CULTURĂ
Noaptea Ideilor 2020 în România - dezbateri, expozi��ii ��i ateliere la Bucure��ti, Cluj-Napoca, Ia��i ��i Timi��oara În fiecare an, în ultima zi de joi a lunii ianuarie, Institutul Francez din Paris invit�� institu��iile culturale ��i ��tiin��ifice din Fran��a ��i de pe toate continentele s�� s��rb��toreasc�� împreun�� libera circula��ie a ideilor. Anul acesta Noaptea Ideilor se desf����oar�� în peste 89 de ����ri, România participând pentru a patra oar�� la acest eveniment global. Institutul Francez din România organizeaz�� dezbateri, expozi��ii ��i ateliere la Bucure��ti, Cluj-Napoca, Ia��i ��i Timi��oara. Alian��a Francez�� din Ploie��ti se al��tur��, de asemenea, cu o serie de dezbateri ��i ateliere.
Intui��ionista de Colson Whitehead o medita��ie despre ras��, gen ��i societate într-o lume distopic�� ��i totodat�� actual�� Editura Humanitas Fiction v�� invit�� miercuri, 22 ianuarie, ora 19.00, la Libr��ria Humanitas de la Ci��migiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea romanului Intui��ionista de Colson Whitehead, unul din cei mai aprecia��i scriitori americani contemporani, câ��tig��tor al Premiului Pulitzer în 2017.
Dezbatere despre ��tiin���� ��i pseudo��tiin���� pornind de la volumul „P��mântul este plat! Cum s�� ne ferim de capcanele pseudo��tiin��ei” de Alex Doppelgänger Participan��ii la dezbaterea de joi, 23 ianuarie, ora 19.00, din Libr��ria Humanitas de la Ci��migiu, care va porni de la volumul P��mântul este plat! Cum s�� ne ferim de capcanele pseudo��tiin��ei, au lucruri de spus despre astfel de subiecte care au produs valuri de pseudo��tiin����, uneori greu de contracarat, în spa��iul public. La eveniment vor vorbi, al��turi de Alex Doppelgänger, Ovidiu Covaciu, care a fondat cel mai mare grup pro-vaccinare de pe internetul românesc, ��i Cosmin Pojoranu, director de comunicare Funky Citizens. Discu��ia va fi moderat�� de Vasile Decu, jurnalist de ��tiin����.
Gala de balet „Carmen Sylva”. Balerinii Oleg Ivenko ��i Marina Minoiu, pe scena TNB, într-un moment original dedicat Reginei Elisabeta a României Gala de balet „Carmen Sylva” aduce publicului din Bucure��ti momente îndr��gite ale baletului clasic, care primesc interpret��ri noi. Celebra Iana Salenko va dansa „Moartea lebedei”, iar Marina Minoiu va ap��rea, împreun�� cu Oleg Ivenko, într-o coregrafie special creat�� pentru acest eveniment, dedicat�� Reginei Elisabeta a României. Spectacolul va avea loc luni, 20 ianuarie 2020, de la ora 20:00, pe scena Teatrului Na��ional „I.L. Caragiale” din Bucure��ti. Cu casa închis��, anun���� organizatorii, într-un comunicat remis HotNews.ro.
Bandi Istvan, cercet��tor ��tiin��ific la ABTL: Avem digitizate 210.000 de dosare ale Securit����ii ungare Bandi Istvan, cercet��tor ��tiin��ific la Arhiva Istoric�� a Serviciilor Secrete din Ungaria (ABTL), a ar��tat, joi, c�� 210.000 de dosare informative au fost digitizate ��i pot fi consultate de cei interesa��i în sistem informatic, potrivit Agerpres.
Christopher Tolkien, fiul autorului romanului "St��pânul Inelelor" ��i principalul editor, a decedat Christopher Tolkien, fiul autorului romanului "St��pânul Inelelor", JRR Tolkien, ��i principalul editor al lucr��rilor tat��lui s��u publicate postum, a decedat joi, la vârsta de 95 de ani, anun���� Funda��ia Tolkien, conform cotidianului The Guardian.
Organism s��n��tos cu ajutorul bacteriilor: "Mânânc�� ��i învinge boala" de Dr. William W. Li Omul este un ecosistem extrem de complex, care cuprinde 39 de trilioane de bacterii, majoritatea benefice. În "M��nânc�� ��i învinge boala", considerat�� una dintre cele mai bune ��i documentate c��r��i despre alimenta��ie ��i s��n��tate din ultimii ani, Dr. William W. Li explic�� cum un microbiom s��n��tos ��i echilibrat ajut�� la men��inerea st��rii de s��n��tate a organismului. Volumul ap��rut la Lifestyle Publishing House, parte a Grupului Editorial Trei, prezint��, printre altele, cum hr��nirea corect�� a bacteriilor intestinale d�� startul unui efect de domino ce influen��eaz�� nu doar digestia, ci ��i starea general�� de s��n��tate.
Lansarea romanului "��i se auzeau greierii" de Corina Sab��u - povestea emo��ionant�� a unei rela��ii e��uate ��i a unui avort clandestin în comunism Mar��i, 21 ianuarie, la ora 19.00, în libr��ria Humanitas de la Ci��migiu, sunteti invitati la o dezbatere despre romanul "��i se auzeau greierii" de Corina Sab��u, publicat recent în colec��ia 821.135.1 - Scriitori români contemporani, la Editura Humanitas, o investiga��ie psihologic�� a feminit����ii ��i a vie��ii de cuplu, pe un fundal al României comuniste care a produs trauma genera��iei decre��eilor.
20 cele mai a��teptate c��r��i Litera ale acestui an Editura Litera anun���� Top 20 de titluri pentru cititorii pasiona��i de fic��iune ��i non-fic��iune, o list��-reper care ne poate influen��a modul de gândire în 2020.
Vernisajul expozi��iei Benzi Desenate de ��erban Andreescu, la Casa Filipescu-Cesianu Muzeul Municipiului Bucure��ti v�� invit�� la vernisajul expozi��iei "Benzi Desenate de ��erban Andreescu", prima expozi��ie personal�� de band�� desenat�� a autorului, vineri 17 ianuarie 2020, ora 19.00 la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151).
Pove��tile muzeelor literare ie��ene într-o nou�� colec��ie: Restitutio Editura Muzeelor Literare Ia��i a lansat un nou proiect editorial - Colec��ia Restitutio, ce scoate la suprafa���� detalii ��i informa��ii interesante din istoria proprietarilor ��i a caselor care, în timp, au devenit muzee literare ��i fac parte, ast��zi, din re��eaua Muzeului Na��ional al Literaturii Române Ia��i. Primele trei volume, lansate de Ziua Culturii Na��ionale, valorific�� istoric pove��tile Bojdeucii „Ion Creang��”, Muzeului „Vasile Pogor” ��i Muzeului „Constantin Negruzzi”.
Spectacol - lectur�� la TNB: Insula, de Mihail Sebastian, cu un final - Actul III - de Ruxandra ��uchel Sâmb��t��, 18 ianuarie 2020, de la ora 12:00, sunteti invitati la Sala Mic�� a TNB, pentru a p��trunde al��turi de actorii Teatrului Na��ional în universul enigmatic al piesei lui Mihail Sebastian, într-un spectacol-lectur�� completat de finalul câ��tig��tor al concursului de dramaturgie. Actul III este semnat de Ruxandra ��uchel.
Expozi��ia interna��ional�� de ��tiin���� Interactive Science ajunge între 17 ianuarie - 17 aprilie, la Bucure��ti În perioada 17 ianuarie - 17 aprilie 2020 va avea loc, în premier�� în România, expozi��ia Interactive Science 2020, concept itinerant dezvoltat de 20 de oameni de ��tiin����, fizicieni, geologi ��i astronomi. Expozitia gazduita de AFI Cotroceni (etajul 1, lâng�� locul de joac��) prezinta publicului exponate printre care se num��r�� ma��in��ria ce simuleaz�� o tornad��, harpa f��r�� coarde, simulatorul de cutremur, ma��in��ria Angry Hair ��i Omul Invizibil.
Concert extraordinar de Ziua Culturii Na��ionale, 15 ianuarie 2020, la Ateneul Român Orchestra Român�� de Tineret dirijat�� de Gabriel Bebe��elea va sus��ine în seara de 15 ianuarie, de la ora 19, la Ateneul Român un concert extraordinar cu ocazia Zilei Culturii Na��ionale, concert organizat de Centrul Na��ional de Art�� „Tinerimea Român��” sub patronajul Ministerului Culturii.
15 ianuarie Ziua Culturii Na��ionale, s��rb��torit�� la 170 de ani de la na��terea lui Eminescu Ziua Culturii Na��ionale este s��rb��torit�� miercuri când se împlinesc 170 de ani de la na��terea lui Mihai Eminescu, transmite Agerpres. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anun��at c�� autorit����ile locale din întreaga ��ar�� vor organiza simultan evenimente miercuri, la ora 18,00.
#Digitaliada caut�� creatori de con��inut digital educa��ional Funda��ia Orange deschide a patra edi��ie a concursului na��ional #Digitaliada, care premiaz�� cele mai bune materiale educa��ionale digitale. Ca element de noutate, din acest an, participan��ii pot înscrie materiale în patru categorii de concurs: Aplica��ii, Con��inut video, Proiectare didactic�� ��i Alte materiale educa��ionale. În plus, competi��ia se deschide ��i pentru materiale dedicate ciclului de înv������mânt primar. Pentru c�� aceste materiale vor fi folosite la clas��, o comisie de elevi va evalua materialele create de adul��i ��i va acorda un Premiu de Popularitate. Totodat��, din acest an se pot înscrie ��i elevii cu vârsta peste 14 ani, într-o categorie dedicat�� exclusiv lor.
Florin Niculescu Quintet duce muzica "East to West" în EUROPALIA Trei concerte "East to West", sus��inute de Florin Niculescu Quintet, vor avea loc în cadrul Festivalului Interna��ional de Art�� EUROPALIA, miercuri, 15 ianuarie, la De Centrale Gent, joi, 16 ianuarie, la Cultuurentrum Leopoldsburg, ��i vineri, 17 ianuarie, la Café Trottinette Sankt Vith.
Premier�� la Teatrul Stela Popescu: Spectacolul Barb�� albastr�� dup�� Max Frisch in regia lui Alexander Hausvater Pe 19 ianuarie de la ora 19.30 la Sala Mic�� a Palatul Na��ional al Copiilor va avea loc premiera oficial�� a spectacolului Barb�� Albastr��, adaptare dup�� Max Frisch în regia lui Alexander Hausvater, produc��ie a Teatrului "Stela Popescu". Barb�� Albastr�� este un spectacol fascinant, în regia ��i dramatizarea lui Alexander Hausvater, adaptat pentru scena Teatrului Stela Popescu ca s�� introduc�� publicul într-un univers de vis ��i imagina��ie aflat în conflict permanent cu lumea obiectiv�� ��i fragil�� în care tr��im.
Noutati editoriale de la Corint Junior. Se lanseaz�� colectia CorinTeens Editura Corint anunta noutatile pregatite pentru anul 2020. Anul acesta se lanseaz�� CorinTeens, o nou�� colec��ie de fic��iune destinat�� copiilor peste 12 ani. Apar, de asemenea, ultimele dou�� volume din Cogheart, una dintre cele mai celebre serii de aventuri, iar Smart Age aduce dou�� titluri multi-premiate: Ethan, cel care am fost ��i P��s��rile dintr-o bun�� zi.
O s��pt��mân�� teatral�� sub semnul Zilei Culturii Na��ionale la Teatrul Na��ional din Bucure��ti ��i în acest an, Teatrul Na��ional ”I. L. Caragiale” din Bucure��ti respect�� tradi��ia organiz��rii, în ziua de 15 ianuarie - Ziua Culturii Na��ionale, a unor tururi ghidate gratuite, oferite celor care vor s�� afle cum arat�� ��i cum func��ioneaz�� cel mai mare teatru din SE Europei, cu cele ��apte s��li ale sale, cu numeroase spa��ii expozi��ionale, o libr��rie ��i mai multe foaiere în care publicul poate consulta panourile interactive cu programul ��i ofertele culturale din perioada urm��toare. În s��pt��mâna 14-19 ianuarie 2020 sunt programate 5 spectacole de autori români din repertoriul curent al Teatrului Na��ional ”I.L.Caragiale” : Pre��ul (Ion B��ie��u), Viforul (Barbu ��t.Delavrancea), Micul Infern (Mircea ��tef��nescu), Figuranta (Andreas Petrescu), 50 de secunde ( Daniel Oltean).

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by