Economisește inteligent
Horia Gustă - președinte AAF
Foto: Smile Media
Articol susținut de AAF​

Asociația Administratorilor de Fonduri din România continuă programul de educație financiară lansat în 2020

de Smile Media
Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF) reia, începând de astăzi, programul de educație financiară ”Economisește inteligent!”, în cadrul căruia specialiști din industria de asset management explică într-o manieră accesibilă publicului larg diferența dintre economisire și investiții, beneficiile diferitelor tipuri de investiții în fonduri sau cum să diminueze riscurile inerente oricărui proces investițional. Lansat în 2020, ”Economisește inteligent!” urmărește creșterea nivelului de informare și încredere a publicului în produsele industriei fondurilor de investiții.
Aurel Bernat, director general la BT Asset Management
Foto: Hotnews
Articol susținut de AAF

Economisirea inteligentă, antidot pentru inflație! Bunăstare pentru acționari, locuri de muncă pentru angajați

de Aurel Bernat Smile Media
O perioadă de creștere economică se manifestă, în primul rând, prin crearea de valoare pentru acționari și creșterea numărului de locuri de muncă în economie. În astfel de perioade câștigă, în general, toată lumea. Dar, în același timp, această bunăstare creează presiune pe consum, pe creșterea calității vieții, iar dorința puternică de viață post-pandemică aduce cu ea inflația.
Dan Popovici, membru Consiliul Director AAF
Foto: AAF
​Articol susținut de AAF

Mit sau realitate: Există investiții cu risc ZERO?

de Dan Popovici HotNews.ro
"Investiția în fonduri de investiții este riscantă! Mai bine stai frumos cu banii într-un depozit sau mai sigur 'la saltea' și dormi liniștit" sau "De ce să risc banii pe care i-am câștigat cu greu, muncind de dimineața până seara? Investitia la Bursă nu este pentru toată lumea, ci doar pentru cei inițiați". Sunt afirmații pe care le-am auzit ani la rând, atunci când încercam să explic domeniul în care activam, respectiv industria fondurilor de investiții. Din păcate puțini oameni au informații suficient de clare și de solide despre fondurile de investiții, puțini au răbdare să asculte în schimb, foarte mulți au deja păreri formate chiar dacă, din păcate, sunt eronate.
Alexandra Smedoiu
Foto: AAF
​Articol susținut de AAF

Alexandra Smedoiu, președinte CFA România: "Mi-ar fi plăcut să învăț la școală despre gestionarea banilor!"

de Alexandra Smedoiu HotNews.ro
Cele mai recente studii din științele sociale arată că fericirea umană, în medie, desenează un grafic în forma literei «U»: pornim la drum de tineri, cu poftă de viață și dorința de a trăi frumos, apoi, în perioada de la 30 la 50 de ani, curba fericirii scade și atinge cel mai redus nivel, pentru că este perioada în care muncim mult, suntem preocupați de locul de muncă, de grija pentru părinții care, din cauza vârstei, au din ce în ce mai multe nevoi, și, în același timp, de copiii minori care depind de noi. Partea bună este însă că, începând cu 50 de ani, curba fericirii urcă din nou, pentru că este, cel puțin teoretic, perioada în care avem mai puține griji financiare.
Calin Metes, membru board AAF
Foto: AAF
​Articol susținut de AAF

Ce au în comun o viață sănătoasă și independența financiară?

de Smile Media
Pentru mulți dintre noi, definiția unei vieți împlinite înseamnă libertatea de a face ce ne place, a alege și a urma stilul de viață care ni se potrivește. Independența financiară este parte a acestei călătorii și pentru mulți înseamnă momentul în care avem suficiente de surse de venit care ne acoperă nevoile curente, fără a fi nevoiți să muncim pentru a le genera aceste venituri, adică surse de venit pasiv . Întrebarea cheie este, cum putem atinge acest obiectiv, cum puteți dobândi aceste surse și în cât timp?
Horia Gustă - AAF și Bogdan Apostol - ASF
Foto: Hotnews
​Articol susținut de AAF

VIDEO INTERVIU Horia Gustă (AAF): Educația financiară ar trebui introdusă ca disciplină obligatorie în liceu și facultate / Daniel Apostol (ASF): 70% este gradul de analfabetism economic și financiar

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Gradul de educație financiară este precar în România, iar asta se vede inclusiv prin faptul că multe persoane care intră în câmpul muncii nu optează către ce administrator de pensii Pilon II să se îndrepte, conform declarațiilor lui Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF) și ale lui Daniel Apostol, director al Departamentului Comunicare și Relații Interinstituționale al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). "Școala, din păcate, azi nu te ajută aproape deloc. Atunci ne trezim în situația în care pe lângă faptul că avem un număr de analfabeți funcționali spre 40%, conform unor studii publicate anul acesta, constatăm că educația financiară este și mai precară", a spus Horia Gustă. La rândul său, Daniel Apostol spune că spre 70% este gradul de analfabetism economic și financiar.

Bogdan Dragoi, Director general SIF Banat Crișana
Foto: Hotnews
Articol susținut de AAF

​VIDEO INTERVIU Bogdan Drăgoi, Director general SIF Banat Crișana: Pentru unii, crizele economice pot fi oportunități + greșeli de începător / Cel mai rapid mod în care poți să îți pierzi banii este să faci investiții pe cursul euro-dolar

de Narcis Anton HotNews.ro
Trebuie să avem mare grijă. Există un miraj al Bursei și al pieței de capital, cel pe care îl vedem în filme, unde de cele mai multe ori ne sunt prezentate doar poveștile de succes și nu vedem si eșecurile. La nivel macro, suntem o țară care are deficite structurale serioase și doar prin măsuri economice foarte dure vom putea să ne redresăm", Bogdan Drăgoi, Director general și Președinte al Consiliului de administrație SIF Banat Crișana.
Hora Braun-Erdei
Foto: Hotnews
​Articol susținut de AAF

VIDEO INTERVIU Horia Braun Erdei (EAM): Unui tânăr i-aș recomanda să înceapă să-și formeze un obicei de a investi. 100 de lei este o sumă cu care poți face ușor o investiție/ Cazul unui bătrân care a investit la 70 de ani

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Unui tânăr i-aș recomanda să înceapă să-și formeze un obicei de a investi, susține Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management, în cadrul unui interviu pe tema economisirii inteligente folosind fondurile de investiții. „Poate fi 100 de lei pe lună sau un anumit procent din venitul lunar care să nu-i apese foarte mult asupra nevoilor curente. Să-și formeze acest obicei. Formându-și acest obicei îl va ajuta în viitor”, spune expertul în investiții. El a vorbit în cadrul interviului despre trei moduri de a face bani, trei principii de a investi și Top 3 beneficii ale unei investiții în fonduri.
Mihai Purcărea, CFA, CEO al BRD Asset Management
Foto: Hotnews
​Articol susținut de AAF

Învățămintele financiare ale lui 2020, din perspectiva unui manager de investiții

de Mihai Purcărea Smile Media
2020 va rămâne în memoria tuturor ca fiind una dintre cele mai complicate perioade de până acum căreia a trebuit să-i facem față. O criză sanitară total neașteptată, izbucnită într-un colț al globului, a aruncat lumea într-o realitate nouă, economică, socială și financiară pentru care nu exista reper sau modelare matematică. Cu toții, am fost nevoiți să ne adaptăm de la o zi la alta, să găsim soluții viabile, pornind de la premise într-o dinamică fără precedent.
Radu Hanga - președinte BVB
Foto: Hotnews
​Articol susținut de AAF

​VIDEO Radu Hanga, președinte BVB: Trecerea de la o piață de frontieră la una emergentă va însemna un flux de bani mai mare la care companiile românești vor avea acces

de Narcis Anton HotNews.ro
Discutăm de câteva săptămâni cu specialiști din cadrul Asociației Administratorilor de Fonduri din România despre economisirea inteligentă și despre cum să pui economiile să lucreze pentru tine. După ce am aflat cum te pot ajuta fondurile de investiții să-ți crești economiile, mai departe vom discuta despre ce înseamnă investiția prin piața de capital, ce înseamnă să investești la bursă și ce impact are statutul de piață emergentă pe care BVB l-a obținut. Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de la București, ne răspunde în cadrul unui interviu.
Răzvan Szilagyi
Foto: Hotnews
​Articol susținut de AAF

VIDEO INTERVIU Răzvan Szilagyi (RAM): Cu cât crește senioritatea, cu atât job-ul e mai greu de înlocuit și e nevoie de o „saltea de siguranță” mai mare. Studiu de caz: Cât să economisești ca să te bucuri de același trai la bătrânețe

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Americanii spun: Sperăm la ce e mai bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău. Asta înseamnă că nu trebuie să fie niciodată nevoie să apelăm la acea saltea de siguranță, adică acei bani puși deoparte pentru situații dificile, precum pierderea unui job, reiese din declarațiile lui Răzvan Szilagyi, CFA, CEO Raiffeisen Asset Management. Potrivit acestuia, cu cât crește senioritatea persoanei, cu atât job-ul respectiv poate fi mai greu înlocuit și cu atât salteaua de siguranță trebuie să fie mai mare. Pentru viziunea pe termen scurt, precum ideea de pierdere a locului de muncă, el recomandă ca banii să fie puși în instrumente foarte lichide, dar și cu gândul la randament (despre ce este vorba, vezi în interviu). De asemenea, a prezentat și un studiu de caz despre cât să economisești ca să te bucuri de același trai la bătrânețe.
Călin Meteș - membru în boardul AAF
Foto: Hotnews
​Articol susținut de AAF

VIDEO INTERVIU Călin Meteș (AAF): Este greu să ceri unor părinți să le ofere copiilor o educație financiară în măsura în care nici ei la rândul lor nu au prea fost expuși la acest mediu

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Rata de economisire de la noi a fost la 14-15% anul trecut, adică sumele pe care fiecare individ reușește să le pună deoparte din venitul disponibil după ce și-a realizat cheltuielile curente, susține Călin Meteș, membru în boardul AAF și vicepreședinte și director executiv al Franklin Templeton Investment în România. În ceea ce privește economisirea și educația financiară el este adeptul a ceea ce înseamnă educație financiară activă. „Eu nu cred că alte popoare (polonezi, americani, francezi) sunt în esență diferite față de noi sau au un apetit de risc diferit, ori un grad de înțelegere al produselor financiare diferit. Comportamentul investițional este influențat de gradul de expunere pe care oamenii îl au față de aceste instrumente financiare”, afirmă Meteș.
Răzvan Pașol
Foto: Patria Asset Management
Articol susținut de AAF

Investiția în fonduri - riscurile investiției și strategii pentru reducerea lor

de Răzvan Pașol Smile Media
Performanțele fondurilor de investiții sunt variabile în timp: nivelul câștigurilor nu este cunoscut în avans, iar în unele perioade fondurile pot înregistra și pierderi. La prima vedere, acesta pare un dezavantaj major. De ce am plasa banii într-un instrument care ne aduce pierderi? Sau, în perioadele de creștere, de ce să investim economiile fără să știm dinainte care va fi nivelul câștigurilor? Haideți să vedem de ce peste trei sute de mii de români (și câteva sute de milioane de persoane la nivel mondial) și-au plasat economiile, totuși, în fonduri de investiții.
Mihai Purcărea, director general BRD AM
Foto: Hotnews
​Articol susținut de AAF​

VIDEO INTERVIU Purcărea (BRD Asset Management): Mulți sunt atrași de: „să cumpăr, să vând”. Sună interesant, dar mai degrabă este o loterie o abordare pe termen scurt. Trebuie să iei un orizont lung și să vezi exact ce ți se potrivește, iar asta o faci încercând.

de Florin Bărbuță HotNews.ro
A economisi = a investi? Ne dedicăm foarte mult timp pentru a munci, a economisi, însă pe termen lung, faptul că nu facem pasul următor, spre investiție, ajungem să pierdem foarte mult, consideră Mihai Purcărea, CFA, director general BRD Asset Management. El a vorbit în cadrul unui interviu cat poți câștiga pe termen lung dacă te folosești de economisirea inteligentă, cum să alegi fondul de investiții potrivit, ce să faci dacă rezultatele administratorului te dezamăgesc, cum să reacționezi la volatilitatea pieței și multe altele.
Cristian Pascu - vicepreședinte AAF
Foto: Hotnews
​Articol susținut de AAF​

VIDEO INTERVIU Cristian Pascu (AAF): Teama de risc a românilor vine din lipsa educației financiare/ 6 principii de respectat ca să-ți meargă bine în investiții

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Am învățat din interviurile anterioare despre cum să economisim inteligent pentru ca banii sa lucreze pentru noi. Pentru că economisirea inteligenta înseamnă, printre altele, fonduri de investitii, multe persoane vor să știe cum să înceapă sau chiar să-și schimbe modul de gândire vizavi de acest subiect. Există anumite principii care trebuie respectate pentru ca totul să meargă bine, ce sunt explicate de Cristian Pascu, vicepreședinte AAF. Una dintre recomandările sale este să începem cu produse simple pe care le înțelegem.

Aurel Bernat, director general la BT Asset Management
Foto: Hotnews
Articol susținut de AAF​

VIDEO INTERVIU Aurel Bernat: Să dărâmăm un mit: pentru a fi investitor, nu ai nevoie de mulți bani, ci de disciplină. Investiția se construiește, nu este un tun

de Florin Bărbuță HotNews.ro
„Investițiile și economisirea inteligentă nu sunt pentru cei cu venituri mici” sau „Trebuie să ai bani dacă apelezi la fonduri de investitii”. Ambele afirmatii sunt mituri, dacă le putem spune așa. Încercăm să aflăm ce este fals și ce este adevărat de la Aurel Bernat, director general la BT Asset Management. El consideră că, în general, disciplina în economisire este mult mai importantă decât resursa și a oferit chiar procente în acest sens. De asemenea, nu recomandă ca o persoană să încerce să economisească mai mult decât își permite, ci să se gândească la sume mici pe termen lung. Care e termenul lung, cum trebuie să economisim și ce să facă o persoană în criză, aflați mai jos.
Jan Pricop - director executiv AAF
Foto: Hotnews
​Articol susținut de AAF

​VIDEO Economiile, ca-n fotbal: creșterea prețurilor dă gol în portofel. Un meci pe care nu-l poți evita. Fondurile de investiții pot să înscrie în poarta echipei inflației - Interviu cu Jan Pricop

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Faptul că punem bani deoparte, că-i agonisim, nu ne asigură că valoarea lor în timp va fi aceeași sau că va crește, spune Jan Pricop, director executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri din România, care explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă să economisești inteligent, făcând o paralelă cu fotbalul. Practic, spune el, un fond este ca o echipă de fotbal, în care îi poți avea pe Messi, Ronaldo, Neymar (adică companii precum Microsoft sau Tesla) cu resurse financiare mici. Atenție, că mereu vei juca contra inflației care îți dă gol în poartă și în portofel. Cu ajutorul acestor echipe poți înscrie în poarta inflației și să câștigi.
Dan Popovici, membru Consiliul Director AAF
Foto: AAF
Articol susținut de AAF

Ce îi sperie cel mai mult pe români când vine vorba de viitorul lor financiar?

de Dan Popovici Smile Media
Primul răspuns care îmi vine în minte la întrebarea ”ce îi sperie cel mai mult pe români când vine vorba de viitorul financiar este simplu ”Nu îi sperie nimic, foarte mulți se comportă ca și când viitorul este luminos și nu ar trebui să își facă nici un fel de griji în privința viitorului lor financiar, apropiat sau îndepărtat”. Analizând însă statisticile care indică România drept codașă în Europa când vorbim de educație financiară și datele care arată că avem puțin peste 400 de mii de români care au ales să economisească inteligent veniturile suplimentare, îmi dau seama că realitatea este de fapt alta: nivelul de conștientizare a importanței economisirii este unul relativ scăzut, mai ales în ceea ce privește românii cu vârsta sub 35 de ani.
Horia Gustă - președinte AAF
Foto: Smile Media
Articol susținut de AAF

​VIDEO Economii sau economisire inteligentă? Interviu cu Horia Gustă - preşedinte AAF: Singura soluție e să te bazezi pe forțele proprii și să nu aștepți pensia de la stat

de Narcis Anton HotNews.ro
Auzim tot timpul de economisire. Chiar sunt unii “evangheliști” care vin cu diverse concepte, cu procente de pus deoparte din veniturile câștigate. De partea cealaltă, mai sunt unele persoane care recomandă să se consume toți banii: "De ce să-i ții aiurea deoparte? Că ai o singură viață și trebuie trăită". Pro sau contra economisire inteligentă - interviu cu Horia Gustă, președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri.

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by