CULTURĂ
"Lampio şi grăuntele de lumină" pentru copii, părinţi şi bunici, pe 27 februarie la Teatrul Stela Popescu Sâmbătă, 27 februarie, la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor, de la ora 11,00, Teatrul "Stela Popescu" prezintă spectacolul "Lampio şi grăuntele de lumină", o poveste originală, adaptată și dramatizată pentru copii de Victoria Pătraşcu, în regia lui Tony Adam, scenografia Cristian Marin, coregrafia Ioana Macarie.
Edvard Munch a scris ”nebun” pe celebra sa pictură ”Țipătul” Pictorul norvegian Edvard Munch a lăsat un mesaj misterios pe celebra sa lucrare ”Țipătul”, arată o scanare cu infraroșu, relatează BBC.
O greșeală din partitura operei ”Spărgătorul de nuci” a trecut neobservată 130 de ani Un muzician american a consultat arhivele manuscriselor lui Ceaikovski și a descoperit că un scurt pasaj din "Dans chinez" din opera "Spărgătorul de nuci" trebuia cântat cu instrumente diferite, scrie Le Figaro. Totul a plecat de la o mică greșeală de transcriere a partiturii, iar aceasta a trecut neobservată mai mult de un secol.
„Sărutul”, celebra sculptură a lui Brâncuși, ar putea să fie luată din cimitirul Montparnasse, după o decizie a justiției în favoarea moștenitorilor Tatianei Rachevskaia „Sărutul/ Le Baiser”, o celebră sculptură a lui Brâncuși, ar putea fi înlăturată de pe mormântul Tatianei Rachevskaia din cimitirul parizian Montparnasse, după ce moștenitorii tinerei rusoaice care s-a sinucis în 1910 au obținut o decizie favorabilă în justiție, relatează Le Figaro.
În căutarea manuscrisului pierdut: Un volum considerat pierdut al lui Marcel Proust va fi publicat în premieră în luna martie Editura franceză Gallimard a anunţat că va publica, pe 18 martie, un volum aparţinând autorului francez Marcel Proust, care nu a mai văzut lumina tiparului până în prezent, relatează The Guardian și Agerpres.
Lansare de carte #online: "Jurnalul unei iubiri pierdute" de Eric Emmanuel Schmitt Miercuri, 17 februarie, ora 19.30 sunteti invitati să vizionați lansarea volumului Jurnalul unei iubiri pierdute de Eric Emmanuel Schmitt, distins în 2020 cu Premiul Jules Renard, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Doru Mareș. Pendulând între evocarea trecutului fericit și consemnarea prezentului, cu realitățile sale inexorabile Jurnalul unei iubiri pierdute transformă experiența morții într-o pledoarie pentru viață.
Concert vocal-simfonic cu public și bilete, la Filarmonica "George Enescu" Joi, 18 și vineri, 19 februarie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica "George Enescu" programează un concert vocal-simfonic cu public, în interpretarea Orchestrei simfonice și a Corului Filarmonicii "George Enescu", conduse de Iosif Ion Prunner.
Expozitia "Artisti la Muzeu" deschisa din 24 februarie la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, începând cu data de 24 februarie 2021, expoziția "Artiști la Muzeu” (Ediția a II-a), care va fi deschisă la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici. Expoziţia de grup este organizată cu participarea artiștilor Dinu Mihai Fălcoianu, Aida Simona Grigore, Rodica Ion, Nazen Ștefania Peligrad, Cristina Vasiliu, Marilena Murariu și Vasile Dobre.
Târgul de Mărțișor "Primăvara în sat" la Muzeul Satului Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" vă invită, în perioada 22 februarie - 7 martie 2021, de luni până duminică, între orele 10:00 - 16:30, la Târgul de Mărțișor intitulat "Primăvara în sat" și organizat cu ocazia venirii primăverii. Ca în fiecare an, meșteri populari și artiști plastici vor expune cele mai frumoase mărțișoare, pe care vizitatorii le pot cumpăra pentru a le oferi celor dragi.
"Hoţul de mărgăritare" - 20 februarie la Teatrul "Stela Popescu" Sâmbătă, 20 februarie, la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor, de la ora 19,00 Teatrul "Stela Popescu" prezintă spectacolul "Hoţul de mărgăritare" în regia Amaliei Ciolan, scenografia Mihaelei Popescu şi coregrafia Ioanei Macarie.
Bistriţa-Năsăud: Petrecere de Sf. Valentin cu 100 de persoane, întreruptă de poliţişti O petrecere de Sfântul Valentin la care au participat în jur de 100 de persoane, organizată într-un local din municipiul Bistriţa, a fost întreruptă sâmbătă seara de poliţişti, iar patronul a fost amendat, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, scrie Agerpres. "Poliţiştii au întrerupt o petrecere, organizată în contextul sărbătorii Sfântului Valentin, de un operator economic, într-un local public din Bistriţa. În incinta localului respectiv se aflau aproximativ 100 de persoane, iar reprezentantul agentului economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, conform Legii 55/2020", se menţionează într-un comunicat al IPJ.
Astăzi este ​Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiţilor (documentar) Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiţilor este sărbătorită, în fiecare an la data de 14 februarie, în mai multe ţări din întreaga lume, inclusiv în SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia, Franţa, China şi India. Deşi această zi comemora, iniţial, martiriul sfântului creştin numit Valentin, de-a lungul anilor, semnificaţia religioasă s-a pierdut, potrivit stvalentinesday.org. Originea acestei sărbători a iubirii nu este nici astăzi prea bine cunoscută, notează Agerpres. Există legende, care susţin faptul că, în această zi, în Roma Antică era sărbătorită Iuno, zeiţa tuturor zeilor, protectoarea femeilor şi căsătoriilor. Apoi, în următoarea zi avea loc Lupercalia, un festival păgân în centrul căruia se afla Faunus, zeul agriculturii şi fertilităţii.
WSJ: Cum au ajuns trandafirii simbolul iubirii. Ei reprezentau un simbol al pasiunii în mitologia greacă veche „Iubirea mea este ca un trandafir roșu aprins, / apărut acum în iunie”, scria poetul scoțian Robert Burns în 1794, creând astfel un flux uriaș de venituri pentru florarii de pretutindeni, în special în jurul Zilei Îndrăgostiților, scrie The Wall Street Journal (poate necesita abonament). Dar de ce tocmai un trandafir roșu, s-ar putea să întrebați. Longevitatea este unul dintre motive. Trandafirul este o floare străveche: o fosilă de trandafir veche de 55 de milioane de ani găsită în Colorado sugerează că trandafirii existau deja atunci când primii noștri strămoși au început să populeze pământul.
Galeria neconvențională Celula de artă aduce două expoziții în București, în luna februarie Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.
Dragobetele - Ziua îndrăgostiților la români, 20 - 21 februarie 2021 Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită pe 20 si 21 februarie 2021 să sărbătorim împreună unul dintre cele mai tandre momente ale începutului de primavară: Dragobetele, sau, aşa cum este consemnat în calendarul tradiţional popular, Ziua Îndrăgostiţilor. Cu această ocazie, Muzeul Satului organizează o serie de acțiuni culturale care să ne aducă aminte de tradițiile care aveau loc în această perioadă.
Festivalul Internațional EUROPAfest 2021 se mută în iulie jmEvents, organizatorul Festivalului Internațional EUROPAfest anunță mutarea evenimentului din luna mai, când se derula în mod tradițional în perioada 16-24 iulie. "Return to Live Music. No limits, just hope !" este sloganul ales de organizatorii EUROPAfest pentru 2021.
Mischa Maisky și Christian Badea, doi artiști excepționali, în stagiunea online a Filarmonicii "George Enescu" Filarmonica „George Enescu” programează pentru 11 februarie 2021, de la ora 19.00, transmiterea unei înregistrări, care include un concert extraordinar de pe 8 noiembrie 2018 ai cărui protagoniști sunt doi mari artiști ai lumii: Mischa Maisky, considerat un Mick Jagger al muzicii clasice și supranumit "Paganini al violoncelului", și Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii.
Gabriel Liiceanu în dialog cu Vlad Russo despre Eseurile lui Montaigne, apărute recent într-o nouă traducere Puteti participa joi, 11 februarie, ora 19.30, la o întâlnire cu Gabriel Liiceanu și Vlad Russo prilejuită de apariția Eseurilor lui Montaigne într-o nouă traducere, semnată de Vlad Russo, cu o prefață de Michel Onfray. Noua versiune a acestei opere fundamentale, deopotrivă riguroasă și firească, urmărește să-l aducă pe Montaigne mai aproape de spiritul vremii noastre, oferindu-i cititorului o adevărată bucurie a lecturii.
Premieră online: "Gemma Habibi" de Robert Prosser Bătaia e ruptă din raiul fricii. Controlată sau nu, violenţa este, adesea, şi refugiu şi un mijloc de afirmare pentru tinerii care nu-şi mai găsesc locul în comunităţile din care fac parte. Coproducţie a Forumului Cultural Austriac Bucureşti şi a Teatrul German de Stat din Timişoara, performance-ul "Gemma Habibi" a fost creat de romancierul şi performerul Robert Prosser, alături de bateristul Lan Sticker, pentru tinerii - şi publicul adult în general - care se simt izolaţi şi trăiesc cu sentimentul că relaţiile sociale dintr-un oraş multicultural contemporan le scapă de sub control.
Călătorie muzicala în Viena imperială și Seară de Jazz - Live de la Sala Radio Într-o perioadă în care călătoriile sunt doar de ordinul visului, Orchestrele și Corurile Radio România vă propun două ”călătorii muzicale”, sub forma a două concerte ce vor fi transmise LIVE de la Sala Radio. Miercuri, 10 februarie (19.00), sunteti invitati să vă ”îmbarcați” în prima călătorie, către Viena sec. XVIII și începutului de sec. XIX, prin concertul Mozart/Schubert propus de Orchestra de Camera Radio. Joi, 11 februarie (19.00) este rândul iubitorilor de JAZZ să se bucure de o ”călătorie” printre câteva dintre cele mai apreciate hit-uri românești de pop-rock sau folk, prezentate publicului într-o nouă versiune inedită, cu sonorități de jazz.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by