EY - FISCALITATEA LA ZI
Daniela Neagoe
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Importul, producția și distribuția de alcool sanitar – ce implică din perspectiva accizelor?

de Daniela Neagoe EY Romania
Miercuri, 1 Apr 2020 EY - Fiscalitatea la zi
Alcoolul sanitar, dezinfectantul general pentru uz extern, la mare căutare în această perioadă, este un produs accizabil asimilat alcoolului etilic, atent supravegheat. Prin urmare, pentru producția acestuia, sunt câteva cerințe importante care trebuie respectate.
Mihai Petre, Director, Comert International, Asistenta Fiscala și Juridica
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Cum putem limita expunerea personalului implicat în operațiuni vamale în contextul crizei COVID-19?

de Mihai Petre EY Romania
Miercuri, 1 Apr 2020 EY - Fiscalitatea la zi
Ținerea sub control a lanțului de aprovizionare și respectarea obligațiilor fiscale în timpul acestei perioade de absenteism este o sarcină dificilă pentru companiile care produc, distribuie sau depozitează bunuri de la furnizori din toată lumea. Pentru a limita interacțiunea cu autoritățile vamale, lucru benefic atât pentru agenții economici, cât și pentru autoritățile vamale, există câteva soluții care pot fi implementate.
Claudia Sofianu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Economia colaborativă - evoluție și tendințe

de Claudia Sofianu EY Romania
Joi, 26 Mar 2020 EY - Fiscalitatea la zi
Efectele pandemiei COVID-19 asupra relației dintre angajați și angajatori sunt încă incomplet cunoscute și greu de anticipat în acest moment, dar printre ele ar putea fi: reducerea mobilității oamenilor, folosirea accentuată a mijloacelor de comunicare la distanță și a tehnologiei și, din păcate, pierderea unor locuri de muncă sau reducerea normei de muncă. În acest context, platforme de tip gig se vor dovedi „game changers” în procesul de identificare de oportunități de colaborare.
Elena Lăzărescu, Loredana Duică, Cosmin Chirilă
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Măsuri de prevenire și combatere a COVID-19 - efectuarea plăților în mediul online și accesarea unor noi surse de finanțare

de Elena Lăzărescu, Loredana Duică, Cosmin Chirilă EY România
Joi, 19 Mar 2020 EY - Fiscalitatea la zi
În această perioadă de incertitudine, cu toții ne dorim siguranță. În calitate de investitori, în calitate de bănci sau de consumatori. Ce alternative avem la îndemână pentru a limita interacțiunea fizică într-un context periclitat de situația actuală, dar care să permită efectuarea plăților, precum și accesarea surselor de finanțare?
EY Webinar COVID 19
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

EY ​Webinar: COVID-19: Impactul asupra continuității afacerilor - provocări și pârghii juridice și fiscale de redresare

de EY România
Miercuri, 18 Mar 2020 EY - Fiscalitatea la zi
Din cauza situației dinamice legate de răspândirea coronavirusului ( SARS-CoV-2) în România și Europa, angajatorii trebuie să facă față provocărilor, să își adapteze afacerile la noile standarde legale și să ia măsuri preventive și de îngrijire pentru angajații lor. Siguranța oamenilor și a comunităților este o prioritate indubitabilă. De asemenea, aproape toate afacerile au nevoie de o planificare urgentă și temeinică care să asigure funcționarea la o capacitate cât mai aproape de normal.
Anca Atanasiu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Munca la distanță în contextul epidemiei Covid-19. Ce măsuri pot lua angajatorii în această perioadă?

de Anca Atanasiu HotNews.ro
Marţi, 10 Mar 2020 EY - Fiscalitatea la zi
În contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu noul virus Covid-19 pe teritoriul României, se impune ca operatorii economici să aibă în vedere o serie de măsuri pentru protejarea salariaților lor. Atât Codul Muncii, cât și Legea 319/2016 a securității și sănătății în muncă (“Legea 319/2006”) asigură un cadru legislativ care să permită angajatorilor, în contextul epidemiei Covid-19, să ia măsuri pentru a proteja sănătatea salariaților lor.
Alex Slujitoru
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Stingerea eronată a debitelor stabilite prin decizii de impunere sau cum ne-am întors la o practică nelegală, abandonată de ANAF acum mai bine de 5 ani

de Alex Slujitoru EY Romania
Joi, 20 Feb 2020 EY - Fiscalitatea la zi
La finele anului 2019 și începutul anului 2020 au reapărut cazurile în care ANAF alocă eronat plățile contribuabililor. De obicei, este vorba de sumele achitate cu titlu de contribuții sociale și impozit pe salarii care sunt folosite de ANAF pentru a stinge debite stabilite prin decizii de impunere, debite ce nu sunt încă scadente.
Alex Slujitoru, Emanuel Bancila
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Avocații Radu și Asociații SPRL obțin o nouă confirmare din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție a momentului de la care curge termenul de prescripție în materie fiscală

de Alex Slujitoru, Emanuel Bancila EY Romania
Miercuri, 12 Feb 2020 EY - Fiscalitatea la zi
Echipa de avocați a Radu și Asociații SPRL formată din Alex Slujitoru (Senior Managing Associate), Andrei Boian (Senior Associate) și Ana Mihai (Senior Associate) a asistat cu succes unul dintre principalii actori din domeniul rețelelor de date, obținând anularea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a actului de control emis de ANAF, cu încălcarea prescripției dreptului de a stabili creanțe fiscale.
Mihaela Mitroi
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România​

Un salariu minim european - realitate sau fantezie?

de Mihaela Mitroi EY Romania
Miercuri, 5 Feb 2020 EY - Fiscalitatea la zi
Condițiile echitabile de muncă sunt centrul unei economii de piață funcționale. Cetățenii se așteaptă ca Uniunea Europeană să le ofere niveluri ridicate de bunăstare, în timp ce economia se îndreaptă către modele de creștere mai ecologice și mai digitalizate. Veniturile adecvate sunt esențiale pentru asigurarea condițiilor de muncă echitabile și a nivelului de trai decent pentru angajații europeni. Pentru a răspunde acestei provocări, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc în perioada următoare discuții între Comisia Europeană (CE), mediul de afaceri și sindicate pentru a introduce un salariu minim și echitabil pentru toți angajații din UE.
Laura Ciobanu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Taxele de mediu pot fi un stimulent pentru reducerea poluării

de Laura Ciobanu EY România
Miercuri, 6 Nov 2019 EY - Fiscalitatea la zi
Influența negativă a dezvoltării economice asupra mediului înconjurător este un fapt recunoscut de multă vreme. Pe fondul multiplelor provocări generate de necesitatea protejării mediului, guvernele se confruntă acum cu o presiune tot mai mare de a identifica noi modalități de diminuare a impactului activităților antropice asupra mediului, fără a afecta însă creșterea economică. Este de la sine înțeles că influența acestor măsuri se va reflecta asupra activității producătorilor.
Andrei Stefanovici, Anca Atanasiu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Ce schimbări importante aduce pe piața muncii din România Directiva privind asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată

de Andrei Stefanovici, Anca Atanasiu EY Romania
Joi, 10 Oct 2019 EY - Fiscalitatea la zi
Recent intrată în vigoare, Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată are ca obiectiv creșterea gradului de participare pe piața muncii a femeilor, a părinților și a oricăror categorii de angajați care au în îngrijire rude sau alte persoane cu care locuiesc, prin reglementarea unor formule de lucru flexibile și a concediilor pentru motive familiale.
Emanuel Bancila, Alex Slujitoru
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Taxarea unor produse accizabile, care au necesitat recondiționarea în cadrul unui antrepozit fiscal după ce au fost puse pe piață, este nelegală - a decis Înalta Curte de Casație și Justiție

de EY Romania
Vineri, 4 Oct 2019 EY - Fiscalitatea la zi
Echipa de avocați specializată în dispute fiscale a Radu și Asociații SPRL, casa de avocatură asociată EY Law, a înregistrat o nouă premieră, de data aceasta într-o problemă ce a generat dificultăți în interpretarea și aplicarea legii fiscale - restituirea accizei percepute asupra unui produs energetic care, necorespunzând parametrilor standard, a fost returnat de beneficiar în antrepozitul fiscal, în vederea recondiționării și eliberării ulterioare în consum.

Raluca Popa
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România​

România, singura țară din UE care nu a reușit să elimine dubla impunere pentru niciunul dintre cazurile închise în anul 2018

de Raluca Popa EY Romania
În contextul planului de acțiune BEPS, țările au agreat să implementeze anumite măsuri care să asigure rezolvarea disputelor internaționale legate de aplicarea tratatelor de evitare a dublei impuneri într-o manieră rapidă, eficientă și adecvată. Drept urmare, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și-a propus să monitorizeze anual statusul procedurilor de acord amiabil de la nivelul fiecărei țări. Publicat recent, raportul OCDE pentru anul 2018, care ne arată numărul de proceduri de acord amiabil inițiate în fiecare țară precum și numărul de cazuri soluționate, plasează România pe ultimele locuri în Europa.
Mihaela Mitroi
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Proiectul de modificare a Codului Fiscal - liber pentru paradisurile fiscale?

de Mihaela Mitroi EY Romania
Miercuri, 4 Sept 2019 EY - Fiscalitatea la zi
Printre subiectele la care își propune să răspundă recentul proiect de modificare a Codului Fiscal se numără și o nouă definiție a locului conducerii efective. O definiție foarte interesantă cu care vine legiuitorul și iată care sunt argumentele. În primul rând, ce reprezintă locul conducerii efective? Foarte pe scurt, reprezintă locul unde conducerea societății ia deciziile cheie necesare pentru desfășurarea activității (de exemplu, financiare, operaționale, comerciale etc.).
Mihai Petre
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Mai puțin de 5 luni până la intrarea în vigoare în România a Sistemului European de Trasabilitate a Produselor din Tutun

de Mihai Petre EY România
Miercuri, 21 Aug 2019 EY - Fiscalitatea la zi
Cel mai complex sistem de "supraveghere orizontală" creat până acum la nivelul Uniunii Europene este în vigoare începând cu data de 20 mai 2019. Este vorba de sistemul de trasabilitate a produselor din tutun menit să combată traficul și evaziunea fiscală din acest domeniu. Comisia Europeană a acordat României un răgaz până la 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem să devină complet operațional și pe teritoriul său.
Mihai Petre
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Controale vamale intensificate privind mărfurile suspecte de contrafacere - ce trebuie să cunoască importatorii?

de Mihai Petre EY România
Miercuri, 7 Aug 2019 EY - Fiscalitatea la zi
În contextul comerțului cu mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală, Uniunea Europeană s-a angajat pe deplin să implementeze standarde ridicate de protecție a pieței interne. Dreptul de proprietate intelectuală înseamnă o marcă, un desen sau un model, un drept de autor sau orice drept conex, o indicație geografică, un brevet de invenție, așa cum este prevăzut în dreptul intern (al țării) sau al Uniunii Europene.
Dragos Radu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Studiu EY: Patru din cinci companii plănuiesc să își reducă cheltuielile cu departamentul juridic în următorii doi ani

de Dragoș Radu EY România
Luni, 8 Iul 2019 EY - Fiscalitatea la zi
82% dintre companiile de la nivel global plănuiesc să își diminueze costurile cu departamentul juridic în următorii doi ani, iar 42% dintre respondenți intenționează să reducă aceste costuri cu peste 10%, potrivit raportului EY Reimagining the Legal Function Report 2019. Raportul, care cumulează răspunsurile a peste 1.000 de juriști cu funcții de conducere din 25 de jurisdicții, constată că, în medie, companiile intenționează să își diminueze costurile cu departamentul juridic cu 11%, în prezent, cheltuielile juridice însumând, în medie, 172 milioane de USD cu serviciile juridice interne și 169 milioane de USD cu serviciile juridice externe.
Andra Cașu, Alexandra Ovedenie
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Noi provocări privind tranzacțiile transfrontaliere și raportările fiscale obligatorii (Mandatory Disclosure Regime - "MDR")

de Andra Cașu, Alexandra Ovedenie EY Romania
Joi, 27 Iun 2019 EY - Fiscalitatea la zi
Termenul de implementare al Directivei MDR (Mandatory Disclosure Regime) la nivelul legislației românești este sfârșitul anului curent. Deși pare confortabil, timpul rămas este destul de scurt. Mai mult decât atât, vor face subiectul raportării tranzacțiile al căror prim pas în implementare a fost făcut începând cu 25 iunie 2018, prin urmare chiar dacă încă nu se face raportarea, tranzacțiile desfășurate în ultimele 12 luni pot fi raportabile.
Ovidiu Sandor, EY Entrepreneur of the Year Romania
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Antreprenorul Ovidiu Șandor reprezintă România în finala EY World Entrepreneur Of The Year 2019

de EY Romania
Vineri, 7 Iun 2019 EY - Fiscalitatea la zi
Ovidiu Șandor, câștigătorul titlului EY Entrepreneur Of The Year – România 2018, intră în compețitia globală pentru titlul EY World Entrepreneur Of The Year™, care are loc în această săptămână la Monte Carlo. România, reprezentată în acest an de fondatorul CEO Mulberry Development, marchează a patra participare în finala competiției globale EY World Entrepreneur Of The Year™. 57 de antreprenori din 47 de țări și teritorii concurează pentru marele premiu EY World Entrepreneur Of The Year 2019, care va fi anunțat în cadrul ceremoniei de premiere din 8 iunie 2019.
  • Ovidiu Șandor, câștigătorul titlului EY Entrepreneur Of The Year – România 2018, intră în compețitia globală pentru titlul EY World Entrepreneur Of The Year™
  • Antreprenori de top din toată lumea se reunesc la cea de-a 19-a ediție a competiției EY World Entrepreneur Of The Year™
  • 57 de antreprenori cu venituri totale de aproximativ 44 miliarde USD concurează pentru titlul EY World Entrepreneur Of The Year 2019
Andrei Stefanovici, Anca Atanasiu
Foto: EY Romania
Articol susținut de EY România

Particularități ale principiului egalității de tratament în cazul salariaților temporari

de Andrei Ștefanovici și Anca Atanasiu EY Romania
Luni, 3 Iun 2019 EY - Fiscalitatea la zi
Conform celor mai recente date statistice publicate de Eurostat, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul de utilizare a angajaților temporari din totalul numărului de angajați. Acesta este de doar 0,9%, spre deosebire de Spania, Polonia și Portugalia, unde procentul de utilizare depășește 20%. Din informațiile statistice rezultă că utilizarea salariaților temporari nu este o practică obișnuită în România, raportat la tendințele de la nivel european.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by