FISCALITATEA LA ZI
Mihai Petre
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Controale vamale intensificate privind mărfurile suspecte de contrafacere - ce trebuie să cunoască importatorii?

de Mihai Petre EY România
Miercuri, 7 Aug 2019 Fiscalitatea la zi
În contextul comerțului cu mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală, Uniunea Europeană s-a angajat pe deplin să implementeze standarde ridicate de protecție a pieței interne. Dreptul de proprietate intelectuală înseamnă o marcă, un desen sau un model, un drept de autor sau orice drept conex, o indicație geografică, un brevet de invenție, așa cum este prevăzut în dreptul intern (al țării) sau al Uniunii Europene.
Dragos Radu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Studiu EY: Patru din cinci companii plănuiesc să își reducă cheltuielile cu departamentul juridic în următorii doi ani

de Dragoș Radu EY România
Luni, 8 Iul 2019 Fiscalitatea la zi
82% dintre companiile de la nivel global plănuiesc să își diminueze costurile cu departamentul juridic în următorii doi ani, iar 42% dintre respondenți intenționează să reducă aceste costuri cu peste 10%, potrivit raportului EY Reimagining the Legal Function Report 2019. Raportul, care cumulează răspunsurile a peste 1.000 de juriști cu funcții de conducere din 25 de jurisdicții, constată că, în medie, companiile intenționează să își diminueze costurile cu departamentul juridic cu 11%, în prezent, cheltuielile juridice însumând, în medie, 172 milioane de USD cu serviciile juridice interne și 169 milioane de USD cu serviciile juridice externe.
Andra Cașu, Alexandra Ovedenie
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Noi provocări privind tranzacțiile transfrontaliere și raportările fiscale obligatorii (Mandatory Disclosure Regime - "MDR")

de Andra Cașu, Alexandra Ovedenie EY Romania
Joi, 27 Iun 2019 Fiscalitatea la zi
Termenul de implementare al Directivei MDR (Mandatory Disclosure Regime) la nivelul legislației românești este sfârșitul anului curent. Deși pare confortabil, timpul rămas este destul de scurt. Mai mult decât atât, vor face subiectul raportării tranzacțiile al căror prim pas în implementare a fost făcut începând cu 25 iunie 2018, prin urmare chiar dacă încă nu se face raportarea, tranzacțiile desfășurate în ultimele 12 luni pot fi raportabile.
Ovidiu Sandor, EY Entrepreneur of the Year Romania
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Antreprenorul Ovidiu Șandor reprezintă România în finala EY World Entrepreneur Of The Year 2019

de EY Romania
Vineri, 7 Iun 2019 Fiscalitatea la zi
Ovidiu Șandor, câștigătorul titlului EY Entrepreneur Of The Year – România 2018, intră în compețitia globală pentru titlul EY World Entrepreneur Of The Year™, care are loc în această săptămână la Monte Carlo. România, reprezentată în acest an de fondatorul CEO Mulberry Development, marchează a patra participare în finala competiției globale EY World Entrepreneur Of The Year™. 57 de antreprenori din 47 de țări și teritorii concurează pentru marele premiu EY World Entrepreneur Of The Year 2019, care va fi anunțat în cadrul ceremoniei de premiere din 8 iunie 2019.
  • Ovidiu Șandor, câștigătorul titlului EY Entrepreneur Of The Year – România 2018, intră în compețitia globală pentru titlul EY World Entrepreneur Of The Year™
  • Antreprenori de top din toată lumea se reunesc la cea de-a 19-a ediție a competiției EY World Entrepreneur Of The Year™
  • 57 de antreprenori cu venituri totale de aproximativ 44 miliarde USD concurează pentru titlul EY World Entrepreneur Of The Year 2019
Andrei Stefanovici, Anca Atanasiu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Particularități ale principiului egalității de tratament în cazul salariaților temporari

de Andrei Ștefanovici și Anca Atanasiu EY Romania
Luni, 3 Iun 2019 Fiscalitatea la zi
Conform celor mai recente date statistice publicate de Eurostat, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul de utilizare a angajaților temporari din totalul numărului de angajați. Acesta este de doar 0,9%, spre deosebire de Spania, Polonia și Portugalia, unde procentul de utilizare depășește 20%. Din informațiile statistice rezultă că utilizarea salariaților temporari nu este o practică obișnuită în România, raportat la tendințele de la nivel european.
Alex Milcev
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Efectele Brexit din perspectivă fiscală

de Alex Milcev EY Romania
Vineri, 17 Mai 2019 Fiscalitatea la zi
Efectele exacte ale ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt greu de anticipat, putem identifica însă câteva dintre ele din perspectivă fiscală și juridică. Brexit-ul poate genera oportunități de deducere a TVA, de exemplu, pentru băncile și companiile de asigurări din România. În prezent, acestea nu deduc TVA sau deduc într-o proporție minimă. Astfel, prestările de servicii financiar-bancare realizate de prestatori români către clienți din afara Uniunii Europene vor permite deducerea TVA, prin excepție de la regula generală.
Mihai Petre
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Originea nepreferențială - În ce cazuri mai pot fi folosite certificatele de origine nepreferențială?

de Mihai Petre EY Romania
Luni, 13 Mai 2019 Fiscalitatea la zi
La finalul anului 2018, Comisia Europeană a emis noi orientări privind stabilirea și dovedirea originii nepreferențiale a mărfurilor ce provin din țări terțe. Acestea vin atât în sprijinul importatorilor europeni, cât și al autorităților vamale. Prin noile orientări, Comisia Europeană atrage atenția atât importatorilor, cât și autorităților vamale, asupra faptului că la nivelul Uniunii Europene stabilirea și dovedirea originii nepreferențiale a mărfurilor se realizează strict în baza regulilor prevăzute în acest teritoriu (și nu în baza celor din țara de export către UE). În plus, pentru aplicarea regulilor de origine nepreferențială este important ca importatorul să cunoască dacă mărfurile fac obiectul unui regim special de import nepreferențial sau nu.
Cristian Carstoiu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Mentalitatea și teama de eșec, principalele obstacole pentru cei care vor să pornească o afacere în România

de EY Romania
Miercuri, 27 Mar 2019 Fiscalitatea la zi
Mentalitatea și teama de eșec ocupă primul loc în topul celor mai importante obstacole pentru cei care vor să înceapă și să dezvolte o afacere în România, conform Barometrului Startup-urilor din România realizat de EY România, Impact Hub Bucharest și Startarium. Educația precară, impredictibilitatea fiscală și situația politică actuală se clasează pe a doua poziție, fiind resimțite și menționate de 12% dintre antreprenorii chestionați în cadrul studiului.
Caludia Sofianu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Programator român, lucrez de acasă, pentru o companie din străinătate. Ce obligații fiscale am?

de Claudia Sofianu EY Romania
Miercuri, 20 Mar 2019 Fiscalitatea la zi
În ultimii zece ani, România a devenit un centru important în domeniul IT&C, acest sector înregistrând creșteri solide de la un an la altul. Gradul ridicat de atractivitate generat de calitatea muncii prestate de specialiștii din România din IT&C a determinat unele companii străine, care nu au prezență pe piața locală, să folosească expertiza acestora, oferindu-le un venit competitiv și posibilitatea de a lucra de acasă. În relația cu societatea străină pentru care prestează servicii profesionale, aceste persoane sunt de obicei fie angajați, fie colaboratori persoane fizice autorizate (PFA).
Podcastul de fiscalitate
Foto: Smile Media
Articol susținut de EY România

​Podcastul de fiscalitate: Facilități fiscale în domeniul construcțiilor

de EY Romania
Joi, 21 Feb 2019 Fiscalitatea la zi
Astăzi vom discuta despre modificările aduse de OUG 114/2018 cu privire la veniturile angajaților din domeniul construcțiilor. Această ordonanță a generat multe reacții și controverse din partea mediului de afaceri, afectat în special de lipsa de claritate a acestor prevederi și termenul scurt de implementare. Andra Casu, Partner Asociat - EY România și Inga Țîgai, Senior Manager - EY România discută despre facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor introduse de la 1 ianuarie 2019.
Podcastul de fiscalitate
Foto: Smile Media
Articol susținut de EY România

Podcastul de fiscalitate: Noutăți din sfera TVA la început de 2019

de EY Romania
Luni, 18 Feb 2019 Fiscalitatea la zi
În podcastul de astăzi, Adrian Teampău, Associate Partner Indirect Tax - EY România și Silviu Savu, Manager Indirect Tax - EY România discută despre extinderea termenului de aplicare a taxării inverse, aplicabilitatea cotei reduse de TVA de 5% și ajustarea bazei impozabile in cazul falimentului beneficiarului.
Emanuel Bancila
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Avocații Radu și Asociații SPRL obțin o soluție de referință privind suspendarea executării unui act administrativ normativ

de EY Romania
Joi, 15 Nov 2018 Fiscalitatea la zi
Este vorba despre Ordinul președintelui ANAF nr. 1960/2018, care împiedica majoritatea societăților fără depozit propriu care comercializează în sistem angro produse energetice petroliere să mai funcționeze pe piața relevantă. Echipa de avocați specializată în litigii fiscale a Radu și Asociații SPRL, condusă de Emanuel Băncilă, a asistat cu succes, în fața Curții de Apel Timișoara, o importantă societate care comercializează în sistem angro produse energetice, obținând suspendarea executării Ordinului președintelui ANAF nr. 1960/2018.
Comisia Europeana
Foto: Comisia Europeana
Articol susținut de EY România​

20.000 de plătitori de TVA pot respira ușurați: Comisia Europeana solicită României să pună capăt mecanismului de plată defalcată a TVA

de Alex Milcev EY Romania
Joi, 8 Nov 2018 Fiscalitatea la zi
Comisia Europeana a decis astăzi, 08 noiembrie 2018, respingerea cererii de derogare in vederea aplicării mecanismului de plata defalcata a TVA înaintata de Romania. Comisia își manifesta astfel îngrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proporționalității si compatibilității cu Tratatul de Aderare considerând acest mecanism ca fiind contrar atât prevederilor Directivei Europene de TVA cat și libertății furnizării de servicii.
Podcastul de fiscalitate
Foto: Smile Media
Articol susținut de EY România

Podcastul de fiscalitate: În acest episod, Adrian Teampău si Cătălina Cambei, vorbesc despre impactul reducerii cotei de TVA de la 9% la 5% în cazul serviciilor de restaurant și catering

de EY Romania
Luni, 5 Nov 2018 Fiscalitatea la zi
Începând cu 1 noiembrie 2018 mai multe categorii de servicii beneficiază de cota redusă de TVA de 5%, o modificare legislativă cu un puternic impact pozitiv în domeniul serviciilor de restaurant și catering. Totuși, noile modificări legislative nu reprezintă o veste atât de bună pentru anumiți agenți economici care activează în domeniul preparării și livrării de alimente.
Ioana Iorgulescu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă, o măsura necesară pentru diminuarea deficitului și îmbunătățirea colectării taxei la bugetul de stat

de Ioana Iorgulescu EY Romania
Marţi, 16 Oct 2018 Fiscalitatea la zi
În data de 2 octombrie 2018, reprezentanții Consiliului Economic și Financiar (ECOFIN) din cadrul Consiliului Uniunii Europene s-au reunit și au agreat câteva propuneri de modificare a tratamentului de TVA aplicabil anumitor activități. Cea mai importantă dintre măsurile discutate se referă la implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă de către statele membre care se confruntă cu decalaje majore în colectarea acestei taxe. Datorită deficiențelor din sistemul TVA, cu precădere în cazul tranzacțiilor transfrontaliere, statele membre devin vulnerabile la fraudă fiscală, acest fapt generând uneori consecințe grave pentru bugetele naționale.
Podcastul de fiscalitate
Foto: Smile Media
Articol susținut de EY România

Podcastul de fiscalitate: TVA - Impactul ultimelor decizii ale Curții de Justiție a UE, gazdă Adrian Teampău

de EY Romania
Joi, 20 Sept 2018 Fiscalitatea la zi
Odată cu aderarea României la UE, pe lângă alinierea legislației interne de TVA cu directiva europenă de TVA, țara noastră s-a și obligat să respecte interpretările date de Curtea Europeană de Justiție a UE în materie de TVA. Astfel, Adrian Teampău discută împreună cu Silviu Savu despre impactul ultimelor decizii ale Curtii de Justitie a UE asupra TVA. Cele mai importante informații despre fiscalitate vor putea fi ascultate în format audio.
Adrian Teampau
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Noutăți în tratamentul de TVA al voucherelor 

de Adrian Teampău EY Romania
Marţi, 18 Sept 2018 Fiscalitatea la zi
Autoritățile române doresc să aducă modificări regulilor de TVA pentru cupoanele valorice (vouchere) începând cu 1 ianuarie 2019. Toate companiile care utilizează cupoane valorice vor fi afectate, cu precădere lanțurile de magazine, producătorii, prestatorii de servicii precum și firmele care emit sau intermediază cumpărarea sau vânzarea acestora.
Andra Casu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România​

Inspecția fiscală - de la teorie la practică

de Andra Cașu EY Romania
Luni, 17 Sept 2018 Fiscalitatea la zi
Inspecția fiscală este definită în Codul de procedură fiscală, iar această definiție este preluată și de ghidul online pus la dispoziție pe site-ul ANAF ca fiind o activitate care implică, printre altele, verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale, a corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor fiscale ale contribuabilului/plătitorului, precum și respectarea prevederilor fiscale cât și contabile. Din punct de vedere practic, inspecția fiscală se finalizează, de cele mai multe ori, cu stabilirea de diferențe de obligații fiscale principale.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version