Dosare Juridice
de Mihai Anghel Tuca Zbarcea & Asociatii
La sfarsitul lunii mai, plenul Camerei Deputatilor a votat noul proiect legislativ privind activitatea de voluntariat in Romania, care inlocuieste astfel vechea reglementare privind voluntariatul, respectiv Legea nr. 195/2001 (republicata in 2007). De asemenea, legea a fost promulgata recent si de presedintele Romaniei.
Dosare Juridice
de Mihai Anghel, Avocat senior Tuca Zbarcea & Asociatii
Angajatii pot fi concediati din motive care tin de persoana acestora, cum ar fi, de exemplu, incalcarea regulilor de disciplina in munca, necorespunderea profesionala, arestarea preventiva pentru mai mult de 30 de zile, inaptitudinea fizica si/sau psihica. De asemenea, concedierea poate avea loc si pentru motive care nu sunt legate de persoana lor, precum in cazul desfiintarii postului ocupat, de exemplu pentru motive economice, tehnologice sau care privesc reorganizarea structurilor functionale din cadrul unei societati.
Dosare Juridice
de Mihai Anghel, Avocat senior Tuca Zbarcea & Asociatii
Pana la modificarile aduse Codului muncii prin Legea nr. 40/2011 privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003, angajatorii care erau nevoiti sa efectueze concedieri colective erau pusi in situatia deloc agreabila de a stabili ordinea salariatilor la concediere pe baza unor criterii de selectie eminamente de natura sociala.
Dosare Juridice
de Gabriela Dinu Tuca Zbarcea & Asociatii
Prin modificarile aduse in cursul anului 2011, Codul Muncii contine prevederi care, cel putin la prima vedere, sunt mai permisive sub aspectul conditiilor in care angajatorii pot utiliza forta de munca pe perioada determinata sau forta de munca pusa la dispozitie prin intermediul unui agent de munca temporara.
Dosare Juridice
de Gabriela Dinu Tuca Zbarcea & Asociatii
Odata cu modificarile suferite de Codul Muncii la inceputul anului 2011, un element de noutate in cadrul raporturilor de munca a fost reprezentat de criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor. Nu neaparat pentru noutatea adusa, ci mai curand pentru modul usor contradictoriu in care sunt reglementate, criteriile de evaluare au ridicat o serie de intrebari in legatura cu modalitatea in care poate fi abordata aplicarea prevederilor legale aferente, in asa fel incat ele sa profite cu adevarat atat angajatorului, cat si salariatilor.
Dosare Juridice
de Smile Media
"Prin schimbarea conditiilor impuse pemtru reprezentarea a salariatilor se doreste sa se ofere o mai mare putere organizatilor sindicale care nu indeplinau cerinta introdusa prin Legea 62/2011 (de a avea in cadrul organizatiei cel putin jumatate din numarul angajatilor unei unitati) prin reducerea acestui prag la 35%. (...) In ceea ce priveste protectia liderilor de sindicat, se doreste o revenire, pe de-o parte, la situatia anterioara, in care acestia erau protejati impotriva concedierii nu doar pe durata mandatului ci si la doi ani dupa, dar mai mult decat atat se doreste acordarea unei astfel de protectii nu doar liderilor alesi ci si celor numiti in functii", a declarat Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in consilierea angajatorilor in probleme de dreptul muncii,
intr-un interviu realizat in studioul HotNews.ro
- Intra in articol pentru a citi raspunsurile invitatului si pentru a vedea interviul inregistrat in studioul HotNews.ro
Dosare Juridice
de Smile Media
"Indiferent de cat de flexibila sau buna ar fi legislatia muncii, romanii plecati in afara se vor intoarce in Romania doar in masura in care vor gasi pe piata locala alternative similare.(...) In ceea ce priveste afluxul de lucratori din spatiul extracomunitar spre Romania, nu sunt convins ca o sa vedem foarte curand acest lucru. Dintr-o perspectiva pe termen lung, cred ca ar fi utila revizuirea abordarilor in aceasta zona, mai ales avand in vedere problemele demografice deosebit de grave pe care le avem", a declarat Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in consilierea angajatorilor in probleme de dreptul muncii.
Dosare Juridice
de Tuca Zbarcea & Asociatii
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 905/20.12.2011 s-a publicat Legea nr. 292/2011 a asistentei sociale ("Legea nr. 292/2011").
Legaturile cu alte acte normative ale Legii nr. 292/2011 sunt urmatoarele:
- Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca;
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala.
Dosare juridice
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 533/28.07.2011 a fost publicata Legea nr. 157/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania ("Legea nr. 157/2011"). Legea nr. 157/2011 aduce schimbari importante regimului juridic aplicabil cetatenilor straini (cetateni care nu au cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene/Spatiului Economic European/Confederatiei Elvetiene) prin modificarea mai multor acte normative care reglementeaza acest regim.
Dosare Juridice
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372/27.05.2011, a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (H.G. nr. 500/2011). H.G. nr. 500/2011, intra in vigoare de la 1 August si aduce o serie de modificari importante in reglementarea registrului de evidenta al salariatilor ("Registrul") si a dosarului de personal.
Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW
Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonator al Departamentului de drept al muncii considera ca modificarile aduse Codului muncii nu schimba foarte mult lucrurile fata de reglementarile anterioare. "Ce face noul Cod? Scoate angajatii din institutiile publice de sub aceasta "plasa sociala" si in cazul lor se vor aplica regulile de la concedierea individuala, se dau niste simple preavize de 20 de zile lucratoare, probabil ca Guvernul a vrut sa isi faca viata mai usoara" - a declarat Seban Paslaru in emisiunea
Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si
Radio Deutsche Welle.
- Intra in articol pentru a asculta emsiunea si pentru a afla parerile avocatilor de la bpv Grigorescu despre noul Cod al Muncii
Dosare Juridice
Spre deosebire de modificarile anterioare ale Codului Muncii, care s-au limitat, mai de graba, la mici completari si cosmetizari, noua legislatie, in prezent aflata in forma aproape finala, aduce modificari substantiale. Serban Paslaru, Avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonator al departamentului de dreptul muncii
a discutat online cu cititorii HotNews.ro
despre modificarile propuse, cat si despre efectele benefice si/sau negative ce se vor resimti in piata muncii, atat la nivelul angajatorilor cat si al angajatilor. Cele mai interesante intrebari vor fi reluate in emisunea
Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si
Radio Deutsche Welle.- Intrati in articol pentru a citi rapunsurile invitatului.