pe care o prestează.
Dr. Mihai Craiu
Foto: Spitalul Virtual pentru Copii (Facebook)
Lumea în schimbare

INTERVIU Cum arată viitorul copiilor noștri într-un oraș poluat - Doctorul Craiu: Efectele încep înainte de naștere / Eliminarea poluării ar crește speranța de viață cu 4 ani

de Catiușa Ivanov HotNews.ro
Vineri, 30 Oct 2020 Lumea in schimbare
Poluarea excesivă din București afectează cel mai mult copiii, adulții având deja sistemul respirator format, a declarat pentru HotNews.ro medicul Mihai Craiu. Dacă lockdown-ul din primăvară a dus la o scădere masivă a poluării în întreaga lume, indicatorii au revenit rapid la vechile valori, odată cu ieșirea din carantină. Într-o lume în schimbare, poluarea rămâne o constantă care ne afectează tăcut. Micuții sunt afectați încă din viața uterină, iar cu cât expunerea este mai mare, cu atât crește riscul de naștere prematură și plămânii nu se dezvoltă așa cum trebuie. După naștere, expunerea la poluare scade volumul pulmonar, adică dezvoltarea normală a plămânilor, spune doctorul Craiu, și duce la apariția unor probleme cronice nazale - nas înfundat permanent, operații de polipi și amigdale și infecții repetate - de exemplu otite, astm.
Raluca Turcan și Ralph Brinkhaus
Foto: Hotnews
Dialoguri București-Berlin, într-un proiect Fundația Konrad Adenauer - HotNews.ro

VIDEO INTERVIU Cum face față Europa provocărilor momentului? Ralph Brinkhaus: Suntem optimiști că Europa, după coronavirus, va arăta mai bine / Raluca Turcan: La masa deciziei europene ești așa cum te comporți

de Clarice Dinu HotNews.ro
Luni, 12 Oct 2020 Lumea in schimbare
Europa nu este un proiect pentru un guvern, ci unul pentru oameni, pentru sute de milioane de oameni care se uită cu speranță către Bruxelles, într-un moment de criză prin care Uniunea Europeană, dar și întreaga lume, îl traversează. Provocările sunt, deopotrivă, în interiorul, dar și în afara UE. „Și trebuie să reușim să rămânem împreună, acceptând, desigur, și diferențele dintre noi”, spune Ralph Brinkhaus, liderul grupului parlamentar CDU-CSU din Bundestag. „Această criză ar putea duce la un câștig pentru cetățeni, români sau europeni, în general, dacă Guvernele statelor vor reuși să transforme criza într-o oportunitate”, este de părere și Raluca Turcan, vicepremier în Guvernul României.

  • Raluca Turcan, de la București, și Ralph Brinkhaus, de la Berlin, au fost invitați la un interviu eveniment HotNews.ro, în cadrul proiectului derulat în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer.
Fake News (sursa - Riccardo Milani, Colectia AFP via Profimedia Images)
Foto: Profimedia Images / AFP
Lumea în schimbare

Dezinformarea și extremismul, două fețe ale aceleiași monede / De ce primesc informațiile false mai multe like-uri decât cele oficiale?

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 22 Sept 2020 Lumea in schimbare
Un studiu realizat de grupul Avaaz, care luptă pentru drepturile omului, arată că în ciuda acțiunilor tot mai frecvente ale Facebook de ștergere a unor conturi false și în ciuda opririi distribuirii unor informații false, platforma de socializare acționează ca un vector pentru cei care cred în conspirații. S-a ajuns chiar în situația în care paginile de fake-news să fie mai vizualizate decât cele ale instituțiilor oficiale de sănătate. Am încercat să aflăm de la Nicolae Țîbrigan, expert al Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), cum poate fi explicat succesul extraordinar de care se bucură tot mai mult informațiile false și cum putem lupta împotriva lor.
Rectorii UB, Marian Preda, UVT, Marilen Pirtea, și UBB, Daniel David
Foto: facebook
​Lumea în schimbare

VIDEO Cum va arăta noul an universitar? Rectorii a trei mari universități, la HotNews LIVE: Trăim într-o perioadă în care nu avem soluții ideale / Pericolul de a sta ascunși în spatele ecranului există

de I.H. HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Lumea in schimbare
Noul an universitar nu va începe cu amfiteatrele goale, ci cu ele pline, din când în când, în condiții de siguranță, afirmă Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, invitat marți la interviurile HotNews Live, alături de rectorii universităților București și de Vest din Timișoara, Marian Preda și Marilen Pirtea. Studenții acestor universități vor învăța, în general, online, însă sunt și facultăți care au optat pentru scenariul hibrid. "Îi îndemn pe studenți să fie curajosi, optimiști și să aibă răbdare. Facultățile sunt ale lor. Ceea ce e diferit nu e întotdeauna mai rău", spune rectorul Universității București.
prof. Ana Maria Rusu, prof Alexandra Jijie, prof Antoaneta Luchian
Foto: arhiva personala
​Lumea în schimbare

VIDEO Materiile vitregite ale pandemiei. Cum vor arăta orele de sport și de muzică în pandemie? Profesori de muzică și de educație fizică, invitați la interviurile HotNews.ro: „Avem obligația să le arătăm copiilor că respectăm o regulă, chiar dacă nu ne convine”

de I.H. HotNews.ro
Joi, 10 Sept 2020 Lumea in schimbare
Muzica și sportul sunt, cu siguranță, materiile vitregite în pandemie. Sute de școli din România nu au săli de sport, iar multe dintre cele care au le vor transforma în săli de clasă, pentru a putea fi asigurată distanța de cel puțin 1 metru între copii. Sunt interzise sporturile de contact sau cele de echipă. Despre muzică, am aflat de la medicul Alexandru Rafila că "nu este recomandat cântatul" la orele de educație muzicală, pentru că "această activitate este una dintre cele mai riscante privind transmiterea bolii". Cum vor arăta orele de sport și de muzică în pandemie?
Scoala
Foto: Inquam Photos via Digi24.ro
Lumea în schimbare

VIDEO Școala în pandemie. Cum se vor face orele în clasele primare? Patru învățătoare, la HotNews LIVE: Ministerul pe asta a mizat, că dascălii din România vor face tot ce pot pentru ca lucrurile să fie bine

de I.H. HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Lumea in schimbare
Mai sunt câteva zile până la începerea școlii și sunt încă mai multe întrebări decât răspunsuri. Cea mai dificilă situație este la grădiniță și la clasele primare, iar patru învățătoare din București, Cluj-Napoca, Sibiu și Eșelnița, județul Mehedinți, au vorbit joi, la interviurile HotNews.ro LIVE, despre provocarea care îi așteaptă pe toți. Chiar dacă nu au tot ce le trebuie, sunt 32 de copii în clasă sau 28 și nu poate fi asigurată distanța de 1 metru, învățătoarele sunt optimiste că vor reuși să facă față, cu ajutorul copiilor și al părinților. Măști logopedice sau transparente, copii împărțiți în grupe, care vin în mai multe schimburi la școală, sunt câteva dintre soluțiile găsite de dascăli. La Eșelnița, internetul merge foarte prost, copiii nu au tablete sau laptopuri, așa că dascălii preferă să împartă clasele în grupe de copii care să vină pe rând la școală. "Toți spun că poate trece criza și nu mai e nevoie de tablete și învățare online", afirmă învățătoarea din Eșelnița.

Vlad Craioveanu
Foto: Facebook
Lumea în schimbare

VIDEO INTERVIU Vlad Craioveanu: Startup-urile au avantajul că se mișcă mai repede în piață în vremuri tulburi. Cele mari merg cu „frâna de mână trasă”. Despre oportunități și modul de schimbare a afacerilor

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Vineri, 28 Aug 2020 Lumea in schimbare
Față de criza trecută, în cea actuala pare că antreprenorii români au devenit mai flexibili. Practic au știut să se adapteze. Mulți și-au transformat ușor business-urile. De la lucruri ușoare, de exemplu de la o fabrică din sud-est, ce producea haine, acum face și măști ceva mai fashion, unele restaurante au trecut direct la livrare, alte firme care au trebuit să găsească noi idei, precum vizionarea virtuală a spațiilor de birouri. Pe zona virtuală sunt multe. În Asia vorbim și de nunți online. HotNews.ro a discutat cu Vlad Craioveanu, co-fondator al Impact Hub, despre cele de mai sus și modul în care a reacționat la starea de urgență, ce măsuri a luat în spațiile sale de birouri, la ce taxe anticipează anul viitor, având în vedere situația bugetară și multe altele.
Achizitii in pandemie (foto Vichaya Kiatyingang via dreamstime.com)
Foto: Dreamstime.com
Lumea în schimbare

Vânzarea/cumpărarea afacerilor, blocată o perioadă, se dezgheață ușor. Oportunități și bani sunt, dar există și riscuri. Multe domenii atrag, dar HoReCa nu e printre ele

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Miercuri, 19 Aug 2020 Lumea in schimbare
Vedem aruncate peste tot în presă, de către mulți economiști și nu numai, cuvinte ce deja reprezintă truism: criza reprezintă și oportunitate. Dincolo de toate poveștile cu caracterele chinezești pe tema asta, e un fapt oricum știut. Cum e totuși pe piața de fuziuni și achiziții? Există oportunități? Oportunitatea constă în faptul că unele companii sau oameni de afaceri ar dori, poate, să cumpere o nouă companie, chiar un competitor, iar acum, dacă acela a fost afectat, pot obține acea afacere la un preț mai mic. Pe de altă parte, multe dintre procesele de achiziționare de companii noi au fost blocate sau întrerupte. HotNews.ro a discutat cu trei companii de consultanță (PwC România, Deloitte și EY România) pentru a afla cum se văd acum oportunitățile și care sunt domeniile de interes.
In trafic
Foto: Milton Cogheil | Dreamstime.com
Lumea în schimbare

Cum modifică pandemia industria auto și cum schimbă modul în care cumpărăm mașini

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 22 Iul 2020 Lumea in schimbare
În timpul perioadei de izolare în unele orașe circulația auto s-a apropiat de zero și s-a putut auzi cântatul păsărilor chiar și în miezul zilei. Acum, sunt tot mai căutate mașinile second-hand și prețul lor a crescut, blocajele au revenit și au ”explodat” vânzările de biciclete și de trotinete. Mulți dealeri auto trec pe online și segmentul mașinilor electrice pare să primească un imbold. Însă piața mașinilor noi va scădea drastic, în uzinele auto deja se fac reduceri de personal și viitorul nu arată prea grozav, în condițiile în care un nou val de coronavirus pare să vină la toamnă.
Scoala online
Foto: pxfuel.com
Lumea în schimbare

Cum transformă pandemia COVID 19 sistemul de învățământ și cât de pregătiți sunt profesorii din România pentru școala online

de Catiușa Ivanov HotNews.ro
Vineri, 17 Iul 2020 Lumea in schimbare
Sistemul de învățământ este printre cele mai afectate de pandemia COVID-19 și Ministerul Educației are mai puțin de două luni să vină cu soluții viabile și să facă modificările necesare, astfel încât elevii să nu aibă de suferit. Ministrul Monica Anisie a declarat recent că sunt șanse mici ca școala să înceapă în regim normal din toamnă, iar "cel mai bun scenariu" este acela în care o parte a elevilor vor fi la școală, iar ceilalți vor urma cursurile online. Totuși, cele câteva săptămâni de cursuri online, de la finalului anului școlar, au arătat că mulți profesori nu știu ce înseamnă predare online, o bună parte din elevi nu au mijloacele necesare - laptopuri/tablete- iar pentru părinții este un efort logistic extraordinar. Rezultatele s-au văzut și la BAC, rata de promovare pentru sesiunea iunie-iulie 2020 fiind de 64,5%, cea mai mică din ultimii 6 ani.
Clientii sunt in continua schimbare
Foto: Pixabay
Lumea în schimbare

Afacerile post-pandemie: Am întrebat proprietarul unui lanț internațional de fast food și pe șefa asociației Spa România cum văd viitorul afacerilor lor și ce cred că se va schimba. Care sunt scenariile lor

de Dan Popa HotNews.ro
Marţi, 14 Iul 2020 Lumea in schimbare
Zilele acestea mi le petrec la o pensiune de munte. În fiecare dimineață, în timp ce-mi beau cafeaua pe balconul cu vedere spre Bucegi al pensiunii, văd cum ceilalți turiști coboară în parcare, se urcă rând pe rând la volan, coboară în oraș și se întorc cu pungi în care sunt așezate câte 2-3 caserole cu micul dejun și cu tăvițe de carton în care stau paharele de unică folosință pline cu cafea. La prânz, îi văd iar cum pleacă și se întorc cu cutii de pizza sau cu alte caserole cu bunătăți. Am întrebat doi oameni cu afaceri serioase - unul, în zona fast-food-urilor, iar celălalt în zona turismului de spa - cum cred că li se vor schimba afacerile în următorii ani. Iată ce ne-au răspuns.
coperta Daniel David
Foto: Hotnews
​Lumea în schimbare

VIDEO INTERVIU cu psihologul Daniel David: Dacă vom fi nevoiți să rămânem în online trebuie să gândim stilul de viață și rutina pentru online / De ce am asistat la o "explozie comportamentală" după lockdown / Cei trei factori principali pentru care teoriile conspirației "înfloresc" în România

de Mona Hera HotNews.ro
Vineri, 10 Iul 2020 Lumea in schimbare
Dacă pandemia de coronavirus nu se va prelungi mai mult de un an, nu vom asista la schimbări de paradigmă, afirmă psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, invitat la întâlnirile HotNews.ro online #deladistanță. El vorbește și despre principalele trei cauze ale dezinformării - neîncrederea oamenilor unii în ceilalți și în instituții, alfabetizarea stiințifică scăzută și analfabetismul funcțional. Aici, un rol fundamental ar trebui să îl aibă medicii, care să iasă să le explice oamenilor pericolul virusului, astfel încât spațiul public să nu fie lăsat la dispoziția pseudoștiinței,consideră Daniel David. Psihologul consideră că dacă în starea de urgență autoritățile au acționat de nota 9, prin măsurile luate, trecerea la starea de alertă s-a făcut într-o manieră de amator și a dus la o "explozie comportamentală".
Militar român în timpul pandemiei de coronavirus
Foto: MApN
Lumea în schimbare

Criza de apărare și securitate ce ne așteaptă după pandemie: Butoiul fierbinte din Marea Neagră, bugetele tăiate drastic și „prioritizarea la sânge” a investițiilor militare

de Victor Cozmei HotNews.ro
Marţi, 7 Iul 2020 Lumea in schimbare
Pandemia de coronavirus nu a eliminat, ci a amplificat riscurile de securitate deja existente - avertismentul vine direct de la vârful alianței nord atlantice, în timp ce foști comandanți supremi ai forțelor NATO în Europa sunt și mai vehemenți: Rusia e deja în război cu alianța, iar Marea Neagră e un butoi cu pulbere, „cel mai probabil viitorul teatru de conflict”. În același timp, pandemia lasă în urmă un impact uriaș în plan economic și strategic și va forța statele occidentale să ia decizii dificile în viitor.
Biserica drive-in
Foto: Matt Smith| Sursă: WHYY/Keystone Crossroads
Lumea în schimbare

Cum a transformat pandemia COVID-19 religia și la ce schimbări ne-am mai putea aștepta

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 3 Iul 2020 Lumea in schimbare
Livia Neagu avea acest ritual pe care îl îndeplinea în fiecare an: în fiecare primăvară făcea un pelerinaj la Mănăstirea Prislop, acolo unde e înmormântat părintele Arsenie Boca. Rugăciunile pe care le spun acolo îmi umplu sufletul pentru un an, le spunea ea cunoscuților. Și prețul, o nimica toată: nici 100 de lei. Numai că anul acesta, pelerinajul a fost anulat. A fost unul din modurile în care religiile lumii au fost afectate de pandemie. Slujbele religioase s-au mutat în online, iar bisericile, sinagogile, moscheile și templele au oferit închinare doar prin transmisiuni video pe Internet.
Pietoni vs masini
Foto: Hotnews
Lumea în schimbare

Cum transformă pandemia COVID orașele și arhitectura clădirilor: pietonul în centrul atenției, clădiri inteligente care se pot transforma în funcție de nevoi

de Catiușa Ivanov HotNews.ro
Marţi, 30 Iun 2020 Lumea in schimbare
În România, în majoritatea orașelor, trotuarele sunt un lux, acestea fiind de fapt niște parcări uriașe, iar pietonii sunt nevoiți să se strecoare printre mașini sau să meargă pe carosabil. Și piațetele publice și spațiile din fața blocului sau din cartierele de case sunt în aceeași situație. Parcurile, singurele locuri unde mașina nu prea pătrunde, sunt astfel supra aglomerate, insuficiente. În ultimii 30 de ani, această problemă a fost ignorată, dar în contextul pandemiei Covid, când distanțarea socială poate face diferența dintre viață și moarte, merită mai multă atenție. În București, administrația locală pune în continuare mașina pe primul loc și taie din trotuare pentru a face parcări, însă acest moment poate fi oportunitatea ca mașinile să piardă supremația în oraș, iar spațiile publice și arhitectura clădirilor să se transforme radical, spun mai mulți primari, arhitecți și ONG-iști contactați de HotNews.ro.
Pensionari (Michael Folmer, Colectia Alamy via Profimedia Images)
Foto: Profimedia Images
Lumea în schimbare

Joaca cu sentimentele oamenilor. Un ușor studiu de caz pe care îl cunoaște toată lumea

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Lumea in schimbare
Unele lucruri nu se schimbă. Alegerile (parlamentare și locale) blochează reforme și decizii cruciale. Ca de obicei, politicienii se joacă cu sentimentele oamenilor prin decizii și declarații. Noi ne planificăm ziua de mâine pe baza acelor informații și, în final, cel mai mare câștigător va fi tot politicianul. Criza coronavirusului nu schimbă asta.

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by