Drink Insider
VIDEO INTERVIU Silviu Traşcă, manager podgorie, Crama Oprişor: "Producţia mare la hectar nu mai este un obiectiv al viticulturii moderne" Silviu Traşcă, manager de podgorie la Crama Oprişor, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre anul viticol 2020. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru Drink Insider by HotNews.ro, Silviu Traşcă a vorbit despre cum ar arăta „anul ideal” într-o podgorie, despre anul viticol 2020, despre etapele de îngrijire a viţei-de-vie şi despre influenţa negativă a precipitaţiilor în exces asupra strugurilor. Nu în ultimul rând, a venit vorba despre diferenţele dintre vinurile de consum curent şi cele premium, în ceea ce priveşte materia primă.
DrinkInsider shopping tips: Cum să cumpărăm o sticlă cu vin de circa 5 euro fără să ne păcălim În cazul unei sticle cu vin de 4-6 euro, anul de recoltă de pe etichetă este esenţial, e prima informaţie pe care trebuie s-o căutăm şi ar trebui să fie un criteriu eliminatoriu în decizia noastră de cumpărare.
VIDEO INTERVIU Mircea Matei - director general, crama Villa Vinèa: "Din soiurile internaţionale se obţin vinuri de înaltă calitate, dar viitorul industriei de vin este orientat către soiurile locale" Mircea Matei, director general la crama Villa Vinèa, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre valorizarea soiurilor locale din podgoria Târnavelor. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru Drink Insider by HotNews.ro, Mircea Matei a vorbit despre terroirul de pe Târnava Mică comparat cu cel din Südtirol, despre soiurile locale reprezentative pentru podgoria Târnavelor, dar, mai ales, despre valorizarea soiurilor locale româneşti.
Controverse Drink Insider: Cum ar trebui să fie o prezentare de vin? Serioasă sau relaxată? Lumea vinului e plină de evenimente şi mă refer aici la degustările pe care le organizează cramele şi producătorii. Referitor la acest subiect, m-am gândit să vă lansez o întrebare deschisă: Ce tip de prezentare de vin vă atrage mai mult? Una într-un spaţiu fastuos, cu somelieri în ţinută de gală şi tot ceremonialul de rigoare, sau o degustare relaxată, într-un ambient informal, cu un povestitor haios, care vorbeşte "pre limba consumatorului"?
VIDEO INTERVIU Luminiţa Tzakis - director vânzări, Crama Oprişor: "Nu toate restaurantele au înţeles că vânzarea vinului cu un adaos mai mare de 100% trimite un semnal negativ către consumatori" Luminiţa Tzakis, director naţional de vânzări la Crama Oprişor, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre oportunităţile aduse de pandemie în piaţa de vin. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru Drink Insider by HotNews.ro, Luminiţa Tzakis a vorbit despre noul model de consumator de vin şi noile obiceiuri de consum, despre scăderea vânzărilor în HoReCa şi creşterea vânzărilor în supermarket-uri şi online. Nu în ultimul rând, a venit vorba despre reconsiderarea valorilor legate de sănătate, echilibru personal şi relaţii interumane.
​VIDEO INTERVIU Ana Necşulescu, director marketing Jidvei: "Nu vindem poveşti, spunem adevărul!" Ana Necşulescu, director de marketing la Jidvei şi mezina familiei care deţine Grupul Jidvei, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre schimbările petrecute în ultimii 4 ani în marketingul Jidvei. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru Drink Insider by HotNews.ro, Ana Necşulescu a vorbit despre rebrandingul Jidvei, întinerirea percepţiei asupra brandului, evoluţia gamelor de vinuri premium şi enoturismul la Jidvei.
VIDEO INTERVIU Liviu Grigorică, enolog: "Mai bine un an fără vin, decât un an în care să-ţi dezamăgeşti clienţii" Liviu Grigorică - enolog consultant, trece în revistă deciziile dificile pe care trebuie să le ia conducerea unei crame în momentul culesului strugurilor. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru DrinkInsider by HotNews.ro, Liviu Grigorică analizează rolul unui enolog consultant în stabilirea momentului recoltării, a soiurilor recoltate, a priorităţilor în cramă, precum şi a altor detalii organizatorice legate de transportul şi prelucrarea strugurilor.
Istorii Drink Insider: Malbec, sau cum a construit Argentina un brand de ţară de mare succes Malbec-ul este unul dintre cele şase soiuri de struguri care, în mod tradiţional, sunt permise în compoziţia vinurilor de Bordeaux. Şi atunci, cum se face că în Argentina sunt, la ora actuală, mai bine de 40.000 de hectare cultivate cu Malbec, iar în Franţa mai sunt doar 5.000? Cum a ajuns Malbec-ul soiul naţional al Argentinei? Cum a reuşit discipolul să-şi întreacă maestrul?
Controverse Drink Insider: Câtă încredere poţi avea într-un critic de vin? În domeniul vinului, ca în multe alte industrii, producătorii locali axaţi pe comunicarea online şi-au făcut un obicei din a trimite sticle de vin către „formatorii de opinie”. Astfel, fiecare producător identifică bloggerii de vin cu notorietate („influencerii”) şi le trimite acestora, cu diverse ocazii, sticle gratuite. Scopul e unul foarte simplu: se aşteaptă publicarea unui review pozitiv şi, în acelaşi timp, gratuit.
​VIDEO INTERVIU Ioan Buia, enolog: „Compania Jidvei îi consideră pe viticultorii din România colaboratori şi prieteni” Ioan Buia, enologul-şef al Grupului Jidvei, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre conceptul producţiei integrate „de la butuc până la sticla cu vin”. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru Drink Insider by HotNews.ro, Ioan Buia a vorbit despre „şcoala de viţă-de-vie” de la Jidvei, fabrica de şpalieri a companiei, soiurile albe şi roşii din podgorie şi, nu în ultimul rând, despre producţia de struguri a anului 2020.
Controverse Drink Insider: Şpriţul, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă Francois Villon, celebrul poet francez din Evul Mediu, în a sa „Ballade joyeuse des taverniers” îi blestema cu multă patimă pe cârciumarii care botezau vinul cu apă. Chiar dacă francezii au repudiat şpriţul, italienii şi austriecii au fost mult mai permisivi. Bazele şpriţului au fost puse la Veneţia, pe vremea când aceasta făcea parte din Imperiul Habsburgic.
VIDEO INTERVIU Liviu Grigorică: "Spre deosebire de informatică, viticultura nu se poate dezvolta peste noapte" Liviu Grigorică - enolog consultant şi creator de vinuri la Crama Oprişor, oferă o perspectivă personală dilemei „Care vinuri sunt mai bune? Cele din soiuri pure sau cupajele?”. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru DrinkInsider by HotNews.ro, Liviu Grigorică decriptează semnificaţia unor termeni precum „vin din soi pur”, „vin varietal”, „asamblaj”, „cupaj” etc. şi explică de ce, în anumite zone viticole din lume, se produc exclusiv vinuri dintr-o categorie sau din alta. Nu în ultimul rând, aflăm ce urmăreşte un enolog atunci când realizează un cupaj.
​Analiză Drink Insider: Cum a scos Nicolae Ceauşescu România de pe harta mondială a vinului Scriu aceste rânduri din cel puţin două motive. Primul este o întrebare pe care mi-a pus-o un italian care a vizitat, pentru prima oară, un târg românesc de vin: "Voi aveţi puţine vinuri din soiuri locale, nu-i aşa?". Al doilea este un comentariu nostalgic scris pe Facebook de către o doamnă oarecum trecută de prima tinereţe: "Dacă nu era Nicolae Ceauşescu să vă planteze, pe vremuri, podgoriile, cu ce v-aţi mai lăuda acum toţi?"
Drink Insider Q&A: Care este diferenţa între vinul spumant şi cel spumos? Denumirea de „şampanie” îşi are originea în mica zonă viticolă Champagne din nord-estul Franţei. Aici, cândva, prin secolul al 19-lea a început producerea primului vin cu adaos natural de dioxid de carbon, obţinut prin refermentare în sticlă. Contrar legendei, şampania nu a fost inventată de călugărul Dom Pérignon, care şi-a dat obştescul sfârşit cu mai bine de 100 de ani înaintea definirii şampaniei aşa cum o ştim noi azi. E adevărat, însă, că cercetările modestului călugăr benedictin i-au ajutat, într-o bună măsură, pe producătorii francezi din Champagne să devină celebri şi bogaţi.
VIDEO INTERVIU Gabriel Roceanu: "Nu vă sfătuiesc să cumpăraţi o sticlă cu vin mai ieftină de 8-10 lei, preţ de raft" Gabriel Roceanu - director general al Cramei Oprişor, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre preţul vinului. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru DrinkInsider by HotNews.ro, Gabriel Roceanu, un manager cu experienţă în industria vinului, a vorbit despre cum se calculează preţul unei sticle cu vin şi despre factorii ce influenţează preţul final la raft: materia primă, vinificarea, stocarea, maturarea, îmbutelierea, logistica, marketingul etc.
Drink Insider Q&A: Cât umplem, cum ţinem şi cum ciocnim un pahar cu vin? Iată trei întrebări pentru care am fost de multe ori etichetat drept „un snob pretenţios”: cât umplem, cum ţinem şi cum ciocnim un pahar cu vin? Unii zic că n-are importanţă: „un pahar cu vin e un pahar ca oricare altul, ce atâta discuţie”? Poate că da, poate că nu...
VIDEO INTERVIU Valeriu V. Cotea: "Atunci când aleg un vin, mă uit dacă a fost medaliat sau nu" Valeriu V. Cotea - profesor, cercetător şi degustător de vin, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre concursurile internaţionale de vin. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru DrinkInsider by HotNews.ro, Valeriu V. Cotea, un veteran al concursurilor de vin, a vorbit despre cei care organizează şi cei care verifică un concurs de vin, despre juraţi, despre detaliile organizatorice, despre modul cum se notează vinul şi despre regulile de acordare a medaliilor.
VIDEO INTERVIU Adrian Păduraru: "Eu îi înţeleg pe ruşii care beau şampanie de dimineaţă şi mănâncă icre negre cu lingura: mi se pare un rafinament, chiar dacă e consumat brutal" Adrian Păduraru - actor de film şi teatru, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre o faţetă mai puţin cunoscută a personalităţii sale, cea de „actor în lumea vinului”. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru DrinkInsider by HotNews.ro, Adrian Păduraru, un povestitor plin de şarm, a vorbit despre legăturile familiei sale cu vinul, despre gusturile adolescenţei, despre gustul pentru vin, vinurile sale preferate şi filosofia vinului.
​VIDEO INTERVIU Veronica Gheorghiu, enolog: „Vă aştept la cramă, ca să despărţim vinul în silabe” Veronica Gheorghiu - enolog la Crama Oprişor, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre „cum se desparte vinul în silabe”. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru DrinkInsider by HotNews.ro, Veronica Gheorghiu, un pasionat profesionist al vinului, a vorbit despre echipa de enologi ai cramei, despre podgoria si vinurile olteneşti de la Oprişor, despre soiurile Pinot Gris şi Shiraz, despre decantarea şi baricarea vinurilor.
VIDEO INTERVIU Nicu Alifantis: "Aşa cum nu te sui beat la volan, aşa n-ai ce căuta pe scenă băut" Nicu Alifantis - muzician, cântăreţ şi compozitor, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre „micile plăceri ale vieţii”. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru DrinkInsider by HotNews.ro, Nicu Alifantis, un spirit fin şi un povestitor fascinant, a vorbit despre Brăila cosmopolită a copilăriei sale, despre tot felul de băuturi şi relaţia oamenilor din teatru, film şi muzică cu ele, despre Nichita Stănescu, Ştefan Iordache, Radu Anton Roman, Adrian Păunescu şi Cenaclul Flacăra.

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by